Kolovoz 05, 2025, 09:09:05 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Opet problemi s diskusima  (Posjeta: 12559 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZEC

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://htnet.hr
Opet problemi s diskusima
« u: Studeni 09, 2005, 21:36:00 poslijepodne »
Evo vec po neznam koji put pisem imam 12 diskusa pola od njih mi slabo jede a 2 ili 3 uopce ne jedu imam ih vec nekolko mjeseci ali ne mijenjaju se mislio sam biti ce bolje ali nista, oni su akvariju od 350 litara 20% vode mijenjam svaki tijedan ph je izmedju 6 i 7 s njima u akvariju su samo tetre a evo i slike

Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline Neon

• Punopravni član
    • www.atfreeforum.com/hope/
« Odgovori #1 u: Studeni 09, 2005, 21:56:00 poslijepodne »
ko ce znat sta njima ne valjaJesu li ti NO3 i NO2 previsoki,nistami drugo ne pada napamet.
Hrvatska/Split/
Funniest movie ever

Offline cro cop

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Studeni 09, 2005, 21:59:00 poslijepodne »
Teško ovako komentirati, ajd napiši kako ih hraniš, koliko puta i čime.
Mislim da ti ovaj ph u tome ne igra neku ulogu. Ako nisi primjetio
bolest, s tim da su već toliko kod tebe, prava enigma
095/907 83 76  [email protected]

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Studeni 09, 2005, 22:10:00 poslijepodne »

Čuj, koliko se kuži na ovoj slici diskusi su ti tamni,skoro pa crni.Ne znam da li slika vara ili ne..to ćeš sam najbolje znati.Ako je tako kako pretpostavljam,onda su bolesni.

Prvo: Provjeri da li im obje škrge rade???

Drugo: Da li imaju kao neki film preko kože i da li se češu o panjeve i bilje??'

Treće.Boja izmeta??

Eto to su tri faktora koja ukazuju na škržne,kožne ili crijevne parazite,što opet i ne mora biti,ali ajde da probamo ustanoviti neku dijagnozu...

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 09, 2005, 22:48:00 poslijepodne »
boju si im vidio dobro, tamna skoro crna ,izmeta nema jer ne jedu, preko koze ne vidim nista a o panjeve se nekad znaju ocesati, a sto se tice skrga na nekima rade obe a ne nekima samo jedna

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 09, 2005, 22:50:00 poslijepodne »
a imam i 5 zlatnih oni su svi ok normalno rastu i zderu i sve ostalo a ovaj ostatak smedjih i indigo su cudni

Offline petra

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
  • Sad sam malo veći
    • http:/
« Odgovori #6 u: Studeni 09, 2005, 23:02:00 poslijepodne »

Edited by: petra
Zagreb/Botinec
 Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 09, 2005, 23:05:00 poslijepodne »

Pa promatraj sada par dana te škrge,pa ćeš vidjeti da li je to konstatno ili nekad rade,nekad ne.Ako je škrga stalno zatvorena,par dana za redom,znači da se radi o škržnim parazitima o kojima se na ovom forumu uopće ne govori,a očito su kod nas svih veliki problem.Nama je upravo radi te bolesti riknula cijela garnitura diskusa iz koje su i ovi tvoji,ako dobro mislim.

Obično uz te škržne parazite dolaze i kožni i zato ti je moj savjet da napraviš laganu,ali LAGANU otopinu hipermangana i to u bijeloj kanti,tako da se vidi dno.Stavi diskuse unutra 5-7 minuta.Promatraj ih..ako počnu odlaziti na površinu i hvatati zrak,izvadi ih odmah van,a ako se budu normalno ponašali ostavi ih tu 5-7 minuta.Upozoravam te da se može dogoditi da uginu,s obzirom da su već duže vrijeme loše,pa im ovo može biti dodatni šok.

Trebao bi nabaviti ako ikako možeš Praziquantel,lijek s kojim se lječe škržni paraziti i lječiti cijeli akvarij zato što će vjerovatno i ovi drugi diskusi oboljeti jer se jajšca škržnih parazita nakon 7 dana izlježu u pijesku i treba lječiti cijeli akvarij 7 dana,tako da lijek ubije i ova jajašca.Nama se ista stvar dogodila prije mjesec dana i riknulo nam je 5 diskusa odmah nakon kupanja,a ostatak smo sami ubili jer su danima kilavili i nismo ih takve mogli gledati.Inače,ja sam ženski dio tandema Medonja!!! Pozdrav! Suzana!!Edited by: Medonje

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #8 u: Studeni 10, 2005, 00:05:00 prijepodne »
moj ti je prijedlog da ih ako imas karantenu premjestis u nju, polako
dignes temperaturu na 33stupnja.. nakon 7 dana dva dana digni na 35
stupnjeva pa ces vidit kako ce se ponasat... morali bi pocet jest...
ako to ne pomogne mozes ih tretirat s formalinom, ili tretman s
formalinom moze prethoditi tome...

ako nemas karantenu- nabavi je!

inace kod unosa novih diskusa u akvarij diskusi bi se morali
obavezno(po mom iskustvu) tretirat metronidazolom zajedno s
temperaturnih 7 i 2 dana u karanteni, jer iti mala pojava hexamite koci
rast i razvijanje diskusa... to sam i ja tek prije par mjeseci saznao...

Split / Hrvatska

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 10, 2005, 10:06:00 prijepodne »

Citat: Strippy
moj ti je prijedlog da ih ako imas karantenu premjestis u nju, polako dignes temperaturu na 33stupnja.. nakon 7 dana dva dana digni na 35 stupnjeva pa ces vidit kako ce se ponasat... morali bi pocet jest... ako to ne pomogne mozes ih tretirat s formalinom, ili tretman s formalinom moze prethoditi tome...
ako nemas karantenu- nabavi je!
inace kod unosa novih diskusa u akvarij diskusi bi se morali obavezno(po mom iskustvu) tretirat metronidazolom zajedno s temperaturnih 7 i 2 dana u karanteni, jer iti mala pojava hexamite koci rast i razvijanje diskusa... to sam i ja tek prije par mjeseci saznao...

Sa svime se slažem,osim ovog tretiranja sa formalinom.Formalin je puno otrovniji i opasniji od hipermangana i ne bih ga preporučila nekome tko diskuse još nikada nije kupao u nikakvom sredstvu(predpostavljam).To je jedno,a drugo nisi čovjeku naveo nikakvu dozu formalina po litri vode....

Također se slažem sa ovim tretmanom metronidazolom prije ulaska u zajednički akvarij,ali ljudi moji: meni nije jasno zašto svi govorite samo o hexamiti kao glavnoj bolesti kod diskusa??? Pokazalo se u zadnje vrijeme da ljudi imaju puno manje problema sa tom bolesti,nego sa škržnim parazitima.Primjetila sam da kada netko uopće spomene nekakav problem sa diskusom,svi odmah sumnjate na hexamituma niste u pravu...pogledajte mlo strane forume...veći problem su škržni i kožni paraziti...a da ne govorim o higijeni akvarija i hranjenju riba,izmjeni vode koja bi bila poželjna čak svaki drugi dan...a gdje su nitrati,koji su itekako opasni i dovode do napuhnuća ribe i plutanja po površini vode(taj problem je nedavno imao Okram00)......eto to je od mene....

Offline Strippy

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 10, 2005, 14:32:00 poslijepodne »

Citat: Medonje

Sa svime se slažem,osim ovog tretiranja sa formalinom.Formalin je
puno otrovniji i opasniji od hipermangana i ne bih ga preporučila
nekome tko diskuse još nikada nije kupao u nikakvom
sredstvu(predpostavljam).To je jedno,a drugo nisi čovjeku naveo nikakvu
dozu formalina po litri vode....

Također se slažem sa ovim tretmanom metronidazolom prije ulaska u
zajednički akvarij,ali ljudi moji: meni nije jasno zašto svi govorite
samo o hexamiti kao glavnoj bolesti kod diskusa??? Pokazalo se u zadnje
vrijeme da ljudi imaju puno manje problema sa tom bolesti,nego sa
škržnim parazitima.Primjetila sam da kada netko uopće spomene nekakav
problem sa diskusom,svi odmah sumnjate na hexamituma niste u pravu...pogledajte mlo strane forume...veći problem su škržni i kožni paraziti...

37%tni formalin,mora biti dobar,bistar,ako je
mutan,ne

valja...stave se dvije kapljice na 4 litre NETTO vode(oduzme se

volumen koji zauzima podloga i dekoracija),pojača se aeraciju jer

formalin izuzima kisik iz vode i nakon tri dana promjeni 50 %

Sta se tice primjene formalina mislim ako se normalo s njim rukuje da
nema nikakvih problema a bolje cisti i škržne i kožne parazite od hipermangana... to si
isto mogla vidit na stranim forumima...

Ja nisam rekao da njegovi diskusi boluju od hexamite nego sam
preporucio svima da kad dobiju diskuse ih tretiraju preventivno protiv
hexamite, mislim da je to jedan od kljucnih momenata u uzgoju velikih
diskusa jer svaka infekcija hexamitom koci razvoj diskusa, a hexamitu
diskusi mogu dobiti od soka i pada temperature u kesici prilikom
transporta. pogotovo ako je transport vremenski dug.

I evo tretman protiv hexamite koji se meni pokazao izrazito uspjesan
(samo treba imati jak grijac koji moze ugrijati vodu do 35 stupnjeva)

Metronidazol 500 mg/100 litara + dizanje
temperature,na 33 C tjedan dana,na 35 C tri dana...

eto to je to...

Edited by: Strippy
Split / Hrvatska

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 10, 2005, 14:46:00 poslijepodne »

Ok!!! Ja se opet slažem sa svime šta si napisao i slažem se s time da je formalin učinkovitiji,samo mislim da je za početak bolje probati sa hipermanganom.Ne znam da li sam dobro skužila,ali ti si mislio da tretira cijeli akvarij sa formalinom???

Po mom nekom iskustvu,to nikako ne bi bilo dobro,zato što će upropastit svo bilje koje ima u akvariju!!! A i nem može tako dugo držati formalin u cijelom akvariju,već u njemu mora okupati ribe,što znači:izvaditi vodu iz postojećeg akvarija,staviti formalin unutra i držati ribe par minuta.

Što se tiče povisivanja temperature-to će pomoći kod ich-a i sličnih bolesti,ali kod škržnih parazita ili hexamite,bez lijeka pomoći nema,što znači da temperatura tu baš i ne igra preveliku ulogu.

Eto,to je sve samo moje mišljenje,točnije vlastito iskustvo,pa nek se jave i ostali koji nešto znaju....a sve u svemu...mislim da smo sada čovjeka zbunili..i da ni sam neće znati šta da napravi

Offline Strippy

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 10, 2005, 15:26:00 poslijepodne »
ne cijeli akvarij.. sve sta sam napisao vrijedi za karantenu..
Split / Hrvatska

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 10, 2005, 18:08:00 poslijepodne »
E dobro si napisao sad ste me do kraja zbunili , a da pitam, neznam dali sam u pravu formalin dali je to ona tekucina sto koriste u bolnicama sto drze organe u njoj ???Edited by: ZEC

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 10, 2005, 18:23:00 poslijepodne »

Je to je ta tekućina i mislim da ju ne možeš baš samo tako kupitizato opet kažem-bolje sa hipermanganom,ali to je sada tvoja volja.Pročitaj sve što smo tu napisali,pogledaj simptome kod riba,pa odvagni šta je za njih najbolje

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 10, 2005, 18:49:00 poslijepodne »
Danas cu ih okupati u hipermanganu a ako to ne pomogne onda u formalinu samo mi trebate reci koliko treba biti jaka jer dolazi pod 37 % (tako kaze punica koja radi na patologiji i ima je)

Offline cro cop

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #16 u: Studeni 10, 2005, 19:13:00 poslijepodne »
Samo bih htio nešto nadodati,a moglo bi biti generalno korisno. Čovjek
koji mi je lijepio akvarij (ima obrt za izradu akvarija) i sigurno se
30 godina bavio akvaristikom, jednom prilikom mi je rekao da je dok se
bavio preprodajom riba, dilanjem, uključujući i diskuse iz domaćeg
uzgoja, sve ribe prije stavljanja u akvarije okupao u blagoj otopini hipermangana  da bi izbjegao velike zaraze i uginuće riba.

Iskreno sam nisam probao ali sam ozbiljno o tome razmišljao, možda sam mogao imati neke ribe koje su uginule

095/907 83 76  [email protected]

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 10, 2005, 20:54:00 poslijepodne »
Citat: ZEC

Danas cu ih okupati u hipermanganu a ako to ne pomogne onda u formalinu samo mi trebate reci koliko treba biti jaka jer dolazi pod 37 % (tako kaze punica koja radi na patologiji i ima je)

Čuj,ako se radi o škržnim i kožnim parazitima,hipermangan će pomoći da riješiš kožne parazite,ali škržne ćeš morati lječiti lijekom koji sam ti napisala-PRAZIQUANTEL i to cijeli akvarij!!!! A ovo za formalin je mislim u redu 37% i Strippy ti je napisao kako se dozira!!!!

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 10, 2005, 21:01:00 poslijepodne »

Citat: cro cop
Samo bih htio nešto nadodati,a moglo bi biti generalno korisno. Čovjek koji mi je lijepio akvarij (ima obrt za izradu akvarija) i sigurno se 30 godina bavio akvaristikom, jednom prilikom mi je rekao da je dok se bavio preprodajom riba, dilanjem, uključujući i diskuse iz domaćeg uzgoja, sve ribe prije stavljanja u akvarije okupao u blagoj otopini hipermangana  da bi izbjegao velike zaraze i uginuće riba.
Iskreno sam nisam probao ali sam ozbiljno o tome razmišljao, možda sam mogao imati neke ribe koje su uginule

Eto,to smo i mi napravili,sve ribe koje smo kupili(diskuse) prvo smo okupali u hipermanganu,stavili u karantenu i tek onda u zajednički akvarij.Ali tek nakon katastrofe koja nam se desila...hebiga,na greškama se uči

Inače hipermangan je jako dobar u tome smislu,ali isto ga treba znati dozirati,što je najbolje raditi u bijeloj kanti,tako da se mže vidjeti dno...a isto tako treba paziti da se sav prah otopi,zato što,ako ostane i komadić neotopljenog praha,on će skuriti tijelo ribi,kao da ju je netko spekao sa cigaretom...i obavezno LAGANA OTOPINA (svijetlo-roze boje).

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 10, 2005, 22:25:00 poslijepodne »
Dali ih je dosta samo jednom kupati u hipermanganu i dali da i ove koji mi se cine dobri kupam ???

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 10, 2005, 22:31:00 poslijepodne »

Bilo bi dobro da ih sve okupaš,jer je moguće da će ovi kojima još nije ništa isto dobiti parazite,pa ćeš tako spriječiti daljnje prenošenje.A jedno kupanje će biti dovoljno,pa ih onda promatraj par dana...da li si danas ponovno uočio da nekima ne radi jedna škrga????

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 10, 2005, 22:40:00 poslijepodne »
Evo upravo sad sam okupao jedan dio diskusa u hipermanganu i to onih najj gorih, ostali su svi zivi a neki su vec sad svijetliji a neki su jos tamni ali zivi, jedino na jednom velikom sam primjetio da kad sam ga vratio u akvari da ima puno nekakvih sitnih bijelih tockica koje prije nije imao, a sto se tice skrga sad gledam i kao da sad svi disu normalno ali jos cu ih promatrati i da pitam sta bi im bilo da ostani malo vise od 7 minuta u otopini jer ne mogu ih sve odjednom uhvatiti a kad su u kanti pomijesaju mi se i neznam koji je koliko bio unutra

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 10, 2005, 22:47:00 poslijepodne »

Najbolje bi bilo da si ih sve stavio odjednom,ali mislim da minuta-dvije im ne može škoditi,samo promatraj da li hvataju zrak po površini.Ako ti počnu hvatati zrak vadi ih odmah van,a čak ne bi bilo loše da im bućneš unutra pumpicu sa zrakom-tak si najsigurniji

Bijele točkice koje vidiš po tijelu,a koje se prije nisu vidjele,to su ti kožni paraziti.Eto to je to!! Pozdrav! Suzana!!! I sretno!!!

Offline ZEC

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 10, 2005, 23:02:00 poslijepodne »
Za sada hvala ako ne bude bolje opet cu malo gnjaviti

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 10, 2005, 23:08:00 poslijepodne »

Nema problemasamo promatraj te škrge da li rade,pa ako budeš trebao morat ćeš lječiti ribe.

Još nešto na što ti moram malo skrenuti pažnju: Vidjela sam da si napisao da mijenjaš 1x tjedno 20% vode.Moje je mišljenje da bi trebao mijenjati 1/3 vode tjedno ili čak kako i mi radimo svaki drugi ili treći dan oko 15%.Higijena akvarija je jako važna kod držanja diskusa,a također i usisavanje dnaDa li imaš tester za nitrate i da li ih mjeriš????

Ovo sve ti pišem stoga što je glavni uzrok pojave parazita prljav akvarij i rijetka izmjena vode,te visoki nitrati!!!!