Srpanj 18, 2025, 13:57:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: alge po bilju!!!! pomoč  (Posjeta: 4624 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivano09

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
alge po bilju!!!! pomoč
« u: Prosinac 16, 2011, 22:32:54 poslijepodne »
pozzz.biljni akvarij dimenzija 150x50x50,rasvjeta 1xday light 40w,1xAQVA GLO 40w i 1xFLORA GLO 40w sve tri svijetle 10 sati na dan,filter fluval. od riba imam 13 skalara, 10 gupija,6 šverta i čistače. od bilja imam limun,anubijas i još neke tri vrste neznam im nazive. podloga je pijesak od 0-4mm.
kako se mogu riješiti tih zelenih algi? hvala

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: alge po bilju!!!! pomoč
« Odgovori #1 u: Prosinac 17, 2011, 00:19:28 prijepodne »
pa zapravo nis konkretno nisi rekao.  -?
Imas dosta, mozda cak i previse riba za tu litrazu ako su skalari odrasli. Koji fluval imas? Jel gnojis dodatno necime? Jel podloga samo sljunak ili ima i nesto hranjivo ispod? Bilja imas koliko? Od kad postoji problem? Kakve alge? Zelenih ima preko nekoliko.

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #2 u: Prosinac 19, 2011, 10:35:55 prijepodne »
Imaš definitivno premalo svjetla. Ako pojačaš svjetlo, dodaš CO2 i nutriente, bilje će brže rasti. Pusti da skroz zagusti i skidaj one listove koji su najviše zarasli algama. Za cijeli proces treba vremena. Naravno, redovito usisavaj podlogu i redovito čisti filter. Možeš naseliti još dobrih čistaća i paziti da ne hraniš ribe previše - ne smiju biti debele.
« Zadnja izmjena: Prosinac 19, 2011, 14:02:43 poslijepodne od Microsorium »

Offline ivano09

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 19, 2011, 21:20:33 poslijepodne »
Imaš definitivno premalo svjetla. Ako pojačaš svjetlo, dodaš CO2 i nutriente, bilje će brže rasti. Pusti da skroz zagusti i skidaj one listove koji su najviše zarasli algama. Za cijeli proces treba vremena. Naravno, redovito usisavaj podlogu i redovito čisti filter. Možeš naseliti još dobrih čistaća i paziti da ne hraniš ribe previše - ne smiju biti debele.
koja svijetla da još ubacim??? i koliko?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Prosinac 19, 2011, 22:06:07 poslijepodne »
Ukoliko "jos neke tri vrste kojima neznas nazive" nisu neko turbo-nabrijano-bilje-koje-treba-jako-puno-svijetla, a da ti probas SMANJITI rasvjetu?

Anubias a ni limun nisu bas neke svjetlo-zahtjevne bestije, tako da 120w rasvjete, mozda je ipak malo prejako, ili samo tako djeluje?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 19, 2011, 22:12:47 poslijepodne »
mislim da 120W na tu litrazu nije pretjerano, no kako i dalje ne znamo nista bitnoga o akvariju......................

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2011, 22:26:09 poslijepodne »
Imaš dovoljno svijetla, nikako ga nemoj pojačavati.

Ljudi, ako nemate iskustva rađe šutite nego da dajete pogrešne savjete.

Opiši te alge, te daj info o filteru. Ovako napamet, 150x50x50 je velik akvarij, ako nemaš filter od barem 1.200 lph mislim da to može biti početak za riješavanje problema.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2011, 22:31:19 poslijepodne »
ako nemaš filter od barem 1.200 lph mislim da to može biti početak za riješavanje problema.

Ako tih 1200 litara ne prolazi kroz kantu od barem 10 litara natrpanu raznim filter materijalom.....opet nista od toga. A svi (valjda) znamo da postoje filteri od 2000l po satu koji od filter materijala imaju komadic spuzvice 5x5cm, dakle...... :down:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 19, 2011, 22:44:14 poslijepodne »

Opiši te alge, te daj info o filteru. Ovako napamet, 150x50x50 je velik akvarij, ako nemaš filter od barem 1.200 lph mislim da to može biti početak za riješavanje problema.
cemu mnozina? Ja nisam dao savjet nego trazio informacije. Koje autor opet nije dao.

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 20, 2011, 07:51:05 prijepodne »

Matematika je ovdje jednostavna: 150x50x50 = ukupna zapremina 375 litara. Generalno pravilo za svijetlo je 1w po litri, ali ovo VRIJEDI SAMO za akvarije u koje se dodaje CO2 i makro/mikro nutrienti. S 120 w na ovu veličinu to ispada nekih 0,3 w po litri. Po mom iskustvu to je PREMALO svijetla (opet, ako se dodaje CO2 i gnojivo).
Mislim da filtracija nije presudna (predviđam trošak dodatnog vanjskog filtera), ali PROTOK jest, Ja bih samo dodao jednu pumpu da pojačam protok.
Za vrstu rasvjete ja radim ovako: pogledam spektar ponuđene lampe. Ako je visoka razina energije na sljedećim vrijednostima 430nm, 475 nm, 630 nm i 660 nm a mala razina energije u rasponu od 510nm do 600nm onda je lampa ok.
Još jedan faktor koji je važan je fauna koja se hrani algama, otocinclusi amano kozice i sl.
Imam akvarij 120x65x60 i u njemu sam imao 120w dugo dugo vremena (od 1991 do 2011) i bilo je problema s algama uvijek - više ili manje. Mukotrpan put izrade DIY pokriva s 8 lampi od 36w, pojačavanje CO2 i pribavljanje gnojiva se na kraju isplatio. Kroz posljednjih mjesec dana alge nestaju i trenutno ih gotovo da nema (pojačao sam protok i kanister držim zaštićen sintetskom vatom koju redovito mijenjam a nalazi se na usisu).
Eto, ne znam je li pomaže ... ali borba protiv algi je uvijek dug i mukotrpan posao. Jedino što mi ovdje smeta su isključivi stavovi - više svijetla ili manje svijetla ... to sve treba staviti u korelaciju sa svim drugim u akvariju pa odlučiti. Ja ovdje samo iznosim svoje iskustvo, pa ako pomogne dobro, ako ne - namjera nije loša. Pozz

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 20, 2011, 07:58:37 prijepodne »

evo da ti ovdje pokušam pomoći: aqua i flora nisu prva klasa rasvjete i preskupe su. radio sam dugo s njima, ali ... nisam bio zadovoljan. Važan faktor je starost cijevi, ako ti gore duže od 12 mjeseci - baci ih. Izgube jako puno svjetlosnog outputa. traži lampe koje imaju oznaku 695, 690, 685. (ovo ti znači: prvi broj je broj tisuća K, tj 6000 K, drugi broj je odaziv boje, 85 = 85% od prirodne boje sunca, 90 = 90% boje sunca). Tema je malo komplicirana, ... ma zapravo i nije ali opet, bez tvojih informacija tipa imaš li CO2 i sl teško je dalje savjetovati. Kod Osrama imaš lumilux deluxe kod Philipsa imaš graphica pro ... sve one rade za čistu 10tku i uz to lampa košta 40-50kn.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #11 u: Prosinac 20, 2011, 08:13:54 prijepodne »

evo da ti ovdje pokušam pomoći: aqua i flora nisu prva klasa rasvjete i preskupe su. radio sam dugo s njima, ali ... nisam bio zadovoljan. Važan faktor je starost cijevi, ako ti gore duže od 12 mjeseci - baci ih. Izgube jako puno svjetlosnog outputa. traži lampe koje imaju oznaku 695, 690, 685. (ovo ti znači: prvi broj je broj tisuća K, tj 6000 K, drugi broj je odaziv boje, 85 = 85% od prirodne boje sunca, 90 = 90% boje sunca). Tema je malo komplicirana, ... ma zapravo i nije ali opet, bez tvojih informacija tipa imaš li CO2 i sl teško je dalje savjetovati. Kod Osrama imaš lumilux deluxe kod Philipsa imaš graphica pro ... sve one rade za čistu 10tku i uz to lampa košta 40-50kn.
lampe trebaju biti 865 ili 965, prvi broj 8 ili 9 su CRI indeks a drugi 65 je boja svjetla 6500K
i te lampe su dobre za bilje ali akvarij puno ljepše izgleda sa aquastar i grolux lampama

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #12 u: Prosinac 20, 2011, 09:07:42 prijepodne »
po meni bi prvo trebalo stavit sliku akvarija da se vidi kolko bilja ima i da se vidi koja je alga
a drugo biljke koje imas trebaju malo svjetla i sporo rastu(anubias) pa se hvataju alge po liscu probaj alge sa anubiasa cistit rucno

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 20, 2011, 11:09:14 prijepodne »

lampe trebaju biti 865 ili 965, prvi broj 8 ili 9 su CRI indeks a drugi 65 je boja svjetla 6500K
i te lampe su dobre za bilje ali akvarij puno ljepše izgleda sa aquastar i grolux lampama
ups - mea culpa, potpuno pobrkao brojeve, valjda zato što je bilo rano ... u pravu si: prvi broj 8 ili još bolje 9 (boja) a onda sljedeća dva broja su broj K. 6000K ili 6500K meni daje baš onako prirodnu boju (to je inaće boja sunca oko podne na ekvatoru). Aquastar nisam imao, ali Grolux sam gledao i ima spektar koji je dominantan u dijelo od 600nm do 700nm. Taj dio je narančasta i crvena boja. Ribe izgledaju zanimljivo ali postoji 'kvaka' Naime, taj dio djeluje kod biljaka puno više na sazrijevanje ploda i rast stabljike. Za vegetativni rast lišća i gušći rast lišća na stabljici puno je važniji dio od 420nm do 490nm - dakle ljubičasto/modri/plavi dio. Radio sam i s 18000K, boja ccijevi dok je upaljena ide na ljubičasto - duboka prodornost, zgodno za dublje akvarije i opet visoki udio energije u modrom dijelu spektra ... uf. O svijetlu bi se moglo toliko toga  :)

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 20, 2011, 11:11:52 prijepodne »
hvala Bura što si primjetio inaće bi sve otišlo naopako (kao onaj užas od lampi za kućanstvo oznake 640 koji se široko prodaje - ja s mojim astigmatizmom pod tim lampama bauljam ko slipa kokoš).

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 20, 2011, 16:36:54 poslijepodne »

složio bih se sa kolegom..ne brkajte wattažu jer nije mejrodavna..ništa nije mjerodavno, amano je potvrdio :D :D

reko bih da je problem hrana, nema je ili ima jako malo, ako je podloga čisti šljunak, pa još upržiš sa 10 sati dnevno svjetla, bez ičega, eto ti na....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 20, 2011, 17:14:50 poslijepodne »
.ništa nije mjerodavno, amano je potvrdio :D :D
ovo djeluje vrlo utjesno na sve koji se nadju u problemima  :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 20, 2011, 17:37:28 poslijepodne »
isitina...mislilo se da treba dodavat svjetla ko u priči, al nije tako, amano ima low light tankove, a vidi sve raste ko mutavu..reklo bi se..
podloga-co2-hrana-umjereno s svjetlom = akvarij bez većih problema

Offline ivano09

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Prosinac 20, 2011, 18:54:58 poslijepodne »
filter je fluval 105(trenutno se nema novaca za jači)-ima koje drugo rješenje??  podloga je šljunak 0-4mm i ispod njega hranjiva podloga.. bez co2 i bez gnojenja!!!!
 :'(

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #19 u: Prosinac 20, 2011, 21:34:06 poslijepodne »
... Mukotrpan put izrade DIY pokriva s 8 lampi od 36w ...

Mogu kod tebe na solarij?   8)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 20, 2011, 21:39:35 poslijepodne »
filter je fluval 105(trenutno se nema novaca za jači)-ima koje drugo rješenje??  podloga je šljunak 0-4mm i ispod njega hranjiva podloga.. bez co2 i bez gnojenja!!!!

and the winner is ........

neve :D :D čestitam :D

preslab je to filter da bi udovoljio zahtjevima tog akvarija..preslab je čak i za 60 litara vode..mijenjaj to pod hitno..imaš jeftine haqos za maltene 300 kuna, a odlično obavljaju posao pri većim tankovima...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 20, 2011, 21:47:55 poslijepodne »

puno premali filter za tu litrazu. 405 bi nazivno odgovarao no niti on sam ti ne bi bio dovoljan, Trebala bi ti barem jos jedna dodatna pumpa za bolju cirkulaciju.
Dodatnu pumpu stavi i sad, pomoci ce ti sigurno jer cesboljom cirkulacijom dobiti i bolju izmjenu tvari. No nece ti rijesiti problem jer ti je filter jednostavno premali. A jos imas i 13 skalara unutra  :roll: Koliko cesto mijenjas vodu?

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 20, 2011, 23:12:06 poslijepodne »
... Mukotrpan put izrade DIY pokriva s 8 lampi od 36w ...

Mogu kod tebe na solarij?   8)
možeš naravno, samo što neće bit algi po koži a ni za večeru ;)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 21, 2011, 08:11:27 prijepodne »

and the winner is ........

neve :D :D čestitam :D

preslab je to filter da bi udovoljio zahtjevima tog akvarija..preslab je čak i za 60 litara vode..mijenjaj to pod hitno..imaš jeftine haqos za maltene 300 kuna, a odlično obavljaju posao pri većim tankovima...

Hvala, ali čak se nisam ni potrudio.  :hat3:

Kinggo, nije bilo upućeno tebi već općenito onima koji se javljaju ali nemaju dovoljno iskustva ili znanja da pomognu. Dosta ljudi čita ovakve teme, tako da nisam bio isključiv.

Ovo što cannibal kaže je neki početak od kud bi ja krenuo, jači filter je obavezan. Na ovako velikim akvarijima ja bi čak išao na dva filtera, veća ukupna zapremnina može samo pomoći kao što je netko već napisao.

Ako nemaš novaca za filtere, idi na češće promjene vode, recimo 2xtjedno po 40%. Znam da je gnjavaža, ali ili tako ili filteri.

Svjetlo ja nikako nebi pojačavao pošto će u tanku biti još više energije. Osobno koristim samo 865 lampe, i jako sam zadovoljan sa njima.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #24 u: Prosinac 21, 2011, 09:22:28 prijepodne »
malo sam googlao i otkrio da su 865 lampe od sylvanie imaju više lumena nego aquastar

http://www.leuchtmittelmarkt.com/themes/kategorie/detail.php?artikelid=183367&source=2

http://www.leuchtmittelmarkt.com/themes/kategorie/detail.php?artikelid=181809&source=2

aquastar od 39w ima 1920lm a sylvania 865 od 39w ima 2990lm