AKVARIJ:
- dimenzije/litraža: Wave Poseidon Riviera 60, 60X32X42 cm, 65 L
- temperatura: 25° (prije je uglavnom bilo 26°, pa sam sada opet vratio na 26°)
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH: obična odstajala zagrebačka voda (pH oko 8, GH pretpostavljam oko 20), nisam skoro mjerio, uzet ću uskoro nove uzorke pa ću javiti
- vrijeme od pokretanja akvarija: zadnji postav je u funkciji 40 dana (a prethodni postav prije toga oko 5 mjeseci)
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: odmah, jer su došle iz prethodnog postava iz kojeg je zadržan šljunak (samo prekriven novim pijeskom), zacikliran filter također + 50% vode iz starog postava
- koliko često i koliko mijenjate vode: u normalnim okolnostima 1 tjedno 25% vode, ali u zadnje vrijeme rjeđe (zbog toga i sumnjam da je pala kvaliteta vode)
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: inače usisavam svaki put, ali u zadnje vrijeme opet rjeđe
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat): unutrašnji, Bio filter Black box 100 (za akvarije do 100 L, ne znam koliki je protok)
- način i periodi čišćenja filter materijala: 1 x tjedno ispiranje spužve u akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...): spužva fina gore, ispod Sera super peat granule (u najlonskoj čarapi), pa gruba spužva, pa skroz dolje keramika
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? Imam mali panj (kupovni) te kamenje (kupovno) i nešto hrastovog lišća, nema nigdje sluzi ali ima algi na kamenju.
- grijač: Grijač Tropico 100 W
- pumpa za zrak: Pumpa Stream 480 (unutar filtera)
- CO2 sustav – kakav: nikakav
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ProFito, ali neredovito tj. manje nego prema preporučenim dozama.
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 1 x Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi, 6 x Otocinclus, 5 x Corydoras pygmaeus, 3 x Corydoras habrosus i 4 x Anentome helena
- starost ribica: većina riba (Ramirez također) kupljena prije 6 mjeseci a habrosusi prije mjesec dana
- ima li potencijalnih „terorista“: ?
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): rok trajanje nije istekao, SAK granule (krupnije i sitnije) i neke tablete za dno, hranim ih najčešće 2x dnevno (a povremeno 1x dnevno), žive enhitreje i smrznutu hranu koristim 2 x tjedno
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ništa posebno
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): voda bistra, miris uobičajen
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke: neke biljke su prilikom sadnje znale propadati tj. više listova požuti, čini mi se češće nego prije, a neke su u redu, povećani su i problemi s algama (što također upućuje da nešto nije u redu s vodom tj. kvalitetom vode)
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma: 1 točka oker boje na čelu između očiju te 1 točka iznad lijevog oka (možda i još koja točka s te lijeve strane)
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... osim tih točki ostalo sve kao i inače
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): sve normalno, jede kao i inače, kao da mu ništa nije
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): nisam vidio
- kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: za sada ništa od lijekova, promijenjeno 15% vode, dodan FFM (standardna doza), te dodavani Sera vitamini na hranu (danas mijenjam još vode)
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? Dan prije uočeno crvenilo u području analnog otvora širine 5 mm kod jednog otocinclusa koji je slijedeće jutro uginuo, tada uočen i problem kod ramireza.
- stanje ostalih stanovnika: ostali stanovnici za sada u redu
Moja pretpostavka je da je pala kvaliteta vode (rjeđe izmjene, početak problema s algama) što je uzrokovalo pad imuniteta i opisane probleme. Točke nisu bijele nego oker žute (nisu ovako svijetle kao na fotkama, nego su malo tamnije), meni je palo na pamet da to ide u smjeru rupa na glavi tj. hexamite ili nečeg sličnog. Molim za savjet što s ramirezom te da li su ostale ribe ugrožene ili ne?