Svibanj 02, 2025, 13:19:29 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Kemičari pomagajte!  (Posjeta: 3731 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Kemičari pomagajte!
« Odgovori #25 u: Siječanj 26, 2012, 22:12:15 poslijepodne »
slažem se sa stomedom  :up:
nabavi makro od Ibaneza, CSM+B iz Amerike i neku malu vagu koja precizno važe grame. isplati se to brzo  :D

Offline Zoomba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #26 u: Siječanj 26, 2012, 23:50:16 poslijepodne »
Željezo nabaviš u poljoprivrednim ljekarnama, cvjećarnama itd. Imaš čisto (bez drugih gnojiva) kelatirano željezo za cvijeće, npr od Plantelle.

dankesen! :)

dali si koristila zeljezo u tom obliku?
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Siječanj 27, 2012, 00:00:22 prijepodne »
zeljezo puno ovisi u kojem je obliku, inace ga biljka nemoze samo tako uzeti. a kad smo kod toga, kad vec sam miksas i narucujes, sta nemozes odma kupiti sve, i csm+b? to su ti mikroelementi, i zeljezo, unutra. trebao bi znati sve sto ti treba i drzati se metode i izbaciti taj profito van. ako vec neznas to doziras i kako, bar se drzi pravila. kad se to savlada onda se moze kemijati..bar ja nebih ranije

e bas zato sam i otvorio ovu temu :) zelim da naucim :)
manje vise mi s cini da kopcam osnovno osim jedne stvari...
kako da odredim doze na moju litrazu?
kalkulatorom izracunam za koliko mi ppm 1ml dize odredjeni element...ovaj drugi dio mi nije bas jasan...
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Siječanj 27, 2012, 00:01:42 prijepodne »
nabavi makro od Ibaneza, CSM+B iz Amerike i neku malu vagu koja precizno važe grame. isplati se to brzo  :D

mozda imas neki link ili da googlam? :D
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 27, 2012, 00:02:40 prijepodne »

i da, vagu imam ;)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #30 u: Siječanj 27, 2012, 00:11:53 prijepodne »
Da, pojacavam profito sa tekucim zeljezom od Agrolita. Ako se debelo prekoraci doza, samo puzevi nastradaju, isprobano :D

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Siječanj 27, 2012, 15:37:35 poslijepodne »
hvala puno!
TikaTaka, MadaFaka

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #32 u: Siječanj 27, 2012, 15:41:02 poslijepodne »
meni je od previše željeza (a možda i bakra) osim kozica stradavalo i neko bilje  -?

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 27, 2012, 15:53:37 poslijepodne »
probat cu ponovit pitanje :D

osnovno mi je manje-vise jasno...muckanje kemije, racunanje kalkulatorom kako bi dobio vrijednos za koju ce porasti odradjeni element dodavanjem odredjene kolicine otopine...izabrao sam i metodu koja mi se cini ok...to bi bila estemative index ili EI metoda...ona mi se cini skroz ok jer bih izbjegao svakodnevno mrcavarenje testerima koji uz to nisu besplatni...lakse mi je jednom tjedno promjeniti10 litara vode vise nego sto sada mjenjam.

a sad...nije mi jasno, ako ne koristim testere, kako da onda odredim doze gnojiva? dali postoji neka tablica kojom na temelju litraze akvarija i postotka koncetracije elementa u otopini mogu odrediti dozu?

DOZA
...to je ono sto me muci! :D pomozite, znam da znate ;)
TikaTaka, MadaFaka

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #34 u: Siječanj 27, 2012, 15:56:01 poslijepodne »
nitrati - 25-30ppm

fosfati - 1,5-2 ppm

kalij - 30 ppm

fe - 0,5-1 ppm

neki okviri, mijenjaš vodu 50% tjedno

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 27, 2012, 16:49:04 poslijepodne »
nitrati - 25-30ppm

fosfati - 1,5-2 ppm

kalij - 30 ppm

fe - 0,5-1 ppm

neki okviri, mijenjaš vodu 50% tjedno

meni se mora nacrtat :D
znaci kad ubacujem npr. kalij svaki drugi dan, moram ga ubacit 30ppm?
podpitanje...
kad radim otopinu, koncentriram je toliko da mi ta dnevna doza budejedno 2ml? cisto da nebih morao sipati deci slabije otopine?
oprosti, ali moram ovakopitati :D
TikaTaka, MadaFaka

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Siječanj 27, 2012, 17:13:35 poslijepodne »
ako na linku imas(ili skines kalkulator s neta) onda odma mozes upisat i velicinu akvarija i odma vidis koliko koje pojedine otopine trebas dodati svaki dan, ili kako vec mislis, da bi dosao do zeljenog efekta, tj. kolicine elemenata koja je idealna. ne ubacivat 20ppm kalija svaki put vec ti je to kolicina po litri vode u akvariju koju zelis odrzavati na toj raznini. to se odreduje po prilici jer se potrosnja elemenata nemoze odrediti bas tocno, previse je faktora u igri, osim svjetla i co2 tu su i vrste koje imas, njihov broj, velicina, i puno drugog sto utjece na brzinu rasta i potrosnje gnojiva.
-bez testera neznas a ni s njima puno jer su ovi nasi kucanski prilicno okvirni. zato ti se preporuca zamjena 50% vode da visak izbacis van pa opet ispocetka
-btw, teoretski otopinu ti mozes koncetrirati koliko god hoces, glavno da nedolazi do prezasicenja(zato imas zadane mjere) ali treba znati koliko s svakim ml ti ustvari cega dodajes. najbolje ti se drzati pravila. osim onog linka potrazi na netu sto vise sadrzaja o tome, to ti je bolje nego da ti svatko od nas svoje prica..imas hrpu tekstova, clanaka o gnojenju, doziranju, itd.
-i uvjek kreni polako, s manjim dozama od preporucene, tada nemoze nista biti a predozirati mozes lagano..nije to bas za igru, nemoj nista raditi dok dobro neproucis i shvatis sve osnove

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 27, 2012, 17:55:32 poslijepodne »
ako na linku imas(ili skines kalkulator s neta) onda odma mozes upisat i velicinu akvarija i odma vidis koliko koje pojedine otopine trebas dodati svaki dan, ili kako vec mislis, da bi dosao do zeljenog efekta, tj. kolicine elemenata koja je idealna. ne ubacivat 20ppm kalija svaki put vec ti je to kolicina po litri vode u akvariju koju zelis odrzavati na toj raznini. to se odreduje po prilici jer se potrosnja elemenata nemoze odrediti bas tocno, previse je faktora u igri, osim svjetla i co2 tu su i vrste koje imas, njihov broj, velicina, i puno drugog sto utjece na brzinu rasta i potrosnje gnojiva.
-bez testera neznas a ni s njima puno jer su ovi nasi kucanski prilicno okvirni. zato ti se preporuca zamjena 50% vode da visak izbacis van pa opet ispocetka
-btw, teoretski otopinu ti mozes koncetrirati koliko god hoces, glavno da nedolazi do prezasicenja(zato imas zadane mjere) ali treba znati koliko s svakim ml ti ustvari cega dodajes. najbolje ti se drzati pravila. osim onog linka potrazi na netu sto vise sadrzaja o tome, to ti je bolje nego da ti svatko od nas svoje prica..imas hrpu tekstova, clanaka o gnojenju, doziranju, itd.
-i uvjek kreni polako, s manjim dozama od preporucene, tada nemoze nista biti a predozirati mozes lagano..nije to bas za igru, nemoj nista raditi dok dobro neproucis i shvatis sve osnove

tenks, dat cu sve od sebe :)
TikaTaka, MadaFaka