Srpanj 20, 2025, 17:06:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Raspadanje peraja  (Posjeta: 1210 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Raspadanje peraja
« u: Studeni 30, 2011, 21:22:06 poslijepodne »
Jučer sam primjetio na prednjoj lijevoj peraji ženke Trichogastera kao da joj fali dio peraje. Danas kada sam malo bolje zagledao akvarij isto sam primjetio i na većini od 12 crvenih neonki, te u manjoj mjeri na jednom skalaru, ali na repnim perajama i to na donjem dijelu repne peraje. Napravio sam redovnu tjednu zamjenu 30% vode uz usisavanje podloge, oprao filter materijal u izvađenoj vodi, dodao u filter tabletu sa dobrim bakterijama i dodao duplu dozu FFM-a. Sve ribe su inače vesele i uredno jedu.Na mjestima gdje fali dio peraje nema nikakvih drugih vidljivih simptoma.Inače zadnjih sam dana imao problema sa zaštopavanjem filtera te sam danas prilikom čiščenja filter materijala u materijalu i keramici našao dosta puževa.Pokušao sam slikat, ali sve slike su mutne i ništa se ne vidi, Ono šta je meni interesantno, rodostomusima su svima peraje ok. plavi šta dalje preporučaš da radim.

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 80x40x32/95l
-   temperatura: 27
-   parametri vode: pH 7.6, NO2 između 0, NO3 između oko 50, GH veći od 14
   i KH 15, Cl2 0
-   vrijeme od pokretanja akvarija: 22 dana,  
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: Nakon dva tjedna čistači, Coryći i Ancistrusi  
-   koliko često i koliko mijenjate vode: tjedno 30%_
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) : unutarnji,450l  
-   način i periodi čišćenja filter materijala:1 mjesečno u vodi iz akvarija. Ovaj tjedan zbog zaštopavanja najgušću spužvu nisam oprao u akv. vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   sve nabrojano osim ugljena

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   nema sluzi na kamenju i panju
-   grijač:100w
-   pumpa za zrak :da  
-   CO2 sustav – kakav   :ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.):Sera aquatan, plant gro, easy carbo,  FFM

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka : 2ancistrusa, 6 corydorasa, 11 rodostomusa, 12 crvenih neonki, 3 mala trichogastera, tri mala skalara  
-   starost ribica    
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) :jednom dnevno, nutrafin, svaki drugi dan bloody worms, grašak

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris):ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke:ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma : Jedan uginuli Corydoras, ostali se skrivaju i jako su mirni, rodostomusi stavljani jučer, još jako plašljivi i prozirni
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... :ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)ribe su vesele i dobro jedu
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  :jučer
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima:ne  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?
-  stanje ostalih stanovnika - normalno

« Zadnja izmjena: Studeni 30, 2011, 21:33:37 poslijepodne od Plava_ptica »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Raspadanje peraja
« Odgovori #1 u: Prosinac 01, 2011, 09:43:20 prijepodne »
Pozdrav Ptico,

čuj to sa perajama je reakcija na lošu kvalitetu vode. Dobro si postupio sa promjenom vode i duplom dozom FFM-a. Uz to što si napravio dodaj u akvarij 1 čajnu žlicu nejodirane soli Sera Ectopur ili kamena kuhinjska sol (ne morska). Također naredni dan nakon FFM-a ubaci duplu dozu vitamina.

Evo ti članak o bakterijskom raspadanju peraja: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=708:-bakterijsko-raspadanje-&catid=33:bolesti&Itemid=117

Dakle, stavio si ribe u nedovoljno isciklirani akvarij a u filteru imaš vatu pa je došlo do naglog porasta nitrata, nitrita i fosfata a zbog začepljenja vate još se više smanjio protok filtera a s time i denitrifikacija a što je razultiralo početkom raspadanja peraja nebakterijske etiologije.

Predlažem slijedeće:

1. iz filtera izvaditi vatu i zamijeniti ju sa akvarijskom spužvom ili ju zadržati i mijenjati sa novom svaka 3 dana
2. temperaturu smanjiti na 26C

Ostalo radiš dobro i šaljem ti sve pohvale, pozdrav.

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 01, 2011, 12:01:24 poslijepodne »
Šta reć imenjaku po nicku nego veeeliko hvala :up: :klap:
Interesiraju me slijedeće stvari. Da li vitamine mogu nakapati u vodu ili da ih moram nakapati u hranu te da li da sutra ponovo stavim duplu ili običnu dozu FFM-a? Šta se tiče vate mijenjam ju uredno dva puta tjedno, ali bi rađe stavio spužvu, pa me interesira da koju gustoću spužve da kupim? Unaprijed hvala na odgovorima.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 01, 2011, 12:20:12 poslijepodne »

drugi dan dupla doza vitamina a nakapaj ih na hranu
treči dan može pripisana doza FFM-a
četvrti dan propisana doza vitamina

S obzirom da mijenjaš vatu koja je smještena u prednjem dijelu (predfiltracionom) tada ti treba spužva sitnijih pora.

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 01, 2011, 12:49:14 poslijepodne »
Ok. Nešto sam primjetio unazad par dana, ribe su mi potpuno obrstile rogolist, ostala je samo stabljika, jel to možda pokazuje da im nešto fali, do sada se to nije događalo?
Ubuduće planiram vitamine stavljati jednom tjedno, iako u uputama piše svaki dan. Šta je ispravno? Koliko često je potrebno stavljati sol?
« Zadnja izmjena: Prosinac 01, 2011, 17:20:41 poslijepodne od Plava_ptica »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2011, 22:19:41 poslijepodne »
Da, biti ce da im nesto fali.....tocno sto, nemam pojma. I ja sam imao taj problem, uglavnom su stradavale njeznije biljke (posebice rogolist), obrste je i ostave samo stabljiku.

Od kada sam poceo davati grasak, blitvu, ponekad i komadic mrkve umjesan u sve to, spirulinu, pored osnovne hrane (tetra pro granulat), vise ne diraju bilje u toj mjeri, tu i tamo gricnu koji list, ali u principu, nista ne unistavaju u tolikoj mjeri da je primjetno i da se biljka ne moze oporaviti.

Neznam dali je to rjesenje problema, i dali mozes ista iz toga zakljuciti, ali mozda ce nekome znaciti nesto, pa ce znati tocno sto fali.....

za ectopur, cini mi se, u smislu prevencije, da ide svakih 14 dana, ako se ne varam?

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 03, 2011, 15:56:04 poslijepodne »
Hvala:-)