Kolovoz 09, 2025, 22:54:35 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Puntius Tetrazona-Končasti izmet  (Posjeta: 3473 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline FintaS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Trekkie,Gater,LOTR,BofB,CoD
Puntius Tetrazona-Končasti izmet
« u: Listopad 27, 2011, 15:00:06 poslijepodne »
Može pomoć,naime ovo sam danas primjetio kod ribica,i to na njih 4,kod jedne je malo duži taj bijeli končasti izmet koji visi,a kod drugih kraći.
Evo podataka:

AKVARIJ:
-   Cayman 80 (120Lit)
-   temperatura 26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  : Nemam opremu da bi izmjerio zasad :(
-   vrijeme od pokretanja akvarija: mjesec i 7 dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: nakon 28 dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode: Jednom tjedno 10 L
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija:Da,i to 2/3

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    : BlueWave 05(Bluclima 100W heater and Blupower 350 l/h pump )
-   način i periodi čišćenja filter materijala  : Još nisam jer smatram da je prerano
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  Spužva,keramika

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  : Panj i kamenje,nema sluzi
-   grijač(BluClima 100w)
-   pumpa za zrak  : ne
-   CO2 sustav – Nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)- AquaSafe u kantu sa vodom,i stoji bar 3-5 dana)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  15 Puntius Tetrazona,5 zelenih barbusa,2 sijamska algojeda, i 2 plecha
-   starost ribica    :Ne znam
-   ima li potencijalnih „terorista“  Ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  Tetra Pro,3 put dnevno tako da pojedu za manje od minute je količina,te Tetra TabiMin svako 3-4 dana 2 tablete,rok trajanja je ok.

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)Nakon 28 dana ubačeno 15 Puntiusa i 2 plecha,a prije 3 dana 5 zeleih barbusa i 2 algojeda 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): Malo smeđa od panja,ali se čisti polako ovim izmjenama vode(Sve osim panja prokuhano prije stavljanja,on je bio prevelik za kuhanje)
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: Ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma:Danas primjetio taj končasti izmet na 4 tetrazone,evo sad ga je većina pokakala i bio je malo roze boje dok je padao,ne više bijel.Inače ,normalno i živahno ponašanje.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...:Nema ih
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...):Sve u redu zasad
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...):Končasto bijeli im visi neko vrijeme,tad otpadne,i bio je tada malo rozi pri ispuštanju
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  .danas,ali imao sam dojam da je izmet nekad valjkast ali kraći na početku kad su donesene,ali im nije ništa vislilo iz stražnjice tada
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  :Ništa
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  : 4 koliko vidim te tetrazone,nikakva uginuća
-  stanje ostalih stanovnika:Regularno,ok.

Danas sam namjeravao ionako po kanistar veći od 10 lit. da bi mogao tjedne izmjene dignuti na 20% vode,pretpostavljam da je do kvalitete vode,i po onome što sam pročitao ovdje(Hvala Plavi),da su to crijevni paraziti.Samo neznam točno sad koliko vode da mijenjam i u kojem režimu,pošto se razlikuje od slučaja do slučaja koliko ovdje sam pročitao. Btw,nemam nikakav drugi akvarij za karantenu,ako bude potrebna :(

Plavi spasi,znam ,reći ćeš da sam ih puno ugurao vjerovatno,jbg,ali sam bio strpljiv i pokušao bar taj proces cikliranja pričekati,i pričekao,evo danas sam taman išao po te kanistere da i izmjena vode bude 20% ane 10% i to primjetim.Ne znam možda su već došli sa tim parazitima,ali u svakom slučaju sad je svejedno  -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Puntius Tetrazona-Končasti izmet
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2011, 15:23:02 poslijepodne »
Pozdrav Finta,

čuj nije uvijek ovakav izmet znak crijevnih parazita.

Najčešće se pojavi dugačak više sluzavi izmet sa ostacima hrane kada se pokvari kvaliteta vode i u slučaju da su ribe ili zbog loše vode ili zbog nečeg drugog pod stresom.

Mislim da je kod tebe slučaj da ribe samo reagiraju na vodu kojoj se pokvarila kvaliteta. Naime, s obzirom na broj riba i pretjerano hranjenje moraš raditi redovne tjedne izmjene vode od cca 25 do 30% uz usisavanje podloge. Filter materijal moraš proprati u izvađenoj vodi jednom mjesećno ali kod tebe je problem i taj što imaš preslab filter pa i to ukazuje da moraš tjedno mijenjati ovoliko vode koliko sam rekao.

Voda koju češ ulijevati u akvarij ne treba stojati 3 do 5 dana jer kada već u nju uliješ sredstvo za neutralizaciju klora možeš ju samo promučkati i nakon desetak minuta uliti u akvarij i sve će biti ok.

Kako bismo bili sigurni zašto ribe imaju takav izmet predlažem da napraviš jednotjednu terapiju popravljanja kvalitete akvarijske vode na slijedeći način:

1. Promjena cca 35% vode sa vodom približne temperature uz usisavanje podloge+ pranje akvarijskih stakala + pranje filter materijala + ulijevanje duple doze Easy Life FFM-a+2 žličice kamene soli
2. slijedeći dan uliti duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
3. slijedeći dan uliti propisanu dozu FFM-a
4. dan ništa a ribe bez hrane
5. slijedeći dan uliti propisanu dozu vitamina
6. sedmi dan napraviti tjednu promjenu vode cca 30 do 35% uz ulijevanje propisane doze FFM-a
7. osmi dan uliti propisanu dozu vitamina

Ribe hrani jednom dnevno sa što raznolikijom hranom sa što više kuhanog povrća: blitva, špinat, kelj, tikvica, spiruline i dr. a jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane.

Ako se ovakav izmet bude pojavljivao i nakon 8 dana javi se pa ćemo razmisliti o liječenju.

Offline FintaS

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2011, 15:43:22 poslijepodne »
Ok,hvala puno na brzom odgovoru  :up:

Ma da,ovo je zapravo dobro vijest,jer neko ovako iznenada,i meni je bilo sumnjivo malo.Mislim,više manje sve po propisu, i trudim se da bude tako,a ovo za filter sam već negdje pročitao od tebe, i posumnjao sam da bi se i tu moglo nešto kriti.U svakom slučaju,bacam se smjesta na posao.

Hvala još jednom ;) P a se javim sa tijekom događaja.

Offline FintaS

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 30, 2011, 17:52:43 poslijepodne »
Evo Plavi,da javim tijek događaja  ;)

Odmah sutradan,končastog izmeta nije bilo,filter je definitivno bio nečist,ne toliko nekim većim komadima nečega.Nego kao da je bio zagušen u finom dijelu spužve.Dakle ljudi,Cayman 80 ima izvrstan filter,ali samo dok je populacija u akvariju na nekoj srednjoj granici.Kao što je Plavi i rekao,inače Vam ne gine tjedna izmjena od 30% vode,i pranje filter materijala 1 mjesečno.
Eto,sad i ja to znam,pa odmah šaljem dalje,jer nije jeftin,a kad se pravi plan naseljavanja i ubiljavanja,nek se zna.Znam da bi meni zlata vrijedio da sam obraćao pozornost koliko ću riba ubaciti,a da on ima takav protok.

Voda je čista,mada će biti još bolja kod ove druge izmjene za dva dana.Danas su na dijeti  :D,"No Food" tipa.

Hvala još jednom,nadam se da će i dalje biti sve u redu,javim se još.Pozz

E, i mali edit na kraju.Osim povrća navedenog,inače,koju hranu mi preporučujete za ovakav sastav akvarija?
Jer na čudu sam s toliko hrane,a koje i u kojoj kombinaciji s kojom više neznam,"Lost in Space!" :o
I kako kod izmjene vode,da mijenjam vodu sa kantom od 30 lit? Naime,pri ulijevanje nove vode nemam neko povišeno mjesto kraj akvarija pa da ja samo pocickam :P,a fizika i sila teže obavi ostalo,a u par kanti mi je tlaka i traje.Gdje ima za kupiti ona električna pumpa za izmjenu vode da pumpa ili usisava? Jer gledao sam na web stranici Pet centra nema,a nisam baš naišao na nešto i u ostatku hr na webu.Na Aquashopu kod Slovenaca,ima baterijska li za usuisavanje podloge.
BTW,Aquashop je ipak ušao u hr.Zasad su počeli sa web stranicom za kupnju koliko vidim  :klap: :klap:
« Zadnja izmjena: Listopad 30, 2011, 19:29:28 poslijepodne od FintaS »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Listopad 31, 2011, 11:40:00 prijepodne »
Hrana:

granulice i lističi za šarene tropske ribe veličina 2. Također sitno isjeckane gliste za pecanje, može smrznuta artemija, Grindal crvi i slično.

Plehostomusi i sijamci jedu tabletice za plehostomuse, granulice spiruline, kuhanu tikvicu, blitvu, špinat i drugo povrće.

Promjena vode:

Ja sam imao karnister od 25 litara u njega sam usuo vodu i sredstvo za neutralizaciju klora, dobro promiješao te potom vodu iz karnistra ulijevao u posudu od 5 litara a sa njom vodu u akvarij. Nemoj kupovati skupe usisavaće možeš ga i sam napraviti od prepolovljene boce od 0,5l (recimo Jana).

Offline FintaS

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 31, 2011, 13:44:09 poslijepodne »
Ok,thx m8  :)
Hrana,koja od npr. ovih za plecha i sijamce :http://www.aquashop.hr/Catalog-Tablete-%28Wafers%29_1251.aspx?
A od ovih za barbuse : http://www.aquashop.hr/Catalog-Pahuljice-%28Flakes%29_1246.aspx?
Nadam se da ne gnjavim.
Ma da,znam da su ti vragovi skupi,mislim da ću na kraju staviti od gardene onu  gumu od 1/2 cola iz vrtne garniture sa nekom 0,5l bocom,jer to je i bio rezervni plan,a kantu od 5l imam već od prije u kojoj uvijek malo ostavim vode iz akvarija za pranje filtera,tako da ću je iskoristiti i za to onda,nema druge.Bolje tako nego ovako vježbati Hulka  :) :),ja stavim na rame,a žena drži crijevo u akvariju i šara po površini  :clown: :clown:.
 E da,ova mala "stoka" pohlepna od Puntiusa nadam se da mi neće pokrasti granulice za sijamce i plechove?

Thx
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2011, 13:56:20 poslijepodne od FintaS »