O boze, oko cega vi pravite nauku....a da nije to ipak ono "moj je veci"?

Jel netko ikada vidio jbl-a da procuri? Eheima? Fluvala? Ja jesam. Da im nesto ode? Opet, ja jesam. Isto kao i tetru, atmana, i hrpu no-name filtera. Isti vrag. Koliko on djeluje plasticno i jeftino, to je kategorija ukusa, i koliko sam ja primjetio, nema nikakve veze s njegovom funkcionalnoscu. A valjda sam jedini na ovim prostorima koji ce ovo napisati - fluval me je 2 puta razocarao, jednom u kategoriji "unutarnji filteri" i jednom u kategoriji "vanjski filteri", divna je to stvar, ali ne vrijedi ni trecinu novaca koliko kosta. Barem sto se mene tice. Posebice kad se usporedi sa kinesko-japansko-korejskim "kopijama" i slicnim fitlerima koji za djelic cijene daju isto, neki cak i vise....
Ako ce procuriti, procurit ce. Ako ima kakvu gresku, ima je, totalno je svejedno koje ime je na njemu. Imam tetru, filter radi svoj posao. Ne cuje se, voda je cista, bistra i sto je najbitnije sigurna za ribe. Isto vrijedi i za atmana. niti su vrhunska klasa, niti su cjenovno u nebesima kao neki, a opet, vidi vraga, rade tocno ono sto trebaju i kako trebaju. I niti u jednom momentu me nije uhvatio trenutak paranoje da ce procuriti, jer eto, prije ili kasnije, svaki procuri, a ako nije fluval ili jbl koji kosta kao 3 atmana ili tetre - procurit ce odmah, i nista to nece filtrirati.....
Nadalje, fascinantan mi je ovaj sistem ocjenjivanja necega, baziran na "onaj drugi je rekao ili napisao".... cast iznimkama koje su si dale truda, vremena i hrpu novaca da isprobaju sve filtere, imaju ih neko vrijeme, testiraju i onda donesu valjani zakljucak kojeg se drze o tome sto je najbolje za njih (sto opet nikako ne mora znaciti da je najbolje i za nekog drugog), ali ovako "meni djeluje, ja mislim, ja sam citao", sve je to pusto teoretiziranje u kojem ja samo vidim ono "kupit cu za sto imam novaca, i to ce biti najbolje", bilo u smijeru "sirotinje" koja ce uzeti tetru ili slicnu srednju klasu, bilo u smijeru onih kojima nije problem dati 200-300-pitajbogakoliko eurica za nesto iz "vise" klase.
Tako da, odgovor kolegi kojeg interesiraju filteri - uzmi ono sto ti je ponudjeno, sto ti je cjenovno najprihvatljivije, sto ti najbolje "sjedne", sanse da pogrijesis su prakticki nikakve, nadji ono sto ti odgovara cijenom i mogucnostima, a ako ti novci nisu bas nikakvi problem, onda uzmi najskuplje sto postoji. U bilo kojem slucaju, sanse da nesto podje naopako ili da s necim ne budes zadovoljan su ti jednake....

A sto se drugova i-bejevaca, klikaca i narucivaca tice (ne vrijedjam, zezam se, i ja sam u toj kategoriji), hajmo malo pogledati carinske propise i zakone, koji, ukoliko se nesto nije drasticno promjenilo u korist nas "kupaca", ne priznaju kategorije "polovno", "manja cijena", "poklon" i slicne fore s kojima mi pokusavamo sprijeciti da nas ista cjenjena gospoda ne pomuzu kad nam dugo ocekivani paket konacno stigne. Jer, sve ovisi o dobroj volji konkretne osobe, koja procjenjuje dali je nesto istina, dali vrijednost prikazana na deklaraciji odgovara stvarnom stanju stvari, dali je to nesto vrijedno otvaranja i inspekcije, carinjenja i slicnog. Ako ne, super, nista se ne placa. Ako da....cak i ako ne pronadje kategoriju i osnovicu po kojoj ce cariniti, i dalje ima mogucnost i pravo naplatiti PDV, manipulativne troskove, carinske troskove, ovakve ili onakve troskove, a to onda u konacnici uvecava ono sto si ti platio za stopu pdv-a, plus barem jos 100-200kn ovih "ostalih troskova".....
I ne priznajem kategoriju "meni nikad nisu nista naplatili dodatno", jer nisu ni meni, do jednom. Jednom hoce, a onda nece biti veselo.......