Masovno propadati???? 
Microsoft? Adobe? Sony? Filmske kuće? Glazbenici? Bendovi? Izdavačke kuće? Da nastavim???
Slobodno nastavi, pa mozda medu njima nades i nekog koji je karitativna udruga pa radi iz opceg dobra.
Sve te navedene tvrtke imaju svoje dionicare koji svake godine zele kvalitetne dividende i njih uopce ne interesira sto je bilo prosle godine nego kakva ce biti ova. Pogledaj malo koja su sve velika imena (ne nuzno uz medijsku industriju) nestala u proteklih desetak godina.
Onog trenutka kad pojedina bransa pocne stvarati gubitke ona se zatvara, nikoga nije briga sto je prije deset godina taj dio donosio nenormalne novce - nisu velike korporacije nase drzavne firme
Pa to su firme s najviše para na cijeloj kugli. Ako išta, onda im je piratluk samo jako jako dobra i besplatna reklama. Kad ne bude bilo piratluka sve ide dolje. Od prodaje računala, mobitela, tableta, a to nosi sa sobom i pad prodaje softwarea.
Nekad davno sam istresao enorman novac da bi kupio NatGeo set sa svim izdanjima tiskane verzije na DVD-ima, isto tada sam kupio Fawlty Tower trpile box set iako sam ga gledao desetak puta.
Moj mali na disku svog PS3 ima na desetke igara, filmove i serije gleda jednim klikom misa u Navi-X pa da vidis kako je cudno blejao kad je u ducanu vidio da jedna igrica kosta 400 kn

Dosla je generacija konzumenata koja skidanje i gledanje svega smatra svojim osnovnim ljudskim pravom i potpuno nenaviknuta da to nesto kosta, a to definitivno nije blistav put za buducnost izdavacke industrije.
Uzmi za primjer youtube koji je ništa drugo nego gomila sadržaja bez autorskih prava, da ga nema za pola tih izvođača nebi nitko ni znao.
Da, ali dok se Jubito nije dogovorio s VEVO oko licenciranja sadrazaja na njemu nije bilo atraktivnih i popularnih spotova, a dan danas podosta atraktivnih stvari u pojedinim regijama nije dostupno.
Uzmi u rukle ajfon ili neki android pa probaj ukucati nekog razvikanog izvodaca u njegovom Jubito clientu pa ces vidjeti nesto vrlo zanimljivo da npr. nemas originalnu stvar od Adele ili Lady Gaga nego samo njihove obrade - a razlog lezi iskljucivo u licenciranju takvih sadrzaja za mobilne platforme, nema placanja nema sadrzaja koliko god to izgledalo nevjerojatno

Istina je da treba nešto poduzeti, ja bi recimo uveo nekakve restrikcije na autorska prava. Tipa da film ili glazba mogu imati autorska prava samo prvih 5 godina, a ne 50 ili 100 kako je sad u zakonu, jer ove besmislice tipa tužakanja Applea i Samsunga zbog povrede nekog bezveznog patenta više nisu normalne. I tada ACTU primjeniti na takve stvari. E to bi već bilo nešto bolje što bi guralo tu cijelu industriju naprijed, a ne natrag.
Nista od toga, mi smo takva bica kojima kad das prst odmah bi uzeli ruku. Vec sam vise puta spominjao zanimljivu pricu oko ajfona ili ajpeda - prosjecna aplikacija kosta 0,99 USD, iznimke su 4 USD pa do 10 USD (ali to su vec brutalne i masivne igre ili skupi edukacijski software ili GPS karte). Dakle da bi prosjecan uredaj od 4-5k kn opremio sa svim sto ti padne na pamet treba ti uvrh glave pedesetak dolara. Os da ti kazem da od deset ljudi s tim skupim igrackama koje znam vecina nema niti jednu legalnu aplikaciju ?