Srpanj 13, 2025, 14:49:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ciklidi-recesija ili what?  (Posjeta: 3366 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kaja

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
ciklidi-recesija ili what?
« u: Listopad 27, 2011, 13:56:21 poslijepodne »
Bok.
Primjetio sam da u zadnje vrijeme znacajno smanjio broj imatelja ciklida.

Koliko vidim, Tanganyika ciklidi su u velikom padu, isto tako mislim da je i sa Malawi ciklidima (svaka cast ekipi iz Pule)
Srednjeamerički nikad nisu  ni bili mainstream (Jurupari nemoj se uvrijediti)

Jedino su izgleda Discusi u velikom uzletu. Sad, da li je to samo aktivnija ekipa na forumu, pa izgleda da ih ima puno, ne bih znao.

Kaj vi mislite, sto je uzrok padu ciklidaristike? Da li je to zasicenost ljudi, koji ulete u nesto, imaju ribe par mjeseci i onda im dosade,
ili recesija gdje ekipa nema love pa medju prvim stvarima od kojih odustaju su logicno njihovi hobiji.

Skroz je nelogicno da covjek mjesecima ne moze prodati Cyphotilapia Gibberose, da Mastino ne moze pokloniti ove rijetke Copadichromise,..

Sto se dogadja...?

I koliko ljudi je spremno platiti 20, 30, 50 eura za nekog divljaka ili F1 iz npr. Malawia ili ce radje ciganiti i traziti ribe za 5 kn.
Cini mi se jedno 20 ljudi, a to je bojim se pricno optimistican broj.

Misilm da je recesija jedan od glavnih uzroka, ali ne samo to. Akvaristika u Hrvata nikad nije bila nesto popularna, znacajno se dignula zadnjih
godina, ali to je jos daleko od normale.

I da li vam stvarno dosade ciklidi nakon nekog vremena, pa stalno morate nesto mijenjati, prelazit s jednog biotopa na drugi, s jedne vrste na drugu?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: ciklidi-recesija ili what?
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2011, 14:07:57 poslijepodne »
ja sam ekspandirao..u biti, ja sam prešao na afričke ciklide :D

ipak, stao sam na mainstreamu, malawi mbune , haplovi, od tange torpheus duboisi..
recesija- definitivno... jučer u bauhausu zbrajam materijal koji mi treba za srediti riblju prostoriju u podrumu i investiciju od 1000 kuna ću morati razvuć na nekoliko mjeseci... svaka kuna se broji, a broji je ovo malo derle iz avatara uglavnom...

ribe uglavnom žicam ili dobijam na poklon ili su "AkTerovske"... to je valjda neka kamata na minuli rad na AkvNetu zadnjih skoro 10 godina :D 

općenito se vidi pad, ali mislim da je to normalno...prvo se kreše "luksuz" a to su uvijek prvo hobiji... ja doduše mislim skresat troškove i prelaskom na LED svih akvarija..struja je gadna kada se topla voda iz bojlera dobija, pa još 6 akvarija "zaluta" u podrum

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2011, 14:18:58 poslijepodne »
pogledajte samo po oglasnicima....pojedine stvari se vrte mjesecima....bez obzira što su debelo ispod cijene! koliko god čovjek volio akvaristiku ili bilo koji drugi hobi.....nekakvi prioriteti u životu moraju postojati! a moji klinci da nemaju tenisice zato što tata hoće nekakvu skupu ribicu..... -? -? nebi išlo u mom slučaju!
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Listopad 27, 2011, 14:19:30 poslijepodne »
a gledaj meni je malawi broj 1 a kaj se tice cijena riba i ponuda od forumasa i od zoo shopova nemoze se gledat jer i nije neka razlika u cijeni evo neki dan sam dobio ponudu od kolege iz ciklidi.org i kad sam vidio kaj ima u ponudi od malawi ciklida mi je pao mrak na oci a cijene da i ne spominjem jednostavno sica za neke ribe koje su kod nas skuplje i do 3 a i 4 puta a iznenadilo me sto su mu ribe na 4 do 6 cm ,npr. ja sam uzeo ribe od nekih nasih forumasa i kazu da su na 4 cm platim 40 kn kom. a kad mi dođe riba ostanem  :( a nema niti 3cm

Offline kaja

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 27, 2011, 15:25:34 poslijepodne »
Ma kuzim ja da je banana u drzavi, jasno mi je da neki skolarac ili studos nema lovu za akvaristiku,
Ali mi je zao sto nema vise freakova.
I ja sam u banani, ali ja gledam sve gdje mogu ustedjeti.
Prije bilo kakve kupnje bilo kojeg uredaja treba ga dobro, debelo prouciti, a jedna od meni najvaznijih
stavki je potrosnja.
Meni na 2 akvarija ode 200 kn struje mjesecno. Isto kao i Vedran, cinciliram prebacivanje na LED-ice.
Ustedim di god mogu, al jebote ne znam kaj bi se moralo dogoditi da se ostavim riba.
A imam dvoje dece i trece mi jos malo dolazi.

Tak da price da se nemre, kod mene ne prolaze. Dobro, nisu svi tak zagrizeni i nije to svima prioritet,
ali jednostavno mi smo imali i u najboljim vremenima premalu bazu, koju ova kriza sada rastura.

To mene muci, ducani-ponuda nikakva, ribe-ak nekej hoces moras izmisljavat kombinacije samo takve.

Sve u svemu jad i bijeda.

Zivjela Hrvatska

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2011, 15:39:10 poslijepodne »
Stan sam sredio na vrijeme i mjesta imam. Imam i plan za jednu mrcinu od kojih 700 i kusur litri vjerovatno Malawi plus još jedno 2-3 manja razna od kojih 150-200, a i nekoliko terarija mi se mota po glavi, al jebi ga, od 1100 kn s burze ne mogu trenutno razmišljat o takvim stvarima.
No ako se jednog dana moji planovi ostvare, a nadam se da hoće, onda se odmah krečem ulizivat mome dragom komšiji koji čini mi se ima viška Hapsova u akvariju.  :zagrljaj:

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #6 u: Listopad 27, 2011, 15:51:12 poslijepodne »
ne treba pomišljati na odustajanje.....ali da se moramo debelo korigirati u željama i prohtjevima.....mislim da moramo! sto puta smo žena i ja krenuli u nešto više srcem nego razumom! do sad je ispadalo sve ok! ali jednostavno ovo stanje u kojem se većina nas nalazi(djeca, kuća, auto, kredit) ili je promjenilo moje razmišljanje ili sam ja izgubio hrabrost... neznam, nešto je! i sad se uhvatim u razmišljanju da bi veći akvarij ali samokontrola je na nivou....za sad! nadam se da će nam svima doći malo bolja vremena.....pa da možemo zaružiti malo van nekakvih nametnutih(egzistencijalnih) okvira! ali dok je i ovako....dobro je! ja jednostavno nisam toliki freek i nije me to sram priznati(ni vama ni sebi) da kažem klincima....ovo ljeto ne idemo na more, tata će kupiti novi akvarij pa ribice gledajte kod kuće! jok to... :nono: ništa od toga!
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2011, 16:00:27 poslijepodne »
Primjetih i ja da se je smanjila populacija ciklodofila.. -?

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2011, 17:19:03 poslijepodne »
da stvarno smo država u banani čovječe susjedi iz srbije imaju kaj ti srce poželi od ciklida

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2011, 18:06:57 poslijepodne »
kako je tek meni .......... mene žena nepodržava  što se tiče životinja a imamo ih a jojjjjjjj akvarija 30kom, dva rota,golubove ajd papagaje više nemamo utekli :down:
samo da znate da dici i ženi ništa nefali ;)
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2011, 18:42:33 poslijepodne »

Tema je pod ciklide ali bi se lako mogla proširiti i na morsku akvaristiku koja je u zadnjih 4 godine u banani. Srećom u zadnjih pola godine pojavilo se nekoliko novih reefera sa nano akvarijima pa kao da se slika poboljšava.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2011, 19:48:04 poslijepodne »
Pa tema bi se definitivno trebala proširiti na akvaristiku uopće..
I treba gledat obje strane i onu ponuđaća i potrošaća..
Pitao sam davno jednu članicu foruma koja je radila u jednom poznatijem pet shopu, da li može nabaviti jedne kod nas rjetke Tanganyka ciklide.. Može, rekla je ali minimalna kolićina je bila pišljivih 10 komada!! A tih pišljivih 10 komada koštalo bi 700kn. To nije stvarno nikakva lova kad se uzme u obzir da se riba doprema iz druge zemlje i sve ostale faktore i da svatko u lancu treba nešto i zaradit ali tih 700 kuna je meni uz sve troškove života jednostavno previše.. Otvorio sam i temu za zajednićku narudžbu, nije se javio nitko!

Dojma sam da sve kod nas ( u Croatiji mutavoj) košta više nego u susjedstvu, oćeš gume za auto, oćeš aute, oćeš hranu, odjeću and the list goes on and on..... Pa je tako sa našim hobijima.. Kako je to moguće???? Nije PDV jer u Sloveniji je on 20%, znaći ne puno manji a npr. gume za auto su i do duplo jeftinije.. Eto, svježi primjer od kuma... Kaj bih sad trebao sve ostalo žrtvovat radi akvaristike? Nisam to jedanput učino i nakon nekog vremena pop****o i skoro sve poslo kvragu, rasprodo i ostavio! Smući ti se kad ''previše'' zagrezaš i skužiš da ti je društveni život u k...u jer si radije doma sa pinceticom u ruci i sadiš neke travćice u lokvi vode, Mnogi su tako došli, zagrizli i izgorili u ovome..

E onda s tim cijenama koje će rijetki od nas platiti, dolazimo do problema ponude!!!
Iskreno, mene živciraju ti vaši Malawci jer u zadnje vrijeme koji god se ciklidni akvarij pojavi je Malawi ili Diskusi.. Stat ću sad mnogima na žulj ali to je moje osobno mišljenje koje evo iznosim pa kom krivo kom milo, ja gluplje i mutavije ribe od malawaca uz Danio zebrice, nisam vidio! Neka i njih ali brate mili, što je previše previše je! Pa kaj svi morate imati isto???
Sto puta su zanimljviji i raznovrsniji Tanganykanci ili CA ciklidi naravno ako ste u stanju zavirit ispod suštog šarenila!! Neonke, gupiji... KAKVE NEONKE. KAKVI GUPIJi??? O ćem prićamo o nećem što je 40 godina konstanta!?? i to su naslovi tema danas tu po akvarij netu, ja bih bio jako zahvalan da se otvori podforum sa naslovom ''Davno prevaziđene teme'' i tu bi spadala i sva ona pitanja o potapljanju i bojanju vode panjeva, kojim lampama i sl...  Pa nije ni čudo da nema gotovo ničeg novog u ponudi! Daj malo ljudi čitajte, proširite interese, imate milijardu stranih foruma.. Zakaj sve stalno mora bit isto i vrtit se u krug pa nije ni čudo da ljudima dopizdi i ne zanima ih više, naravno nije to jedini razlog, n ormalno je da netko krene u neki hobi pa skuži da nije za njega... Ali apeliram na saamooo maaloo, mrvicu više nečeg drugog od onog što sad postoji i što sad imate.. Neki opći koncenzus u želji da se pogleda malo dalje od trenutnog..

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2011, 19:50:43 poslijepodne »
stanje u drzavi je koma, ljudi bez posla, bit ce gore, vjerujem da i oni koji imaju doma ciklide ostaju na tome kaj imaju jer jednostavno se boje svaku kunu dat za promjenu novog setupa ili dovuci jos jedan akvarij doma

tak da jednostavno nema ljudi koji bi predstavili nove akvarije jer imaju stare postojece i drze se njih. al kuzim i o cemu prica Kaja jer ne vjerujem da nekome jedan ciklidni akvarij di treba minimalno struje moze toliko nastetit kucnom proracunu

ja sam osobno ove godine dovukel jos 2 po 250L za Tropheuse al također tu mislim stati i ne sirit dalje jer tko zna kakva ce bit sljedeca godina jer sad ihj je 3x250L + 1 x 330L i nisu neki potrosaci struje kaj se tice rasvjeet jer je minimum minimuma, vise po tome mi potrose filteri i grijaci nego sama rasvjeta a tu ne mogu napravit redukciju da i hocu

morski dio je pak sasvim nesto drugo i mislim da uz sve cijene potrebne opreme i svega drugog razumijem samo opadanje tog dijela akvaristike, svaka cast iznimkama

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #13 u: Listopad 27, 2011, 20:15:33 poslijepodne »
evo da se osvrnem.....krenuo sam u ovo posredno preko iskazane oceve zelje za akvarijem... tako, malo pomalo sam preuzeo interes i sam za biljnim akvarijem.... stovatelj sam ADA-e, cijene znate koje su.... jos uvijek sam samac, bar jos godinu-dvije i reko sam si, odrec cu se i zadnje kifle da si uzmem koliko budem mogao od opreme u istom ili slicnom stilu od njih... kad je to sve povasim pricama argumentirano povezano sam obitelji i troskom zivota.....ali gledano iz perspektive hobija, meni je nasusno potrebit...rad s ljudima, ovo mi je terapija nakon dana i nema cijenu u tom kontekstu...imam trenutno 100litara ubiljenih, na tom ostajem do boljeg trena...vama sa vise komada svaka cast....evo, godinu i pol i jos uvijek kao i prvog dana gledam na akvarij, pa makar i bio otudjen sa pincetom u ruci... ovo ce na kraju prerasti u ispovijed , ali neka, treba nam ocito
eruption of emotions

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 27, 2011, 20:37:02 poslijepodne »
evo da se osvrnem.....krenuo sam u ovo posredno preko iskazane oceve zelje za akvarijem... tako, malo pomalo sam preuzeo interes i sam za biljnim akvarijem.... stovatelj sam ADA-e, cijene znate koje su.... jos uvijek sam samac, bar jos godinu-dvije i reko sam si, odrec cu se i zadnje kifle da si uzmem koliko budem mogao od opreme u istom ili slicnom stilu od njih... kad je to sve povasim pricama argumentirano povezano sam obitelji i troskom zivota.....ali gledano iz perspektive hobija, meni je nasusno potrebit...rad s ljudima, ovo mi je terapija nakon dana i nema cijenu u tom kontekstu...imam trenutno 100litara ubiljenih, na tom ostajem do boljeg trena...vama sa vise komada svaka cast....evo, godinu i pol i jos uvijek kao i prvog dana gledam na akvarij, pa makar i bio otudjen sa pincetom u ruci... ovo ce na kraju prerasti u ispovijed , ali neka, treba nam ocito
Svaka čast  :klap:

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 27, 2011, 20:38:10 poslijepodne »
Velebite..po čemu su tebi malawci mutaviji od drugih riba??

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #16 u: Listopad 27, 2011, 20:41:28 poslijepodne »
da stvarno smo država u banani čovječe susjedi iz srbije imaju kaj ti srce poželi od ciklida
mozda smo mi u banani sta se ne trudimo,al za to nas mozda koci drzava :D :D  
ja sam trenutno na 3 akvarija sveukupno 1000 l a male i ne brojim  ;)........meni je trenutno recesija u prostoru :D :D
a to sta kazes da je riba u srbiji bagatela mozda,zavisi koja a kad jos zbrojis druga davanja izađe isto dobra cifra:-)))....ja imam doma  6-7 vrsta koje nisam razmnozavao jos a u hrvatskoj ih nema puno il ih uopće nema.... ;) ;)
 kad sam ja počeo s malawcima nije bilo skoro pa niceg a sad je ponuda solidna....
bit ce bolje :-))))))

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 27, 2011, 20:55:05 poslijepodne »
mozda smo mi u banani sta se ne trudimo,al za to nas mozda koci drzava :D :D  
ja sam trenutno na 3 akvarija sveukupno 1000 l a male i ne brojim  ;)........meni je trenutno recesija u prostoru :D :D
a to sta kazes da je riba u srbiji bagatela mozda,zavisi koja a kad jos zbrojis druga davanja izađe isto dobra cifra:-)))....ja imam doma  6-7 vrsta koje nisam razmnozavao jos a u hrvatskoj ih nema puno il ih uopće nema.... ;) ;)
 kad sam ja počeo s malawcima nije bilo skoro pa niceg a sad je ponuda solidna....
bit ce bolje :-))))))

bice ,bolje samo ce jos puno vremena proci da bude bolje a gle kaj se tice riba u srbiji su oko 2 eura a kod nas su oko 6 eura pa puta,puta za nekog tko krece sve ispocetka u akvaristiku na 40 riba bas i ne ispadne mala razlika

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #18 u: Listopad 27, 2011, 20:56:46 poslijepodne »
Velebite..po čemu su tebi malawci mutaviji od drugih riba??
Znaći meni osobno, opet napominjem po besciljnom i uzastopnom plivanju tamo amo gore dolje, po gotovo istovjetnom obliku u samo puno varijacija boja.. Kao jedan čudan genetski eksperiment sa puno varijacija. Opet, doduše jedan dio toga možda proizlazi iz načina na koji ih večina ciklidaša drži, uglavnom je to(opet po meni) prevelik broj riba čija se možebitna osobnost istopi u prevelikom mnoštvu.. Znam da je to potencijalno faza držanja da se suzbije agresivnost, izaberu parovi i sl.. ali meni se to jednostavno ne sviđa.. No neki Malawi akvariji koji ne sljede taj obrazac su mi stvarno bili prekrasni, evo za primjer tu kod nas bih uzeo mastinove..

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 27, 2011, 21:04:56 poslijepodne »
Ja imam 4 akvarija, 3 doma i jedan u uredu, tak da jednom troškove struje sponzorira firma :).

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #20 u: Listopad 27, 2011, 21:12:18 poslijepodne »
Velebit, ne mešaj hapsove i mbune
:D

ja imam malawi klasiku trenutno, koju do sad nisam držao, ne samo zbog toga da naučim i nešto o njima nego zbog sljedeće činjenice- kamen, pijesak, voda riba... malo rasvjete...promejena vode--> crijevo kroz prozor--> crijevo iz pipe u akvarij... vrijeme održavanja- višestruko manje od biljnog ili morskog... :D

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #21 u: Listopad 27, 2011, 21:28:10 poslijepodne »
Ja bi isto svakavu egzotiku držala doma.. ali kaj ću kada se tu kod nas ništa novog ne nudi... a otići van nije mi usput. Najobičnije Herotilapia multispinose nisam mogla tu nać, a baš se zapalila za CA :D
Oko Malawija se nažalost moram složiti, ista priča over and over, ne kažem da ribe nisu zanimljive i sve.. ali daj kad već slažete daj se malo odvojite od klasike... neki su me napali u jednoj temi kad su se jednom akvaristu predlagali malawci samo zato jer je imao veliki tank, a između ostalog lik je htio travu  :D

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #22 u: Listopad 27, 2011, 21:54:04 poslijepodne »
zašto svaka tema ode UPM a lijepo počela
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #23 u: Listopad 27, 2011, 21:59:26 poslijepodne »
zašto svaka tema ode UPM a lijepo počela

ne bi se smjelo sad razdvajat na Malawi ili Tangu nego opcenito na vrlo malu ili skoro nikakvu scenu ciklida u nas, a mislim da nece tak brzo zazivit ako se ne popravi stanje u drzavi a u to isto sumnjam

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 27, 2011, 22:37:39 poslijepodne »
Osobno mi se sviđa i Malavi i Tanganyka i CA i oskari... I nikad me nije bilo briga šta je sad u trendu ili šta netko drugi ima i šta misli o tome. Važno je da se meni sviđa jer pobogu kod mene će doma bit i ja ću ga gledat. Samo ko bi to sve šta bi ja htio potrpo u kuću.
Prema tome, mislim da je potpuno bespredmetno raspravljati o tome koje su ribe bolje i zašto bi se nekome neke trebale više sviđat.
Zato Velebite  :a078:
 :D :D :D