Kolovoz 10, 2025, 14:47:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Anketa

Koji vanjski filter bi vi stavili na akvarij od 250 l

Haqos expro 1200
21 (84%)
Tetra ex 1200
4 (16%)

Ukupno Glasova: 25

Autor Tema: Koji vanjski filter odabrati za biljni 250l?  (Posjeta: 8083 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Koji vanjski filter odabrati za biljni 250l?
« Odgovori #25 u: Veljača 19, 2012, 22:57:07 poslijepodne »
jbl e700 = Volume of filter material: 3,5 l, Capacity of container: 6.1 l, za akvarije do 160 litara i 100 cm (moj je dug 140).
jbl e900 = Volume of filter material: 4,7 l, za akvarije do 300 l ali 120 cm duzine (moj je dug 140).
jbl e1500 = Capacity of container: 12 l, Volume of filter material: 8 l, za akvarije do 600 l ili 150 cm

ovo za duzinu zaboravi........ trebat ce ti jos neka pumpa za cirkulaciju. Ja imam fluval 405 na 120cm i bez pumpe to nije to. Pola akvarija je voda stajacica.  ;)
onda JBL
meni je ovaj haquos toliko jeftino i krhko izgleda da ga ne bih nikad stavio. Bez obzira kaj je 3x jeftiniji od odgovarajuceg fluvala.
zasto nebi haqos stavio, vise izgleda haqos kvalitetniji nego npr tetra 1200, prije bi uzeo haqosa.. meni bas neizgleda krhko, filter izgleda super za te novce i tko god ga je imao nije pozalio.. lako je govoriti tako, ako ga nisi probao.. ja sam probao tetrine filtere sto mi nisu nikako odgovarali a niti su mi cistili, ali nekazem da nisu dobri, sve ovisi kako na kojeg se naleti, netko s njima nema problema i rade najmanje 2,3 godine bez problema a nekome ne.. tako da ako si probao haqosa, naravno imas pravo godoriti, ako si s njim imao problema, ali ako ga nisi probao, nemoj onda tako pisat..

fluval je broj jedan od filtera, ali ako netko nema novaca da si ga priusti, zasto nebi uzeo npr haqosa za male novce, i uzivao u cistoj vodi??!
Nisam rekao da ne valja, cak stovise izgleda da je odlican za nikakve novce. Ali imao sam to u rukama i izgleda toliko lose napravljeno da ga ja jednostavno ne bih nikad stavio u pogon. Isprobao sam neke druge jeftinije filtere (i tetru izmedju ostalog) i zakljucio da filter nije nesto na cemu se stedi. Samo bude jos veca pusiona na kraju.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #26 u: Veljača 19, 2012, 23:02:32 poslijepodne »
Ooo alene tebe sam ceako. Vidim da imas ovaj Hagos, hajde reci mi kako si rijesio problem sa curenjem i to? da li se isplati da ulazim u tu avanturu sa mojim skromnim akvaristickim iskustvom? nikada ranije nisam imao kanister filter. Sada sam kupio polovan fluval 204 i odlicno se ponasa, testiram ga trenutno da vidim curi li.
hehe..
a gle, svako ce ti reci svoje misljenje, ja sam imao haqosa kojeg sam kupio od kolege polovnoga i to sto mi se dogodilo curenje, ja sam bio kriv jer sam ga nagurao u stalak od akvarija gdje je isao na knap, cijevi su se savile i od napora je popustio ventil, i gumica, tako da je curio..
nedavno sam kupio isti filter sa kojim sam prezadovoljan i moje je misljenje zasto davat u ovome vremenu puno novaca za neki filter, kad mozes za jeftinije novce proci isto.. Naravno, ako imas, kupi si jos jednog fluvala i bit ces najsretniji.. a sto se tice jbl-a, to je također filter za svaku pohvalu, ali nevolim one koji pljuju po necemu ako nisu nesto probali.. nisam imao nikada jbl, niti fluval, ali imam jako puno kolega koji ih koriste, tako da sam siguran da su ti filteri jako dobri.. kao sto kazu za tetrine, nekome su savrseni, a nekome nakon malo vremena procure ili slicno..
sto se mene tice, moj haqos1200 odrađuje posao savrseno, voda je kristalna, nemam nikakvih problema, tih je kao da neradi, prezadovoljan sam.. a na tebi je red, ti poslusaj bilo koga od nas, sto god da uzmes pogrijesiti neces.. ja nevidim razliku između jbl-a i haqosa sto se tice odrađivanja posla, a sto se tice kvalitete, to je jos neispitano.. imas temu o haqosu, pa procitaj sto sve forumasi pisu o njemu.. za te novce neces pozaliti, i ako se sto dogodi nije za plajkat, kao za neke, sto u danasnje vrijeme treba paziti..
a sto se tice garancije, ja ju imam bez ikakvih problema, cak sam se raspitao, sve sto ode na njemu, dobije se par dana novo, tak da nemas brige..

sretno ti bilo i dobro razmisli..

p.s. i bilo bi lijepo za one koji pljuju po necemu a nisu probali da sacuvaju za sebe..  ;)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #27 u: Veljača 19, 2012, 23:15:57 poslijepodne »
u redu, al jedno je drzati u rukama a drugo koristiti.. ako si ga koristio onda ces znati kako radi, ako nisi, onda tu nema veze kakav je on u rukama i td.. ja sam imao tetrine filtere sto mi skroz izgledaju slabo. cak mi je jedan navoj na ventilu pukao jer sam ga slabo zavrnuo, cak nisam ni potegnuo i pukao je, sto se na ovome ne događa.. tj nije nikad.. ali nemam nista protiv tetrinih, jer vjerujem da ima dobrih primjeraka, kao i ostalih..  a tko god na forumu je imao haqosa, nikad se nikome nije dogodilo to da je curio ili bilo sto drugo, osim meni kad sam ja pogrijesio, kao sto sam vec upisao.. a na dosta filtera, cak i oni najkvalitetniji, znaju se dogoditi greske i td.. sve ovisi na kakvog se naleti.. ja da si mogu priustiti svaki put fluvala, njega bi jedino i uzimao, ili eheima, ali u trenutnim situacijama nezelim, iako mogu kupit pokojeg, ali sto bi ako mogu bez brige i uz ovoga biti.. kazes da na kraju zezes stvar ako ga kupis, nije istina, ja nisam zeznuo, a niti su oni koji su ga kupili.. nehvalim ga, ima boljih dapace, ali je filter za svoje novce i prekvalitetan i predobro odrađuje posao..  :up:
« Zadnja izmjena: Veljača 19, 2012, 23:22:34 poslijepodne od alen_zgb »

Offline alemtr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
    • Drvo na kamenu
« Odgovori #28 u: Veljača 19, 2012, 23:34:35 poslijepodne »
Pa ako ne uspujem doci do JBL-a za neku pristojnu sumu onda idem da kupim Haqosa definitivno :-) ti si iz prve ruke misljenje, a moram priznati da mi budzet nije sad ogroman. Ali ako bude razlika 30-40 eura. onda idem za JBL. Sve iznad je na strani Haqosa

Offline alemtr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
    • Drvo na kamenu
« Odgovori #29 u: Veljača 20, 2012, 00:00:52 prijepodne »
u redu, al jedno je drzati u rukama a drugo koristiti.. ako si ga koristio onda ces znati kako radi, ako nisi, onda tu nema veze kakav je on u rukama i td.. ja sam imao tetrine filtere sto mi skroz izgledaju slabo. cak mi je jedan navoj na ventilu pukao jer sam ga slabo zavrnuo, cak nisam ni potegnuo i pukao je, sto se na ovome ne događa.. tj nije nikad.. ali nemam nista protiv tetrinih, jer vjerujem da ima dobrih primjeraka, kao i ostalih..  a tko god na forumu je imao haqosa, nikad se nikome nije dogodilo to da je curio ili bilo sto drugo, osim meni kad sam ja pogrijesio, kao sto sam vec upisao.. a na dosta filtera, cak i oni najkvalitetniji, znaju se dogoditi greske i td.. sve ovisi na kakvog se naleti.. ja da si mogu priustiti svaki put fluvala, njega bi jedino i uzimao, ili eheima, ali u trenutnim situacijama nezelim, iako mogu kupit pokojeg, ali sto bi ako mogu bez brige i uz ovoga biti.. kazes da na kraju zezes stvar ako ga kupis, nije istina, ja nisam zeznuo, a niti su oni koji su ga kupili.. nehvalim ga, ima boljih dapace, ali je filter za svoje novce i prekvalitetan i predobro odrađuje posao..  :up:

poslao sam ti pp

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #30 u: Veljača 20, 2012, 04:27:28 prijepodne »
Pa ako ne uspujem doci do JBL-a za neku pristojnu sumu onda idem da kupim Haqosa definitivno :-) ti si iz prve ruke misljenje, a moram priznati da mi budzet nije sad ogroman. Ali ako bude razlika 30-40 eura. onda idem za JBL. Sve iznad je na strani Haqosa
naravno, ja se slazem s tobom, ako budes imao za jbl, slobodno ga uzmi, to je super filter.. ja samo kazem, ako nisi u stanju dati neku veliku lovu, ovaj filter je vrhunski za te novce.. al sve ovisi kako kome.. svi mi danas imamo svako svoju pricu, sad koga slusat, najbolje je od svakoga po malo, pa se odluciti..  ;)

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #31 u: Veljača 20, 2012, 06:16:07 prijepodne »
po meni je jbl puno bolji izbor od haqosa jer za njega u hr.možeš uzet sve medije i rezervne djelove imam i900 na 240 l aq koji je pun ribe i pomeni odrađuje poso bez problema več 2 god

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #32 u: Veljača 20, 2012, 06:37:31 prijepodne »
Imam Haqosa 1200 već godinu dana.  Kupio sam ga polovnog ovdje na forumu. Neznam od kuda komentari kako djeluje "krhko" i "plastično". Meni djeluje "robusno" i kvalitetno. Radi bez greške i bez curenja, pouzdan je i tih. Za novce koje vrijedi je best buy. Imam i Fluvala 205 i po kvaliteti izrade ne vidim apsolutno nikakvu razliku, oba su izrađena od plastike koje se "ne uvija" niti na jednome.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #33 u: Veljača 20, 2012, 09:16:17 prijepodne »
O boze, oko cega vi pravite nauku....a da nije to ipak ono "moj je veci"?  :D

Jel netko ikada vidio jbl-a da procuri? Eheima? Fluvala? Ja jesam. Da im nesto ode? Opet, ja jesam. Isto kao i tetru, atmana, i hrpu no-name filtera. Isti vrag. Koliko on djeluje plasticno i jeftino, to je kategorija ukusa, i koliko sam ja primjetio, nema nikakve veze s njegovom funkcionalnoscu. A valjda sam jedini na ovim prostorima koji ce ovo napisati - fluval me je 2 puta razocarao, jednom u kategoriji "unutarnji filteri" i jednom u kategoriji "vanjski filteri", divna je to stvar, ali ne vrijedi ni trecinu novaca koliko kosta. Barem sto se mene tice. Posebice kad se usporedi sa kinesko-japansko-korejskim "kopijama" i slicnim fitlerima koji za djelic cijene daju isto, neki cak i vise....

Ako ce procuriti, procurit ce. Ako ima kakvu gresku, ima je, totalno je svejedno koje ime je na njemu. Imam tetru, filter radi svoj posao. Ne cuje se, voda je cista, bistra i sto je najbitnije sigurna za ribe. Isto vrijedi i za atmana. niti su vrhunska klasa, niti su cjenovno u nebesima kao neki, a opet, vidi vraga, rade tocno ono sto trebaju i kako trebaju. I niti u jednom momentu me nije uhvatio trenutak paranoje da ce procuriti, jer eto, prije ili kasnije, svaki procuri, a ako nije fluval ili jbl koji kosta kao 3 atmana ili tetre - procurit ce odmah, i nista to nece filtrirati.....

Nadalje, fascinantan mi je ovaj sistem ocjenjivanja necega, baziran na "onaj drugi je rekao ili napisao".... cast iznimkama koje su si dale truda, vremena i hrpu novaca da isprobaju sve filtere, imaju ih neko vrijeme, testiraju i onda donesu valjani zakljucak kojeg se drze o tome sto je najbolje za njih (sto opet nikako ne mora znaciti da je najbolje i za nekog drugog), ali ovako "meni djeluje, ja mislim, ja sam citao", sve je to pusto teoretiziranje u kojem ja samo vidim ono "kupit cu za sto imam novaca, i to ce biti najbolje", bilo u smijeru "sirotinje" koja ce uzeti tetru ili slicnu srednju klasu, bilo u smijeru onih kojima nije problem dati 200-300-pitajbogakoliko eurica za nesto iz "vise" klase.

Tako da, odgovor kolegi kojeg interesiraju filteri - uzmi ono sto ti je ponudjeno, sto ti je cjenovno najprihvatljivije, sto ti najbolje "sjedne", sanse da pogrijesis su prakticki nikakve, nadji ono sto ti odgovara cijenom i mogucnostima, a ako ti novci nisu bas nikakvi problem, onda uzmi najskuplje sto postoji. U bilo kojem slucaju, sanse da nesto podje naopako ili da s necim ne budes zadovoljan su ti jednake.... ;)

A sto se drugova i-bejevaca, klikaca i narucivaca tice (ne vrijedjam, zezam se, i ja sam u toj kategoriji), hajmo malo pogledati carinske propise i zakone, koji, ukoliko se nesto nije drasticno promjenilo u korist nas "kupaca", ne priznaju kategorije "polovno", "manja cijena", "poklon" i slicne fore s kojima mi pokusavamo sprijeciti da nas ista cjenjena gospoda ne pomuzu kad nam dugo ocekivani paket konacno stigne. Jer, sve ovisi o dobroj volji konkretne osobe, koja procjenjuje dali je nesto istina, dali vrijednost prikazana na deklaraciji odgovara stvarnom stanju stvari, dali je to nesto vrijedno otvaranja i inspekcije, carinjenja i slicnog. Ako ne, super, nista se ne placa. Ako da....cak i ako ne pronadje kategoriju i osnovicu po kojoj ce cariniti, i dalje ima mogucnost i pravo naplatiti PDV, manipulativne troskove, carinske troskove, ovakve ili onakve troskove, a to onda u konacnici uvecava ono sto si ti platio za stopu pdv-a, plus barem jos 100-200kn ovih "ostalih troskova".....

I ne priznajem kategoriju "meni nikad nisu nista naplatili dodatno", jer nisu ni meni, do jednom. Jednom hoce, a onda nece biti veselo....... :D :D :D

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Veljača 20, 2012, 12:21:24 poslijepodne »
onda JBL
meni je ovaj haquos toliko jeftino i krhko izgleda da ga ne bih nikad stavio. Bez obzira kaj je 3x jeftiniji od odgovarajuceg fluvala.

:up: nebi ni ja, ni da je besplatan ako bas nemoram, pogotovo ako je uvoznik onaj tko mislim da je
zasto ne?! ajd navedi neki filter vanjski za te novce a da odrađuje posao kao haqos1200??! ako nađes neki za te novce i da odrađuje posao kao haqos, ja skidam kapu..

ja sam nekoliko puta naveo da je to ok filter za novac koji dajes, omjer ulozeno/dobiveno je bolji nego kod eheima, tj, barem kod onoga sto vecina ljudi cijeni, ja bih osobno radije dao vise novca ali to sad stvarno ovisi o ukusu i koliko je tko spreman ili u mogucnosti izdvojiti za hobi. samo razlog je sasvim jednostavan, nekupujem od takvih ljudi(a to nemislim na zute;) ako bas nemoram. znam previse ljudi s previse losim iskustvima, imas ih i tu po forumu, i to mi puno govori o covjeku. to mi je vise pitanje principa onda, koliko god mozda nekome bio budala zbog toga. a druga stvar, mnogi pricaju kako je 4x jeftiniji(pa i uvoznik), to bas i nije istina ako kupujes izvana, pogotovo ako uspijes s manjom carinom, vrijednosti, uvesti u zemlju. a opet, takve firme i nisu uporedive. a i znas kako je..iz fice je lako uci u mercedes, brzo se naviknes, ali iz mercedesa u ficu ne.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Veljača 20, 2012, 12:56:54 poslijepodne »
krivom pricas za ebay :)  ja svako malo uvezem nesto izvana, a koliko puta je prosla manja cijena..uf. bio sam u glavnoj carinirnici, zicao da prije ocarine da nemoram cekat, listao one knjige s popisom, itd.. oni ti i tako vecinom imaju posla da ih boli k.. mene su pitali dal mogu, posto neznaju pod sta da carine, pvc cijevi ventile, bile neke soli, itd..pod igracke:) reko moze, hebe se meni samo mi daj:) oni ti tamo razrezu pakete, pogledaju sta je, i uzmu drugi paket..i jos ih vjesto bacaju s stola u kolica, makar pise glass, achtung, itd:) ako je dar, on ide do 300-350kn, i ako je mjesana roba onda ti do tih 300kn necarine vec samo ostatak, itd. samo lakse je fora s manjom cijenom, a normalno da nemozes traziti da napisu 1 kunu, ali bez problema skinu pola cijene(samo to vise ovisi o prodavacu, ako te neznaju njih se dosta nece zajebavat da mu zatvore radnju i nabiju kaznu zbog tvojih 100e, koje su usput njemcu puno manje nego tebi) s azijom je to vec puno lakse, sve sitno, a pogotovo ako je ispod 2kg i spada u pisma, prode bez carine. i uzivo preko carine, uvezao sam hrpu puta autom pod manju cijenu, pogotovo ako je ta cijena. tek tog na granici stvarno nije briga, pitate sta je to, da opises, itd..tek toliko da vidi jer za tebe ili preprodajes i pusti te dalje. u brezicama sam imao firmu gdje mi stizu paketi od onih koji nedostavljaju u hr(to je bio veliki problem prije 2-3god) onda znas koliko puta sam nesto uvozio. jos nikad nisam nagrabusio zbog manje cijene, ali isto tako nisam nikad pisao kunu, ali npr, paket od 2k prode pod 900kn, itd. mislis da se njima da gledati koji je model pumpe, jel to ona regulacijska od 90e ili bez za 30, ili da zna razliku izmedu propelera za 2080 i ecco, pumpe od 12000 ili 3000, itd. istina, mogu te copit, sve je rizik u zivotu, ali da me sad cope, kazna je carina + 100%, duplo platis za vrjednost..opet mi se isplatilo ovo sve. a i opet bi, ako ne na svoje ime onda na prijatelja, rodbinu, itd. i ovakve stvari se obicno nepisu na javni mjestima :D  njih boli briga, i oni su ljudi poput nas, znaju situaciju i znaju da mi svi muljavimo na carini, svi na granici imaju nesto i znaju to oni bolje nego mi, ali pusta te, nisi ti firma. a placas troskove carinjenja kad ide postom, itd..mislim oko 50-100kn usluge carine i dostave, +100kn shippinga da dode u hr, ali zato se i neisplati narucivati nesto ispod 1-2000kn, je puno, ali tako to ide. ali moze se vise ljudi ukljucit, itd. ni po speceraj se neide za 200kn konzervi. a donedavno je bilo drukcije, mogao si do 50e uvestio, sada su to smanjili na 150kn a podigli ovo kad ides autom, to valjda zbog eu..valjda da se vise druzimo s komsijama, da se znamo ponasat, da smo kulturni... :)

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #36 u: Veljača 20, 2012, 13:00:21 poslijepodne »
ja mogu samo reći da sam prije imao ehiem godinama i bio sam zadovoljan nikad ništa sada sam nedavno uzeo hagos i uopče ne izgleda "jeftino" a presudna je bila cijena 382 kn sa dostavom to je 3 do 4 pota jeftinije od konkurencije pa i ako bilo šta ode na njemu jeftinije je uzet novi nego uzimat dijelove jel za ehiem i ostale "ozbiljnije" marke toliko će te doć rezervni dio jednostavno nevjerujum da ako je filter 3 -4 puta skuplji da je toliko i bolji i da će toliko duže i trajat.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Veljača 20, 2012, 13:13:12 poslijepodne »
to sve ovisi kako gledas na neke stvari.. zasto ljudi kupe mramor za pod umjesto parketa? ili skupe kupaonske plocice umjesto 4x jeftinijih? kovanu ogradu kad i pevec plasticna drzi susjedovog psa vani.. ista stvar. a razlike u kvaliteti ima, vec je plastika drugacija, samo to sto na pogled vidis, gumene cijevi, gumice, vrsta keramike u osovini, ai elektronika, motor, i na bakru jako stede, a motori i nisu bas stedljivi, barem na papiru, kad dode otpor i pad protoka je druga stvar, ali imaju pad protoka puno veci nego renomirane firme..itd. koliko taj od 1200 delariranog ima stvarnog protoka, 200-300l? zasto takve stvari nitko negovori. jeftin je i radi posao, sve je to ok, ali moras znat da sta god je jeftino da je moralo biti ustedeno negdje. a koliko nekom to znaci to je stvarno od osobe do osobe.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Veljača 20, 2012, 14:00:48 poslijepodne »
U pravu si ti, u vecini slucajeva ce sve proci bez ikakvih problema, ali znam i za slucajeve kad banalne i bezvezne sitnice nisu prolazile.....

Carina, kao i carinski propisi ne poznaju instituciju "gift", odnosno dar. Briga njih dali si ti to dobio ili platio, to i dalje ima svoju vrijednost, koju oni mogu, ali i ne moraju cariniti. Takodjer, ogromna razlika je izmedju robe koja je podlozna carinjenju i one koja nije (igracke, knjige, stajaznam). Ali, SVE sto dolazi iz inozemstva, posebice one relacije gdje pravna osoba (nekakva firma) salje privatnoj osobi, moze podleci carinskom pregledu, naplati poreza, i naplati manipulativnih troskova. Najcesce se to ne desi, paketi velicine ormara neotvoreni prolaze carinu, a nekad za kovertu uredno dobijes poziv da dostavis racun, ili izvadak iz banke gdje se vidi transakcija i koliko je to stvarno placeno.

300kn je bila nekakva okvirna cifra, ukoliko je vrijednost na deklaraciji ispod toga, u pravilu se paketi nisu otvarali i pregledali, dakle, ni dodatno naplacivali. Sad je to nesto smanjeno, ali i dalje ce proci manje vise sve. Najjaca fora je kad 2 identicna paketa, identican sadrzaj, identicna stvarna i navedena vrijednost stizu meni i susjedu. Moj dodje sa ogromnim zigom "oslobodneno carinjenja", njemu naplate  pdv i troskove, te veliki zig "carinjeno", paketi naruceni, poslani, "pregledani" a bogami i stigli isti dan, pa ti sad reci tko je tu lud.... ;)

Ako je jeftino, negdje se stedilo, ima i toga. Ali, ponekad i nema. ako me kuzis. Sarenim etiketama vise nitko ionako ne vjeruje, ili barem nebi to trebao. 2000 kubika motor, 250ks, turbo, a trosi samo 4,5 litara. Da, na stolu. Valjda je isto i za filtere, valjda samo na stolu imaju tih 1200 litara, u stvarnom zivotu se to prepolovi. ali nesto si mislim, a zasto bi to mene uopce trebalo biti briga? Ne, ozbiljno pitam? Evo, ja imam tetru 700, koje je po svemu smece od filtera (da mi oproste svi oni filteri koji jesu pravo smece), sa protokom od 200 litara na sat, umjesto deklariranih 700, i ista ta tetra drzi akvarij od 200 litara bez ikakvih problema. Ribe hranim 2 puta dnevno, lopatom, stvarno ne brojim zrna i ne pazim. I? I nista. Voda bistra, cista, zdrava, ribe rastu, napreduju, niti su bolesne, niti ikakav problem s algama, ovim ili onim. Zasto tocno da ja zalim sto on nema 1800 litara protoka? Sto bi mi to pomoglo, ili jos bolje, sto bi mi to trebalo uopce? Hoce li procuriti? Naravno da hoce, kao i svaki drugi. Ali, netko je to vec napisao negdje, tri takva u ormaru za rezervu, ili za iste pare jedan "turbo-uber" koji ce ionako procuriti kad i ovaj gornji..... gdje je poanta?

Ok, sad sam otisao u sirinu, poanta je, sve je to isto smece. Ovisi koliko imas srece, nekome ce i tetra drzati i raditi svoj posao godinama, drugome ce i najkvalitetniji i najskuplji krepati za mjesec-dva. Haqosa nisam isprobao, vidio sam ga samo, i nemam ama bas nikakav zakljucak o njemu osim da radi svoj posao. Kao i svaki drugi, uostalom. A koliko kosta, ionako nije tema za raspravu, a jos manje raspravljati o ucinkovitosti na osnovi cijene......

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #39 u: Veljača 20, 2012, 14:08:43 poslijepodne »
I kako to već biva ode rasprava u drugome smjeru. Svatko ima argumente i svi su donekle u pravu, neki filteri procure zato što procure a neki procure zbog pogrešnog rukovanja vlasnika koji to ne priznaju (čast iznimkama) ili toga nisu niti svjesni a onda pljuju filter. Ima nešto i u kvaliteti izrade, odnosno trebalo bi biti a jeli stvarno tako tko zna. Procure i razvikani filteri, čak i pucaju neki dijelovi, procure i DIY filteri, pucaju neki spojevi, itd. itd.  Ako se negdje dogodi greška u "proizvodnji" curenje je pitanje vremena.

Zašto su jedni filteri skupi a drugi jeftini? Velike marže trgovaca, nameti države, pohlepa proizvođača......sve to formira cijenu a što je točno, ja neznam.

ZNAM da sam istestirao Haqosa1200 i Fluvala 205 jer ih imam.  Znači to nije ono - čuo sam, pročitao sam, rekao mi, on misli...itd.
Testiranje sam obavio s oba filtera i to sam napisao ovdje na forumu ali mi se ne da sada tražiti gdje je taj post.
Znači u oba filtera su bili isti filter materijali - spužva + keramika. Visinska razlika ista - 50 cm. do sudopera. Napunio jedno korito sudopera do vrha s vodom, u njemu je odvod prema filteru a u drugom koritu sudopera je plastična kanta s mjerilom u litrama i u njoj je dovod iz filtera.

Pokrenuo Fluvala i on je za 1 minutu napunio kantu sa nešto malo preko 8 litara vode. Ponovio test još 2 puta i uvijek isto - malo preko 8 litara. Znači cca 500 l/h.

Pokrenuo Haqosa1200 a on je za 1 minutu napunio kantu sa nešto malo preko 7 litara. Ponovio test još 2 puta i opet isto - nešto malo preko 7 litara. Znači cca 450 l/h.

Uglavnom po pitanju protoka Fluval205 ima veći protok od Haqosa1200.
Po deklariranim trgovačkim podacima Haqos bi trebao imati 1200 l/h a Fluval 800l/h.
Stvarnost je pokazala da Haqos1200 ima puno manji protok od deklariranoga u odnosu na Fluvala205. Znači oba proizvođača lažu. Jedni malo manje, jedni malo više.

Takva je situacija s mojim filterima. Možda je kod drugih vlasnika ovih filtera protok veći ili manji.
Uglavnom, kao što sam već rekao Haqos nije loš filter, dapače, ima veliki volumen kojeg sam nedavno počastio sa litrom Eheim supstrata i ideššš Miki, misliš da voda ne može biti čišća nego što je a onda wauuuuu...može. Ali to je već druga tema  :D.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #40 u: Veljača 20, 2012, 14:31:36 poslijepodne »
sve to stoji, naravno ako si netko moze priustiti prave filtere, mislim na fluval, eheim, i te, svaka cast, ja nemam nista protiv takvih filtera, jer su po meni jedni od najboljih.. s njima stavljam i jbl i atman, sve su to filteri za sebe i rade svoj posao kako treba.. ali kak je netko naveo gore, da fluval drzi preveliku cijenu, sto i jest istina, neznam sto u njemu toliko kosta, mislim da je samo marka.. a danas svi stede na dijelovima, bila to prava marka ili neka žnj, sve je to danas isto..

sto se tice haqosa i njegovog protoka, procitao sam negdje da ima oko 680l/h.. sto sam vec negdje citao na drugom forumu, provjereno je, sto ajmo reci nije lose, cak je jaci od protoka na tetri ex700, imao sam ju, i haqos je jaci i puno bolje odrađuje posao, a i brze.. svako danas zeli imati sve profesionalno, skupo i kvalitetno, ali zasto kad i sa jeftinim filterom ili bilo cime mozes proci jako dobro.. Primjer je za sada haqos, jeftin, pouzdan i stvarno prekvalitetan filter za te novce.. do sad tko god ga je imao, nije imao problema, i zasto si nebi netko priustio tako nesto za jeftine novce.. u danasnje vrijeme treba stediti na svemu, ali naravno treba i srediti sebi da bude kvalitetno i kako treba, a to se moze sve rucno, dio po dio, sto kosta jako malo, a u ducanu 5x vise..
« Zadnja izmjena: Veljača 20, 2012, 14:36:45 poslijepodne od alen_zgb »

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #41 u: Veljača 20, 2012, 14:50:57 poslijepodne »
ma joj ljudi moji, danas nista nije dobro, pogotovo nama ljudima, sve ide naopako, a kamoli kod tih stvari.. svaki filter je za sebe dobar, kojeg god kolega da uzme, nece pozaliti, tako da su svi na svoj nacin.. sve koje smo naveli super su i to je to..  :up: :up:

sad smo ga malo zbunili i covjek nezna sto bi..  ;)  meni je dosta, svako ima svoju pricu, tako da od svakoga od nas uzmi po nesto..  :D :up:

pisao si mi na pp, ako mozes tako proci sa jbl-om, uzmi njega, naravno ako imas i ako ti odgovara njegova cijena, ipak je jbl jbl, to je marka, na to se danas gleda..  ;) tako da neces pozaliti ni s njim, a ni s bilo kojim kojeg kupis..  :up:

Sretno ti bilo i Lp za sve..
« Zadnja izmjena: Veljača 20, 2012, 14:57:44 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #42 u: Veljača 20, 2012, 15:52:22 poslijepodne »
...samo razlog je sasvim jednostavan, nekupujem od takvih ljudi(a to nemislim na zute;) ako bas nemoram. znam previse ljudi s previse losim iskustvima, imas ih i tu po forumu

Ne želim flejmati, ali...
Zašto tako u rukavicama? O čemu se radi, ja sam relativno nov na ovom forumu i želio bih znati ako ima nešto što bih trebao znati ;)

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #43 u: Veljača 20, 2012, 16:18:44 poslijepodne »
...samo razlog je sasvim jednostavan, nekupujem od takvih ljudi(a to nemislim na zute;) ako bas nemoram. znam previse ljudi s previse losim iskustvima, imas ih i tu po forumu

Ne želim flejmati, ali...
Zašto tako u rukavicama? O čemu se radi, ja sam relativno nov na ovom forumu i želio bih znati ako ima nešto što bih trebao znati ;)

ne znam ni ja točno što to znači "takvi ljudi", ja sam uzeo Haqosa, cijela procedura je prošla bez ikakvih problema, a filter kao takav me preporodio. Ja nisam imao ni fluvala ni eheima (i ne vjerujem da ću imati) pa ne mogu uspoređivati, ali Haqos radi bez problema, za sada...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Veljača 20, 2012, 16:44:47 poslijepodne »
osobno znam kad nije bila fer play trgovina na strani kupca, imaju mnogi nezadovoljni i ovdje na forumu, vidjet ces sto ljudi govore, nemoram ja. mogu reci privatno ako treba ali ovako javno radije nebih.
tetra je losija od haqosa, pogotovo kad se uzme cijena u obzir.
-mozes izmjeriti protok jako lagano, s stopericom i nekom posudom od litre, dvije, sto veca to ces preciznije dobiti, i samo se onda izracuna l/h
eheim se zeznuo s serijom tri, svi su imali tvornicku gresku i hrpa ih je procurila, sada tvrde da su uklonili to-sad na kutiji pise improved :) mogu oni pricati da se svakom desi(vjerojatno su i zurili izdati na trziste) ali najskuplja marka si to nije smjela dopustiti+sluzba za korisnike njim je uzas, neodgovaraju, imaju isprike kao zapucen server, mail sta vec, nismo dobili poruku, standard za pravljenje budala od nas :D  vidim da vani puno ljudi prica po forumima kako nikad vise nece kupiti njihov filter isprovocirani svim tim stvarima. a i tu, ajd, haqos jos nek ti procuri, ali eheim za kojeg das hrpu love, onda ti nas uvoznik nema dio i moze nabaviti tek za 3mj a tebi trebalo jos jucer, pa ti se eheim nejavlja..pa i svetac bi popizdio na to sve :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 20, 2012, 18:34:11 poslijepodne »
Cekaj, jel mi to polako ipak nadolazimo na to da skupi eheim i nije bas nesto?  :D ;)

Nego, kako dr.house kaze - svi lazu. Pa i proizvodjaci filtera. Ocigledno.

Nisam skuzio bas ovaj test, ali, znaci, filteru je imao minutu da kroz sebe provuce vodu, a ti si mjerio koliko vode je napunio u posudu? Pretpostavljam da onda u tom slucaju ta dva filtera imaju identicnu zapreminu posude, kao i da je filter materijal bio identicno postavljen, u kolicini, polozaju i volumenu?

Ali i dalje ne vidim poantu opterecivanja s tim protokom, odnosno koliko koji proizvodjac laze? Uostalom, zar ne postoje neke ipak bitnije stvari od samog protoka vode? Jer ako je protok sve sto nam treba, zasto uopce uzimamo vanjske filtere, obicni powerhead sa komadicem spuzve ce unistiti i sahraniti svaki filter gledano po protoku vode na sat. A opet, neznam nikoga da filtrira na taj nacin......Uostalom, zar negdje ipak nije postojala nekakva teorija po kojoj i nije dobro da voda prebrzo prolazi kroz filter, odnosno da je bolje sporije?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Veljača 20, 2012, 19:52:12 poslijepodne »
a cuj..to ti je normalno da imaju kvarovi, nitko nije bezgresan, pa ni filteri ;)  samo ovo su stvarno generalno zeznuli(ako je pocetak serijskog ispod 10-11 nemoj ga kupovati da i jeftino naletis) mislim, ima nacina kako da se popravi ali nije poanta u tome..
-samo stavis posudu(moras znati koliki volumen ima) ispred izlazne cjevi, skines spraybar ako treba i mjeris u sekundama koliko treba da se napuni. i onda se po tome izracuna koliko litara prode na sat. nije bas 100% precizno ali dobijes okvirnu mjeru, 50l/h manje/vise
-nisam ja ni mjerio haqousa nikada ali nekako mi po sluhu nema vise od 200-300l/h. ima navedeno oko 30w, racunaj da sami motor ni dizajn elise, kucista, nije high end, visoke ucinkovitosti(wataza je i tako samo oznaka potrosnje, niceg drugog, kvalitetna pumpa s 30w je jaca nego neka losa s 40, ima vecu iskoristivost, manje energije pretvara u samu toplinu), onda, kazu da ima 1200l na izlazu pumpe, bez pritiska visine(zato imas max.pump head naveden kod vecine protocnih pumpi, i grafikon prikaza kako protok pada u odnosu na visinu), a uz to njihovo mjerenje je dobiveno s praznim filterom, to je fora da ljepse izgledaju specifikacije na kutiji, i onda cim napunis filter, dignes cijev 1.5m u vis i potopis ili stavis spray bar..padne mu i potrosnja i protok dosta, koliko tocno neznam, ali kada uzmes to sve u obzir sigurno je 3-4x manje od deklariranog

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 20, 2012, 19:57:21 poslijepodne »
osobno znam kad nije bila fer play trgovina na strani kupca, imaju mnogi nezadovoljni i ovdje na forumu, vidjet ces sto ljudi govore, nemoram ja. mogu reci privatno ako treba ali ovako javno radije nebih.
tetra je losija od haqosa, pogotovo kad se uzme cijena u obzir.
-mozes izmjeriti protok jako lagano, s stopericom i nekom posudom od litre, dvije, sto veca to ces preciznije dobiti, i samo se onda izracuna l/h
eheim se zeznuo s serijom tri, svi su imali tvornicku gresku i hrpa ih je procurila, sada tvrde da su uklonili to-sad na kutiji pise improved :) mogu oni pricati da se svakom desi(vjerojatno su i zurili izdati na trziste) ali najskuplja marka si to nije smjela dopustiti+sluzba za korisnike njim je uzas, neodgovaraju, imaju isprike kao zapucen server, mail sta vec, nismo dobili poruku, standard za pravljenje budala od nas :D  vidim da vani puno ljudi prica po forumima kako nikad vise nece kupiti njihov filter isprovocirani svim tim stvarima. a i tu, ajd, haqos jos nek ti procuri, ali eheim za kojeg das hrpu love, onda ti nas uvoznik nema dio i moze nabaviti tek za 3mj a tebi trebalo jos jucer, pa ti se eheim nejavlja..pa i svetac bi popizdio na to sve :D

Pozdrav Pavle/Stomed
Ja sam Mirabel iz EleganceReef-a, možete li mi molim vas javiti koji je bio problem sa ne fer trgovinom i u čemu je bio točno problem. Provijerio sam sve vaše poruke i nisam pronašao nikakve probleme, naravno možda je nisam pronašao zbog velike količne mailova.
Bio bih vam zahvalan ako bi ste mi javili u čemu je bio problem te datum problema i konverzaciju da mogu pogledati što je točno bilo.
Hvala unaprijed.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Veljača 20, 2012, 20:04:17 poslijepodne »
samnom? nista previse u zadnje vrjeme, ali ima jos ljudi koji se zalili na neke stvari, od nabave do dostave.. imas ih i tu po forumu, i molim te, ako ti nije tesko da negovoris moje osobne podatke u javnosti, da sam htjeo objavljivati ime i mail objavio bih ih sam

http://www.jlaquatics.com/images/flowcharts/eheim_1260-1262.jpg

tu je prikaz eheimovih pumpi kako njim pada protok u odnosu na visinu.
-nije najbitniji protok, tj, do neke granice, najvise ti treba za mehanicku filtraciju, zatim bio pa onda kemijski. ali racunaj da protok opada kako se i filter prlja, ako neki model ima iovako prilicno mali protok ti ces ga u tom slucaju morati cesce cstiti jer nece imati dovoljno snage da povuce vodu iz sebe. zato neki micu vatu iz filtera, bezo se zapusi i blokira ga.
-inace, protok nije toliko bitan koliko volumen filtra, bolje manji protok a veci volumen nego obratno

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Veljača 20, 2012, 20:06:39 poslijepodne »
ja sam te pitao za soil prije mjesec/dva jer mi je receno da imas a nije bilo i informacije za led, nisam nista kupovao vec duze, tako da to nemas