Srpanj 16, 2025, 21:43:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: hranjenje  (Posjeta: 4037 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kornjace

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
hranjenje
« u: Prosinac 11, 2011, 01:36:32 prijepodne »
Pozdrav,trebam jedam mali savijet od vas iskusnijih pa se nadam da cu dobit ono sta trazim.Posto namjeravam napravit neku vrstu biotopa a mene zbog posla ima doma samo  vikendima i cijeli tj opce ne dolazim doma zanima me dali je pametno opce uzimat neke ribice i radit akvarij posto im ja nebi mogao davat cijeli tj za jest nego samo za vikend?.Naravno koristio bi hranilicu ali neznam dali je to pametno tako radit i dali da opce pocinjem radit sa tim akvarijem nesto.Takoder zanima me dali bi se ribice ukoliko nebi opce koristio hranilicu nekako snasle i jele alge posto sam u jednoj knjizi procito da je to izvedivo

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: hranjenje
« Odgovori #1 u: Prosinac 11, 2011, 10:04:05 prijepodne »
Ne shvaćam poantu akvarija ako ćeš ga gledati samo vikendom...   -?

Smatram da takav sistem nije održiv, akvarij treba svakodnevnu kontrolu i "brigu", ja ne bi niti razmišljao o tome...
« Zadnja izmjena: Prosinac 11, 2011, 10:25:49 prijepodne od Therion »

Offline kornjace

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 11, 2011, 10:26:27 prijepodne »
Pa zelim uzivat u akvariju kad sam doma za vikendom i kad imam slobodne dane.Kad dodem doma da imam nesto sta me interesira.Jednostavno si nemogu pomoc i muci me ta zelja za akvarijem,to bi vi akvaristi trebali razumjet.Neznam,sto vi ostali mislite o tome?dali neko ima iskustva sa takvim nacinom akvaristike i dali imate kakvih savjeta u vezi toga?
« Zadnja izmjena: Prosinac 11, 2011, 10:30:07 prijepodne od kornjace »

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Prosinac 11, 2011, 10:51:39 prijepodne »
doma u međuvremenu nema nikoga?

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Prosinac 11, 2011, 11:00:27 prijepodne »
Doma treba bit neko tko će primjetiti da je stao filter, da je bolesna ili crkla neka riba, da je temperatura ok (grijač radi).... i tako, ima tih dnevnih obaveza za odradit...

Offline kornjace

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 11, 2011, 11:26:46 prijepodne »
Nema nikoga ko bi to preko tj.provjeravo ali neznam ako je tako velika vjerojatnost da se filter i grijac tako brzo pokvare za cetri dana posto uvjek dolazim petkom doma.A i da se grijac pokvari stan se uvjek grije pa mislim da se temp nebi tako brzo spustila.

Offline kornjace

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 11, 2011, 12:33:18 poslijepodne »
U knjizi pise sljdece pa me zanima ako se slazete sa tim:Ukoliko nemozete svakodnevno hraniti svoje ribice najjednostavnije bilo bi ugraditi uredaj koji kontrolira i automatski dodaje odredenu kolicinu hrane.I na kraju posljednje rijesenje je ne hraniti ribice dva tjedna.Uzgajivac koji je primoran da ribice prepusti same sebi,moze poslje dva tjedna sa solidnim sansama ocekivati sljedece:posto pojedu i posljednji komad hrane ili prezivjele gliste(tubifex)itd,preostat ce im manje omiljene alge.Tako se mozemo osloboditi djela ove napasti,a i postupiti prakticno
« Zadnja izmjena: Prosinac 11, 2011, 12:55:11 poslijepodne od kornjace »

Offline kornjace

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Prosinac 11, 2011, 14:28:08 poslijepodne »
Sta nema ovdje iskusnijih akvarista koji bi mi dali malo vise savjeta i informacija?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Prosinac 11, 2011, 16:44:03 poslijepodne »
Pokusaj si zamisliti, da tebe netko dodje i hrani dva dana u tjednu, a preostalih 5 si gladan? Bio bi jako sretan, zar ne? :D

Ok, malo se zezam, ali mislim da kuzis poantu. Neke automatske hranilice, vikend pakete hrane i slicno, nisam bas pristalica, nikad probao, ali dovoljno logike govori u prilog protiv te ideje.

Drzati ribe gladne dva tjedna, u smislu rjesavanja algi - iskreno, ovo prvi put cujem, mozda i je moguce s ribama, samo mislim da ih je jako malo koje bi bile sretne i zdrave sa takvim sistemom hranjenja. Nadalje, kako ti je vec receno, akvarij nije samo svakodnevno hranjenje riba, postoji tu jos puno faktora koje bi trebalo provjeravati ipak cesce nego jednom tjedno. A i nova oprema se pokvari. I dok 4 dana bez filtera stvarno nije strasno za vecinu riba, ipak bi u tom periodu bio optreban nadzor, ako nista drugo, dok ne nabavis novi. Medjutim, 4 dana bez grijaca, mislim da bi u toj prostoriji moralo biti jaaaaako toplo da drzi temeperaturu vode na prihvaljtivoj vrijednosti. A i opet, tu imas problem konstantnosti takve temperature, kao i problem, ako iz bilo kojeg razloga ona padne - sto ce ponovo tu vodu ugrijati? Uostalom, toliko vjerujes grijanju da mislis da ne postoji sansa da ono prestane raditi jedan dan?

Offline kornjace

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinac 11, 2011, 17:51:41 poslijepodne »
Ok,onda cu rade poslusat savijet nego da ribama bude lose

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Prosinac 11, 2011, 17:58:25 poslijepodne »
Jednostavno mi ne pada na pamet niti jedna riba koja bi bila sretna sa hranjenjem vikendom....

Eventualno sto mozes pokusati, nisam siguran koliko uspjesno - zlatne. Grijac im ne treba, ako ces kontrolirati svaka 4 dana, odnosno biti kod kuce, nista strasno se nece desiti ni da filter prestane raditi, jedino sto ces s hranjenjem, nisam siguran..... no, uvijek mozes pokusati sa necim jednostavnijim od riba, pa vidjeti kako ce funkcionirati....

Offline kornjace

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 11, 2011, 18:35:12 poslijepodne »
Dosta su mi zanimljive kozice a procito sam da neke podnose temp do 15°C,sto je sa njima,dali bi bilo tako nesto izvedivo sa njima?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #12 u: Prosinac 11, 2011, 18:50:56 poslijepodne »
Mislim da bi se mogao sloziti akvarij sa niskim odrzavanjem i bez potrebe za stalnim nadzorom. Ja da to radim isao bi na neki lowtech akvarij (bez co2 i gnojenja, niza razina svjetla) sa spororastucima biljkama i sa nizim brojem riba u odnosu na velicinu akvarija. Oprema bi bila kvalitetna (eheim grijac i hranilica) a filter unutrasnji (poradi vece sigurnosti).

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #13 u: Prosinac 14, 2011, 04:27:04 prijepodne »
 Jednostavno nađi neku dobru susjedu/susjeda  kojojima neče biti problem obići i nahraniti ribice 3x tjedno sa onoliko hrane koliko im pripremiš.Napravi nezahtjevni akvari po majstorovom sistemu i uživaj.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #14 u: Prosinac 15, 2011, 01:49:26 prijepodne »
imas za kupiti onaj ukrasni akvarij, sto se se ukljucuje u struju, pa kad te nema doma slobodno ga iskljucis, a kad si doma, tj kad dodes, ukljucis ga u struju i uzivas..  :D :D :D
sala mala...
neznam, ja se slazem sa ostatkom ekipe, ja s time nebi zapocinjao, a niti kozice uopce nabavljao, jer nijednu zivinu koju namjeravas doma imati, tj vise nemati, jer te doma nema 75% vremena, tako da i sam mozes zakljucit da do toga nebi dolazio, a kamoli kretao..  :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #15 u: Prosinac 25, 2011, 12:11:51 poslijepodne »
Pa zasto nebi stavio kozice? One nisu zahtjevne ni po pitanju veličine akvarija, niti hrane, a na kraju niti po pitanju opreme (grijač, filter ako se pokvare one mogu par dana bez toga).
Jedini uvijet koji bi ja postavila u tom slučaju je puno, puno, puno bilja i mahovine, tako da si one mogu same iskopati koji truli list za hranu.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #16 u: Prosinac 25, 2011, 20:17:01 poslijepodne »
Iopet bi  :dead: :dead: ak bi par dana kopale , a nebi ništ iskopale

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #17 u: Prosinac 25, 2011, 21:07:11 poslijepodne »
Iopet bi  :dead: :dead: ak bi par dana kopale , a nebi ništ iskopale

I nije baš tako.Red cherry kozice da hraniš svaka dva tjedna niš im nebu. U stanju su iskoristiti sve hranjivo iz akvarija. Požderu čak i svoje ljuske od presvlačenja, a ako baš nestane hrane potamanit će se međusobno. I ne trebaju im nikakvi filteri, grijači ni rasvjeta... Šaka mahovine, šaka rogolista i tu i tamo malo hrane je sve što im treba.

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #18 u: Prosinac 26, 2011, 00:19:08 prijepodne »
evo ja imam u 1 akvariju ko pokus za kozice imaju samo filter vec jedno 2-3 mjeseca i anubiase i to je to nis im ne fali
hranim ih svana 3-4 dana i sve funkcionira
dok u 50 l imam 20 koza koje imaju sve al i tu se vidi rezultat kote se ko blesave hehehehe

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 26, 2011, 12:32:46 poslijepodne »
Kod mene u  25 l akvariju je stavljeno 10 koza,a  ih ima barem 50, s tim da je unutra i 30 malih šverkova , pa kad hranim ribice i njima ostaje,
Uglavnom jedu hranu od riba  i  listove sušenih kopriva  i sad imam  bar 10 koza sa jajima u trbuhu , izgleda da im paše ambijent.
30% akvarija je zatrpano mahovinom

Offline div

• Punopravni član
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #20 u: Siječanj 24, 2012, 16:31:34 poslijepodne »
Daj smisli neš pametnije .
Akvarij moraš svaki dan gledati  i brinuti za stanovnike u njemu ,ak je tako bolje ne muči ni sebe ni sve oko sebe .

Offline pulek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #21 u: Siječanj 24, 2012, 18:57:42 poslijepodne »
Ako nisi u mogučnosti provesti barem pola sata svaki dan gledajući akvarij možda je bolje da probaš sa kozicama.Evo mog primjera kupio novi Juwel rio 125 07.05.10. a več 15.08.10. sav se razljepio i poplava ribe i bilje u dvije kante deset dana, šteta više od 80% ne računam parket i namještaj u dnevnoj sobi. Par mjeseci kasnije crkla pumpa od filtera opet natezanje sa zastupnikom jedva našli polovnu.Stog bi bilo najbolje ako možeš nači nekog da svaki dan malo prekontrolira akvarij i da nahrani ribice bar jednom na dan.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 24, 2012, 19:07:13 poslijepodne »
nijedan zatvoreni sistem nije samo odrziv, ako bi ribe i mogle jesti samo alge ili bilje opet bi te alge trebale iz necega rasti u dovoljnom broju cjelo vrjeme, znaci njima bi trebao davati nutrijente.
teoretski, uz veliku automatizaciju moguce je napraviti sistem koji zahtjeva jako malo ljudskog nadzora., ali, od toliko kemijanja, zar je tesko staviti obicnu hranilicu da njim 5 dana zaredom daje hranu?