Srpanj 27, 2025, 19:29:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: gupiji mi krepavaju  (Posjeta: 2404 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline duba555

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: vt
gupiji mi krepavaju
« u: Ožujak 20, 2012, 18:46:51 poslijepodne »
danas sam nasla dva gupija koja su mi krepala, svi su imali kao sljepljene repove, izgledali su kao da su im repovi strelice, a sada vidim jos jednu zenkicu kako se isto muci plivajucu tako sa repom, stavila sam propisanu dozu serinog bakteropura istekala sam filter i pojacala kisik na pumpici, sta dalje? jel da dam jos kakvog lijeka?

Offline duba555

• Punopravni član
Odg: gupiji mi krepavaju
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2012, 19:08:16 poslijepodne »

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 40l
-   temperatura, 23
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  nemjerim
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  9 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    2.5 tjedna, ali je filter i pola vode bilo zaciklirano
-   koliko često i koliko mijenjate vode tjedno 15%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija svaki drugi tjedan

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)     teta teck 600l/H unutrasnji
-   način i periodi čišćenja filter materijala  svakih 3 tjedna
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spuzve

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  vulkanit i prirodni panj sa mahovinom
-   grijač da
-   pumpa za zrak  da
-   CO2 sustav – kakav  diy
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) serino gnojivoflorena u kombinaciji sa profitom i aquabon 6 in 1

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  kozice, gupiji oko 12 komada plus bebe, antracitusi i koridoroasi
-   starost ribica    od 3 tjedna do godinu dana
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  hranim ih jednom do dva puta dnevno, hrana ja stvarno raznovrsna imam ih 5 vrsta

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  nista
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)  prosli tjedan primjenjeno 15% vode i ociscen filter
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke bilje sve zivo i bujno

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma na gupijima su pocele propadati zadnje peraje, kao da su se zaljepile
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...   samo u roku dan su pocele propadati im peraje
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)   ribe normalno jedu
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  danas ujutro kada sam nasla dvije crknute
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  serin bakeropur
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  samo te dvije danas i treca se sada pati
-  stanje ostalih stanovnikan  male i ostale veselo plivaju

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2012, 19:25:37 poslijepodne »
sve 5, samo ovo - istekala filter? filter mora raditi, bez obzira sto lijecis nekim lijekom, ili ne lijecis...

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2012, 19:32:22 poslijepodne »
sve 5, samo ovo - istekala filter? filter mora raditi, bez obzira sto lijecis nekim lijekom, ili ne lijecis...

upalim ga ja, ali dosta sam citala da istekam filter, evo i treca je crkla, a cekam brata da se vrati sa kave da stavim sliku jos dok je ribica bila ziva

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2012, 19:52:38 poslijepodne »
sta da jos napravim?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2012, 20:00:07 poslijepodne »
istina je da lijekovi stete dobrim bakterijama u filteru, ali steti im i kad filter ne radi, tako da.... neznam koliko je dobra opcija gasenja filtera, jer to lijecenje traje ipak koji dan, a ako nista drugo, filter vrsi barem mehanicku filtraciju.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2012, 20:03:45 poslijepodne »
filter sam upalila i kisik sam upalila, co2 sam istekala. jel da jos koje sredstvo stavim, imam jos ono od diane koje lijeci 1000 bolesti kako su napisali

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2012, 20:08:02 poslijepodne »
evo slike

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2012, 20:08:43 poslijepodne »
tu je bila jos ziva

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2012, 20:30:05 poslijepodne »
koja bi to bolest bila kada je tako brzo pojela peraju?

e sad zaboravila sam nakon kojeg dana se opet sipa pola doze bakteropura

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2012, 20:44:22 poslijepodne »
Plavi će ti najbolje pomoći svojim znanjem. Kad uspoređujem sa svojim 30l ja ti tjedno mijenjam trećinu vode,znači 10 litara. Svaki puta malo sažmičem spužvu filtera u akvarijskoj vodi jer se brzo zaštopa pošto je manji filter. Ovo se i meni znalo dešavati s gupijima i koridorasima u početku dok mi se nisu stabilizirali nitriti i nitrati u vodi. Tako da sam jedan period mijenjala vodu svakih pet dana. Nevjerojatno koliko kvaliteta vode utječe na zdravlje riba. Filter nipošto ne isključuj jer voda mora cirkulirati. Repovi riba su mi uvijek pokazatelj da nešto ne štima.
Clara pacta, boni amici.

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #11 u: Ožujak 20, 2012, 20:47:33 poslijepodne »
koja bi to bolest bila kada je tako brzo pojela peraju?

e sad zaboravila sam nakon kojeg dana se opet sipa pola doze bakteropura

Bactopur ti piše da se sipa prvi i treći dan 22 kapi na 20 litara vode. Jesi li promijenila vodu prije unosa lijeka?
Clara pacta, boni amici.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 20, 2012, 20:50:27 poslijepodne »
ako se nisu stabilizirali u ovih 9 mjeseci, nece nikada  :)  . vidim da su najbolji pokazatelji jer su sada tri ribice krepale. lovila sam bebace, taman su mi se jucer i danas okotile neke gupike, pa da ih stavi u manji akvarij, da im ne nasteti sredstvo sto sam stavila. sto je najbollje sinoc nisam nista vidjela dok sam ih hranila, i to bas dva najljepsa decka su krepala, koja se odmah uoce jer su plavi sedefasti.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 20, 2012, 20:51:08 poslijepodne »
nisam jer sam prekjucer stavila novu vodu

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 21, 2012, 11:07:48 prijepodne »
don sada nije bilo da je jos koja ribica krepala, a ostale normalno funkcioniraju i normalnu zelju za hranom imaju. valjda ce im ti ljekovi pomoci? ako nista drugo onda soli na rep pa na gradele kako je rekla moja mama  :)

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #15 u: Ožujak 21, 2012, 11:15:32 prijepodne »
Ima sam sličnu pojavu prije par mjeseci. Rezultat od 10 gupija 5 ih više nema... Sve ostale ribice (sijamski algojedi, neon švertovi, moli, ancistrusi) su bile u potpunosti OK, bez ikakvih simptoma...

Ne znam što je bilo, ali prošlo je... Zadnjih mjesec dana nema nikakvih sličnih stvari

Offline Shone

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #16 u: Ožujak 21, 2012, 11:23:36 prijepodne »
23 ti je mala temperatura, ali ne mislim da bi se prehlada tako manifestovala. Podigni temperaturu na 25-26, stavi jednu kafenu kašikucu kuhinnjske soli.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #17 u: Ožujak 21, 2012, 11:23:53 prijepodne »
filter bi ti trebao raditi 0-24, ne ga gasiti, nema potrebe za time!
sve ostalo mi se čini ok...

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 21, 2012, 11:55:19 prijepodne »
temperatura im je stalno takva od startanja akvarija i sve ostalo je ok, sve se priviklo, bilje raste kao ludo, kozice su isto sretne, imala sam brdo malaca, imam ih i sada, a soli sam prekjucer stavila, dan nakon sto sam promjenila vodu i pobrisala staklo, mislim da bi jos soli bilo malo previse. a filter i zrak su na najacem.sutra stavljam ostatak terapije u akvarij, samo sam zaboravila nakon koliko dana se mijenja voda, posto sam slucajno uputu od Bactopura oprala sam hlacama  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Ožujak 22, 2012, 10:11:41 prijepodne »
Pozdrav duba555,

Ovako, tvoje ribe umiru zbog trovanja povišenom razinom nitrata a koja se manifestira sa pojavom blijede boje tijela, škrge budu žarko crvene boje a ribe ubrzano dišu, postaju letargične, miruju...

Sukladno navedenom nije bilo potrebno liječenje Bactopurom a koje je na žalost samo napravilo još veću štetu u tvom akvariju.

Naime, do povišenja razine nitrata i fosfata u tvome akvariju dovela je loša kvaliteta vode a doprinjela je i povišena razina CO2 koji puštaš u akvarij.

Loša kvaliteta vode nastala je zbog:
1. premale količine vode koju mijenjaš
2. neredovito usisavanje podloge
3. pretjerano hranjenje
4. tvrda voda
5. nedovoljna količina vitamina i soli u akvariju
6. pretjerano dodavanje gnojiva za bilje

Što sada napraviti?

1. Odmah usisati podlogu i promijeniti cca 70% vode (voda iz slavine treba se uliti u posudu te u nju uliti propisanu dozu sredstva za neutralizaciju klora - najbolje je Easy Life FFM ali može i ovo koje ti koristiš) te oprati filter materijal u izvađenoj vodi.
2. u filter staviti aktivni ugljen i filtrirati preko njega 24 sata
3. slijedeći dan aktivni ugljen ide napolje vraća se spužva i u akvarij se ulijeva dupla doza Easy Life FFM-a ili propisana doza tvoga sredstva za neutralizaciju klora+1 čajna žličica nejodirane soli (Sera ECtopur) ili Tuzlanske soli + propisana doza "Dobrih bakterija" (najbolje Easy Life EasyStart)
4. slijedeći dan dupla doza vitamina za ribe (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
---- S obzirom da si lijekom poubijala sve dobre bakterije u narednih 4 tjedna vodu mijenjaj svaki 5 dan po cca 20 do 25% uz dodatak dobrih bakterija

Kako održavati akvariju ubuduće?

1. Tijekom nekoliko dana postupno povećaj temperaturu na 25C (svaki dan po 1 stupanj)
2. Obavezno radi redovite tjedne promjene vode po cca 30 do 35%
3. Obavezno svaki puta usisati podlogu sa usisivaćem
4. Obavezno jednom mjesečno proprati spužvu u izvađenoj vodi iz akvarija
5. Dodavanje gnojiva ograniči samo ne jedno sredstvo - predlažem Profito i to propisanu tjednu dozu razbi na 7 manjih doza pa tako gnoji svako jutro
6. CO2 - moraš biti jako oprezna - dobro izračunaj koliko mjehurića mora iči u sekundi na tvoju litražu akvarija
7. CO2 - obavezno gasiti kada je izgašeno svjetlo u akvariju
8. dodavanje kisika preko zračnog kamena nije potrebno ako izlaznu cijev iz filtera usmjeriš prema gore da mreška površinu vode (kisik preko zračnog kamena istiskuje CO2 iz vode pa tada dodavanje CO2 nema nikakvog učinka)
8. Obavezno jednom tjedno dodati propisanu količinu vitamina na hranu i u akvarij
9. Obavezno jednom mjesečno u akvarij dodati jednu čajnu žličicu soli (Ectopur ili Tuzlanska sol)
10. Ribe hraniti 2 puta dnevno po vrlo malo toliko da u desetak sekundi pojedu svu hranu (osim corydorasi i ancistrusi koji se hrane tableticama)

Eto za sada toliko, pozdrav i sretno ubuduće. Ako se budeš držala ovih uputstava više nećeš imati problema sa zdravljem svojih ribica.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 22, 2012, 12:00:32 poslijepodne »
dobivaju serinu tekucinu na listicima svaka 4 dana, a svaki drugi tjedan properem spuzvu filtera u akvarijskoj vodi, vodu ostavim da ostoji sa preparatom, a gnojim tri puta tjedno sa profitom u rasporedenoj dozi, co2 istekavam preko noci jer imam onaj regulator od infuzije i idu dva mjehurica u, tako da nevjerujem da sam ih predozirala, jer uvijek ostavim da ide jako mala kolicina, jer mogu dozirati . hranim ih ujutro i navecer po malo i jedan dan imaju post, i to sve pojedu u 30 sekundi, tako da nebacam previse hrane im. a tuzlanske znam staviti drugi dan nakon promjene vode pola cajne zlicice, punpa sa kisikom mi je na suprotnoj strani od co2 i filtera i povremeno ju palim, kada vidim da je toplije.

Danas sam primjetila da na nekim ribicama visi prouirno i bijelo govno.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Ožujak 22, 2012, 12:21:16 poslijepodne »
Citat:
a tuzlanske znam staviti drugi dan nakon promjene vode pola cajne zlicice,

Ovo je prevelika količina soli!  Stavi kako sam napisao samo jednu žličicu svaka 4 tjedna.

Citat:
punpa sa kisikom mi je na suprotnoj strani od co2 i filtera i povremeno ju palim, kada vidim da je toplije.
Već sam ti napisao da nema potrebe za pumpicu za zrak osim u slučaju liječenja

Citat:
Danas sam primjetila da na nekim ribicama visi prouirno i bijelo govno.

To je znak da su ribe u velikom stresu i da im je jako pao imunitet.

Čuj, kako želiš, moji su savjeti dobronamjerni a ti ako želiš prihvati ih ako ne... radi i dalje po svome jedino te molim da General tonic ("čudotvoran lijek koji liječi 1000 bolesti") odmah baciš jer on jako teško pada ribicama na jetru a nema konkretnih rezultata za izliječenje mnogih bolesti.

PS. molim te ispuni podatak o datumu i godini rođenja u svoj profil a radi lakše komunikacije, pozdrav i sretno.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 22, 2012, 12:27:36 poslijepodne »
idem onda da spasavam stvar, znam da su ti savjeti dobronamjerni i postupit cu tako, samo nemam taj cudotvoran lijek General tonic , nego od dajane bioicht. promjeniti cu vodu sa tim pripravkom, punpicu iskljuciti, problem je sto kod nas nema za kupiti od easy lifea proizvode, nego ih moram narucivati, zato je taj drugi.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Ožujak 22, 2012, 12:57:27 poslijepodne »
Citat:
samo nemam taj cudotvoran lijek General tonic , nego od dajane bioicht. promjeniti cu vodu sa tim pripravkom,

Ne za živu glavu pripremati vodu sa BioIchom to je lijek protiv Ich-a (kožni paraziti) već vodu pripremi sa aquabonom 6 in 1.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 22, 2012, 13:25:27 poslijepodne »
ma promjenila sam sa tim 6 u 1, a ne sa tim zutilom  :) .