Jučer sam primjetio na prednjoj lijevoj peraji ženke Trichogastera kao da joj fali dio peraje. Danas kada sam malo bolje zagledao akvarij isto sam primjetio i na većini od 12 crvenih neonki, te u manjoj mjeri na jednom skalaru, ali na repnim perajama i to na donjem dijelu repne peraje. Napravio sam redovnu tjednu zamjenu 30% vode uz usisavanje podloge, oprao filter materijal u izvađenoj vodi, dodao u filter tabletu sa dobrim bakterijama i dodao duplu dozu FFM-a. Sve ribe su inače vesele i uredno jedu.Na mjestima gdje fali dio peraje nema nikakvih drugih vidljivih simptoma.Inače zadnjih sam dana imao problema sa zaštopavanjem filtera te sam danas prilikom čiščenja filter materijala u materijalu i keramici našao dosta puževa.Pokušao sam slikat, ali sve slike su mutne i ništa se ne vidi, Ono šta je meni interesantno, rodostomusima su svima peraje ok. plavi šta dalje preporučaš da radim.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža: 80x40x32/95l
- temperatura: 27
- parametri vode: pH 7.6, NO2 između 0, NO3 između oko 50, GH veći od 14
i KH 15, Cl2 0
- vrijeme od pokretanja akvarija: 22 dana,
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: Nakon dva tjedna čistači, Coryći i Ancistrusi
- koliko često i koliko mijenjate vode: tjedno 30%_
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) : unutarnji,450l
- način i periodi čišćenja filter materijala:1 mjesečno u vodi iz akvarija. Ovaj tjedan zbog zaštopavanja najgušću spužvu nisam oprao u akv. vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) sve nabrojano osim ugljena
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? nema sluzi na kamenju i panju
- grijač:100w
- pumpa za zrak :da
- CO2 sustav – kakav :ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.):Sera aquatan, plant gro, easy carbo, FFM
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka : 2ancistrusa, 6 corydorasa, 11 rodostomusa, 12 crvenih neonki, 3 mala trichogastera, tri mala skalara
- starost ribica
- ima li potencijalnih „terorista“ ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) :jednom dnevno, nutrafin, svaki drugi dan bloody worms, grašak
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris):ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke:ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma : Jedan uginuli Corydoras, ostali se skrivaju i jako su mirni, rodostomusi stavljani jučer, još jako plašljivi i prozirni
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... :ne
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)ribe su vesele i dobro jedu
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
- kad su se simptomi prvi puta uočili :jučer
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima:ne
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?
- stanje ostalih stanovnika - normalno