Srpanj 20, 2025, 07:50:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nano za bettu  (Posjeta: 13962 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: Nano za bettu
« Odgovori #25 u: Prosinac 20, 2011, 17:30:06 poslijepodne »
Imam 4 Jabučara pojeli su nesto maaalo maalo skoro nista , to bi jednio ancitrus rjesio ali premali je to akvarij za ancitrusa , jedino da uzmes malog (max 7cm) i onda ga kasnije prodas , ali s vremenom to ide samo  ;)

Offline MrPropuh

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #26 u: Prosinac 20, 2011, 20:17:50 poslijepodne »
A niš, za sad ću pustit. Ako me uhvati, možda izvadim panjeve pa očistim...
Hvala na odgovorima!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #27 u: Prosinac 21, 2011, 00:59:07 prijepodne »
Mozes staviti nekog mladog mini ancija da ti rijesava problem dok ne prodje cikliranje pa ga nekome pokloni, ako imas kome?

Neznam jesi li bacio oko na oglase na BS-u, neznam napamet tko sto prodaje/daje a osobito jer me nije bilo na netu duuugo pa nisam bas popamtila sve novosti. Ja znam da ja nemam nista... Imam zenki doduse ali pretpostavljam da te zanimaju samo muzjaci...

Sto se ostalih stvari tice, vidi na BS-u. Ali naravno da primamo one s jednom bettom... primamo i one bez ako plate clanarinu :rotfl:
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Prosinac 21, 2011, 01:07:53 prijepodne »
Mislim da ću kupit jednog pa ga stavit  :)  Nadam se da ću ga kad poraste uspjet nekom poklonit.  :zagrljaj:

Što se članarine tiče, samo ćiu reći: A tako znači  :D :D :D :D
Ja cijelo vrijeme gledam betta shop, tek sam sada našao male oglase... Sad se bacam na traženje  :up:
Kad bi mogao stavit bettana?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #29 u: Prosinac 21, 2011, 21:55:49 poslijepodne »
Koliko je proslo vremena od startanja? Nakon jedno tri tjedna bi mogao... ako ne zelis narusavati cikliranje, inace uz izmjene vode mozes i ranije (ja zapravo ni ne cekam da se ciklira akvarij, ali onda treba mjenjati vodu).
...Pula...

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Prosinac 21, 2011, 21:58:40 poslijepodne »
Složio sam akvarij u nedjelju...
Inače,  stavio sam bile su one neke JBL starter bakterije... Sad je akvarij onak relativno mutan....
Da, postavio sam pitanje i na betta forumu, koje sredstvo stavljt u vodu kod redovitih izmjena?
« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2011, 22:16:21 poslijepodne od MrPropuh »

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #31 u: Prosinac 21, 2011, 22:22:06 poslijepodne »
Te starter bakterije su ziva prevara. Te bocice zbilja sadrzavaju bakterije i one mogu pomoci u razgradnji amonijaka i nitrita, ali to nisu nitrificirajuce bakterije koje mi zelimo. Ne zadrzavaju se dugo u akvariju pa je njihov ucinak samo trenutan, a cikliranje nije postignuto. Jedini nacin cikliranja (bez vec cikliranog filter materijala) je cekanje ;)

A za stredstvo kod izmjene je zbilja samo stvar osobne preferencije... Ja osobno koristim FFM i nemam ga namjeru prestati koristiti dokle se god moze... ali svako ce sredstvo napraviti svoj posao... osim sto FFM ga radi bolje od drugih  :D
...Pula...

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Prosinac 21, 2011, 22:47:59 poslijepodne »
Fakat, hvala puno na savjetima!  :klap: :klap: :klap:

Ima ću ja još pitnja, zasigurno  :D

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #33 u: Prosinac 21, 2011, 23:22:55 poslijepodne »
A gle, kad mi se da onda mogu pisati do preksutra :D
...Pula...

Offline profish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
  • http://www.youtube.com/watch?v=3xbdF959AS0&feature
« Odgovori #34 u: Prosinac 23, 2011, 21:33:47 poslijepodne »
A gle, kad mi se da onda mogu pisati do preksutra :D
Jedna mala opaska,ffm je dobar,samo koliko sam vidio i cuo,on veze na sebe i neke dobre stvari a ne samo lose,ja sam koristio od sere bio nitrivec,isto zamuti i pokupi sve sto je lose,ostaju poz bakterije i ne kupi nista dobro,iako mi se cini da svi svoje reklamiraju:pozz

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #35 u: Prosinac 24, 2011, 01:49:21 prijepodne »
Koje su to "dobre" stvari? Osim kod ljudi koji uzgajaju dobar i vrlo ubiljen biljni akvarij, nista u standardnim kondicionerima nebi smjelo smetati. Da, vecina odstranjuje kalcij i magnezij koji cine vecinu minerala u vodi, to im je i namjena. I da, po meni je to los utjecaj jer ribama su potrebni, iako ne u tim dozama, pa se nekada koriste dodaci da bi se jedan dio tih minerala vratio u vodu. ALI  gotovo svi kodnicioneri to rade. Razlika izmedju jednih i drugih su kemikalije koje koriste za svoj efekt i koji su to efekti.

Jednima je cilj samo otkloniti klor (ne i kloramine ili amonijak), dok drugi imaju i razne dodatke za odstranjivanje svega i svacega (pa i nitrita, amonijaka, nitrata, teskih metala, minerala....), dodaci za "kozu" riba odnosno elektroliti a u hit je i aloe vera (iako nedokazanog djelovanja). Pod najnovije neki imaju i baktericidno djelovanje(????). Sve u svemu, pola toga ako ne i sve nam ne treba ako pravilno odrzavamo akvarij i radimo redovite izmjene vode.

Sredstva kao FFM i slicni su zapravo "SOS pomoc", a ne nesto sto je zbilja potrebno kod pravilnih izmjena vode. Klor isparava kad odstoji, kloramina u hr vodi koliko znam ni nema (nedavno je proglasen kancerogenim), amonijaka ima ali u dozama koje ne smetaju nikome. Ima teskih metala (lose za ribe), i minerala (dobro za ribe). Rekla bih da ima vise protiv nego za. Uz to sto je takvu tretiranu mekanu vodu tesko odrzavati takvom. PH lako fluktuira u tim uvjetima sto je uvijek lose za ribe, a zbilja malo riba treba vrlo mekanu vodu, vecini ce cak pogodovati tvrdja voda.

Zasto ja koristim FFM? Jer ne koristim odstajalu vodu i to je glavni razlog. Gdje da cuvam toliko vode? Imam 50 l bacvu za boxove betta (jer nemaju filtere pa da smanjim rizik), a za ostale akvarije se sipa  direkt iz pipe, a nakon vode ide FFM koji trenutno ponistava klor (sto mi je najbitnije), a vide se i druga dobra djelovanja jer ribe sljedeci dan imaju bolje boje, voda je bistrija. Ono sto je takodjer evidentirano na mojim ribama (ali i deklarirano) je i velika pomoc kod ostecene koze. Pretpostavaljm da tu dolaze elektroliti na djelo, mozda i jos koja kemikalija (nisam sad na brzaka mogla doci do sastava). Inace te kemikalije "za stress" nisam sigurna koliko su dobre jer ove koje nisu prirodne (kao cisti elektroliti ie. sol, ili aloa) navodno prekrivaju i skrge a ne samo kozu i otezavaju disanje. No, kako sam par puta zaboravila staviti FFM nakon vode (oops...), sutradan bi ribe bile ili izranjavane od trljanja o kamenje zbog klora, ili bi cak imale ich (kao posljedicu nagrizanja koze od klora). Dodavanjem FFM-a bi se u jedan dan sve povuklo. Ne zelim da sad to zazvuci kao neki lijek, jer nije i ne treba ga tako smatrati, ali da ima neka dobra svojstva - ocito ima. Takodjer navodno FFM koristi prirodne spojeve (ali svi su prirodni zar ne?) i, takodjer navodno, nema stetnih utjecaja. Ali to je marketing. Sve sto je umjetno nemoze biti skroz dobro. Ja koristim ono sto vidim nakon dugo vremena da zbilja pogoduje mojim ribama (ne i biljkama, njih gotovo i nemam :P).  

A na svakome je da sam procijeni koji mu proizvod vise odgovara, u teoriji, svi rade jedno te istu stvar ;)

P.S. pozitivne bakterije ostaju sa svim kondicionerima, iako im micanjem amonijaka, nitrita i nitrata lagano olaksavamo posao... ali treba dobro citati na proizvodima da nebi sadrzavali baktericide, te moronske gluposti nemogu shvatiti.... na srecu, ovi koje mi najcesce koristimo nisu takvi.
...Pula...

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Prosinac 24, 2011, 07:48:33 prijepodne »
 :nerd:

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Prosinac 24, 2011, 08:09:01 prijepodne »
Koje su to "dobre" stvari? Osim kod ljudi koji uzgajaju dobar i vrlo ubiljen biljni akvarij, nista u standardnim kondicionerima nebi smjelo smetati. Da, vecina odstranjuje kalcij i magnezij koji cine vecinu minerala u vodi, to im je i namjena. I da, po meni je to los utjecaj jer ribama su potrebni, iako ne u tim dozama, pa se nekada koriste dodaci da bi se jedan dio tih minerala vratio u vodu. ALI  gotovo svi kodnicioneri to rade. Razlika izmedju jednih i drugih su kemikalije koje koriste za svoj efekt i koji su to efekti.

Jednima je cilj samo otkloniti klor (ne i kloramine ili amonijak), dok drugi imaju i razne dodatke za odstranjivanje svega i svacega (pa i nitrita, amonijaka, nitrata, teskih metala, minerala....), dodaci za "kozu" riba odnosno elektroliti a u hit je i aloe vera (iako nedokazanog djelovanja). Pod najnovije neki imaju i baktericidno djelovanje(????). Sve u svemu, pola toga ako ne i sve nam ne treba ako pravilno odrzavamo akvarij i radimo redovite izmjene vode.

Sredstva kao FFM i slicni su zapravo "SOS pomoc", a ne nesto sto je zbilja potrebno kod pravilnih izmjena vode. Klor isparava kad odstoji, kloramina u hr vodi koliko znam ni nema (nedavno je proglasen kancerogenim), amonijaka ima ali u dozama koje ne smetaju nikome. Ima teskih metala (lose za ribe), i minerala (dobro za ribe). Rekla bih da ima vise protiv nego za. Uz to sto je takvu tretiranu mekanu vodu tesko odrzavati takvom. PH lako fluktuira u tim uvjetima sto je uvijek lose za ribe, a zbilja malo riba treba vrlo mekanu vodu, vecini ce cak pogodovati tvrdja voda.

Zasto ja koristim FFM? Jer ne koristim odstajalu vodu i to je glavni razlog. Gdje da cuvam toliko vode? Imam 50 l bacvu za boxove betta (jer nemaju filtere pa da smanjim rizik), a za ostale akvarije se sipa  direkt iz pipe, a nakon vode ide FFM koji trenutno ponistava klor (sto mi je najbitnije), a vide se i druga dobra djelovanja jer ribe sljedeci dan imaju bolje boje, voda je bistrija. Ono sto je takodjer evidentirano na mojim ribama (ali i deklarirano) je i velika pomoc kod ostecene koze. Pretpostavaljm da tu dolaze elektroliti na djelo, mozda i jos koja kemikalija (nisam sad na brzaka mogla doci do sastava). Inace te kemikalije "za stress" nisam sigurna koliko su dobre jer ove koje nisu prirodne (kao cisti elektroliti ie. sol, ili aloa) navodno prekrivaju i skrge a ne samo kozu i otezavaju disanje. No, kako sam par puta zaboravila staviti FFM nakon vode (oops...), sutradan bi ribe bile ili izranjavane od trljanja o kamenje zbog klora, ili bi cak imale ich (kao posljedicu nagrizanja koze od klora). Dodavanjem FFM-a bi se u jedan dan sve povuklo. Ne zelim da sad to zazvuci kao neki lijek, jer nije i ne treba ga tako smatrati, ali da ima neka dobra svojstva - ocito ima. Takodjer navodno FFM koristi prirodne spojeve (ali svi su prirodni zar ne?) i, takodjer navodno, nema stetnih utjecaja. Ali to je marketing. Sve sto je umjetno nemoze biti skroz dobro. Ja koristim ono sto vidim nakon dugo vremena da zbilja pogoduje mojim ribama (ne i biljkama, njih gotovo i nemam :P).  

A na svakome je da sam procijeni koji mu proizvod vise odgovara, u teoriji, svi rade jedno te istu stvar ;)

P.S. pozitivne bakterije ostaju sa svim kondicionerima, iako im micanjem amonijaka, nitrita i nitrata lagano olaksavamo posao... ali treba dobro citati na proizvodima da nebi sadrzavali baktericide, te moronske gluposti nemogu shvatiti.... na srecu, ovi koje mi najcesce koristimo nisu takvi.
Koliko sam cuo,navodno uzima na sebe minerale,dok ovaj nitrivec ne uzima,a proucio sam dobro ffm,moglo bi se reci da nije umjetan,glavni sastav je od kamena zeolita,ako sam dobro ja to prostudirao.Imao sam vec u par navrata bocicu ffm i svaki put me je nesto omelo da ga uzmem,na kraju sam uzeo nitravec ili  nitrivec neznam tocno i vidm da kao sto ti kazes  da drugi dan su bolje boje na ribama.....Ne mislim ja da je ffm los,ni u ludilu,jer koliko sam vidio 80 posto akvarista ga koristi,samo sam stavio malu opasku na taj mali nedostatak ako se to moze tako nazvati,pozz

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #38 u: Prosinac 24, 2011, 21:34:44 poslijepodne »
Tek sam sad skuzila da si spomenuo Serin Nitrivec.... to uopce nije kondicioner nego soj bakterija za filter, ili kako ih vec zovu "starter bakterija". Ne kuzim da li to koristis za pripravu nove vode ili? Ako da, to je bacanje novca, bacas bakterije u svjezu kloriranu vodu, klor ih odmah ubije i... nis se ne desava osim sto ti fali para u djepu...

...Pula...

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Prosinac 24, 2011, 21:57:01 poslijepodne »
Tek sam sad skuzila da si spomenuo Serin Nitrivec.... to uopce nije kondicioner nego soj bakterija za filter, ili kako ih vec zovu "starter bakterija". Ne kuzim da li to koristis za pripravu nove vode ili? Ako da, to je bacanje novca, bacas bakterije u svjezu kloriranu vodu, klor ih odmah ubije i... nis se ne desava osim sto ti fali para u djepu...

Za pripremu vode koristim aquasan,a nitrivec stavljam jednom tjedno.Kazu a i pise da kupi na sebe sve lose a ostavlja poz bakterije......

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #40 u: Prosinac 24, 2011, 22:02:44 poslijepodne »
To sve lose je nista drugo do amonijaka i nitrita, a ako imas cikliran akvarij to ti ni najmanje ne treba. Sve ono drugo lose ostaje ;)
...Pula...

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Prosinac 25, 2011, 10:04:07 prijepodne »
To sve lose je nista drugo do amonijaka i nitrita, a ako imas cikliran akvarij to ti ni najmanje ne treba. Sve ono drugo lose ostaje ;)
Da amonijak i nitrite,uklanja zagadjenja,ucinkovito veze zamucanja i osigurava uvejete za naseljavanje korisnih bakterija.Zamuti i zabijeli akvarij isto kao i ffm,a probat cu i ffm neka se nadje.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #42 u: Prosinac 25, 2011, 12:04:46 poslijepodne »
Ubijas biljkama i filter bakterijama hranu... I ja mislim da je to skroz nepotrebno, ali eto 100 ljudi...

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Prosinac 25, 2011, 12:27:52 poslijepodne »
Ubijas biljkama i filter bakterijama hranu... I ja mislim da je to skroz nepotrebno, ali eto 100 ljudi...
sto cudi

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #44 u: Prosinac 25, 2011, 22:11:14 poslijepodne »

Slazem se... ti su pripravci vise pomoc u katastrofi nego nesto za redovitu primjenu... ALi otisli smo duboko u off...  :-[
...Pula...

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Prosinac 26, 2011, 11:13:38 prijepodne »

Slazem se... ti su pripravci vise pomoc u katastrofi nego nesto za redovitu primjenu... ALi otisli smo duboko u off...  :-[
Pa eto da odemo u in,dobio sam bilje za mali akvarij.Krcato dlakave i one duguljaste guste cupave alge,,,,uzas.Uzeo sam sijamskog algara i tek kad ga je Bettan ostavio da na miru cisti sprijeda,a ne samo pozada,sad vec lakse disem.Ne vjerujem da bi lazni sijamski algar to pocistio.U drugi akvarij sam stavio jednu biljku i laznjak nece da je dirne,morao sam odrezati te cupave listove.Nije se uopce to toliko vidjelo kad sam stavio u akvarij,poslije kad se sve razbistrilo,gle cudo dlakavo na sve strane.Sad me muci taj slabi protok kod Bettana,nekako mi sve to izgleda kao mala barustina,pola akv.jos se nesto i mice,a na drugom kraju mi fale jos samo zabe....Evo stavio sam super 3d pozadinu i sad izgleda kao da ribe idu na planinarenje

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #46 u: Prosinac 26, 2011, 19:24:46 poslijepodne »
Odlican je akvarij! Zbilja ima lijepu vilu taj bettan  :klap: Ja ne vidim alge tako da... dobar posao :D
...Pula...

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Prosinac 26, 2011, 20:16:16 poslijepodne »

Meni je baš super kak ste se raspisali, kaj ima veze kaj ste u off-u. Meni super, svašta naučim  :up:

Baj d vej, akvarij mi je još mutan i nakon ffm-a. Na biljkama mi je onako kao naslaga smeđe prašine... Negdje sam čitao da se od onaj JBL supstrat ispod šljunka, kod ponovnog dosađivanja bilja (što sam ja radio), hoće dići i zamutiti vodu. Mislite da je to od toga ili je to od činjenice da se još akvarij ciklira?
Sluz na panjevima je sve veća, sad se na većem panju oopće ne vidi reljef, samo bijele sluz (negdje i do 1cm)!

Ono akvaristika je hobi za strpljive, mi je postala mantra  :D :D :D

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Prosinac 26, 2011, 20:21:08 poslijepodne »
Pa eto da odemo u in,dobio sam bilje za mali akvarij.Krcato dlakave i one duguljaste guste cupave alge,,,,uzas.Uzeo sam sijamskog algara i tek kad ga je Bettan ostavio da na miru cisti sprijeda,a ne samo pozada,sad vec lakse disem.Ne vjerujem da bi lazni sijamski algar to pocistio.U drugi akvarij sam stavio jednu biljku i laznjak nece da je dirne,morao sam odrezati te cupave listove.Nije se uopce to toliko vidjelo kad sam stavio u akvarij,poslije kad se sve razbistrilo,gle cudo dlakavo na sve strane.Sad me muci taj slabi protok kod Bettana,nekako mi sve to izgleda kao mala barustina,pola akv.jos se nesto i mice,a na drugom kraju mi fale jos samo zabe....Evo stavio sam super 3d pozadinu i sad izgleda kao da ribe idu na planinarenje
[/quote]

Super ti je akvarij!  Ja jedva čekam da se moj zaciklira da stavim bettana!
Tvoj bettan mi se baš sviđa, ja bih htio za svoj akvari plakat ili half moon, jel se može znati di si ti svojeg nabavio?

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Prosinac 27, 2011, 07:57:26 prijepodne »

Super ti je akvarij!  Ja jedva čekam da se moj zaciklira da stavim bettana!
Tvoj bettan mi se baš sviđa, ja bih htio za svoj akvari plakat ili half moon, jel se može znati di si ti svojeg nabavio?
[/quote]Kad koristis FFm i slicne preparate,dolazi do zamucivanja,koje se moze rascistiti sve do 24 sata,ovisno o tome koliko je veliko zagadjenje.Meni je trajalo cirka 4 sata i onda se razbistrilo kao na izvoru,jedino sto mi je ostajala ta zuckasto smedja boja od panja.Za Bettana ti niti ne treba neko vece cikliranje,neka me netko ispravi ako grijesim.Moj je isao unutra nako 4 dana.Ako koristis FFM mislim da se ribe mogu staviti vec nakon 24 sata.Kazu cikliranje,ma da bi se akvarij dobro zaciklirao treba i vise od 2 mjeseca,a taj minimum sto je naveden od 2 tjedna,mozes ubrzati i ako uzmes od nekog zacikliranog akv. malo filter materijala.Bette zive u saci,ili u nekim pet shopovima zive u casi vode.Ja sam za ovaj drugi akvarij kad sam ga kupio uzeo od njih 50 posto njihove vode,pa sam ribe odmah uselio i sve je bilo ok.Moje misljenje je da bis mogao useliti Bettana,samo nije mi jasno to sto spominjes neku sluz,da li je to mozda iz panja?Mozda je bolje da ti se javi neki iskusniji akvarista u vezi toga?Bettana sam kupio u Rijeci u pet shopu Skalar,lik ti je sponzor i clan udruge Bettasvijet.Raspitaj se malo a mozda ti se jave i nase uzgajivacice,pa ce ti one dati savjet o nabavci Betta i ovaj moj je potekao iz njihovog uzgoja....