Koje su to "dobre" stvari? Osim kod ljudi koji uzgajaju dobar i vrlo ubiljen biljni akvarij, nista u standardnim kondicionerima nebi smjelo smetati. Da, vecina odstranjuje kalcij i magnezij koji cine vecinu minerala u vodi, to im je i namjena. I da, po meni je to los utjecaj jer ribama su potrebni, iako ne u tim dozama, pa se nekada koriste dodaci da bi se jedan dio tih minerala vratio u vodu. ALI gotovo svi kodnicioneri to rade. Razlika izmedju jednih i drugih su kemikalije koje koriste za svoj efekt i koji su to efekti.
Jednima je cilj samo otkloniti klor (ne i kloramine ili amonijak), dok drugi imaju i razne dodatke za odstranjivanje svega i svacega (pa i nitrita, amonijaka, nitrata, teskih metala, minerala....), dodaci za "kozu" riba odnosno elektroliti a u hit je i aloe vera (iako nedokazanog djelovanja). Pod najnovije neki imaju i baktericidno djelovanje(????). Sve u svemu, pola toga ako ne i sve nam ne treba ako pravilno odrzavamo akvarij i radimo redovite izmjene vode.
Sredstva kao FFM i slicni su zapravo "SOS pomoc", a ne nesto sto je zbilja potrebno kod pravilnih izmjena vode. Klor isparava kad odstoji, kloramina u hr vodi koliko znam ni nema (nedavno je proglasen kancerogenim), amonijaka ima ali u dozama koje ne smetaju nikome. Ima teskih metala (lose za ribe), i minerala (dobro za ribe). Rekla bih da ima vise protiv nego za. Uz to sto je takvu tretiranu mekanu vodu tesko odrzavati takvom. PH lako fluktuira u tim uvjetima sto je uvijek lose za ribe, a zbilja malo riba treba vrlo mekanu vodu, vecini ce cak pogodovati tvrdja voda.
Zasto ja koristim FFM? Jer ne koristim odstajalu vodu i to je glavni razlog. Gdje da cuvam toliko vode? Imam 50 l bacvu za boxove betta (jer nemaju filtere pa da smanjim rizik), a za ostale akvarije se sipa direkt iz pipe, a nakon vode ide FFM koji trenutno ponistava klor (sto mi je najbitnije), a vide se i druga dobra djelovanja jer ribe sljedeci dan imaju bolje boje, voda je bistrija. Ono sto je takodjer evidentirano na mojim ribama (ali i deklarirano) je i velika pomoc kod ostecene koze. Pretpostavaljm da tu dolaze elektroliti na djelo, mozda i jos koja kemikalija (nisam sad na brzaka mogla doci do sastava). Inace te kemikalije "za stress" nisam sigurna koliko su dobre jer ove koje nisu prirodne (kao cisti elektroliti ie. sol, ili aloa) navodno prekrivaju i skrge a ne samo kozu i otezavaju disanje. No, kako sam par puta zaboravila staviti FFM nakon vode (oops...), sutradan bi ribe bile ili izranjavane od trljanja o kamenje zbog klora, ili bi cak imale ich (kao posljedicu nagrizanja koze od klora). Dodavanjem FFM-a bi se u jedan dan sve povuklo. Ne zelim da sad to zazvuci kao neki lijek, jer nije i ne treba ga tako smatrati, ali da ima neka dobra svojstva - ocito ima. Takodjer navodno FFM koristi prirodne spojeve (ali svi su prirodni zar ne?) i, takodjer navodno, nema stetnih utjecaja. Ali to je marketing. Sve sto je umjetno nemoze biti skroz dobro. Ja koristim ono sto vidim nakon dugo vremena da zbilja pogoduje mojim ribama (ne i biljkama, njih gotovo i nemam

).
A na svakome je da sam procijeni koji mu proizvod vise odgovara, u teoriji, svi rade jedno te istu stvar

P.S. pozitivne bakterije ostaju sa svim kondicionerima, iako im micanjem amonijaka, nitrita i nitrata lagano olaksavamo posao... ali treba dobro citati na proizvodima da nebi sadrzavali baktericide, te moronske gluposti nemogu shvatiti.... na srecu, ovi koje mi najcesce koristimo nisu takvi.