Kolovoz 05, 2025, 16:00:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Opet problemi s diskusima  (Posjeta: 12586 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Crazy-a3

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
Opet problemi s diskusima
« Odgovori #25 u: Studeni 11, 2005, 10:50:00 prijepodne »
Tko je bilo i mom cobaltu.....ja sam ga stavila u karantenu i ljecila Medazolom tjedan dana uz povisenje temp. na 34 i sad je sve 5....probaj i tako....ziv je i zdrav
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline ZEC

• Punopravni član
    • http://htnet.hr
« Odgovori #26 u: Studeni 11, 2005, 14:57:00 poslijepodne »
A dali bi im mozda trebao dignuti temperaturu
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #27 u: Studeni 11, 2005, 15:34:00 poslijepodne »

Citat: ZEC
A dali bi im mozda trebao dignuti temperaturu

Da bar na 34 ako mozes............to sam ti i napisala tu gore
Zagreb/Dubrava

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Studeni 11, 2005, 20:36:00 poslijepodne »
Evo sad sam ih sve okupao u hipermanganu, ali bas ne vidim nekakva poboljsanja mala jesu ali ne sad neznam ni ja sta, dali bi im trebao kupiti PRAZIQUANTEL pa ih jos i s time lijeciti

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #29 u: Studeni 12, 2005, 09:35:00 prijepodne »

Čuj,ako si siguran da se radi o škržnim parazitima (ako je škrga par dana zatvorena) bilo bi najbolje da ih počneš lječiti.Možda ti punica može doći do čistog praziquantela,ako radi u bolnici,mada se taj lijek upotrebljava u veterini.

Ovim tretmanom sa hipermanganom ubio si kožne parazite,ali kao što sa ti već navela,s njim nećeš i škržne.Probaj nabaviti lijek,pa ćemo onda dalje o doziranju i trajanju lječenja!!!!

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Studeni 12, 2005, 14:18:00 poslijepodne »
Evo sad nakon dugog promatranja vidim da svim diskusima sve skrge rade ali jedan dio diskusa onih vasih plavih mi se jos povlaci i sakriva te dosta slabo jedu i vise su tamni nego normalni a sta da s njima sad radim

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Studeni 12, 2005, 14:45:00 poslijepodne »

Pa ovak: Ako škrge rade,onda se očito ne radi o škržnim parazitima,što opet ne mora biti 100% točno. Inače od tih parazita ribe ne umire i oni se daju izlječiti.Ribe će ti biti možda još koji dan tamne i od šoka samim kupanjem u hipermanganu,pa svakako valja pričekati.Ali bi bilo najbolje da ih staviš u neki manji karantenski akvarij,ako ga imaš.Tamo ih lakše možeš promatrati i vidjeti šta se s njima događa.Temperaturu svakako,ako ih premjestiš povisi na 32-33* par dana.Vidjet ćeš,možda već sutra budu bolje,jer su doživjeli šok kupanjem.Svakako izvještavaj kaj se događa!!

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Studeni 12, 2005, 14:55:00 poslijepodne »
Problem je u tom sto nemam karantenski akvari pa sad u ovom tanku dizem temperaturu a dali bi im rebao kupovati kakav lijek

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Studeni 12, 2005, 15:03:00 poslijepodne »

Malo je problem,ako imaš bilje i ako budeš dizao temperaturu,može se dogoditi da ti bilje počne trunutia za lijek,ne možemo ništa napamet znati...trebamo prvo odrediti neku dijagnozu..znači,točno znati o kakvoj se bolesti radi,da bi ih mogao liječiti.Ako su škrge u pitanju,onda je čisti praziquantel zakon za njih,a ako su neki crijevni paraziti u pitanju,onda je to metronidazol,tako da sad ne možemo točno odrediti šta je.Ostaje ti samo da promatraš škrge kako rade i izmet ako uspiješ vidjeti kakav je!!!

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Studeni 12, 2005, 15:07:00 poslijepodne »

Evo ti link,pa možda prema njemu uspiješ odrediti neke simptome i eventualno lječenje:

http://www.akvaristika.org/page.asp?page=ribe_b_diskusa

Offline lado

• Novi član
  • *
« Odgovori #35 u: Studeni 13, 2005, 09:01:00 prijepodne »
MEDONJE TI JE DALA NAJBOLJI SAVJET SA ONIM O UCESTALIJIM IZMJENAMA VODE.MINIMUM BI BIO 50% AKO HRANIS JEDNOM DNEVNO.AKO JE HRANJENJE UCESTALIJE MORAS I VISE VODE (MOZES PAR PUTA SEDMICNO).GENERALNO ZA POODRASLOG DISKUSA TREBAS 50L VODE (50X12=600) E SAD KAD ODVOJIS TRAVU PANJEVE KAMENJE I DEKORACIJU(ZAPREMINU),KOLIKO TI VODE OSTAJE ZA DISCUSE?RIBE TI VJEROVATNO REAGIRAJU NA NAVISOK BIO PRODUKT U VODI(RIBLJI IZMET IOSTATCI HRANE) I ONI SLABASNIJI SU ODMA STALI SA HRANOM .AKO JE IZMET BJELICAST,RIBE LETARGICNEI KRIJU SE PO AKVARIJUMU,OCI OBICNO IZGUBE CRVENU BOJU,TU SE ONDA RADI O HEX.u.MADA SE MENI CINI   DA JE TO SAMOREAKCIJA NA "NEUVJETE"JER HEX SE NE PRENOSI SVAKI GA DISKUS NOSI U SEBI I ONDA KADA MU IMUNI SISTEM PADNE TADA POCINJU PROBLEMI.A TI IMAS VISE "BOLESNIH" RIBA. poVECAJ UCESTALOST IZMJENA VODE I TO RADIKALNO 50% VODEPRVI DANI PO 25% SVAKI SLJIEDECI DAN ZA 5 DANA A ONDASEDMICNO 60% I NEMOJ HRANITI DA TI HRANA PADA NA DNO  U TRAVU GDJE JE RIBE NECE NACI.DA EDODAJ SOLI OKO 1,5 KASIKA SUPENIH NA 50L VODE.

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Studeni 14, 2005, 14:04:00 poslijepodne »

Di si Zec??? Ima kakvih promjena,jesu ribe bolje????

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Studeni 15, 2005, 00:08:00 prijepodne »
Evo me , ma evo gledam u diskuse i sve se polako vraca na ono staro tj kako je i prije bilo opet ona jedna ekipa diskusa bijezi i sakriva se i nece da jede, a ja vise neznam sta da radim idem u srijedu u zg pa cu probati naci praziquantel ili da im nadjem nesto drugo

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Studeni 15, 2005, 21:10:00 poslijepodne »

Evo,tek sam sad vidjelau Zagrebu nećeš naći praziquantelto baš moraš od nekoga tko ima neke veze sa veterinom ili ga naručiti preko neta,ako imaš kreditnu karticuvidiš...to je problem koji muči sve nas akvariste koji držimo diskuse-nema lijekova koji su nam potrebni.Ako dolaziš u zagreb nek ti netko ili ti sam ode u Buzin u ovaj novi Pet shop koji je otvoren i kupi FMC (formalin-malahitno zelenilo-metilensko plavilo)to je inače odlično dezinfekcijsko sredstvo ili lijek koji pomaže protiv kožnih i škržnih parazita.Eto,to je to od mene Pozdrav!!!

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #39 u: Studeni 16, 2005, 08:33:00 prijepodne »
..a kakvi to vama lijekovi za discuse trebaju koje ne možete nabaviti?ne mislim na one u shopovima...mislim da se sve što je potrebano može bez problema nabaviti i svima je dostupno..

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Studeni 16, 2005, 09:33:00 prijepodne »

Pa,Hrvoje,npr.PRAZIQUANTEL se u Zagrebu ne može nabaviti.Mi smo nabavili DRONCIT koji u sebi sadrži praziquantel,ali i neke druge sastojke.Rezultat lječenja je bio: Voda bijelal ko mlijeko,zaštopani filteri,bilje počelo trunut....a znaš i sam da se kod škržnih parazita lječi cijeli akvarij.Taj lijek se inače upotrebljava u veterini za pse i mačke i mi smo ga jedva nabavili,jer ga baš i nemaju pošto je potražnja slaba,zato što je skup(300 kn bočica) a potrebne su tri kod lječenja diskusa. Sada smo tek nedavno uspjeli nabavitipreko interneta čisti praziquantel koji nema reakciju kao Droncit kod lječenja cijelog akvarija(ne uništava bilje....)

Flubendazol( Metronidazol) možeš naći kao Biovermin prah koji u veterini služi za piliće, kokoši,stoku...i opet ne sadrži čisti metronidazol,već i još neke sastojke,dok se svuda u inozemstvu mogu kupiti čisti lijekovi,znači bez nečeg drugog u svom sastavu.

Daj molim te ako ti znaš neke lijekovesigurno znaš,jer držiš diskusenapiši nam koji su to,a da ne rade štetu kao već spomenuti....hvala!! Pozdrav!! Suzana!!!

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #41 u: Studeni 16, 2005, 10:01:00 prijepodne »
Kod nas se mogu kupiti PRAZINON otopina za injekcije i PRAZINON PLUS tablete koje proizvodi Veterina d.o.o. , a to je isto kao i PRAZIQUANTEL od Bayer-aEdited by: Crazy-a3
Zagreb/Dubrava

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #42 u: Studeni 16, 2005, 12:33:00 poslijepodne »
metronidazol mozes kupit u ljekarni... mislim da paketic s 10 tableta
od 400mg dodje 14 kuna zove se medazol i hrvatski je proizvođać(mislim
belupo)...ako se jos dobro sjecam...
Split / Hrvatska

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #43 u: Studeni 16, 2005, 12:44:00 poslijepodne »

Citat: Strippy
metronidazol mozes kupit u ljekarni... mislim da paketic s 10 tableta od 400mg dodje 14 kuna zove se medazol i hrvatski je proizvođać(mislim belupo)...ako se jos dobro sjecam...

Dobro se sjecas, postoji jos i pakiranje od 250 mg i sadrzi 20 tableta a cijena mu je od 20 do 30 kuna ovisno o ljekarni
Zagreb/Dubrava

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Studeni 16, 2005, 19:19:00 poslijepodne »
I da na kraju odem u apoteku i kupim metronidazol razmutim ga u vodi i to je to a da pitam ima li on kakve nus pojave na bilje ili mozda muti vodu i u kojem omijeru se dozira

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #45 u: Studeni 17, 2005, 08:25:00 prijepodne »
...nepoznati su mi ti lijekovi koje spominjete,PRAZIQUANTEL,DRONCIT...protiv škržnih parazita čuda stvara obični formalin 37% u preciznoj dozi...ali problem je što ne ubija jajašca Dactylogyrusa,pa se tretman mora ponoviti nakon sedam dana..još efikasniji je flubenol 5%,ja sam ga nabavio izvana,ali ga sigurno ima i kod nas jer ona unišptava i jajašca parazita te je jedan treman dovoljan...za metronidazol znamo da ga je lako nabaviti u apotekama iz humane medicine....vrlo je efikasan NEGUVON,insekticid koji se koristi  veterini i ima dugogodišnju upotrebu u akvaristici....od antibiotika preporučam FLORAMIN,novije je generacije i ima upotrebu u veterini,koristi se i u ribnjačarstvu...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #46 u: Studeni 17, 2005, 10:31:00 prijepodne »

Citat: ZEC
I da na kraju odem u apoteku i kupim metronidazol razmutim ga u vodi i to je to a da pitam ima li on kakve nus pojave na bilje ili mozda muti vodu i u kojem omijeru se dozira

Za bilje neznam jer sam ljecila diskuse u karantenskom akvariju, voda se malo zamutila, nista drasticno ali to nije ni frka jer nakon tri dana ionako moras promjenit 50% vode.....ja sam recimo hexamitu ljecila tako da sam dozirala 250mg na 50 litara vode i nakon puna tri dana izmjena vode 50% i opet sam ponovila postupak(ljek+ izmjena vode 50% nakon tri dana....samo sa naglasim da jedan diskus nije imao hexamitu nego je samo potamnio i skrivao se ali mu je drekic bio normalan i takodjer je izljecen
Zagreb/Dubrava

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Studeni 17, 2005, 13:42:00 poslijepodne »

Ljudi moji dragi!!!! Mi smo se ovdje toliko napisali i to puno korisnih stvari,ali Zecu nismo pomogli ni ustanovili neku eventualnu bolest kod njegovih diskusa. Mislim da je ipak najvažnije odrediti neku dijagnozu,pa tek onda pronaći lijek. To što mu diskusi ne jedu i što su potamnili,može biti 1001 bolest.Nažalost,sve ove bolesti o kojima smo pisali imaju vrlo slične simptome i teško je odrediti točno što bi im moglo biti,ali zato je tu Zec da ih malo više promatra i da nam opiše neke moguće simptome.Znači još jednom:

1.Da li rade obje škrge???

2.Kakve je boje izmet???

3.Da li se češu o bilje ili slično???

4.Da li su možda napuhnuti???

Ajmo Zec....promatraj pozornopa javi...pa ne možemo lječiti ribe napamet,a da ne znamo ni što im je!!!!

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #48 u: Studeni 17, 2005, 13:55:00 poslijepodne »

Recimo slucaj kod mene.....1.skrge su radile

2.izmet normalne boje

3.bio je ogreban jer se zavlacio ispod panja i filtera

4.nije bio napuhnut

5.i da naglasim da je isao na hranu ali nije jeo

6.bio je gotovo crne boje(inace je cobalt)

e sad ja sam isla odmah na Medazol 250 mg na 50 l i povisenje temperature.....diskus je sada zdrav i sretno pliva i jede, a kad sam gledala po simptomima koja bi to bila bolest nisam nista mogla naci.............mogu samo reci da je ovo pomoglo i da je sad sve 5
Zagreb/Dubrava

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #49 u: Studeni 17, 2005, 22:03:00 poslijepodne »
Slicno je bilo i kod mene ali sam ja pola diskusa koji su lose
izgledali tretirao sa medazolom 4 dana i nije bilo pomaka na bolje
iducih nekoliko dana, pa sam ih prebacio u novi karantenski akvarij 60l
sa 70% destilirane i 30% vodovodne vanjski kanister filter sa UV