Za pocetak, molio bih sve kompetentne da mi pomognu odgovorima, savjetima, iskustvima, linkovima i komentarima vezanim uz neka pitanja koja cu postaviti...
Zelja mi je povecati rasvjetu u mom 54-litarskom akvariju. Sa trenutnih 600-700 lumena rasvjetu bi podigao na nekih 2200-2400 lumena.
Akvarij je vec sad dobrano zabiljen, ali bih htio i uvesti neko zahtjevnije bilje...S ovim svjetlom to nemogu.
Predjimo na stvar...S pojacanom rasvjetom stvorit ce se potreba za dodatnim gnojenjem bilja. Ja vec sada uz diy co2 uspricavam i profito...jednu trecinu ml. u vodeni stup, a dvije trecine ml kroz cijev ubacujem u podlogu - tjedno.
Koliko sam uspio shvatit, to mi sa jacom rasvjetom nece biti dovoljno tako da me zanima sve vezano uz makro i mikro elemente...
Kako smuckati gnojivo?
Gdje nabaviti sirovinu od koje cu napraviti gnojivo i koja joj je cijena?
Dali postoje metode s kojima mozemo promatranjem zakljuciti nedostatak nekog elementa ili to odradjujemo iskljucivonekim testerima?
Nasao sam na portalu clanak s podatcima o doziranju sirovine u pripremi gnojiva...U clanku se takodjer nalazi i kalkulator s kojim mogu izracunati za koliko ce porasti vrijednost nekog elementa ako ubacim 1 ml otopine. Kolike su optimalne vrijednosti elemenata po litri ili po litrazi akvarija?
Dali se prihranjivanje vrsi svakodnevno ili jednom tjedno?
Dali je uopce potrebno ubacivati sve elemente ili se potrebe za nekim od njih namire i samo redovnom tjednom promjenom vode?
U biti me zanima sve vezano uz ovu temu...Pokusao sam na forumu naci odgovore, ali su uglavnom rastrkani ili nisu objasnjeni na nacin na koji bi to pohvatao netko ko se do sad nije time bavio. Ako se sjetim jos kojeg pitanja postavit cu ga u hodu

Unaprijed hvala!
p.s. Udavio sam vas pitanjima kad sam nabavljao akvarij, u biti cak i prije nego sto sam ga kupio

Moram vam priznati da sam se tada dosta temeljito pripremio i zahvaljujuci tome gotovo da nisam imao nikakvih problema...Gotovo da me nista nije moglo iznenaditi...Nadam se da se s ovim nisam urekao

Naravno, nista od tog nebi bilo izvedivo bez Vase pomoci! Nadam se da cete me i ovaj puta pravilno pripremiti na sve sto me ceka