Pozdrav drustvo,
Evo da zatrazim pomoc od vas jer vise nisam pametna.
Dakle imam Wave akvarij 120l, vanjski filter Eheim 3 professional (osim njegovih originalnih stvari u njemu, jedino dodam jos u jednu čarapicu ugljena po potrebi), 4x18W T8 (originalno je bilo 2x18W, ali mi je frend dodao još dvije) i Tetra zračna pumpa s 3 raspršivača.
Od dodataka jedino što dodajem je EasyLife (kupljeno u zoo Viliju) aditive (3 bocice).
Mijenjam i dodavam izhlapljelu vodu s RO/DI vodom svako 2-3 tjedna (TDS 2-3, filteri uredno mijenjani), nikakve aditive u vodu ne dodajem (aquasafe i sl. stvari koje sam prije dodavala nego sam kupila RO/DI).
Od riba ništa posebno, 4 mala skalara, nešto neonki, i nešto ostalih malenih tetri, 2-3 coryja i 2 botije (jer sam imala probleme s puzevima, sada je sve super).
Biljaka ima jedno 3-4 vrste, iskreno neznam točno imena, ali u tanku su mi od samih početaka, uvijek iste.
Frend mi je testirao vodu s nekim testerima, pa neznam sto uopce bi se trebalo testirati? Nitrati? Tvrdoća? Ph? Što još? Koje su neke idealne vrijednosti?
Jedno vrijeme bilje je bilo ludovalo, i svako 10-15 dana sam trebala prorijeđivati tank. Onda sam lagano smanjila doziranje EasyLifea i došla sam na neku zadovoljavajuću razinu. Sada u zadnjih par mjeseci bilje jaaaako crni. Listovi dobiju kao tamno zeleni premaz, ako se rukom takne to, jako je sklisko, kao da je neka alga preko listova. Posto je tank jedno 4 godine od startanja star, jedna ideja je bila da je se supstrat potrosio (sto i kazu da bi se trebalo mijenjati svako 3-4 godine), tako da sam prije jedno 3-4 tjedna napravila radnu akciju cijeli dan, svu vodu spremila u kanistre, filter samo zatvorila, nista nisam ga cistila (da ne pobijem bakterije u njemu, jer ce ionako biti dosta velik šok za tank to sto cu morati skoro pola vode dodati RO/DI (jer pola cu vratiti ovu iz tanka, a druga polovica iz tanka je bila neiskoristiva).
Tako da smo onda izbacili vodu, kamenje, ribe, drva, počistili komplet akvarij, pijesak isprali jedno 10 puta, i onda ispočetka. Tetrin substrat prvo (6kg za 120l), pa preko njega pijesak, i onda sve ostalo. Nakon 2 dana kada je se voda očistila sve izgleda super, voda je puuuno bistrija, malo sam scape promijenila, ribe izgledaju sretno

.
Medjutim evo nakon ta 2-3 tjedna, opet mi se pocinju skupljati alge na bilju. Puno manje nego onda, ali opet.
U cemu je problem?