Mislim ja da se mi svi skupa generalno nismo razumjeli.

tema je bilje i diskusi, a to je jednoglasno utvrdjeno, potvrdjeno i provjereno da moze, kad pricamo o a)ribi kao ribi s biljem i b)biljem kao biljem koje dobro podnosi i tolerira tri jako bitna cimbenika - 1.slabiju rasvjetu, 2. (pre)toplu vodu i 3. vodu natrpanu kisikom, jer aeracija je neizbjezna.
Ali, mi ne pricamo o biljnim akvarijima, dakle akvariju koji je podredjen biljkama i njihovim potrebama, a nekakve neonkice i slicno tu sluze samo da malo kakaju, i upotpune akvarij. Pricamo o akvariju koji je podredjen velikim, plasljivim i umjereno agresivnim ribama. A u takvom akvariju bilje moze biti samo usputna stavka, radi kvalitete vode, radi osiguranja mjesta za sakrivanje i slicno. Jasno, postoji i vizualna komponenta, ali ona je zanemariva u usporedbi sa pravim biljnim akvarijem.
Dakle, napraviti razliku izmedju akvarija sa biljkama i biljnog akvarija. prvo je sasvim ok i pozeljno, drugo je totalno besmisleno ako pricamo o diskusima.
Akvarij kolege Dzemsa je krasan, ali to nije biljni akvarij, to je akvarij sa biljkama unutra.
Jos jedna mana biljnih akvarija je sto biljke zauzimaju previse mjesta. Cak i ako napravis kompromis izmedju svih ostalih elemenata (svjetlo, gnojenje, temperatura), s prostorom neces moci. Osim ako nemas par kubika vode u dnevnoj sobi. Jer kad pogledas sve scaperske i biljne akvarije, bilje je to koje zauzima 90% prostora, ovaj ostatak popunjavaju male ribice. A znas i sam da je diskus velika riba. Pa si zamisli veliku ribu koja se necega preplasi, pa projuri kroz to divno i odrzavano bilje. tu trava vise ne raste....

A zamisli si 6,7,10 takvih divljaka velicine tanjura koji mirno plivaju u par centimetara koliko imaju mjesta od biljaka, trude se da niti jednu ne zakace. O slici ljutitog diskusa kojem je komad hrane uletio medju bilje, a on njeznoscu bagera razmice listove da dodje do nje, o tome necu ni pricati....

Dakle, dali mi pricamo o biljnom akvariju, ili o akvariju sa biljem? AKo je prvo, trebat ce puno srece, truda i muke, a nekako sumnjam u rezultate koji ce biti zadovoljavajuci. Ako pricamo o akvariju s biljkama, samo naprijed, sto da ne, napravi kompromis, odaberi vrste, i uzivaj.