Kolovoz 11, 2025, 01:01:53 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc oko bilja  (Posjeta: 1557 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mia

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoc oko bilja
« u: Ožujak 19, 2012, 11:58:38 prijepodne »
Pozdrav drustvo,

Evo da zatrazim pomoc od vas jer vise nisam pametna.

Dakle imam Wave akvarij 120l, vanjski filter Eheim 3 professional (osim njegovih originalnih stvari u njemu, jedino dodam jos u jednu čarapicu ugljena po potrebi), 4x18W T8 (originalno je bilo 2x18W, ali mi je frend dodao još dvije) i Tetra zračna pumpa s 3 raspršivača.

Od dodataka jedino što dodajem je EasyLife (kupljeno u zoo Viliju) aditive (3 bocice).

Mijenjam i dodavam izhlapljelu vodu s RO/DI vodom svako 2-3 tjedna (TDS 2-3, filteri uredno mijenjani), nikakve aditive u vodu ne dodajem (aquasafe i sl. stvari koje sam prije dodavala nego sam kupila RO/DI).

Od riba ništa posebno, 4 mala skalara, nešto neonki, i nešto ostalih malenih tetri, 2-3 coryja i 2 botije (jer sam imala probleme s puzevima, sada je sve super).

Biljaka ima jedno 3-4 vrste, iskreno neznam točno imena, ali u tanku su mi od samih početaka, uvijek iste.

Frend mi je testirao vodu s nekim testerima, pa neznam sto uopce bi se trebalo testirati? Nitrati? Tvrdoća? Ph? Što još? Koje su neke idealne vrijednosti?

Jedno vrijeme bilje je bilo ludovalo, i svako 10-15 dana sam trebala prorijeđivati tank. Onda sam lagano smanjila doziranje EasyLifea i došla sam na neku zadovoljavajuću razinu. Sada u zadnjih par mjeseci bilje jaaaako crni. Listovi dobiju kao tamno zeleni premaz, ako se rukom takne to, jako je sklisko, kao da je neka alga preko listova. Posto je tank jedno 4 godine od startanja star, jedna ideja je bila da je se supstrat potrosio (sto i kazu da bi se trebalo mijenjati svako 3-4 godine), tako da sam prije jedno 3-4 tjedna napravila radnu akciju cijeli dan, svu vodu spremila u kanistre, filter samo zatvorila, nista nisam ga cistila (da ne pobijem bakterije u njemu, jer ce ionako biti dosta velik šok za tank to sto cu morati skoro pola vode dodati RO/DI (jer pola cu vratiti ovu iz tanka, a druga polovica iz tanka je bila neiskoristiva).

Tako da smo onda izbacili vodu, kamenje, ribe, drva, počistili komplet akvarij, pijesak isprali jedno 10 puta, i onda ispočetka. Tetrin substrat prvo (6kg za 120l), pa preko njega pijesak, i onda sve ostalo. Nakon 2 dana kada je se voda očistila sve izgleda super, voda je puuuno bistrija, malo sam scape promijenila, ribe izgledaju sretno :zagrljaj: .

Medjutim evo nakon ta 2-3 tjedna, opet mi se pocinju skupljati alge na bilju. Puno manje nego onda, ali opet.

U cemu je problem?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Pomoc oko bilja
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2012, 12:08:51 poslijepodne »
Čekaj malo, mjenjaš vodu sa čistom RO? To nije baš najbolje jer i biljke i ribe trebaju minerale. Možda jedan dio otpusti kamenje, ali to ovisi o vrsti kamena u akvariju. Jel dodaješ kakve minerale?
Koje točno EL proizvode koristiš? Nitro, Fosfo, neki drugi?
Možda se ovdje radi o Cijanobakteriji. Koliko često čistiš filter?

Offline Roby17

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovar
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2012, 12:18:10 poslijepodne »
Ja kod sebe jednom mjesečno mijenjam oko 10 % vode i čistim filter, za sada je sve ok, kemiju ne stavljam nikakvu

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2012, 12:42:26 poslijepodne »
Osim ako nemaš neko osobito bilje trebala bi s RO/DI vodom dodavati bar 1/3 odstajale pipovače, i tako dobiti oko 8° GH. Sa biljem ti je tako - ili će rasti bilje a alge propadati, ili će bilje stagnirati a alge bujati. Ako pak bilje raste moraš odvojiti vremena za trimanje, čupanje, sađenje. Dodavanje CO2 i gnojenje s mikro i makro elementima dosta pomažu. Nije mi jasno, kažeš da je sve dobro raslo pa si smanjila gnojenje  -? Ti bi da slabije raste? Stavi onda "low light" bilje koje sporije raste ali onda i vrati rasvjetu na 2x18W. Sve ti je to stvar eksperimenta, uspjela si od ludovanja doći do zadovoljavajuće brzine ali s algama, nema razloga da opet kreneš u ludovanje do mjere koja ti odgovara.

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2012, 13:27:48 poslijepodne »
Sto se tice EasyLife mislim da je kombinacija ProFito, EasyCarbo i tjedno Ferro, 99.9% sam sigurna, 100% cu kada dođem kući.

Sto se tice trace elemenata i minerala, dodajem EasyBalance. Zaboravih to napomenuti. Mislila sam za water treatment ne koristim ništa (kao Aquasafe i sl.), ali za stabilizaciju kemije, koristim Tetrin Easy Balance. Ima li nesto bolje? Kvalitetnije?

Filter cistim isto kao i mjenjanje vode, otprilike svako 3-4 tjedna.

Ako koristim ove aditive od EasyLifea plus supstrat od Tetre, jel potrebno i CO2 dodavati ?

Ukoliko moram birati ili ili, onda mi je bitnije da imam ljepo zasađen tank i bilje, pa ako treba svako malo ga cupati i presađivati, a šta ćemo, morati ćemo i to.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2012, 13:38:36 poslijepodne »
Pitanje je o kakvoj se algi radi, jel možeš staviti slike?
Najbolje bi bilo da se vratiš na stari režim koji je funkcionirao. Ako misliš manje gnojiti onda moraš smanjiti rasvjetu.

Više rasvjete-veća potreba za gnojivom-veća potreba za CO2

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2012, 14:00:43 poslijepodne »
ro se nemora mjesat s pipovacom, mozes se stavit i mineralizator(koji neradi kako nama treba) ili samo kupit gh booster/sam ga mjesati u diy verziji..pored samih gnojiva to i nije velika cijena a voda je onda puno cisca nego mjesana

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 21, 2012, 20:00:04 poslijepodne »
Najprije hvala svima na odgovorima. Bila sam na putu 2 dana pa nisam mogla čitati i pisati na forumu.

Evo 4 slike akvarija:

Eto tu ćete točno vidjeti na koje tamne alge po listovima mislim.

Inače nista mi odgovorili na par pitanja. Jel dovoljno da se uz 100% ro/di vodu dodaje još EasyBalance (što se tiče minerala i trace elemenata)?

Uz tetrin supstrat i EasyBalance aditive jel potrebno jos i CO2? Do sada ga nisam nikada koristila. Vidim da ima neki starter kit od Aquamedica za nekih 150€ s bocom od 350ml, ventilima i ostalim potrebnim stvarima. Što bi s time dobila?

Za sada u akvariju mi svijetle samo 2 neonke. I opet mi je se počele pojavljivati zelene alge po listovima. Što napraviti?

Isto tako jel mi možete reći koji su parametri najbitnijii za pratiti te koje su vrijednosti optimalne? Znam za nitrate, tvrdoću i pH. Što još? Koje vrijednosti su optimalne?

Hvala svima!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #8 u: Ožujak 21, 2012, 21:53:02 poslijepodne »
Uh, uh... definitivno si puno pretjerala sa svjetlom. To ti ova alga pokušava reći. Od bilja koje imaš vidim anubiase i crypte, to bilje traži minimum minimuma svjetla kako se alge nebi stvarale po njemu. Meni je crypta uspijevala i rasla u akvariju koji je više od mjesec dana bio bez rasvjete, samo bi tu i tamo malo indirektne sunčeve svjetlosti ušlo kroz prozor. Mislim da to sve govori o potrebama za svjetlom ovih biljaka.
Uz to što traži minimalno svjetla, te biljke sporo rastu, pa nema tko trošiti nutrijente koje ispuštaju ribe i gnojiva koja dodaješ. Izbaci željezo (Ferro) iz upotrebe, jer ga u ProFitu ima više nego dovoljno za tvoje potrebe.

Koji CO2 sistem misliš kupovati? Onaj koji se mućka sa kvascem možeš napraviti i sama od prazne boce od kole/pive/itd. Ako želiš komplet sa bocom onda imaš nešto ovako http://www.aquashop.hr/Product-Biom-CO2-komplet-2000_410.aspx (150eura)
Jedino što ti za ove biljke koje imaš to nije potrebno. CO2 nema smisla ubacivati ako misliš imati uključenu pumpu za zrak.

Za EasyBalance neznam, ne koristim RO vodu.

Znači ovo su ti opcije:
-ubaci brzorastuće biljke a anubiase skloni u sjenu,
-ako misliš ostati na ovom bilju onda izbaci Ferro i svjetlo na 1 x 18W (na istu litražu imam 2x18W i dalje su mi anubiasi na mjestima crni, iako sam pola lampa prekrila folijom), a ProFito dodavaj u minimalnim preporučenim količinama.

Mislim da ovu algu sa listova nemožeš skinuti a da ih ne oštetiš, moraš ih odrezati.

« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2012, 21:57:04 poslijepodne od Dellete »

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 22, 2012, 13:28:25 poslijepodne »
Hvala još jednom na odgovorima!

Prije sam imala kabombe aquatice i još neke s jako dugim listovima (po površini bi bili ti listovi), samo kazem da sam onda morala to razrijeđivati i presađivati svako malo.

Inace bi željela imati ljepo zasađen akvarij, pa ako možete mi pomoći koje biljke bi išle na ovaj moj akvarij s ovim stvarima što imam u njemu. Inace bi isto željela imati onu kao travu po dnu da se svugdje raširi ali nije mi baš uspijevalo to zasaditi, tj. jako brzo propadne.

CO2 nisam mislila kupovati, nego eto me zanima da li bi mi išta pomogao s biljem.

Dakle koje biljke bi mi preporučili da mogu iskoristiti benifite akvarija (4x18W svijetlo, EL aditivi, novi supstrat u podlozi i sl.) i činjeica da volim bilje?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #10 u: Ožujak 22, 2012, 14:24:04 poslijepodne »
Napravi neku listu bilja koje ti se sviđa, koje bi htjela imati, pa ćemo vidjeti. Imaš popis vrsta i zahtjeve tu na A.net portalu ili ideš na stranicu od Tropice.

Za "tepih" biljku preporučujem Staurogyne sp. Nezahtjevna biljka poprilično brzog rasta.

Ali znaj da lijepi biljni akvarij zahtijeva održavanje trimanjem, sađenjem i sl.

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #11 u: Ožujak 22, 2012, 15:29:29 poslijepodne »
Sto se tice EasyLife mislim da je kombinacija ProFito, EasyCarbo i tjedno Ferro, 99.9% sam sigurna, 100% cu kada dođem kući.

Sto se tice trace elemenata i minerala, dodajem EasyBalance. Zaboravih to napomenuti. Mislila sam za water treatment ne koristim ništa (kao Aquasafe i sl.), ali za stabilizaciju kemije, koristim Tetrin Easy Balance. Ima li nesto bolje? Kvalitetnije?

Ako koristim ove aditive od EasyLifea plus supstrat od Tetre, jel potrebno i CO2 dodavati ?

Ukoliko moram birati ili ili, onda mi je bitnije da imam ljepo zasađen tank i bilje, pa ako treba svako malo ga cupati i presađivati, a šta ćemo, morati ćemo i to.

Ako vec koristis te EasyLife proizvode zasto onda ne koristis i EasyLife FFM(FilterFluidMedium) umjestoEasy Balanca.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #12 u: Ožujak 22, 2012, 15:31:25 poslijepodne »

Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Ožujak 22, 2012, 17:09:54 poslijepodne »
nego eto me zanima da li bi mi išta pomogao s biljem.

Itekako. CO2 je najmanje 1/3 uspjeha. Taj Aquamedic je preskup, a s tom malom bočicom ni kasniji troškovi nisu zanemarivi.