Kolovoz 14, 2025, 20:25:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako pojačat rasvjetu?  (Posjeta: 2308 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Kako pojačat rasvjetu?
« u: Veljača 18, 2012, 19:56:51 poslijepodne »
Zanima me kako pojačat rasvjetu u akvariju?

Jel neophodno bušenje, lemljenje itd...jer to ne bi budući da je poklopac orginal..

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Kako pojačat rasvjetu?
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2012, 20:00:04 poslijepodne »
kakvo precizno pitanje  :roll:
Gle, nekakve zahvate sigurno treba napraviti no dok ne znamo kakav je poklopac i koliko zelis pojacati rasvjetu tesko je reci.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2012, 20:16:51 poslijepodne »
ma nije :)
obicno ljemljenja i nema previse kada se rasvjeta ugraduje, ali busit ces vjerojatno morati. ako i kupis gotovi glomat moras to negdje ucvrstiti, moraju kablovi negdje proci, itd. ali kako kolega rece nemozes dobiti puno savjeta dok se nezna o kakvom se poklopcu radi

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2012, 20:26:52 poslijepodne »
hahahaa..baš je precizno pitanje. :)
napiši nam koji je poklopac a još bolje bi bilo da ga poslikaš i staviš slike

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2012, 09:41:18 prijepodne »
Hehehe...

Ma zanima me dal se može svjetlo pojačati kod tvorničkih (akvarij+poklopac) poklopaca bez bušenja..Dal se može stavljati različita jačina žarulja?

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2012, 10:27:55 prijepodne »
Poklopac je tvornički Sera, lampa 1x15W...dali postoji neka druga opcija lampe koja bi išla unutra bez da mjenjam sve?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2012, 12:08:11 poslijepodne »
ne. ako ces stavljati jacu rasvjetu, treba ti i jaca prigusnica, nije ti ista duzina cijevi, dakle, ne mozes samo promjeniti neonku i dobiti jacu rasvjetu.

Nadalje, budi jako oprezna i dobro izmjeri s koliko tocno (u milimetar) mjesta raspolazes, jer cesto su ti poklopci toliko umjetnicki napravljeni s nutarnje strane, sa kojekakvim izbocenjima, dijelovima koji nicemu ne sluze, osim sto smetaju da stavis neku duzu neonku, iako realno za nju itekako ima mjesta....

Neznam za seru, ali za ono smece od eheim poklopca, tako su ga napravili iznutra da je pun nekakvih grba, nepotrebne plastike i smeca, a sve to poprilicno otezava zivot cak i za probusiti obicnu rupu, a kamoli nesto drugo.... :down:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2012, 13:00:23 poslijepodne »
i fizicki nestane jaca lampa, duzina raste s vatazom, neznam kako si ju mislio nagurati.
moze se to napraviti i radeno je vec ali ne bez zahvata, najlakse je ako imas dremel ili neki slican alat, ljepilo, treba ucvrstit, sarafit, itd. nije puno posla koliko je zeznuto raditi.
a da kupis i gotov glomat opet ti nije pametno tu lampu dobro ne ucvrstiti, ipak stoji iznad vode. -eventualno bi se dalo spojnicama pricvrstiti za postojecu lampu, mozes staviti razmaknicu da su malo dalje, itd

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2012, 21:46:20 poslijepodne »
Pretpostavljam da je 60x30 poklopac? Ako je, stane ti 24w obicna (ako ces malo rezuckati i stanjivati ivice), stane ti i 24w "akvaristicka", pricam o t5 cijevima. ako ces ostati na t8 eventualno mozes ugurati 2x15w......jacu t8 od 15 w nazalost nemozes jer nemas gdje....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2012, 23:04:19 poslijepodne »
ako je SERIN a ima 15W onda je vjerojatno onaj "nesto60" skroz glupavih dimenzija. Mislim da ima neki 40cm sirine i tu ne stane prakticki nista.  :roll: :roll:

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2012, 23:20:19 poslijepodne »
Fotkat cu sutra pa cete vidjeti..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 20, 2012, 08:47:48 prijepodne »
ako je SERIN a ima 15W onda je vjerojatno onaj "nesto60" skroz glupavih dimenzija. Mislim da ima neki 40cm sirine i tu ne stane prakticki nista.  :roll: :roll:

ni eheim nije nista bolji, vanjska sirina 61, a unutarnja zbog kojekakvih gluposti taman da uguras 24w standardne duzine, bez grla, dakle, bez opasnog rezanja nemoze ni ona, jedino ona kraca varijanta iste neonke.....

ja sam na svome probusio 2 rupe, ubacio neonku, tako da su kontakti sa vanjske strane poklopca, malo plastike, malo rezanja, ljepljenja, i kao da nista nije bilo, osim sto poklopac sa strana ima ta 2 izbocenja.....

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #12 u: Veljača 20, 2012, 20:33:17 poslijepodne »
ja ima eheimov poklopac 60x30 i bez problema sam stavila jos jednu neonku od 15w... na jedan kraj sam izbusila rupe i pricvrstila lampu sa sarafima a drugi dio sam stavila u onaj dio koji je kao predviden za hranilicu/ventilator sta vec. trebalo je nes malo rezat, al to stvarno nije problem jer je ta plastika mekana...

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #13 u: Veljača 20, 2012, 20:39:56 poslijepodne »
a da stavis power gloo cjev iste duzine i wati ,power gloo ima vise lumena i jace je svitlo
Totalna Steta

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 20, 2012, 20:49:41 poslijepodne »
nadogradi se rasvjeta bez problema, samo je malo problem sto covjek nezeli ni rezati ni busiti :)

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 21, 2012, 08:56:22 prijepodne »
Mislim da cu samo promjenit lampu da bi dobio vise svjetla...

jel ima jos neka lampa da jace svjetli?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 21, 2012, 09:42:07 prijepodne »
ne svjetli ona jace.....cak naprotiv, svijetli slabije.

Power glow, 15w, t8 ima otprilike oko 600 lumena, po tvrdnji proizvodjaca. Mozda to i je nesto vise od stajaznam aquastara ili nekih drugih hagen lampi (day, aqua i slicnih), ali naspram obicne 860 t8 cijevi od 15 wata, kao npr Polylux xlr 860 koja ima cca 1000-1100 lumena je dosta slaba. Jasno, ovo su  tvrdnje proizvodjaca, to i ne mora biti tako, ali ono sto ti ja mogu potvrditi, problem sa powerglow lampama je sljedeci:

- previse kelvina, misim da su te lampe 15000 ili 18000K, u kombinaciji sa drugim lampama je to odlicno, ali ako je jedna sama, daje izuzetno mutno i mracno svjetlo, naglasava crvene i plave nijanse, ali nedovoljno svjetlosti daje, ponavljam, ukoliko je sama.
- prekratak rok trajanja, barem u mom slucaju, vec nakon neka 3-4 mjeseca, lampa je pocrnila mjestimicno, i izgubila je intenzitet, mozda je problem bio s mojom lampom, neznam, mozda se kod ostalih to ne desava.
- prevelika cijena. Takve lampe su preko 100kn sto je besmisleno, jer neces biti zadovoljan osvjetljenjem ukoliko je ona sama u akvariju. S druge strane, kvalitetnu "obicnu" cijev, 860 mozes pronaci za 15-20kn, i sigurno ce ti dati ljepse, ostrije i prirodnije svjetlo nego jedna powerglow sama. Da ne spominjem ako ides vec u ulaganje od preko 100kn, onda rastavi sve, zamjeni za jednu t5 lampu, ako nista drugo od 13w, i opet si bolje prosao.

Dakle, vise lumena, "jaca" svjetlost od nekih drugih akvarijskih lampi svakako, ali u usporedbi sa nekom imalo kvalitetnijom obicnom neonkom, to ti je nista. Prije nadogradnje i modificiranja rasvjete, na istom takvom poklopcu sam isprobao svasta, od aquastara, aquaglowa, powerglowa, nema sto nema, i jedino s cime sam bio zadovoljan je upravo ono sto sam napisao - polylux 860. U usporedbi sa akvaristickim lampama, svjetlo je zelenkaste nijanse, ali bilje raste, nema problema nikakvog, sto nikako ne mogu reci za ostale lampe.

Offline gollum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #17 u: Veljača 21, 2012, 11:30:32 prijepodne »
Zanima me kako pojačat rasvjetu u akvariju?

Jel neophodno bušenje, lemljenje itd...jer to ne bi budući da je poklopac orginal..

bez bušenja i lemljenja možeš uz pomoć Glomata.

Pukni nam sliku da vidimo poklopac
Pozdrav iz Karlovca

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 04, 2012, 20:38:11 poslijepodne »
Evo me,

Akvarij ide dalje na poklon prijateljici...Oscara poklanjam...meni došao na poklon novi akvarij s čistačima i većim poklopcem...stavim sliku pa da mi sugerirate dal mogu još nešto stavit...htio bi neko noćno svjetlo...prijatelj koji je donio akvarij kaže da su njemu biljke uspjevale ispod ove lampe...još vidim pa napišem...

i naravno slikam ;)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 04, 2012, 20:56:09 poslijepodne »
kaj ce ti nocno svjetlo? IMO niskoristi, kic. Niti ti nesto vidis pod njim, niti bilju nesto znaci niti ribama treba.

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 05, 2012, 19:16:47 poslijepodne »
Pa primjetio sam da se rčistači više aktiviraju kad je svjetlo ugašeno ali slabog ili gotovo nikako ih ne vidim tad :(

Jel moze neko slabo svjetlo od gore? kao mjesecina...

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #21 u: Ožujak 07, 2012, 21:50:55 poslijepodne »
Pa primjetio sam da se rčistači više aktiviraju kad je svjetlo ugašeno ali slabog ili gotovo nikako ih ne vidim tad :(

Jel moze neko slabo svjetlo od gore? kao mjesecina...
LED MODULI,cini mi se oko 17 kn jedan.spojis ih koliko zelis jedan na drugi.adapter 12 v (oko 70 kn) i to je to
Uzivo je tamnije i vise plavo,Moonlight
Totalna Steta

Offline Dany_27

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 08, 2012, 00:40:50 prijepodne »
ove led diodice mi se svidjaju