Kolovoz 05, 2025, 13:28:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Opet problemi s diskusima  (Posjeta: 12575 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZEC

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://htnet.hr
Opet problemi s diskusima
« Odgovori #50 u: Studeni 17, 2005, 23:54:00 poslijepodne »
1.Da li rade obje škrge???

Rade obje skrge

2.Kakve je boje izmet???

Nekakva tamno smeđa boja

3.Da li se češu o bilje ili slično???

Ne cesu se od bilje nego tamni stoje pri vrhu akvarija u jednom cosku

4.Da li su možda napuhnuti???

Nisu napuhnuti cak su i omrsavi tj. stomak uvucen

I ovo sto je Crazy-a3 napisao idu na hranu ali ne jedu a neki cak ni ne idu na hranu

E sad vi koju pametnu
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #51 u: Studeni 17, 2005, 23:59:00 poslijepodne »

jooooj...sad fakat treba biti pametan....još nešto što se nisam sjetila...da li ih možda naganjaju i tuku ovi ostali diskusi??? To bi možda bilo još jedino rješenje ove ZAGONETKE,jer ja fakat ne znam kaj da ti više napišem

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Studeni 18, 2005, 00:09:00 prijepodne »
Ovako ovi sto su zdravi oni setaju uz prednji dio akvarija a ovi bolesnisu uz zadnji dio ali se nekad pridruze ovima na prednjoj strani, kod hranjenja svi se malo ganjaju ali koliko vidim to je normalno jer nekad bolesni ganjaju zdrave i obrnuto a 1 ili 2 skoro uopce ne dolaze na druzenja nego samo stoje kao ukopani na istom mijestu u pozadini

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Studeni 18, 2005, 00:14:00 prijepodne »

ma stvarno više nisam pametna šta da ti napišem.....filozofirali smo sve u 16,a na kraju nismo ništa pametno izvukli iz ovogane znam stvarno...da barem imaš karantenu,pa da ih viš unutra i probaš sa nekim lijekom...jer ovako to ne bude dobro da stavljaš lijek među zdrave ribe..a i bilje je tu...tak da stvarno ne znam.Možda se ujutro Hrvoje javi pa napiše nekaj pametno ili probaj ga na PM..on ti inače uzgaja diskuse i zna puno više od nas!!!

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #54 u: Studeni 18, 2005, 08:50:00 prijepodne »
...opisi bolesnih riba su vrlo različiti od osobe do osobe i meni je vrlo teško ovim putem nešto dijagnosticirati...problem bolesti vrlo uspješno rješavam vizuelno,dakle kada ribe i (VRLO BITNO)njihovo ponašanje dobro proučim...ako imam nekakvih dilema,poslužim se i mikroskopom...ali putem poruka,mogu samo nagađati...ne znam da li ste spominjali,ali kolika je točno pH vrijednost u akvariju?ne bi vjerovali kako ribe mogu jadno uzgledati samo ako pH padne ispod 5,a to nije rijetkost u akvarijima sa slabijim biološkim filterima i ako su ribe hranjene mješavinom goveđeg srca.Kao najveći problem u uzgoju discusa se pojavljuje hexamita,ali postoje slični simptomi koji znaju zbuniti.Siguran znak je da ribe odbijaju hranu,uzmu u usta pa pljunu,a prilikom povećanja temperature postanu življe i počnu uzimati hranu.Krenimo prvo od toga.

Offline mac31

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #55 u: Studeni 18, 2005, 17:27:00 poslijepodne »
Bok.To je hexamita podigni tem. na 32 stupnja i drži 2 tjedna ali pošto su već jako bolesni pomaže ti metrodinazol.Nema sa njim nikakvih problema za bilje.
akvarij sa discusima odmor za oći...OSIJEK...SLAVONIJA.

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Studeni 19, 2005, 17:28:00 poslijepodne »
Evo jos jednom slika bolesnog ali tu je samo jedan a na drugoj bolesni i zdravi

Na ovoj drugoj slici to je ona ekipa sto je vise bolesna nego zdrava, i primjetio sam kod ovih sto su pol pol da nekad kad preplivavaju akvari kao da samaraju glavom pa tijelom tj kao da se zabacuju s glavom prema dolje i primijetio sam i laganu nadutost anisu jeli

I primijetio sam na bolesnima nekakve velike krugove neznam dali od cesanja ili neznam ni ja sta je to ali evo slike

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Studeni 19, 2005, 19:40:00 poslijepodne »

Ovako: sad je već sve malo jasnije: na trećoj slici se jasno vidi da imaju kožne parazite,to su ti te bijele točke na tijelu...a ovo što si napisao da su napuhnuti to ti je znak da u vodi ima nitrata,točnije trovanje nitratima i to ti je 100% sigurno jer ovo što si napisao da kad preplivavaju akvarij se čudno ponašaju ukazuje na njihovu pijanost što je siguran simptom trovanja nitratima. Izmjeri HITNO nitrate i bilo bi poželjno izmjeniti što veću količinu vode. A ovo što imaju po tijelu-kožne parazite možeš riješiti ponovo kupanjem u hipermanganu ili formalinu u kombinaciji sa kuhinjskom soli:

• 1ml 37%-tnog formalina
  • 2g soli
  • [/list]

Na 10 litara akvarijske vode

HITNO izmjeri nitrate i ako su preko 50 mg/l bilo bi poželjno da promijeniš 50% vode,pa drugi dan ponovno provjeri nitrate,pa ćeš vidjeti.Inače,bilo bi poželjno mijenjati svaki drugi-treći dan 20-30% vode.Što češća promjena-bolje za ribe.Eto ovo je moje mišljenje,a sada neka se jave i drugi koji nešto znaju!!!!

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #58 u: Studeni 19, 2005, 21:39:00 poslijepodne »

Ako možeš doći do FMC lijeka svakako ih probaj okupati u njemu. To je mješavina formalina, malahitnog zelenila i metilenskog plavila. Dozira se 1,1 ml na 100 l vode. Ribe u tome držiš cca 15 min sa jakom aeracijom. Ribe bi ti nakon toga trebale dosta posvijetliti, a na mjestima gdje su se češali bi se trebale vidjeti crte. Ja sam svoje neki dan držao oko 50 min i izdržali su.

Probaj s ovim ili ovo što su ti napisale medonje, to je vrlo slično.

Dalje, dobro bi bilo dok su tu ribe u ovoj otopini tretirati akvarij s hipermanganom. Ja ga pripremam na slijedeći način:

Kutijicu od 10 gr. (imaš ga kupiti u svakoj ljekarni) otopim u 4 l vode i to si držim spremljeno kad mi treba.

Doziram na slijedeći način: 1 dcl ove mješavine na 100 l/vode.

U akvariju hipermangan jednostavno razgradiš s hidrogenom.

Doziranje hidrogena: 12 ml na 100 l/vode

3 % hidrogen imaš za kupiti u ljekarni.

Kod doziranja hipermangana u akvarij isključim filtere (da ne vadim aktivni ugljen) i uključim aeraciju da se što bolje izmješa hipermangan.

Na kraju jednostavno dodaš hidrogen i kad ti se voda skroz izbistri vratiš diskuse iz ove otopine formalina ili FMC-a.

Poslije ovog tretmana sačekaj par dana i probaj ribe tretirati s tabletama od Sere koje se zovu Baktopur direk prema uputama proizvođača.

Ja sve to radim u karantenskom akvariju.

Svakako ti ne bi škodilo što češće kontrolirati kvalitetu vode i mjenjati svako 3 do 4 dana dio vode.

Ovim putem se zahvaljujem Hrvoju koji mi je bio od velike pomoći pri liječenju mojih diskusa i od koga sam dosta toga naučio u malo vremena.

Onaj link što su ti dale medonje svakako dobro prouči i tu ćeš naći dosta savjeta.

U svakom slučaju se slažem s Medonjama da se više trebabojati vanjskih parazita nego hexamite.

Evo nadam se da sam barem malo pomogao.

Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Studeni 19, 2005, 22:42:00 poslijepodne »
A kako da cijeli akvari ocistim od tih parazita posto u njemu imam jos tetri i bilja a za diskuse sam nabavio karantenski akvari i krecem u medicinske poduhvate

a Vlado s nisam razumio dali da u glavnom akvariju ovo radim ili u karantenskom

Kutijicu od 10 gr. (imaš ga kupiti u svakoj ljekarni) otopim u 4 l vode i to si držim spremljeno kad mi treba.

Doziram na slijedeći način: 1 dcl ove mješavine na 100 l/vode.

U akvariju hipermangan jednostavno razgradiš s hidrogenom.

Doziranje hidrogena: 12 ml na 100 l/vode

3 % hidrogen imaš za kupiti u ljekarni.

Kod doziranja hipermangana u akvarij isključim filtere (da ne vadim aktivni ugljen) i uključim aeraciju da se što bolje izmješa hipermangan.

Na kraju jednostavno dodaš hidrogen i kad ti se voda skroz izbistri vratiš diskuse iz ove otopine formalina ili FMC-a.

Offline Red Monk

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Studeni 19, 2005, 23:10:00 poslijepodne »

Ja diskuse kupam u jednoj plastičnoj posudi od 20 litara. Unutra stavim vodu iz akvarija. Tako da odmah napravim i zamjenu vode. Od opreme stavim samo raspršivač i to je to.

Kad ribe lovim stavljam ih u jednu manju posudu i onda u već pripremljenu otopinu u onoj posudu od 20 l stavim sve diskuse odjednom. Normalno moraš imati dosta veliku mrežicu.

Dok su diskusi u toj posebnoj posudi tretiram ostatak akvarija s hipermanganom prema uputama kako sam ti već napisao. Ostalim ribama se neće ništa desiti. A ako išta primjetiš samo stavi hidrogen i neutralizirao si hipermangan.
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline Red Monk

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Studeni 21, 2005, 08:44:00 prijepodne »
Kakva je situacija s ribama?
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Studeni 22, 2005, 08:10:00 prijepodne »
Sve je ovo jasno Vlado,ali me zanima ovaj FMC,šta je to.
Ko rano rani,sam u nju upada

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Studeni 22, 2005, 08:40:00 prijepodne »
Daj Hrvoje ako ti nije teško opiši nam tretman sa pet postotnim flubenolom,jako me zanima.

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Studeni 22, 2005, 09:26:00 prijepodne »

Citat: mancini

Evo ja ću objasniti: FMC je: Formalin-Malahitno zelenilo i Metilensko plavilo.

Najbolji dezinfekcijski lijek koji postoji.Strašno jak i dozira se 1 ml na 100 l.

Offline Red Monk

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Studeni 22, 2005, 14:59:00 poslijepodne »

Citat: VladoS

Ako možeš doći do FMC lijeka svakako ih probaj okupati u njemu. To je mješavina formalina, malahitnog zelenila i metilenskog plavila. Dozira se 1,1 ml na 100 l vode. Ribe u tome držiš cca 15 min sa jakom aeracijom.

Evo tu ti je ja mislim sve već bilo napisano, samo treba pročitati.
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Studeni 22, 2005, 16:38:00 poslijepodne »
evo upravo je u tijeku lijecenje formalinom i soli, nabavio sam 37% formalin i stavljao sam ga 1 ml na 10 litara vode jedino sam soli stavio od oka jer nemam tako preciznu vagu jer tebam 8 grama i sad cu ih ostaviti jedno sat vremena da se kupaju a evo i slika

Ako to ne uspije ja ih vise ne vadim van iz akvarija jer sam cijeli akvari rasturio, jos jedino mi preostaje da ih lijecim NEGUVON (antihelmitik), dali je tko s tim probao ili mi predlozite nesto slicno samo da ih ne moram vaditi van jer to traje satima posto ih imam 12 komada a samo pola mi je bolesno
Edited by: ZEC

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Studeni 22, 2005, 16:51:00 poslijepodne »

http://www.akvaristika.org/page.asp?page=ribe_b_diskusa
evo ti ponovno link,tu ti sve lijepo piše

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Studeni 22, 2005, 17:29:00 poslijepodne »
Po uputama s tog linka sam i radio

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Studeni 23, 2005, 08:05:00 prijepodne »
Dobro,sve sam shvatio,ali me i dalje interesuje koliko se hipermangana stavlja u recimo 20l vode,jer bih i ja morao svoje diskuse okupati u njemu jer se češu od bilje,ali za razliku od zecovih,jedu ko pirane i nemam sličnih problema kao on.Dakle imaju kožne parazite.Vlado koliko sam shvatio,ti ukrasni akvarij tretiraš sa hipermanganom (1dl na 1ool vode),ali koliko vremenski,dok su diskusi u drugoj posudi i tretiraš ih od 5-7 min.Da li sam to ispravno shvatio.Usput akvarij mi je 475 l.

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Studeni 23, 2005, 12:38:00 poslijepodne »
I ja imam jos jedno pitanje dali dok su mi u karantenskom akvariju na lijecenju s Neguvonom a to traje tri dana dali ih normalno hranim

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Studeni 23, 2005, 20:36:00 poslijepodne »

Dobro,sve sam shvatio,ali me i dalje interesuje koliko se hipermangana stavlja u recimo 20l vode,jer bih i ja morao svoje diskuse okupati u njemu jer se češu od bilje,ali za razliku od zecovih,jedu ko pirane i nemam sličnih problema kao on.Dakle imaju kožne parazite.Vlado koliko sam shvatio,ti ukrasni akvarij tretiraš sa hipermanganom (1dl na 1ool vode),ali koliko vremenski,dok su diskusi u drugoj posudi i tretiraš ih od 5-7 min.Da li sam to ispravno shvatio.Usput akvarij mi je 475 l.

Moj savjet ti je da natočiš u BIJELU kantu akvarijske vode 10-20 l i onda staviš unutra na vrh noža hipermangana tako da dobiješ LAGANO ROZU OTOPINU i držiš ih unutra najviše do 10 minuta.U međuvremenu ih treba promatrati i paziti da ne počnu dolaziti na vrh po zrak.Ako bi se to počelo događati,treba ih izvaditi van. Ja se inače sa svime što je Vlado napisao slažem,ali ne slažem se sa tretiranjem cijelo,a pogotovo biljnog akvarija hipermanganom,a onda neutralizacijom hipermangana sa peroksidom ili hidrogenom(čime je već napisao).Smatram da je to određeni šok za bilje.To se može raditi u akvarijima kakve imaju uzgajivači,znači u onima koji imaju samo golo staklo.Eto ovo je samo moje mišljenje,a vi isprobavajte i radite što hoćete

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Studeni 23, 2005, 20:43:00 poslijepodne »

Citat: ZEC
I ja imam jos jedno pitanje dali dok su mi u karantenskom akvariju na lijecenju s Neguvonom a to traje tri dana dali ih normalno hranim

Mislim da nema nikakvog razloga da ih ne hraniš normalno.Znači možeš ih hraniti najnormalnije,ali je važno da ostatke hrane koji padnu na dno usisaš sa onim serinim ili nekim drugim usisavačem da ti se u vodi ne bi stvarali nepotrebno nitrati!!! Eto,želim ti sreću i naravno da tvoji diskusići što prije ozdravema zahebane su to ribei što kažu ostali akvaristi,svakako nisu za početnike,jer kao što si i sam rekao baviš se akvaristikom 20 godina i proživljavaš ovakve gadne probleme sa tim ribama.To si ti,koji sigurno nešto i znaš o akvaristici,a šta s onima koji nemaju pojma

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Studeni 24, 2005, 07:49:00 prijepodne »
Ma samo je bila nedoumica oko razblaživanja hipermangana.Hvala za odgovor

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #74 u: Studeni 24, 2005, 08:58:00 prijepodne »

Daj Hrvoje ako ti nije teško opiši nam tretman sa pet postotnim flubenolom,jako me zanima.

...ne znam napamet doze i trajanje tretmana,kod kuće imam zapisano,pročitam pa dojavim...