Srpanj 27, 2025, 22:03:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolestan ramirez  (Posjeta: 3128 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Bolestan ramirez
« u: Siječanj 11, 2012, 16:31:20 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: Wave Poseidon Riviera 60, 60X32X42 cm, 65 L
-   temperatura: 25° (prije je uglavnom bilo 26°, pa sam sada opet vratio na 26°)
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH: obična odstajala zagrebačka voda (pH oko 8, GH pretpostavljam oko 20), nisam skoro mjerio, uzet ću uskoro nove uzorke pa ću javiti 
-   vrijeme od pokretanja akvarija: zadnji postav je u funkciji 40 dana (a prethodni postav prije toga oko 5 mjeseci)
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: odmah, jer su došle iz prethodnog postava iz kojeg je zadržan šljunak (samo prekriven novim pijeskom), zacikliran filter također + 50% vode iz starog postava       
-   koliko često i koliko mijenjate vode: u normalnim okolnostima 1 tjedno 25% vode, ali u zadnje vrijeme rjeđe (zbog toga i sumnjam da je pala kvaliteta vode)
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: inače usisavam svaki put, ali u zadnje vrijeme opet rjeđe

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat): unutrašnji, Bio filter Black box 100 (za akvarije do 100 L, ne znam koliki je protok)    
-   način i periodi čišćenja filter materijala: 1 x tjedno ispiranje spužve u akvarijskoj vodi   
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...): spužva fina gore, ispod Sera super peat granule (u najlonskoj čarapi), pa gruba spužva, pa skroz dolje keramika  

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? Imam mali panj (kupovni) te kamenje (kupovno) i nešto hrastovog lišća, nema nigdje sluzi ali ima algi na kamenju. 
-   grijač: Grijač Tropico 100 W
-   pumpa za zrak: Pumpa Stream 480 (unutar filtera)
-   CO2 sustav – kakav: nikakav  
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ProFito, ali neredovito tj. manje nego prema preporučenim dozama.

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 1 x Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi, 6 x Otocinclus, 5 x Corydoras pygmaeus, 3 x Corydoras habrosus i 4 x Anentome helena   
-   starost ribica: većina riba (Ramirez također) kupljena prije 6 mjeseci a habrosusi prije mjesec dana   
-   ima li potencijalnih „terorista“: ?   
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): rok trajanje nije istekao, SAK granule (krupnije i sitnije) i neke tablete za dno, hranim ih najčešće 2x dnevno (a povremeno 1x dnevno), žive enhitreje i smrznutu hranu koristim 2 x tjedno  

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ništa posebno   
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): voda bistra, miris uobičajen
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: neke biljke su prilikom sadnje znale propadati tj. više listova požuti, čini mi se češće nego prije, a neke su u redu, povećani su i problemi s algama (što također upućuje da nešto nije u redu s vodom tj. kvalitetom vode)

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma: 1 točka oker boje na čelu između očiju te 1 točka iznad lijevog oka (možda i još koja točka s te lijeve strane)
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... osim tih točki ostalo sve kao i inače
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): sve normalno, jede kao i inače, kao da mu ništa nije
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): nisam vidio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana  
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: za sada ništa od lijekova, promijenjeno 15% vode, dodan FFM (standardna doza), te dodavani Sera vitamini na hranu (danas mijenjam još vode)   
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? Dan prije uočeno crvenilo u području analnog otvora širine 5 mm kod jednog otocinclusa koji je slijedeće jutro uginuo, tada uočen i problem kod ramireza. 
-  stanje ostalih stanovnika: ostali stanovnici za sada u redu

Moja pretpostavka je da je pala kvaliteta vode (rjeđe izmjene, početak problema s algama) što je uzrokovalo pad imuniteta i opisane probleme. Točke nisu bijele nego oker žute (nisu ovako svijetle kao na fotkama, nego su malo tamnije), meni je palo na pamet da to ide u smjeru rupa na glavi tj. hexamite ili nečeg sličnog. Molim za savjet što s ramirezom te da li su ostale ribe ugrožene ili ne?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Bolestan ramirez
« Odgovori #1 u: Siječanj 12, 2012, 09:16:46 prijepodne »
Pozdrav Werther,

Citat:
Moja pretpostavka je da je pala kvaliteta vode (rjeđe izmjene, početak problema s algama) što je uzrokovalo pad imuniteta i opisane probleme. Točke nisu bijele nego oker žute (nisu ovako svijetle kao na fotkama, nego su malo tamnije), meni je palo na pamet da to ide u smjeru rupa na glavi tj. hexamite ili nečeg sličnog. Molim za savjet što s ramirezom te da li su ostale ribe ugrožene ili ne?

Odličan zaključak, za svaku pohvalu  :klap:

Sve si dobro zaključio a što je najbitnije odmah si poduzeo mjere koje će riješiti problem: izmjene vode+FFM+vitamini.

Naime, ovo je na Ramirezu jedna od reakcija na lošu kvalitetu vode kojom zbog povečane razine nitrata i fosfata dolazi do iritacije kože i škrga te nastaju mirko lezije u koje se useljavaju bakterije i dolazi do pojave malih (gnojnih) kožnih čireva. S obzirom da ih je svega nekoliko te da su mali, ne bih preporučio odvajanje ribe i liječenje u karanteni sa Bactopurom u kombinaciji sa nejodiranom soli.
Problem će riješiti riba svojim imunitetom koji ćeš ti podiči na način da poboljšaš kvalitetu vode i dodavanjem FFM-a i vitamina. Bilo bi dobro jednokratno u akvarij ubaciti i jednu čajnu žlicu nejodirane soli (Sera Ectopur) ili kuhinjske kamene soli (Tuzlanska) a nikako morske.

Dobro si također zaključio da ti gnojni čvoriči i zbog pozicije a i izgledom podsjećaju na bolest Rupe u glavi ali bih isključio tu mogućnost s obzirom da ribe hraniš sa hranom koja u sebi sadrži dovoljno minerala i vitamina te da tvoja voda nije mekana i bez minerala već naprotiv, tvoja je voda tvrda a uz minerale koji su u vodi dodaješ i FFM što je ok.

Jedino bih ti savjetovao slijedeće:

1. S obzirom da imaš mali filter izbaci one granule napolje a taj prostor ispuni sa akvarijskom spužvom a zašto pročitaj ovdje: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0
2. Spužve i ostali filter materijal nemoj prati svaki tjedan već jednom mjesećno jer ako radiš tjedne promjene vode uz usisavanje podloge onda je tako često pranje kontraproduktivno
3. izbaci hrastovo lišće napolje ako je počelo trunuti
4. pojava večeg broja alig je rezultat: a) pretjeranog hranjenja (povišena razina nitrata i fosfata), b) nedovoljne i prerijetke promjene vode bez usisavanja podloge, c) predugog trajanja rasvjete (namjesti tako da ti 4 sata gori svjetlo pa 2 sata bude izgašeno pa opet neka gori 4 sata zato jer algama treba 4 sata da pokrenu proces fotosinteze a mi im baš onda izgasimo svjetlo pa ih ubijamo izgladnjivanjem ali više pročitaj u Podforumu biljke).

Dakle, radi malo češće promjene vode nekih desetak dana uz dodavanje FFM-a a dan nakon FFM-a dodaj vitamine. Redovito nas izvještavaj kako je riba i šalji fotke.

PS. vjerujem da neće biti potrebno liječenje u karanteni, pozdravljam.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2012, 10:53:54 prijepodne »
Sinoć sam baš izvadio hratovo lišće iz akvarija (za svaki slučaj), te malo usisavao dno i napravio jednu manju izmjenu vode. Malo ću pojačati te izmjene vode i čišćenje, te smanjiti količinu hrane tj. svesti to na 1x dnevno. Sumnjao sam i na rasvjetu (u kontekstu algi) jer ponekad zaboravim ugasiti svijetlo pa radi i duže nego što bi trebalo. Zato sam u međuvremenu nabavio timer pa ću ga namjestiti prema sugestijama.

P.S. Sinoć sam primjetio i nešto žuto na jednom otocinclusu (nabavljenom zajedno s onim koji je imao ono crvenilo i uginuo prije nekoliko dana), pa me zanima što bi to moglo biti, kao i što je bilo ono crvenilo koje je imao onaj prije? A evo i fotke...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2012, 11:26:00 prijepodne »
Ne sviđa mi se ovo što vidim. Sa velikom bih sigurnošću rekao da se radi o potkožnom gnojnom čiru (flegmona) koja ima tendenciju širenja i razaranja okolnog tkiva a kada toksini prodru direktno u krv dolazi do sepse i uginuća ribe.

Ribu treba odmah prebaciti u karantenu i odmah započeti liječiti isključivo antibiotikom (Bactopur Direct ili JBL Furanol2) s dodatkom nejodirane soli.
Evo primjer za liječenje:

Bactopur Direct doziramo:

1. dan 1 tableta na 50 litara vode tako da se tableta izmrvi žlicom te otopi u šalici akvarijske vode
     te se tako otopljena tekućina ulijeva u akvarij
2. dan ništa ne dodajemo u vodu
3. dan promjena 50% vode sa odstajalom vodom bez dodatka sredstava za neutralizaciju klora
    također dodajemo antibiotik  1 tableta na 50 litara vode na cijelu litražu akvarija
4. dan ništa ne dodajemo u vodu
5. dan promjena vode

Liječenje traje četiri dana. Tijekom liječenja mora biti uključena jaka aeracija preko zračnog kamena te ugašeno osvjetljenje jer je aktivan sastojak antibiotika foto-labilan.

Ukoliko u akvariju imate tvrdu vodu (visok Kh i GH) tada pojačajte dozu te na svakih 50 litara vode dodajte jednu tabletu plus još jednu četvrtinu do jednu polovinu druge tablete.

Obavezno dodati nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode (oprezno ako imate corydorase i botie. Ne dodavati sol ako imate ribu duha).

Ukoliko nakon tri do četiri dana liječenja nema poboljšanja proizvođač predlaže da se terapija produži ili napravi velika promjena vode a liječenje započne ispočetka.

S obzirom na veličinu flegmone te da se radi o infekciji koja je vrlo opasna i bolna za ribu, nisam najsigurniji da će se riba izvući ali na nama je da damo sve od sebe kako bismo joj pomogli i u tome ti želim pubo sreće.

PS. to su ribe ulovljene u prirodi a u sebi nose kojekakve parazite a mnoge su već i zaražene patogenim bakterijama.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Siječanj 14, 2012, 01:48:26 prijepodne »
Evo i novosti, i dalje radim izmjene vode dosta često ali zato ne u prevelikim količinama, još jednom sam upotrijebio FFM te i dalje stavljam vitamine na hranu te tu i tamo ubacim ili žive enhitreje ili smrznute bloodworms-e. Bactopur direct sam neki dan tražio u Pet Centru ali nije ga bilo na polici (samo onaj obični), jel zna netko gdje ga ima?

Ramirez je bolje, točke se i dalje vide ali kao da su svaki dan malo blijeđe tj. kao da malo po malo nestaju. Ide to sporo ali se vidi razlika, ponašanje je i dalje normalno. Otocinclus je (iako za sada još uvijek sa svima ostalima) nekim čudom i dalje živ i ponaša se normalno, ono žuto na boku se i dalje vidi ali čini mi se da se smanjilo za 30-40%.

Da pomognem malo i bilju (a otežam život algama) počeo sam uz onaj prije spomenuti ProFito, koristiti i EasyCarbo... a danas sam ubacio i nove biljke u akvarij (čisto da povećam biljnu masu): bacopu monieri (koja možda neće puno pomoći), ali također i nešto pistije te dosta rogolista koji bi mogli biti dosta od koristi za kvalitetu vode.

Sam akvarij je bio predstavljen u sklopu zadnjeg natječaja akvarij.net-a, pa ako su radi nečeg bitne i slike cijelog akvarija evo i linka na tu temu:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=66786.0

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2012, 09:55:36 prijepodne »
Bactopur direct sam neki dan tražio u Pet Centru ali nije ga bilo na polici (samo onaj obični), jel zna netko gdje ga ima?
Budem ti ja dofurao danas obični Bactopur, ne moraš ga kupovati!

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2012, 11:27:57 prijepodne »
Bactopur direct sam neki dan tražio u Pet Centru ali nije ga bilo na polici (samo onaj obični), jel zna netko gdje ga ima?
Budem ti ja dofurao danas obični Bactopur, ne moraš ga kupovati!

To je super, samo što bi meni ipak trebao Bactopur direct! :-[

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 16, 2012, 11:10:43 prijepodne »
Ako se otocinklusu povlaći ono žutilo a riba funkcionira normalno tada možda niti nije potrebno liječenje antibiotikom. Ali u tom slučaju uopće mi nije jasno što bi to zapravo moglo biti ako nije gnojna upala u potkožnom tkivu.

No dobro, bitno je da ribe prežive i da budu zdrave i sretne.

PS. Bactopur Direct i druge Serine lijekove možeš nabaviti u Aquashop-u, kontaktiraj ih,

pozdrav.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Siječanj 16, 2012, 11:16:37 prijepodne »
Ako se otocinklusu povlaći ono žutilo a riba funkcionira normalno tada možda niti nije potrebno liječenje antibiotikom. Ali u tom slučaju uopće mi nije jasno što bi to zapravo moglo biti ako nije gnojna upala u potkožnom tkivu.

No dobro, bitno je da ribe prežive i da budu zdrave i sretne.

PS. Bactopur Direct i druge Serine lijekove možeš nabaviti u Aquashop-u, kontaktiraj ih,

pozdrav.

Hvala na informaciji za lijekove i pomoći oko liječenja! Javit ću kako se razvija situacija, za sada neću ništa mijenjati u tretmanu jer i dalje ide prema poboljšanju... :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 16, 2012, 11:25:06 prijepodne »
Super  :klap:  :zagrljaj: , ovo mi je uvijek najdraže čuti.

Pozdrav i sretno.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Siječanj 17, 2012, 15:05:49 poslijepodne »
Izgleda da sam se prerano razveselio... sinoć ramirez nije uzimao hranu, zavukao se u bilje, mislio sam da je samo nije vidio. Jutros kad je bio u otvorenom dijelu sam se pobrinuo da je vidi tj. da pada jako blizu njega i nije reagirao, nažalost! Sad se opet povukao u bilje. One točke se još uvijek vide ali su puno slabije tj manje i izblijedjelje, ali pojavilo se neko malo ispupčenje s lijeve strane tako da mi to sad prilično brine. Sad mi se čini da to sve skupa nije bilo poboljšanje nego samo da je to sve otišlo više u unutra tj. da riba očigledno sama (uz sve moje intervencije) ipak nije uspjela nadvladati bolest. S obzirom na sve to čini mi se da je već previše vremena izgubljeno... Otocinclus i dalje ima ono žuto samo manje, možda je i kod njega ista stvar (iako se trenutno još uvijek ponaša normalno), možda je to samo otišlo u unutrašnjost tijela. :( -?

Evo i novih pitanja:
1. Da li se opisano liječenje s Bactopur directom za otocinclusa, može na isti način primijeniti i na ramireza?
2. Da li se liječenje ipak može provesti u zajedničkom akvariju, tako da njime pokrijem ribe koje bi mogle imati isti problem iako trenutno nije vidljiv kao kod ramireza i otocinclusa?
3. Da li se s obzirom na nedostatak vremena može za prvu ruku krenuti s liječenjem s običnim Bactopurom od Sere (kojeg imam doma), a koji je navodno nešto slabiji te ima nešto drugačiji sastav od Bactopur directa tj. da li običan Bactopur može išta pomoći ili ipak ne? Sinoć sam gledao Aquashop.hr stranice i nema Bactopur directa na popisu. Vjerujem da bih izgubio još nekoliko dana ako ga budem pokušavao nabaviti preko njih.
4. Ako na kraju ipak izgubim i ramireza i otocinclusa, što napraviti s ostalim ribama te akvarijem u cjelini a da budem siguran da je akvarij siguran za nove ribe? Da li se može išta napraviti osim potpunog rastavljanja, dezinfekcije i svega ostalog, te dosta vremena izgubljenog na novo cikliranje? Može li se išta napraviti a da se ne "uništi" zacikliran akvarij? Ovo mi je jako bitno jer ne želim nabavljati nove ribe dok ne budem 100% siguran da je sve u redu... -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Siječanj 17, 2012, 15:43:47 poslijepodne »
1. Da li se opisano liječenje s Bactopur directom za otocinclusa, može na isti način primijeniti i na ramireza?

Da predlažem da obje ribe odvojiš u karantenu i odmah započneš sa liječenjem a ako nema Bactopur Directa tada kupi JBL Furanol 2 (isti antibiotik samo manja koncentracija lijeka)

2. Da li se liječenje ipak može provesti u zajedničkom akvariju, tako da njime pokrijem ribe koje bi mogle imati isti problem iako trenutno nije vidljiv kao kod ramireza i otocinclusa?

Ja nikako ne bih provodio liječenje cijelog akvarija dovoljno si već napravio što si češće mijenjao vodu te si tako broj patogenih bakterija sveo na najmanju moguću mjeru.

3. Da li se s obzirom na nedostatak vremena može za prvu ruku krenuti s liječenjem s običnim Bactopurom od Sere (kojeg imam doma), a koji je navodno nešto slabiji te ima nešto drugačiji sastav od Bactopur directa tj. da li običan Bactopur može išta pomoći ili ipak ne?

Obični bactopur ovdje ne može pomoči jer se radi o potkožnom čiru.

4. Ako na kraju ipak izgubim i ramireza i otocinclusa, što napraviti s ostalim ribama te akvarijem u cjelini a da budem siguran da je akvarij siguran za nove ribe? Da li se može išta napraviti osim potpunog rastavljanja, dezinfekcije i svega ostalog, te dosta vremena izgubljenog na novo cikliranje? Može li se išta napraviti a da se ne "uništi" zacikliran akvarij? Ovo mi je jako bitno jer ne želim nabavljati nove ribe dok ne budem 100% siguran da je sve u redu...

Nema potrebe za raskopavanjem cijelog akvarija jer u njemu sada više nema dovoljno patogenih bakterija.  Nove ribe slobodno možeš staviti za desetak dana.
Glede dezinfekcije akvarija istu možeš napraviti i sa ribama unutra dodavanjem hipermangana (pročitaj ovdje na forumu koliko grama na litražu - više ne sjećam) te tako da dodaješ nejodiranu sol 1 čajna žličica na 50l vode.

Pozdrav i sretno.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2012, 23:38:24 poslijepodne »
Ramirez i otocinclus su naposlijetku prebačeni u karantenski akvarij. Kako sam izgubio još par dana na pronalaženje lijeka kod ramireza se stanje jako pogoršalo, iz jednog od tih gnojnih čireva se čak pojavila bijela plijesan ili što već... Primjena JBL furanola 2 je već slijedeći dan počela pokazivati rezultate u smislu da se vidjelo vizualno poboljšanje. Kako on i dalje ne jede (osim ako sam poslije nešto nađe na dnu) usprkos vidljivom vizualnom poboljšanju nisam siguran da li ima dovoljno snage da se izvuče do kraja. Mada, prije se puno više držao bliže površini vode (iako je aeracija dignuta na maksimum jer u pogonu su filter i zračni kamen na jednoj pumpi, te je dodana još jedna pumpa koja dodatno upuhuje zrak u akvarij) a sada ga vidim da je više u donjoj zoni akvarija kao što je običavao dok je bio zdrav. U svakom slučaju primarno je da počne jesti, onda možda i ima još neke nade za njega. Otocinclus se čini u redu, ne vidim dobro u tom akvariju da li mu se ono žuto skroz povuklo ili ne, ali ponaša se normalno i u istom je tretmanu kao i ramirez.

I samo jedna provjera, JBL furanol 2 nije osjetljiv na svijetlo kao Baktopur direkt ili ipak je?

Problem se pojavio opet u zajedničkom akvariju, jučer je uginuo 1 habrosus, pa danas još 1, iako se činilo da se tamo stanje stabiliziralo... Sada sam već sklon radikalnim zahvatima, pa čak i da sve detaljno dezinficiram i složim od nule.

Što bi sad bilo najbolje napraviti?
A) Da li 1 habrosusa, 4 otocinclusa i 5 pygmaeusa (mada ova zadnje je jako teško uloviti) prebaciti sve iz zajedničkog u karantenski akvarij pa ih liječiti u karantenskom a pritom nešto drastično poduzeti i u zajedničkom akvariju dok je prazan, npr. sve izbaciti van, uključujući i podlogu, dezinficirati s hipermanganom, staviti novu podlogu, vratiti bilje nakon što je lišće dezinficirano blagom otopinom hipermangana, pa dezinficirati i filter pa sve skupa ponovno zaciklirati? Ovo je mukotrpna opcija, ali nekako sam ovome najviše sklon (pogotovo ako je to stvarno nužno napraviti)!
B) Ili ih pak ostaviti i tretman JBL furanolom 2 na njima napraviti u zajedničkom akvariju, što će poubijati sve bakterije koje su štetne ali naravno i one korisne!? Pa onda opet sve ispočetka, uklanjanje lijeka, pa cikliranje...
C) Ili da napravim blagu dezinfekciju akvarija s hipermanganom dok su ribe i biljke unutra što je bilo spomenuto kao opcija u prethodnim postovima? Ovo bi vjerovatno bilo najbezbolnije, samo je pitanje da li bi bilo dovoljno?

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Siječanj 27, 2012, 09:58:01 prijepodne »
I ramirez se preselio u "vječna lovišta"...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Siječanj 27, 2012, 10:01:49 prijepodne »
Glede ramireza problem koji je bakterijske etiologije bit će rješen sa antibiotikom dok za problem trovanja lošom kvalitetom vode treba određeno vrijeme da se izbalansira njegova probava i cjelokupno funkcioniranje organizma a tu češ mu pomoći nakon liječenja dodavanjem vitamina, FFM-a i prehranom. Za prehranu u tom razdoblju predlažem artemiju i gliste za pecanje (oprati, smrznuti a potom skalpelom isjeckati na vrlo sitne dugoljaste trakice).

Ove ribe su također uginule najvjerojatnije zbog trovanja nitratima koji su u tvrdoj vodi prilično otrovni...

Glede opcija o kojima si razmišljao ja sam za treću opciju.

Još nešto: Temperaturu slobodno smanji na 25C i samo se drži toga da svaki tjedan mijenjaš cca 25% vode uz obavezno usisavanje podloge a samo jednom mjesečno proprati filter materijal.

Također predlažem da jednokratno u akvarij ubaciš 1 čajnu žličicu kamene soli na 50l vode (najbolja je Serina Ectopur). Nakon svake promjene vode akvarij tretiraj sa FFM-om a slijedeći dan dodaj vitamine.

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Siječanj 27, 2012, 10:03:19 prijepodne »
Eto taman kada sam pisao odgovor postirao si ovu lošu vijest.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Siječanj 27, 2012, 11:38:35 prijepodne »
Napravit ću onda tako, idem probati prvo s opcijom 3. koja je i najjednostavnija. A Serin ectopur sam isto kupio kad i JBL furanol 2 tako da to mogu obaviti, pretpostavljam da tako malo količina neće smetati corydorasima!? -?

Moram samo još naći na portalu koji je omjer te blage otopine hipermangana kad se radi istovremeno sa ribama i biljkama unutra... Što se tiče furanola spominju se u uputstvima nekakve kratkotrajne kupke po pola sata u litri vode s 1 tabletom (ako se ne varam), možda bih to mogao pokušati ako baš skužim da je neka riba u većim problemima čak i nakon tretmana s blagom otopinom hipermangana!? I koliko vidim furanol nije osjetljiv na svjetlost? :o

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 27, 2012, 11:47:39 prijepodne »
Isti aktivni sastojak imaju i Bactopur Direct i Furanol 2 (nifurpirinol, furan...) a oba su foto labilna ne u velikom omjeru ali u dovoljnom da kroz neko vrijeme gube svoju aktivnost kao antibiotik.
Međutim, za vrijeme liječenja ja predlažem da se ne pali svjetlo više zbog toga da ribe što više miruju i da im se smanji metabolizam a sve zbog veće uspješnosti izliječenja.

Svojim ribama češ pomoči da izbace otrov iz organizma samo češčim promjenama vode i FFM-om i vitaminima a za liječenjem antibiotikom stvarno nema potrebe a posebice jer sa svakom promjenom vode smanjuješ broj patogenih bakterija i onemogučavaš ih da inficiraju ribe a svemu tome doprinosi i dodavanje soli i dezinfekcija hipermanganom.

Stvarno se ne sjećam u kojoj količini ide hipermangan za dezinfekciju akvarija a sada nemam vremena da tražim po netu, pozdrav.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #18 u: Siječanj 27, 2012, 15:37:24 poslijepodne »
otišao je u vječna lovišta i zadnji od loze Đuke Ramireza  :'(
rip

prešaltaj se na platije i bokteveseli

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #19 u: Siječanj 28, 2012, 23:10:06 poslijepodne »
otišao je u vječna lovišta i zadnji od loze Đuke Ramireza  :'(
rip

prešaltaj se na platije i bokteveseli
Je, otišao je... sudba kleta! -?

Plati? Je, kako da ne! :-[

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Siječanj 28, 2012, 23:44:57 poslijepodne »
Isti aktivni sastojak imaju i Bactopur Direct i Furanol 2 (nifurpirinol, furan...) a oba su foto labilna ne u velikom omjeru ali u dovoljnom da kroz neko vrijeme gube svoju aktivnost kao antibiotik.
Međutim, za vrijeme liječenja ja predlažem da se ne pali svjetlo više zbog toga da ribe što više miruju i da im se smanji metabolizam a sve zbog veće uspješnosti izliječenja.

Svojim ribama češ pomoči da izbace otrov iz organizma samo češčim promjenama vode i FFM-om i vitaminima a za liječenjem antibiotikom stvarno nema potrebe a posebice jer sa svakom promjenom vode smanjuješ broj patogenih bakterija i onemogučavaš ih da inficiraju ribe a svemu tome doprinosi i dodavanje soli i dezinfekcija hipermanganom.

Stvarno se ne sjećam u kojoj količini ide hipermangan za dezinfekciju akvarija a sada nemam vremena da tražim po netu, pozdrav.
Otocinclus je nakon 5 dana tretmana JBL furanolom 2 vraćen u zajednički akvarij. Inače, kako u karantenskom akvariju nisam koristio svijetlo nisam niti mogao dobro vidjeti da li još uvijek ima ono nešto žuto ili ne, ali kako se cijelo vrijeme ponašao normalno, odlučio sam ga vratiti ostatku "preživjelih". U zajedničkom akvariju sam napravio novu izmjenu vode (usisao pritom dno), te uklonio trule listove biljaka. Nakon toga sam dodao FFM... nešto kasnije i Sera ectopur. Sad mi ostaje još samo da pratim stanje, dodajem tu i tamo vitamine i pokušam poboljšati što više prehranu.

U međuvremenu sam pročitao nešto više od 10 tema o hipermanganu, a na par mjesta sam našao spominjanje kratkotrajnih kupki riba u blagoj otopini hipermangana kao i ubacivanje blage otopine hipermangana u akvarij s ribama i biljkama. Još uvijek se ne usudim i to isprobati jer nisam siguran kako napraviti takvu blagu otopinu. Negdje se spominju miligrami (s čim da uopće važem miligrame), na jednom sam mjestu našao opis "malo hipermangana na vrhu prosječnog odvijača na 100 L vode" (ja imam 15 odvijača, koji je uopće prosječan)!? :roll: Ne znam, probat ću dalje "kopati" po portalu ali ne usudim se to napraviti dok ne budem skroz siguran... za sada ću samo pratiti stanje kako je, bez ubacivanja hipermangana. -?

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #21 u: Siječanj 29, 2012, 22:42:12 poslijepodne »
Što se tiče otocinclusa, nakon povratka u zajednički akvarij ponaša se normalno, a u međuvremenu sam vidio da se ono žuto na boku, ako se uspoređuje s onom najgorom fazom, smanjilo na cca 35-40% veličine ali još uvijek je tu. Zanimljivo je to da kao da se i dalje vidi nekadašnji rub dokle je to žuto bilo prošireno kad je bilo na maksimumu, kao da se žuto od tada skupilo i smanjilo ali je ostala "praznina" oko tog sadašnjeg žutog. Pokušat ću "to" slikati ali ne znam da li će se moći dobro vidjeti. U svakom slučaju pratit ću otocinclusa i dalje, pa ću već vidjeti kako će se to odvijati... -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Siječanj 30, 2012, 09:45:42 prijepodne »
Werther, ma nemoj tražiti po internetu za hipermangan.

Dovoljno je češće mijenjati vodu i ubaciti propisanu dozu soli i to je dovoljno jer češćim izmjenama vode smanjuješ broj patogenih bakterija u vodi a sa soli ih još dodatno ubijaš tako da se ne moraš brinuti.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #23 u: Siječanj 30, 2012, 10:54:57 prijepodne »
Werther, ma nemoj tražiti po internetu za hipermangan.

Dovoljno je češće mijenjati vodu i ubaciti propisanu dozu soli i to je dovoljno jer češćim izmjenama vode smanjuješ broj patogenih bakterija u vodi a sa soli ih još dodatno ubijaš tako da se ne moraš brinuti.
OK, hipermangan onda otpada, a ostalo radim kako je i dogovoreno, pa "tko živ, tko mrtav"! :-[

Offline adrifishing

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Veljača 02, 2012, 14:36:30 poslijepodne »
Pozdrav
Imao sam slicne probleme sa Ramirezima a i sa ostalim ribama
savjet stavi u Filtar rezanj ili dva bijeloga luka (cesnjak) kroz par dana vidjet ces da su ribice ozdravile i da plivaju puno ljepse
ja trenutno imam akarij 200L i unutarnji protocni filter i obavezno uz svu filter opremu 3-4 reznja bijelog luka od tada kada sam prvui puta to stavio a proslo je 8-9 mjeseci ni jedna ribica se nije razboljela i zelenilo bolje raste jedini kontra efekt voda ima miris po bijelom luku :)