Lipanj 21, 2025, 14:55:03 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Nova vrsta mosusnih kornjaca u Zg.  (Posjeta: 30869 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Nova vrsta mosusnih kornjaca u Zg.
« Odgovori #50 u: Ožujak 30, 2012, 16:47:19 poslijepodne »
pročitaj opet dio s mamom, samo pažljivije ;) :D

ma... već sam jučer potrošio 120 kn na biljke ...već mjesecima nisam imao toliki akvaristički trošak :D :D

joooj...gadno sam na vazi :D :D

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #51 u: Ožujak 30, 2012, 17:42:58 poslijepodne »
pročitaj opet dio s mamom, samo pažljivije ;) :D

ma... već sam jučer potrošio 120 kn na biljke ...već mjesecima nisam imao toliki akvaristički trošak :D :D

joooj...gadno sam na vazi :D :D

Onda razveseli sebe...  ;)

Meni su prelepe, ali onaj deo sa dugogodisnjom brigom mi trenutno ne odgovara.
Inace, u nekoj buducnosti - ko zna...
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #52 u: Ožujak 30, 2012, 18:07:16 poslijepodne »
Ako vas tijesi, vodene kornjace teoretski ne spadaju nit u pravu teraristiku, nit u akvaristiku, to je onako vise ni vrit ni mimo grana ovog hobija :D

Ne mogu vjerovat koliko sam ljudi uspio zarazit, neki me sad sigurno vec proklinju sto sam otvorio ovu temu :D
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #53 u: Ožujak 30, 2012, 18:25:32 poslijepodne »
Ne mogu vjerovat koliko sam ljudi uspio zarazit, neki me sad sigurno vec proklinju sto sam otvorio ovu temu :D

Mene pere ljubomora jer, nažalost, nemam uvjete za nju. A tako mi se sviđa, ali barem mogu uživati u vašim fotkama  :up:

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #54 u: Ožujak 30, 2012, 19:56:38 poslijepodne »
Ako tko hoće kornjača koju sam ja rezervirao je opet slobodna za prodaju pa ako tko hoće da ju uzme tj. kupi neka se javi Koriu za više informacija.

Offline poseidon80

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Herpeto&Arachno freak
« Odgovori #55 u: Ožujak 31, 2012, 00:50:54 prijepodne »

Mene pere ljubomora jer, nažalost, nemam uvjete za nju. A tako mi se sviđa, ali barem mogu uživati u vašim fotkama  :up:

zašto misliš da nemaš uvijete,nebi našla mjesta za jedan akvaterarij,recimo na vrhu ili pokraj sadašnjih akvarija od zmija?  :)

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #56 u: Ožujak 31, 2012, 20:46:20 poslijepodne »
Ne...ne...neeeeee
nema ih višeeee!!!
subota je... u ponedeljak ih više neće biti....
imam akvarija... čak 4 viška... kompletnih...od 55-80 l... i jedan od 120... navodno dovoljan kada odraste...
ne...
ne...
idem si kupit gupije....
Pustike, Turopolje

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #57 u: Ožujak 31, 2012, 20:50:05 poslijepodne »

zašto misliš da nemaš uvijete,nebi našla mjesta za jedan akvaterarij,recimo na vrhu ili pokraj sadašnjih akvarija od zmija?  :)

Nije problem u prostoru (iako i njega ponestaje  :D ) već transport do mog ljetnog odredišta. Sve životinje idu samnom pa bi mi transport kornjače predstavljao problem, a i sami smještaj u Dubrovniku.

Offline poseidon80

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Herpeto&Arachno freak
« Odgovori #58 u: Ožujak 31, 2012, 21:00:26 poslijepodne »

Nije problem u prostoru (iako i njega ponestaje  :D ) već transport do mog ljetnog odredišta. Sve životinje idu samnom pa bi mi transport kornjače predstavljao problem, a i sami smještaj u Dubrovniku.

ako je tako,onda jednostavno najidealnija opcija,da korni bude stalno u Dubrovniku  :D

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #59 u: Ožujak 31, 2012, 21:57:08 poslijepodne »

Transport ti bas i nije najveci problem, kornjace se transportiraju na suhom kao i ostali gmazovi. Nositi kornjacu na more sa sobom nije puno vece zlo od nosenja zmija i gustera kada to vec prakticiras. Ti ju po ljeti tamo mozes drzati u plasticnoj posudi sa unutarnjim filterom, drvom za kopno i obicnom spot lampom iznad toga. A mi kornjacoljubci si cesto međusobno uskacemo u takvim situacijama. Samo je pitanje da li si ti tu zivotinju doista zelis ili je to trenutacni impuls?
Dombe bi si rađe kupio novu kornjacu (na kraju su dosle i u Bjelovar) nego dolazio po ovu zivotinju u Zg. koju samo ja i Ana kupili. Ako zelis jednu kornjacu javi ;)
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #60 u: Ožujak 31, 2012, 23:10:57 poslijepodne »
Prije bi rekla da je trenutni impuls, osvojila me. Samo vi uživajte s njima,meni je ipak je to trenutno prevelika odgovornost pa ne želim srljati u nju. Bit će još prilika  :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #61 u: Ožujak 31, 2012, 23:21:04 poslijepodne »
Prije bi rekla da je trenutni impuls, osvojila me. Samo vi uživajte s njima,meni je ipak je to trenutno prevelika odgovornost pa ne želim srljati u nju. Bit će još prilika  :up:

Otprilike i kod mene isti slučaj...i konstatacija na kraju...

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #62 u: Travanj 01, 2012, 14:14:57 poslijepodne »
Što ih više gledam to mi se sve više dopadaju  :heart:
Ako bude srece, plivat će 1 ili 2 komada  kod mene do kraja godine.

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #63 u: Travanj 01, 2012, 14:34:30 poslijepodne »
nikako nemoj 2 komada uzeti..ali stvarno...mislim da je ova podvrsta još malo življeg karaktera nego mošusne,moglo bi biti pokolja kasnije, a ako se nastavi uvoz ovih kornjača u HR nećeš ju imati gdje udomiti...
:AkTer:

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #64 u: Travanj 01, 2012, 16:19:21 poslijepodne »
ma sigurno ću uzet jednog, pa kad odraste uzet jos jednog suprotnog spola... prstići su bili prebrzi  :-[

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #65 u: Travanj 02, 2012, 22:43:19 poslijepodne »
Evo ja u nedelju uzeo jednu na drvinju!  :)
Slatka je i mala, da bas takva ostane :) Opet sam spustio na razinu vode s 30, na nekih 20cm, koliko vidim dobro se snalazi. malo me strah bilo, jer kad sam ju ubacio ove dvije mosusne koje imam, kupljene prije 3mj, su je pocele njuskati i mislio sam da ce ju gristi, ali za sad je ok. fakat je mala. osjetno manja nego kaj su bile ove kad sam ih kupio. sad je jedno 2.5x manja od njih. hranim ih najcesce ujutro s par stapicima i malo onih racica susenih,a popodne dobiju smrznutu piletinu (cca 3x3mm), ali to im moram davati na cackalici jer su tolko glupe i spore, da im platiji rastrgau i pojedu piletinu prije njih :D
Ova mala nazalost nemoze doci na red od ovih za suhu hranu, tako da sada uspijeva jesti samo piletinu s cackalice. ali probat cu joj dati i racica na cackalici, ako ne otpadnu.

Uglavom, solidno bome pliva, ima dosta granja i vecih kamenja, a i duboka pozadina je tu, tako da mislim da se nebude utopila, jedino me strah da ju ove nebi ubile. cesto ju znaju šnjofati, posebno oko repa...

I jod jedna fascinantna cinjenica. jutros gledam ja nju sta radi, bacim malo SAK hrane, fine biljne granulice i malo vece mesne granule, i oan oboje pronjuska i ode malo dalje, pokenja se i pomirisi drekec i pojede ga???????????? a ove dvije mosusne i sve ribe se dave s tom ribljom hranom. ko je u lud? kaj joj je drekec tak fin? :-D

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Travanj 02, 2012, 22:46:23 poslijepodne »
prati situaciju jer malo mi je opasno staviti tako malenu sa puno većim sustanarima, možda bi bilo bolje da je prvih par mjeseci posebno u malom akvariju.,,, ne znam...

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Travanj 02, 2012, 22:49:41 poslijepodne »
prati situaciju jer malo mi je opasno staviti tako malenu sa puno većim sustanarima, možda bi bilo bolje da je prvih par mjeseci posebno u malom akvariju.,,, ne znam...
pratim, pratim! kolko mogu dok sam doma naravno.
strasno kak su za 3mj ove dvije narasle, fakat na ocigled su dobile duplu velicinu. a cini mi se da ih cak i premalo hranim.

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #68 u: Travanj 02, 2012, 22:50:34 poslijepodne »
Normalno je da jedu izmet, to je kao higijena...

Stavi koju fotku novog stanara... ;)
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Travanj 02, 2012, 22:58:11 poslijepodne »

jeb.. ti takvu higijenu :-D
budem budem, cim nadjem malo vremena i odmorim se od posla ... ak nis drugo onda oko Uskrsa :-)

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #70 u: Travanj 02, 2012, 23:03:47 poslijepodne »

jeb.. ti takvu higijenu :-D
budem budem, cim nadjem malo vremena i odmorim se od posla ... ak nis drugo onda oko Uskrsa :-)

Zamisli kako to izgleda kada crvenouha od 15cm jede svoj izmet... :D :dead: :nerv: :nuclear: :nuclear: :nuclear:
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Travanj 02, 2012, 23:10:14 poslijepodne »
uzaaaaaaaaaaaaas  :yahoo:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #72 u: Travanj 03, 2012, 02:27:34 prijepodne »
nikako nemoj 2 komada uzeti..ali stvarno...mislim da je ova podvrsta još malo življeg karaktera nego mošusne,moglo bi biti pokolja kasnije, a ako se nastavi uvoz ovih kornjača u HR nećeš ju imati gdje udomiti...

U potpunosti se slazem, jedna kornjaca za pocetak je uvrh glave, a ako kasnije netko ima zelje i volje za vise kornjaca lako ih nabavi.

ma sigurno ću uzet jednog, pa kad odraste uzet jos jednog suprotnog spola... prstići su bili prebrzi  :-[

Niti to nije najsretnija kombinacija jer tada muzjak cijelo vrijeme ganja jednu zenku. Ako imas namjeru drzati vise kornjaca zajedno uvijek je uputno imati jednog muzjaka i 2 ili vise zenki.

Evo ja u nedelju uzeo jednu na drvinju!  :)
Slatka je i mala, da bas takva ostane :) Opet sam spustio na razinu vode s 30, na nekih 20cm, koliko vidim dobro se snalazi. malo me strah bilo, jer kad sam ju ubacio ove dvije mosusne koje imam, kupljene prije 3mj, su je pocele njuskati i mislio sam da ce ju gristi, ali za sad je ok. fakat je mala. osjetno manja nego kaj su bile ove kad sam ih kupio. sad je jedno 2.5x manja od njih. hranim ih najcesce ujutro s par stapicima i malo onih racica susenih,a popodne dobiju smrznutu piletinu (cca 3x3mm), ali to im moram davati na cackalici jer su tolko glupe i spore, da im platiji rastrgau i pojedu piletinu prije njih :D
Ova mala nazalost nemoze doci na red od ovih za suhu hranu, tako da sada uspijeva jesti samo piletinu s cackalice. ali probat cu joj dati i racica na cackalici, ako ne otpadnu.

Uglavom, solidno bome pliva, ima dosta granja i vecih kamenja, a i duboka pozadina je tu, tako da mislim da se nebude utopila, jedino me strah da ju ove nebi ubile. cesto ju znaju šnjofati, posebno oko repa...

I jod jedna fascinantna cinjenica. jutros gledam ja nju sta radi, bacim malo SAK hrane, fine biljne granulice i malo vece mesne granule, i oan oboje pronjuska i ode malo dalje, pokenja se i pomirisi drekec i pojede ga???????????? a ove dvije mosusne i sve ribe se dave s tom ribljom hranom. ko je u lud? kaj joj je drekec tak fin? :-D

Nije bas pametno da drzis tog mladunca sa duplo vecim odoratusima. Prvi je problem sa hranjenjem, moras paziti da mala kornjaca dobije dovoljnu kolicinu hrane, da joj ostale kornjace i ribe sve ne pojedu. Drugi problem je da bi odoratusi vec sada uspjeli odgristi tom mladuncu rep, nogu ukoliko dođe do sukoba ili ako ga cak slucajno dohvate prilikom naguravanja oko hrane. Cak i da stignes intervenirati jedan ugriz je dovoljan da napravi poprilicno veliku stetu tako da je to totalno van tvoje kontrole i da cijele dane dezuras ispred akvarija. I trece nema garancije da ce se sve kornjace slagati kada spolno dozriju, moze ti se dogoditi da ispadne da imas tri muzjaka pa ce svaki trebati imati svoj smjestaj...
Moja preporuka je da odvojis malu kornjacu u zaseban akvarij ili da u ovom akvariju kojeg trenutno imas postavis vecu plasticnu posudu s rupicama kroz koju moze prolazit voda i da tu zivi dok barem malo ne stasa.

Sto se tice hranjenja cackalica ti je jako opasna praksa. Kornjaca se moze nabiti na nju, a znam i za par slucajeva da su vece kornjace iscupale vlasnicima cackalicu iz ruke i progutale ju. Nabavi si plasticne pincete, ovakvu plavu sa slike imas u Chipoteci po 5-6 kn kom.

Mladunci vecinom preferiraju meksu hranu, niti moje ne interesiraju tvrde granule. Ali npr. usitnjene i razmocene ReptoMin granule prihvacaju.
Nije uopce dobro sto malu hranis samo sa piletinom. Sternotherusima nije potrebna UVA-UVB rasvjeta jer sav potreban vitamin D3 mogu izvuci iz hrane koju jedu...a vecina vitamina D3 se nalazi u jetri plijena. Meso ne sadrzi adekvatne kolicine D3, niti kalcija koji su potrebni za pravilan razvoj i ako tako nastavis kornjaca ce definitivno dobiti metabolicku bolest kostiju. U prehranu moras ubaciti izvor vitamina i minerala, najjednostavnije je davati kvalitetne granule za kornjace, smrskane puzeve, gliste, licinke, tu i tamo akvarijka riba (krepana ako ju nece loviti), kozice itd.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Travanj 04, 2012, 22:21:43 poslijepodne »
evo mene s novostima
danas sam prvi put vidjela kornjaču da suvereno pliva po akvariju- do sada je to bilo isključivo hodanje po dnju i pentranje po panju i stijeni

osim toga ulovila sam ju kako ganja bebe endlera i umalo ih ulovila, to me totalno iznenadilo, naime mošus uglavnom ne ferma svoje ribe osim ako mu se postave doslovce na glavu,
zato sam i stavila male ribice od početka s kornjačom da se na njih nauči od malena, ali izgleda da će biti tamanitelj, ili je jetrica izazavala krvoločnost na tren ;)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Travanj 05, 2012, 07:35:20 prijepodne »
Moja bome suvereno pliva skoro od prvog dana i to u 20cm vode. Vise ju dvije obicne mosusne ne dozivljavaju, hvala Bogu! Pliva po akvariju bez beda, kad hoce naravno! ali kad ide po zrak, fino pliva!!
ima par beba platija, ali brzo ih sve 3 prodje volja da to love :-D

2Kori:
za sad mi dobro ide s cackalicom, ako primjetim da bi se nesto moglo desiti sto si rekao, budem uzeo pincetu, osim toga imam neku malo vecu metalnu oblu, ali stavim im pred nos u vodu komadic i nikad jos nisu zagrizle cackalicu.
budem sad za vikend probao nabaviti malo jetreca, ali za sad hranim kornjace ujutro s granulama i racicima, a poslje posla s mesom. Kolko vidim u tim industrijsim hranama ima svakakvih dodataka, tako i D3, pa si mislim da im je to dosta, a s mesom im dizem proteine i kaj vec ima u mesu, kojih mozda nema dovoljno u toj suhoj hrani... Osim toga jedu dosta i riblju hranu (biljnu i zivotinjsku) koju bacim ribicama, tako da imaju dosta raznovrsne hrane na raspolganju
kako sad imam kozicnjak, koji je sve brojniji iz dana u dan. kad ih ubde previse unutra, onda se dio seli u nastambu s kornjacama. pa cemo vidjet jel ce to moci loviti :-)

Al ovo ti je dobra ideja s razmocenim reptiminom za ovu malu nazubljenu. Probat cu je staviti u kotilicu u vodi i staviti reptimina malo da se razmoci. jer u velikom struja, pistija i odoratusi odnesu to pa niti ne vidi. A ipak je vise na dnu nego na povrsini. No ak su odoratusi odrasli bude i ova, dobro se udomacila  :-)