Pa tema bi se definitivno trebala proširiti na akvaristiku uopće..
I treba gledat obje strane i onu ponuđaća i potrošaća..
Pitao sam davno jednu članicu foruma koja je radila u jednom poznatijem pet shopu, da li može nabaviti jedne kod nas rjetke Tanganyka ciklide.. Može, rekla je ali minimalna kolićina je bila pišljivih 10 komada!! A tih pišljivih 10 komada koštalo bi 700kn. To nije stvarno nikakva lova kad se uzme u obzir da se riba doprema iz druge zemlje i sve ostale faktore i da svatko u lancu treba nešto i zaradit ali tih 700 kuna je meni uz sve troškove života jednostavno previše.. Otvorio sam i temu za zajednićku narudžbu, nije se javio nitko!
Dojma sam da sve kod nas ( u Croatiji mutavoj) košta više nego u susjedstvu, oćeš gume za auto, oćeš aute, oćeš hranu, odjeću and the list goes on and on..... Pa je tako sa našim hobijima.. Kako je to moguće???? Nije PDV jer u Sloveniji je on 20%, znaći ne puno manji a npr. gume za auto su i do duplo jeftinije.. Eto, svježi primjer od kuma... Kaj bih sad trebao sve ostalo žrtvovat radi akvaristike? Nisam to jedanput učino i nakon nekog vremena pop****o i skoro sve poslo kvragu, rasprodo i ostavio! Smući ti se kad ''previše'' zagrezaš i skužiš da ti je društveni život u k...u jer si radije doma sa pinceticom u ruci i sadiš neke travćice u lokvi vode, Mnogi su tako došli, zagrizli i izgorili u ovome..
E onda s tim cijenama koje će rijetki od nas platiti, dolazimo do problema ponude!!!
Iskreno, mene živciraju ti vaši Malawci jer u zadnje vrijeme koji god se ciklidni akvarij pojavi je Malawi ili Diskusi.. Stat ću sad mnogima na žulj ali to je moje osobno mišljenje koje evo iznosim pa kom krivo kom milo, ja gluplje i mutavije ribe od malawaca uz Danio zebrice, nisam vidio! Neka i njih ali brate mili, što je previše previše je! Pa kaj svi morate imati isto???
Sto puta su zanimljviji i raznovrsniji Tanganykanci ili CA ciklidi naravno ako ste u stanju zavirit ispod suštog šarenila!! Neonke, gupiji... KAKVE NEONKE. KAKVI GUPIJi??? O ćem prićamo o nećem što je 40 godina konstanta!?? i to su naslovi tema danas tu po akvarij netu, ja bih bio jako zahvalan da se otvori podforum sa naslovom ''Davno prevaziđene teme'' i tu bi spadala i sva ona pitanja o potapljanju i bojanju vode panjeva, kojim lampama i sl... Pa nije ni čudo da nema gotovo ničeg novog u ponudi! Daj malo ljudi čitajte, proširite interese, imate milijardu stranih foruma.. Zakaj sve stalno mora bit isto i vrtit se u krug pa nije ni čudo da ljudima dopizdi i ne zanima ih više, naravno nije to jedini razlog, n ormalno je da netko krene u neki hobi pa skuži da nije za njega... Ali apeliram na saamooo maaloo, mrvicu više nečeg drugog od onog što sad postoji i što sad imate.. Neki opći koncenzus u želji da se pogleda malo dalje od trenutnog..