Pozdrav svim nano-freakovima na ovom forumu za početak.
Da bi započeo da definiram nano morski akvarij

Po mom mišljenju sve od 20 - 200 bi bio nano
Sada kada smo to definirali malo da pojasnim moju priču. Za početak tu je bilo 54 litre pravi mali nano. Prva pumpa unutra Atman 500 litara. sasvim ok za prva tri dana

da se voda ne ustoji i da cirkulira preko kamena. Tada sam uzeo Resun 2000 na ebayu i oduševio se kako to tiska

To je za taj mali bilo sasvim Ok i za nano akvarij više nego dovoljna. Tu je i iskusvo kolege Karasa sa istom pumpom na 50 litara. Kasnije sam dokupio još jednu istu takvu pumpu i bio oduševljen...
ZAKLJUČAK 1: Resun 2000 za nano akvarije do 50 litara SAVRŠENA pumpa sa vrlo malom cijenom na ebayu. Jako mala pumpa, tiha i sa verzijom magnetnomg držača SAVRŠENA za nano...
Tada mi nije vrag dao mira i ja sam napravio pravi malo ozbiljniji nano od 200 litara i tu počinju problemi

Dokupio sam Resun 4000 i bio oduševljen kako tiska ta pumpa. Misleći da je tih 8000 litara protoka sasvim dovoljno upustio sam se u igru sa velikim nanom.
Posljedica takvog setupa je napumpani koralji maximalno, ali i znanje i pročitano i pogledano o koraljima se povećalo pa sam počeo zamjećivati da nešto nevalja i počeo prčkati po malim pumpama nebi li povećao protok. Drugi velik problem bila je ogromna količina masnoće na površini vode.
I tada pokvarih malu Resun pumpu i hvala joj na tome

Naručio sam za smiješnih 11 $ SunSun JPV 101A da imam za rezervu. A kada je ona došla AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SA jedne strane akvarija Resun 4000 i 2000 (znači "6000" litara) a sa druge strane Sun sun koji tiska 3000 a zaključak je sljedeći
ZAKLJUČAK 2:
Resun 4000 SMEĆE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UŽAS!!!!!! KATASTROFA!!!!!! Pumpa ima preslab magnet stalno se okreće i usmjerava gdje hoće i ono glavno ima barem 3 puta manji protok!!!!!!!!!!!!!! bez preterivanja.

ZAKLJUČAK 3: SunSun JPV 101A Vrlo dobra pumpa za te novce, Uz upozorenje da ja nisam uspio doći do pojavljivanja problama jer je radila cca 2 tjedna. Poznati problemi sa žicama i smanjenjem snage...Ono što je mene brinulo postavljanje na akvarij putem pipaka koje je ispalo sasvim OK, ali koji kad tad otvrdnu i bude kaos.
Vrlo solidna pumpa sa cijenama od 14-15 $ na ebayu čisto ok pumpa.

Pošto sam za glavni izvor protoka htjeo nešto pouzdano da ne moram brinuti o smanjenju protoka, otpadanju ili tako nešto naručena je Aquamedic Nanoprop 5000 pumpa, ali spletom okolnosti kod mene su završile dvije Tunze 6025

I za to velika CMA- Beograd i Petru jer su pumpe zaista VRHUNSKE.
ZAKLJUČAK 4: Tunze 6025 sa deklaracijom 2800 litara ima od Sun Sun pumpe cca 30% više protoka odokativnom metodom

Izrada stvarno vrhunska, Bešumna zahvaljujuči 4 gumena držača, jedini problem je sada potpuna rekonstrukcija položaja koralja i raspoerda akvarija jer to je sada pravi protok a ne RESUN smeće protok.
..
GLAVNI ZAKLJUČAK
Resun 2000 - super ali isklučivo za do 50 litara
Resun 4000 - super za bacit novce i biti u zabludi

SunSun JPV 101A - zbog kratkog roka korištenja suzdržati ću se od pohvala nekih pretjeranih ali pupa je čisto OK i jako puno vode tiska
Tunze 6025 - Zaljkučak nakon jednog dana korištenja Tunze je Tunze !!! Manja od SunSun više baca vodu i vrlo pozitivno za sada izgleda.
Ajmo ako ima neko još neka iskustva ljudi pišite. Nama početnicima niooje tako lako odlučiti se koji komad opreme uzeti.