Srpanj 22, 2025, 21:36:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Stop ACTA!  (Posjeta: 8198 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kija88

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Stop ACTA!
« u: Veljača 07, 2012, 17:31:35 poslijepodne »
Kakvo je vaše mišljenje i koliko ste informirani o ACTA-i?

http://www.youtube.com/watch?v=TFQNc9B_B4g&feature=related

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Stop ACTA!
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2012, 17:46:19 poslijepodne »
Mislim da je najveći problem što će ako to uvedu pasti korištenje i razvoj svih tehnologija, po strogim pravilima ACTE, prve treba gasiti društvene mreže i videoservise jer je to grotlo piratluka (a to je nemoguće jer se radi o jako puno zaposlenika i puno se novca vrti oko toga)

A sve ove agencije tima RIAA i BSA il kak se već zovu neće biti ni lipe na dobitku, jer onaj tko nije plaćao do sada software, igrice, filmove i glazbu neće ni početi, a onaj tko i je plaćao plaćati će manje jer će biti puno manja reklama takvih stvari.

Puno ljudi kada nešto isproba i kupi tu stvar, a sad se neće moći ni isprobati.

Iskreno nisam pobornik piratluka, baš suprotno. Ali ovo što se planira je baš bolesno, ti ratovi patentima, autorskim pravima, itd. su izašli iz granica zdravog razuma.

Ja sam izričito protiv uvođenja kontrole tipa ACTA jednostavno iz razloga što mislim da koči daljnji razvoj informacijskih tehnologija, a ti koji se žale već sada imaju toliko novca da ne znaju gdje bi s njim, i ne vidim zašto im treba još  :down:

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2012, 18:01:23 poslijepodne »
opasna stvar...u slucaju citata nekog sadrzaja s neta moze se zaraditi kazna...vec je bio jedan takav slucaj, u austriji mislim, gdje je jedan gospodin na svom profilu objavio citat iz novina u kojima bas njega hvale...sve je uredno naveo...izvor itd...bez obzira na to kaznjen je...
znaci, ako acta zazivi u praksi nema vise ni objavljivanja linkova...najmanji problem je skidanje glazbe i filmova...

naravno da je ta acta sama po sebi kontradiktorna...probat cu pojasnit...naj obicnija glupost je to da ona stiti autorska prava...ako ona stiti autorska prava autora filma koji je npr. sniman u parizu...onda taj autor samim prikazivanjem filma krsi autorska prava svakog arhitekta cijih se ruku djelo naslo u bilo kojem dijelu filma, krsi autorska prava svakog proizvodjaca automobila, ciji se automobil slucajno nadje u kadru...moglo bi se se nabrajati do preksutra jer film je sam po sebi sastavljen i u njemu se pojavljuju te se za njegovo stvaranje koriste bezbrojne stvari ciji je netko drugi - ne autor tog filma....uostalo i film su izmislili tj. prvi prikazali braca lumiere ako se ne varam, dali su njihovim potomcima zasticena prava na taj patent...
internet je takodjer neciji patent...

TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2012, 18:03:33 poslijepodne »
TikaTaka, MadaFaka

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2012, 18:04:29 poslijepodne »
opasna stvar...u slucaju citata nekog sadrzaja s neta moze se zaraditi kazna...vec je bio jedan takav slucaj, u austriji mislim, gdje je jedan gospodin na svom profilu objavio citat iz novina u kojima bas njega hvale...sve je uredno naveo...izvor itd...bez obzira na to kaznjen je...
znaci, ako acta zazivi u praksi nema vise ni objavljivanja linkova...najmanji problem je skidanje glazbe i filmova...

naravno da je ta acta sama po sebi kontradiktorna...probat cu pojasnit...naj obicnija glupost je to da ona stiti autorska prava...ako ona stiti autorska prava autora filma koji je npr. sniman u parizu...onda taj autor samim prikazivanjem filma krsi autorska prava svakog arhitekta cijih se ruku djelo naslo u bilo kojem dijelu filma, krsi autorska prava svakog proizvodjaca automobila, ciji se automobil slucajno nadje u kadru...moglo bi se se nabrajati do preksutra jer film je sam po sebi sastavljen i u njemu se pojavljuju te se za njegovo stvaranje koriste bezbrojne stvari ciji je netko drugi - ne autor tog filma....uostalo i film su izmislili tj. prvi prikazali braca lumiere ako se ne varam, dali su njihovim potomcima zasticena prava na taj patent...

Baš to je problem... Internet je nemoguće kontrolirati...

Ako ACTA zaživi treba napravit zatvor od cijele Europe i 99% stanovništva Zemlje zatvoriti zbog kršenja autorskih prava.

Mislim da ništa od toga neće biti na kraju,
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2012, 18:10:56 poslijepodne od Nuclear »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2012, 18:11:19 poslijepodne »

Odvjetnici za autorsko pravo nebi se složili s vama......jedva čekaju tako nešto. :D :D

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2012, 18:14:56 poslijepodne »

Ako ACTA zaživi treba napravit zatvor od cijele Europe i 99% stanovništva zemlje zatvoriti zbog kršenja autorskih prava.

dobro su ljudi u ovoj emisiji ciji sam link postavio detektirali nacin provodjenja...

ne misle oni sve zatvoriti ili kaznjavat jer bi to bilo nemoguce...opletes posteno po odredjenim ljudima u odredjeno vrijeme...krsenje tog nazovimo zakona rigorozno kaznis u nekoliko slucajeva koji su medijski dobrano izreklamirani i napumpani...za rezultat dobivas tzv. auto-cenzuru...u ovom slucaju je mozda bolje reci auto-kontrolu...pa ko ce normalan raditi nesto ako su ga uvjerili da ce za to biti kaznjen...

ako su ameri, koji su generalno zatupljeni, uspjeli da dobiju bitku protiv uvodjenja sopa-e i pipa-e, valjda cemo i mi uspjeti da se odhrvamo ovome zlu...
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 07, 2012, 18:16:35 poslijepodne »

Odvjetnici za autorsko pravo nebi se složili s vama......jedva čekaju tako nešto. :D :D

nek to kazu u lice okupljenima na masovnim prosvjedima koji bi se mogli dogoditi radi ovog pitanja :D ;)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Grozota

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • poʞ ǝuǝɯ ǝɾ ǝʌs n npǝɹ' ǝu ɯɐuz ɐz sɐʌ
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2012, 18:20:26 poslijepodne »
Što god da smisle i potpišu sve je to uzalud. Pirata je bilo i uvijek će ih biti. Što više to bolje    :up:
:devil-smiley-029:

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Veljača 07, 2012, 18:22:11 poslijepodne »
Što god da smisle i potpišu sve je to uzalud. Pirata je bilo i uvijek će ih biti. Što više to bolje    :up:

potpis, živjelo nam priatstvo, dovjeka :D  8)

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 07, 2012, 18:26:36 poslijepodne »
naravno...samo ce natjerati pirate da budu bolji :D

nazalost, u cijeloj toj prici najmanje je stvar u piratima i piratstvu...
TikaTaka, MadaFaka

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2012, 18:37:30 poslijepodne »
Ako ACTA zaživi treba napravit zatvor od cijele Europe i 99% stanovništva Zemlje zatvoriti zbog kršenja autorskih prava.

Upravo suprotno - internet je najlakše kontrolirati
A tko kaže da će nas zatvoriti - ne plaćamo li već za prazne medije (zato jer smo lopovi, naravno)?  Ima tu još prostora za mužnju, a zatvoreni samo troši.. >:(

Offline Zoomba

• Punopravni član
TikaTaka, MadaFaka

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2012, 19:18:22 poslijepodne »
Ak se dobro sjećam i Nemci su isto protiv ACTE

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #14 u: Veljača 07, 2012, 19:19:00 poslijepodne »

u biti, patent na to ima (ili je imao) Thomas Edison. Mislim da je to bilo negdje na NY podrucju. A Hollywood je nastao zato jer tamo nisu vrijedili patenti niti zakon o autorskim pravima pa su mogli nesmetano raditi filmove na osnovu tudjih ideja.  :D i sad ti isti najvise  :-X

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #15 u: Veljača 07, 2012, 20:00:21 poslijepodne »

Bas obrnuto, internet je trivijalno jednostavno kontrolirati ako ova igracka zazivi - jednim zahtjevom nadleznog tvoj site nestaje sa trazilica zajedno s brisanjem NS-a od strane vecine providera.
Dakle jednim klikom misa si doslovno nestao online i vracamo se u mracno doba gdje se uski krug ljudi dizao FTP servere cije su adrese bile poznate samo odabranima.
Naravno da ce se vecina slicnih servisa preseliti u ruski i kineski webspace (sto se upravo i desava), ali primer ekipe s PirateBaya koji prosli tjedan ipak docekali pravomocne presude je prilicno znakovit.

A da li ce ovo zazivjeti ?  Hoce, ali tek nakon americkih predsjednickih izbora. 

Offline ShockViper

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 07, 2012, 20:11:37 poslijepodne »
Naravno da ce se vecina slicnih servisa preseliti u ruski i kineski webspace (sto se upravo i desava), ali primer ekipe s PirateBaya koji prosli tjedan ipak docekali pravomocne presude je prilicno znakovit.

Nije problem gdje se server nalazi kad se ovime dozvoljava ISP-ovima da kontroliraju promet dakle nas kao korisnike. Tako nas se želi ustrašiti da uopće ne koristimo takve sajtove.

Već vidim veliku popularizaciju enkripcije internetskog prometa  :up: ( ako ih budemo smjeli uopće koristit).

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 07, 2012, 20:20:06 poslijepodne »
ISP nema potrebe kontrolirati tvoj promet niti ti enkripcija prometa moze pomoci jer ako npr. pajratbej (nisu se bez razloga neki dan preselili na .se) jednostavno iscezne iz svih DNS registara.

Offline ShockViper

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Veljača 07, 2012, 20:29:56 poslijepodne »
Da nema potrbe ali po ovome smije i može. A što se tiče DNS lako se nađe neki koji ne ide pod ACTA-u.

Ali nisi razumio što sam htio reć ovo je po meni čisto zastrašivanjeinternet korisnika da u biti oni paze bolje što rade jer sad ti moraju upast u kuću i nać dokaze a ovako te jednostavno mogu iskopčat s neta ako imaš sumnjiv promet prema ISP-u.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 07, 2012, 20:36:22 poslijepodne »
Naravno da se nade DNS, ali sto ti to vrijedi kad ce od par milijuna seedera ostati mozda njih par tisuca koji se imaju volje baktati i riskirati.

Sto se tice zastrasivanja ono je odavno prisutno - poznanik je jos 2005g. na obuci u Becu odlucio iskoristiti brzi link i skinuti malo mp3ica pa je samo nekim cudom ostao na poslu kad je pocela frka u firmi, a sjetimo se i hrpe Amera ili Britanaca kojima zbog nekoliko skinutih filmica prijete kaznama od par milijuna USD.   

Ali budimo iskreni - razmjeri sadasnjeg piratluka stvarno nisu normalni i ako se ovako nastavi za koje desetljece vise necemo imati sto skidati jer ce proizvodaci materijala masovno propasti, kolika god realno bagra bili.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 07, 2012, 21:04:36 poslijepodne »
Naravno da se nade DNS, ali sto ti to vrijedi kad ce od par milijuna seedera ostati mozda njih par tisuca koji se imaju volje baktati i riskirati.

Sto se tice zastrasivanja ono je odavno prisutno - poznanik je jos 2005g. na obuci u Becu odlucio iskoristiti brzi link i skinuti malo mp3ica pa je samo nekim cudom ostao na poslu kad je pocela frka u firmi, a sjetimo se i hrpe Amera ili Britanaca kojima zbog nekoliko skinutih filmica prijete kaznama od par milijuna USD.    

Ali budimo iskreni - razmjeri sadasnjeg piratluka stvarno nisu normalni i ako se ovako nastavi za koje desetljece vise necemo imati sto skidati jer ce proizvodaci materijala masovno propasti, kolika god realno bagra bili.

Masovno propadati????  -?

Microsoft? Adobe? Sony? Filmske kuće? Glazbenici? Bendovi? Izdavačke kuće? Da nastavim???

Pa to su firme s najviše para na cijeloj kugli. Ako išta, onda im je piratluk samo jako jako dobra i besplatna reklama. Kad ne bude bilo piratluka sve ide dolje. Od prodaje računala, mobitela, tableta, a to nosi sa sobom i pad prodaje softwarea.

Uzmi za primjer youtube koji je ništa drugo nego gomila sadržaja bez autorskih prava, da ga nema za pola tih izvođača nebi nitko ni znao.

Istina je da treba nešto poduzeti, ja bi recimo uveo nekakve restrikcije na autorska prava. Tipa da film ili glazba mogu imati autorska prava samo prvih 5 godina, a ne 50 ili 100 kako je sad u zakonu, jer ove besmislice tipa tužakanja Applea i Samsunga zbog povrede nekog bezveznog patenta više nisu normalne. I tada ACTU primjeniti na takve stvari. E to bi već bilo nešto bolje što bi guralo tu cijelu industriju naprijed, a ne natrag.
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2012, 21:09:24 poslijepodne od Nuclear »

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 07, 2012, 21:34:47 poslijepodne »
Masovno propadati????  -?

Microsoft? Adobe? Sony? Filmske kuće? Glazbenici? Bendovi? Izdavačke kuće? Da nastavim???

Slobodno nastavi, pa mozda medu njima nades i nekog koji je karitativna udruga pa radi iz opceg dobra.
Sve te navedene tvrtke imaju svoje dionicare koji svake godine zele kvalitetne dividende i njih uopce ne interesira sto je bilo prosle godine nego kakva ce biti ova. Pogledaj malo koja su sve velika imena (ne nuzno uz medijsku industriju) nestala u proteklih desetak godina.
Onog trenutka kad pojedina bransa pocne stvarati gubitke ona se zatvara, nikoga nije briga sto je prije deset godina taj dio donosio nenormalne novce - nisu velike korporacije nase drzavne firme :)

Citat:
Pa to su firme s najviše para na cijeloj kugli. Ako išta, onda im je piratluk samo jako jako dobra i besplatna reklama. Kad ne bude bilo piratluka sve ide dolje. Od prodaje računala, mobitela, tableta, a to nosi sa sobom i pad prodaje softwarea.

Nekad davno sam istresao enorman novac da bi kupio NatGeo set sa svim izdanjima tiskane verzije na DVD-ima, isto tada sam kupio Fawlty Tower trpile box set iako sam ga gledao desetak puta.
Moj mali na disku svog PS3 ima na desetke igara, filmove i serije gleda jednim klikom misa u Navi-X pa da vidis kako je cudno blejao kad je u ducanu vidio da jedna igrica kosta 400 kn  ;)
Dosla je generacija konzumenata koja skidanje i gledanje svega smatra svojim osnovnim ljudskim pravom i potpuno nenaviknuta da to nesto kosta, a to definitivno nije blistav put za buducnost izdavacke industrije.

Citat:
Uzmi za primjer youtube koji je ništa drugo nego gomila sadržaja bez autorskih prava, da ga nema za pola tih izvođača nebi nitko ni znao.

Da, ali dok se Jubito nije dogovorio s VEVO oko licenciranja sadrazaja na njemu nije bilo atraktivnih i popularnih spotova, a dan danas podosta atraktivnih stvari u pojedinim regijama nije dostupno.
Uzmi u rukle ajfon ili neki android pa probaj ukucati nekog razvikanog izvodaca u njegovom Jubito clientu pa ces vidjeti nesto vrlo zanimljivo da npr. nemas originalnu stvar od Adele ili Lady Gaga nego samo njihove obrade - a razlog lezi iskljucivo u licenciranju takvih sadrzaja za mobilne platforme, nema placanja nema sadrzaja koliko god to izgledalo nevjerojatno  ;)

Citat:
Istina je da treba nešto poduzeti, ja bi recimo uveo nekakve restrikcije na autorska prava. Tipa da film ili glazba mogu imati autorska prava samo prvih 5 godina, a ne 50 ili 100 kako je sad u zakonu, jer ove besmislice tipa tužakanja Applea i Samsunga zbog povrede nekog bezveznog patenta više nisu normalne. I tada ACTU primjeniti na takve stvari. E to bi već bilo nešto bolje što bi guralo tu cijelu industriju naprijed, a ne natrag.

Nista od toga, mi smo takva bica kojima kad das prst odmah bi uzeli ruku.  Vec sam vise puta spominjao zanimljivu pricu oko ajfona ili ajpeda - prosjecna aplikacija kosta 0,99 USD, iznimke su 4 USD pa do 10 USD (ali to su vec brutalne i masivne igre ili skupi edukacijski software ili GPS karte).  Dakle da bi prosjecan uredaj od 4-5k kn opremio sa svim sto ti padne na pamet treba ti uvrh glave pedesetak dolara. Os da ti kazem da od deset ljudi s tim skupim igrackama koje znam vecina nema niti jednu legalnu aplikaciju ?  :D :D

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 07, 2012, 21:55:19 poslijepodne »
Citat:
Dosla je generacija konzumenata koja skidanje i gledanje svega smatra svojim osnovnim ljudskim pravom i potpuno nenaviknuta da to nesto kosta, a to definitivno nije blistav put za buducnost izdavacke industrije.

zasto bi buducnost izdavacke industrije bila bilo kakva...kao i sve ostalo...kad dodje do zida ili ce evoluirat ili ce izumrjet...

internet je medij...drugaciji nego televizija i novine...ovdje svi mogu sudjelovati, a posto smo vrsta koja je se poistovjetila sa svojim egom - svi nesta imaju za reci...ako uvedes cenzuru, smanjujes broj zainteresiranih ljudi, sto znaci manje reklama...a fejsbuk je npr. postao jak za popizdit...mislim da "firme" poput fejsbuka nece bas tako i bez borbe dopustit da im se uzima dio kolaca...cini mi se da u americi sopa i pipa nisu zaustavljene zbog velike svijesti u americkog naroda nego iz razloga sto je holivudska masinerija naletil na respektabilnog protivnika...
TikaTaka, MadaFaka

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #23 u: Veljača 07, 2012, 21:58:42 poslijepodne »
Da nije bilo yutuba nebi bilo ni Justina Bibera, a za kim bi se onda hitale danasnje djevojke?

Ovo je takvo smece da je glupo opce raspravljat o tome, ovo je jos veca smijalica od one euforije izazvane pticjom gripom. Mislim da se ovako "beščutnog" zakona netreba bojat jer su izgledi za njegovo zaživljavanje jednaki 0...

Ja se kladim u komjuter i oba mobitela da od ovoga nebude nista, ali vec vidim Jacu kak ce se za narod borit protiv ACTA-e.
A ako ovo zaživi prvo idem na komp od faksa i polinkat pol interneta, mozda konacno zatvore tu bagru, a onda cu polako nastavit po okolnim javnim računalima i u tajnosti i pod okriljem noći crtat opake grafite u kojima vabim i huškam naše izvršitelje pravde da me uhvate...

potpis: linker
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 07, 2012, 22:26:57 poslijepodne »
Citat:

zasto bi buducnost izdavacke industrije bila bilo kakva...kao i sve ostalo...kad dodje do zida ili ce evoluirat ili ce izumrjet...

Upravo tako, samo nekako imam dojam da vecina pod "slobodom informacija" ne zamislja dostupnostiskljucivo finskgo niskobudetnog noir filma  ;)

Citat:
internet je medij...drugaciji nego televizija i novine...ovdje svi mogu sudjelovati, a posto smo vrsta koja je se poistovjetila sa svojim egom - svi nesta imaju za reci...ako uvedes cenzuru, smanjujes broj zainteresiranih ljudi, sto znaci manje reklama...a fejsbuk je npr. postao jak za popizdit...mislim da "firme" poput fejsbuka nece bas tako i bez borbe dopustit da im se uzima dio kolaca...cini mi se da u americi sopa i pipa nisu zaustavljene zbog velike svijesti u americkog naroda nego iz razloga sto je holivudska masinerija naletil na respektabilnog protivnika...

Ja se jako dobro sjecam kako su negdje od sredine devedesetih uredno zatvarali videoteke zbog krsenja autorskih prava da bi se ista prica u sljedecem stoljecu prebacila na periodicko hapsenje pirata iz oglasnika - frka mjesec dana pa opet po starom ali nesto tise.
Upravo se o tome ovdje i radi, prica se razvukla do neslucenih razmjera i piratluk je postao najnormalnija stvar bez da itko ima ikakav osjecaj da radi nesto nelegalno. Cenzura sigurno nece dovesti do nikakvog smanjenja prometa jer se jako velika vecina ljudi podsvjesno drzi one da u krdu smrdi ali i da je toplo.  Onih par promila buntovnika ionako nisu nikome marketinski interesantni, prezivjet ce se vec bez njih  :D