Srpanj 18, 2025, 18:49:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Riba pliva leđno  (Posjeta: 11963 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meduza

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Riba pliva leđno
« u: Prosinac 10, 2011, 11:18:52 prijepodne »
Dobar dan!
Znači, hladnovodni akvarij, cca 40ak litara, unutra živi jedna zlatna (ili kakva već) riba. Akvarij kao takav je dosta star (2 god?), a riba živi u njemu možda i godinu dana već. Riba je super, vesela, jede, sve normalno. Filter je neki unutarnji za male akvarije. Akvarij je otvoren, unutra je i par vlati jave moss i jedan mopan.
Dva puta do sad sam primjetila, a danas, evo, cijelo jutro to radi: jednostavno se izvrne na trbuh i pluta. Dok to radi normalno diše škrgama, maše perajama, sve. Ako joj se jako približim ili ju gurnem prstom, okrene se na leđa i normalno pliva.
Jeste kad čuli za to?

JEdino što meni pada na pamet je da problem nastaje zbog nedostatka zraka. Nemam pumpu za zrak, ali mlaz iz akvarija mreška vodu, ali riba ipak često "hvata zrak" na površini. Hoće li se to riješiti ako kupim pumpicu ili onaj kamen za zrak? Napominjem da je takvo stanje mjesecima.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Riba pliva leđno
« Odgovori #1 u: Prosinac 10, 2011, 16:59:53 poslijepodne »
Culi smo  ;)

Imas dvije opcije, o cemu se tu radi. Dobro, ustvari, ima ih vise, ali necemo komplicirati.

Prva i najpovoljnija za tebe, koju je najlakse rijesiti - losa prehrana. Pretpostavljam da koristis hranu u listicima i/ili one stapice za zlatne, ribe su prozdrljive, naguta se takve hrane, koja onda nabubri, pravi pritisak, riba ne moze zaroniti, izvrce se, pluta na povrsini, kasnije sve bude ok.

Druga varijanta je upala plivaceg mjehura, ili neka slicna bolest, vise o tome proguglaj, pa ces vidjeti simptome, slaze li se sto, ali ja bih prvo pokusao eliminirati problem pretpostavljajuci da je varijanta 1 u pitanju. Namoci hranu u vodi prije davanja, kuhani grasak, spinat, blitva, jedan dan tjedno bez hrane, i hrani u malim kolicinama. Ako se stanje nastavi, onda ce ipak biti neka bolest.

Trece je genetika, primjetio sam taj simptom na ovim "umjetnim" varijetetima poput teleskopa i slicnih, jednostavno, odredjeni period je sve dobro, i onda riba odjednom pocme plivati svakako, samo ne onako kako treba, i nikakvo lijecenje (mislim) tu ne pomaze.

Offline Meduza

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 11, 2011, 11:23:15 prijepodne »
Ok, hvala.
Pokušat ću prvo sa hranom. Inače, sve svoje ribe hranim gotovom hranom, ali raznoliko. Imam jedno 10 vrsta i sve ih kombiniram. Pokušat ću ja zasad dati manje + post jedan dan. I dat ću joj malo zelenjave kad budemo i mi imali za ručak :)

Inače, teško mi je to pratiti jer se događa potuno nasumično. Npr, jučer kad sam napisala post je plutala cijelo jutro, a nakon toga cijelo posljepodne i večer nije se niti jednom prevrnula.
Ona nema nikakvih problema s plivanjem, čak i kad se prevrne natrag u normalan položaj, izvede to spretno, elegantno i nastavi plivati kao da se ništa ne događa.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Prosinac 11, 2011, 12:34:02 poslijepodne »
Imao sam isti problem, i to na 2 ribe. Totalno nasumicno, nekad se nazdere pa nista, nekad se prevrce iako cijeli dan nisu dobili hrane. nekad pliva normalno, nekad ne.

Jedna nazalost nije prezivjela, druga se totalno oporavila, namakanje hrane, vise zelene hrane, posebice graska, baerm jednom tjedno. A sto se tice ovoga "kad mi budemo imali za rucak" - zezas se, zar ne?  ;)

Grasak, blitva, kelj, kupus, mozes i malo mrkve, prokuhas kratko u vodi, bez dodavanja icega, izezes na komadice, ispasiras, kako god, i to je to. U sve skupa mozes dodati i umjesati i malo pasiranog cesnjaka, ili jednostavno taj mix hrane preliti onom vodom sto cesnjak ispusti, ako vec ne zelis davati njega direktno u vodu. U razumnim kolicinama ne moze stetiti, jasno, ovo ne radis svaki dan, ni svaki put, ali ono povremeno, skoditi nece, a odlicna je preventiva.

S obzirom da je akvarij mali, riba samo jedna, a filter koliko sam skuzio slabiji, doziraj ovakvu hranu oprezno. Zlatne u pravilu sve pojedu, ali ako pretjeras, imati ces veeeliko smece u akvariju....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2012, 10:29:02 prijepodne »
Pozdrav Meduza,

Damir_Sl je dobro primjetio da se radi o problemu sa plivanjem kojemu je uzrok loša i neadekvatna prehrana.

Naime, kod tvoje ribe dolazi do nakupljanja plinova u stražnjem dijelu crijevnog trakta a možda i do zastoja u probavi a svemu je uzrok vjerojatno pretjerano hranjenje sa neadekvatnom hranom.

Ribe trebaš hraniti jednom dnevno po vrlo malo a jedan dan u tjednu trebaju biti bez hrane.
Ribe trebaš hraniti sa raznovrsnom hranom biljnog podrijetla: Jedan dan ljuspice, drugi kuhana sitno isjeckana blitva, treči kuhana tivkica, četvrti kuhani špinat, peti granulice recimo spiruline i tako dalje.

Kada se pojavi ovakav problem najbolje je ribu ostaviti slijedeći dan bez hrane a onda dati kuhani grašak da se izregulira porbava.

Pozdrav i sretno.