ne svjetli ona jace.....cak naprotiv, svijetli slabije.
Power glow, 15w, t8 ima otprilike oko 600 lumena, po tvrdnji proizvodjaca. Mozda to i je nesto vise od stajaznam aquastara ili nekih drugih hagen lampi (day, aqua i slicnih), ali naspram obicne 860 t8 cijevi od 15 wata, kao npr Polylux xlr 860 koja ima cca 1000-1100 lumena je dosta slaba. Jasno, ovo su tvrdnje proizvodjaca, to i ne mora biti tako, ali ono sto ti ja mogu potvrditi, problem sa powerglow lampama je sljedeci:
- previse kelvina, misim da su te lampe 15000 ili 18000K, u kombinaciji sa drugim lampama je to odlicno, ali ako je jedna sama, daje izuzetno mutno i mracno svjetlo, naglasava crvene i plave nijanse, ali nedovoljno svjetlosti daje, ponavljam, ukoliko je sama.
- prekratak rok trajanja, barem u mom slucaju, vec nakon neka 3-4 mjeseca, lampa je pocrnila mjestimicno, i izgubila je intenzitet, mozda je problem bio s mojom lampom, neznam, mozda se kod ostalih to ne desava.
- prevelika cijena. Takve lampe su preko 100kn sto je besmisleno, jer neces biti zadovoljan osvjetljenjem ukoliko je ona sama u akvariju. S druge strane, kvalitetnu "obicnu" cijev, 860 mozes pronaci za 15-20kn, i sigurno ce ti dati ljepse, ostrije i prirodnije svjetlo nego jedna powerglow sama. Da ne spominjem ako ides vec u ulaganje od preko 100kn, onda rastavi sve, zamjeni za jednu t5 lampu, ako nista drugo od 13w, i opet si bolje prosao.
Dakle, vise lumena, "jaca" svjetlost od nekih drugih akvarijskih lampi svakako, ali u usporedbi sa nekom imalo kvalitetnijom obicnom neonkom, to ti je nista. Prije nadogradnje i modificiranja rasvjete, na istom takvom poklopcu sam isprobao svasta, od aquastara, aquaglowa, powerglowa, nema sto nema, i jedino s cime sam bio zadovoljan je upravo ono sto sam napisao - polylux 860. U usporedbi sa akvaristickim lampama, svjetlo je zelenkaste nijanse, ali bilje raste, nema problema nikakvog, sto nikako ne mogu reci za ostale lampe.