Imaš dovoljno svijetla, nikako ga nemoj pojačavati.
Ljudi, ako nemate iskustva rađe šutite nego da dajete pogrešne savjete.
Opiši te alge, te daj info o filteru. Ovako napamet, 150x50x50 je velik akvarij, ako nemaš filter od barem 1.200 lph mislim da to može biti početak za riješavanje problema.
Matematika je ovdje jednostavna: 150x50x50 = ukupna zapremina 375 litara. Generalno pravilo za svijetlo je 1w po litri, ali ovo VRIJEDI SAMO za akvarije u koje se dodaje CO2 i makro/mikro nutrienti. S 120 w na ovu veličinu to ispada nekih 0,3 w po litri. Po mom iskustvu to je PREMALO svijetla (opet, ako se dodaje CO2 i gnojivo).
Mislim da filtracija nije presudna (predviđam trošak dodatnog vanjskog filtera), ali PROTOK jest, Ja bih samo dodao jednu pumpu da pojačam protok.
Za vrstu rasvjete ja radim ovako: pogledam spektar ponuđene lampe. Ako je visoka razina energije na sljedećim vrijednostima 430nm, 475 nm, 630 nm i 660 nm a mala razina energije u rasponu od 510nm do 600nm onda je lampa ok.
Još jedan faktor koji je važan je fauna koja se hrani algama, otocinclusi amano kozice i sl.
Imam akvarij 120x65x60 i u njemu sam imao 120w dugo dugo vremena (od 1991 do 2011) i bilo je problema s algama uvijek - više ili manje. Mukotrpan put izrade DIY pokriva s 8 lampi od 36w, pojačavanje CO2 i pribavljanje gnojiva se na kraju isplatio. Kroz posljednjih mjesec dana alge nestaju i trenutno ih gotovo da nema (pojačao sam protok i kanister držim zaštićen sintetskom vatom koju redovito mijenjam a nalazi se na usisu).
Eto, ne znam je li pomaže ... ali borba protiv algi je uvijek dug i mukotrpan posao. Jedino što mi ovdje smeta su isključivi stavovi - više svijetla ili manje svijetla ... to sve treba staviti u korelaciju sa svim drugim u akvariju pa odlučiti. Ja ovdje samo iznosim svoje iskustvo, pa ako pomogne dobro, ako ne - namjera nije loša. Pozz