Lipanj 29, 2025, 22:39:52 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: pčelarstvo  (Posjeta: 13978 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zluf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
Odg: pčelarstvo
« Odgovori #25 u: Svibanj 11, 2012, 14:12:31 poslijepodne »
150-200m je više nego dovoljno za udaljenost od kuća. Baš me zanima kod košnje trave kako će borci reagirati. Mene svaki put napadnu 10 tak pčela, al nemogu mi niš  8)

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #26 u: Svibanj 11, 2012, 14:19:43 poslijepodne »
kosio već...okolo trimerom i nisu bile oduševljene.... baš blizu njih sam sa kosom! ali što ti kažeš, nemogu mi ništa ;)
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline pros

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Svibanj 12, 2012, 21:11:48 poslijepodne »
Super izgleda to što si napravio pametan potez da si leta okrenuo prema šumi(možda ima bagrema kada krene cvijetat posla ko u priči) vidim da su to lr košnice dobar odabir radi vrcanja nemoraš vadit okvire ko na až košnicama i stavljat nove(kod lr samo uzmeš puni nastavak staviš prazan i to je to)  kada krenu punit medom nastavke tu je problem vidim da si ih stavio na postolje nadam se da nije previsoko jer kako roj raste stavlja se još nastavka a jedan puni nastavak od lr košnice zna težit i do 25kg.Oču reć puno špinata kada ti jedna košnica ima 4 nastavka e to je visina a bome i težina.Sretno i puno uspijeha ti želim!U tom poslu se zna dosta zaradit.Osim varoe ima i američka gnjiloća.Kroz praksu čovjek sve nauči a kada ti pčele prezime prvu zimu i nemaš puno gubitaka onda si na konju u proljeće a preko zime žičiš,čistiš nastavke okvire i stavljaš satnu osnovu dakle kroz cijelu godinu posla i da ne zaboravim dohrana pčela zimi.Još jednom sretno!

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #28 u: Svibanj 13, 2012, 08:07:45 prijepodne »
pozz pros! ;) vidim po savjetima da znaš šta pričaš :up:.....jesi se bavio(ili se još baviš) sa pčelarstvom? kako si i sam rekao, za znanje je najbitnija praksa....teoriju sam učio preko zime...pročitao knjiga, tekstova po internetu hrpu....ali kad je krenulo u proljeće hvatanje rojeva i bagremova paša....tek sam tad vidio kolko malo znam! krenuo sam u pčelarstvo od nule.....ali sa puno entuzijazma i volje! nadam se tj. vjerujem da ću se dobro snaći u tome! već sad kako stvari stoje...u ovih 15-tak košnica ima meda, društva(pčelinja zajednica) dobro napreduju......uz malo sreće i još dosta moga učenja bit će to odlično! :) hvala ti na pohvalama i savjetima! pozdrav u pčelarskom stilu....medno ti bilo ;)
« Zadnja izmjena: Svibanj 13, 2012, 08:24:43 prijepodne od rokimon »
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline pros

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Svibanj 13, 2012, 09:20:57 prijepodne »
Bavio sam se sa pčelarstvom prije.Ovo šta si napisao za volju stvarno je trebaš imat i ne odustat na prvu ili drugu godinu a poslije sav uložen trud se vrati duplo.Bagrem ti je dosta bitan na njemu se pčele najviše razmnože naravno onda pripaziš da se ne razroje ali pošto imaš lr košnice samo bubneš nastavak.Nadam se da su ti matice obilježene da znaš koje su u toj gužvi i sad malo  zahebancije uzmi truta sa rukom za leđa i pogledaj di stoji žalac kod pčela šta on ima.Još jednom sretno i još jedan od mlađih pčelara u HR pozitivno u svakom slučaju!

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #30 u: Svibanj 13, 2012, 09:57:50 prijepodne »
nisam još obilježio matice....sva društva što imam su od prirodnih rojeva(sam uhvatio  :P)! kad prođe bagrem obilježit ću ih...a i promijeniti stare matice! kako sam ti i rekao već....volje imam napretek, ima stvari koje mogu čovjeka demoralizirati ali kao i u svemu.....na greškama se uči i one nas tjeraju da budemo bolji....a ne da odutanemo! ...kažeš jedan od mlađih pčelara? to je istina..ja sam sa 37 godina jedan od najmlađih u pčelarskom društvu! mada je ova godina  dosta ekspanzivna što se tiče mladih pčelara....krenulo je dosta mladih pa možda ovo i nebude više "penzionerski" hoby(posao)! :D :D u svakom slučaju.....kao i u akvaristici ili teraristici.....pčelarstvo je simbioza čovjeka i prirode i moram priznati da me svakim danom sve više i više privlači!! .....žalac kod truta, kažeš :D :D ::! :clap2:

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #31 u: Svibanj 13, 2012, 09:58:19 prijepodne »
....ma bit će meda :hyper:

Offline mops

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #32 u: Svibanj 13, 2012, 11:20:11 prijepodne »
Čestitam za med i za cijelu volju za ovim predivnim hobijem!! :) Samo neka su ti pčelice zdrave i da vidiš meda ko u priči :) samo tako dalje  :klap:
...buduća "zločesta" teta veterinar :P....

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #33 u: Svibanj 13, 2012, 12:25:17 poslijepodne »
Čestitam za med i za cijelu volju za ovim predivnim hobijem!! :) Samo neka su ti pčelice zdrave i da vidiš meda ko u priči :) samo tako dalje  :klap:
;) :up:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #34 u: Svibanj 13, 2012, 12:40:19 poslijepodne »
Uvijek su mi pčele bile fascinantne.. Kakvi su zakonski okviri koje moraš ispoštovati da bi se mogao baviti pčelarstvom profesionalno ili poluprofesionalno?

Offline grgech

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #35 u: Svibanj 13, 2012, 13:14:51 poslijepodne »
Uvijek su mi pčele bile fascinantne.. Kakvi su zakonski okviri koje moraš ispoštovati da bi se mogao baviti pčelarstvom profesionalno ili poluprofesionalno?

nema zakonskog okvira, dobro je biti član udruge, a preko nje saveza, dobiju se informacije, postoje redovita predavanja, postoje pčelarske škole...u pčelarskim školama, nekima,  dobiješ i "licencu", odnosno upisuje se u radnu knjižicu kao kvalifikacija
trebaš biti upisan u upisnik poljoprivrednih proizvođača, za poticaje je minimum 30-ak košnica,
na "kućnom pragu" prodaješ med bez računa, sve iznad tone ide s računom, postoje i otkupljivači na veliko....

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #36 u: Svibanj 13, 2012, 13:20:49 poslijepodne »
a gle...regulativa je kao i u svemu kod nas....dobro smišljena ali teško provediva!ima nebrojeno zakona i odredbi  propisanih od ministarstva poljoprivrede(inače za pčele je zadužen stočarski inspektor :D) tanka je linija  između hoby pčelarenja i profi pčelarenja! ne znam koji su sve uvjeti za profi pčelarenje jer ne idem na taj stupanj proizvodnje! znam samo da ako imaš planirane prihode veće od 80.000 kn moraš biti u sustavu PDV-a....ja sa 40 košnica neću imati tolike prihode!  imam prijavljen OPG i nekakvu drugu zakonsku regulativu ne moram ispoštivati(bar što se tiče gospodarsko-financijske odredbe)! sa druge strane regulativa o držanju i smještaju pčelinjaka propisana je i kad bi ti sad prepričavao to nebi mi bilo dovoljno jedno popodne za piskaranje...! da, i meni su zaista fascinantne životinje...a tek kad nešto malo naučiš o njima i uđeš u taj njihov svijet....nevjerovatne stvari se događaju! one su tisućama godina oko nas i mi ih doživljavamo olako.....ali one su jedne od najbitnijih bića na planetu!  :)

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #37 u: Svibanj 13, 2012, 13:36:00 poslijepodne »
Nema dugo moj kolega sa posla dao otkaz u firmi i posvetio se pčelarstvu, jer je počeo sa 10 košnica, pa to naraslo na 300- 400 i tak svake god ulaže , kupio 3 kamijončiča svaku god po 1 i non stop ulaže, znam da je prošle god dobio oko 120 000 kn za med.
mi radimo na poslu , ide kiša a on kao na iglama , kažem mu ja  radiš tuj godišnje ta 30 000 kn, a da si doma i da vodiš brigu cijeli dan o košnicama više bi zaradio nego da ti se 20 košnica razboli a ti to ne vidiš jer tuj radiš.
Tako i bilo dao otkaz i on i 2 sina se tom posvetili 100%, i vjerujem da ljepo žive od tog i sam je svoj gazda , niko ga nehebe za 2 000 kn mjesečno.
Kupio 3 kamijončiča, znam da mu na jednom ide oko 40 košnica i da mu tak 1 kamijon sa 40 košnica da više meda nego 100 košnica na voču ili po okolnim livadama

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #38 u: Svibanj 13, 2012, 13:45:09 poslijepodne »
Nema dugo moj kolega sa posla dao otkaz u firmi i posvetio se pčelarstvu, jer je počeo sa 10 košnica, pa to naraslo na 300- 400 i tak svake god ulaže , kupio 3 kamijončiča svaku god po 1 i non stop ulaže, znam da je prošle god dobio oko 120 000 kn za med.
mi radimo na poslu , ide kiša a on kao na iglama , kažem mu ja  radiš tuj godišnje ta 30 000 kn, a da si doma i da vodiš brigu cijeli dan o košnicama više bi zaradio nego da ti se 20 košnica razboli a ti to ne vidiš jer tuj radiš.
Tako i bilo dao otkaz i on i 2 sina se tom posvetili 100%, i vjerujem da ljepo žive od tog i sam je svoj gazda , niko ga nehebe za 2 000 kn mjesečno.
Kupio 3 kamijončiča, znam da mu na jednom ide oko 40 košnica i da mu tak 1 kamijon sa 40 košnica da više meda nego 100 košnica na voču ili po okolnim livadama
istina, to si u pravu....jedan seleći da puno više meda nego stacionar....ali je i puno više posla! seljenje, više vrcanja...! ako ne radi, onda je sve 5....ali ja uz moj posao teško bi to stigao! a posao imam i više nego dobar da bi ga napuštao! ali i u stacioniranom pčelinjaku možeš dobro zaraditi....neka je prosjek 25kg po košnici x 40 kom.....i eto računice! a prodaš osim meda i propolis, extra roj, pčelinji otrov.....od pčele prodaš doslovno sve! neću pričati o nekoj mojoj velikoj ljubavi prema pčelarenju.....ali ja sam krenuo prvenstveno iz zanimanja prema tome.....a svaka zarada dobro dođe! da me to ne zanima(ili da mi je to mrsko) nebi radio to niti dan!

Offline kiarb

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #39 u: Svibanj 13, 2012, 15:37:16 poslijepodne »
Da se malo ubacim u raspravu Pros je najbolje rekao VOLJA, treba je puno.
Jer racunice super izgledaju na papiru 25 kg puta xx nastavaka = savrsenstvo, samo sto nije uvijek tako.
 Kod pcelarstva ima dosta uspona i padova a kad pada pada se na nulu pa sve skoro ispocetka.
Ja i stari krenuli u to prije 5 god, prvo sa 2 kupljene gotove lr kosnice, to nas je i navuklo vec nagodinu smo izrađivali sami kompletne košnice: nastavke, poklopce, okvire
hvatali rojeve tj maticu kad se izroje i miliun pizdarija koje idu uz to, ulozili dosta love da bi za dve god bili na 80 košnica = hrpa meda
e kad imas veliku kolicinu treba to i prodat.
Ispocetka svi kupuju od tebe rodbina, prijatelji itd njih sve namiris sa cca 200 kg meda po 40 kn super toliko napocetku i imas meda stoga i izgleda primamljivo a kasnije kad dodjes na 2-3 tone nemas gdje prodat a otkupljivaci ti nude cijenu cca 5-6 kn za kg zbog koje ti dodje da istreses med po livadi.
I onda na sve to dodje jedna zima i pokosi 90% kosnica, tako se desilo kod mene (a kosnice bile obljepljene stiropor plocama 3cm)
E to je moje misljenje o pcelarstvu brzo stjeces veliki broj kosnica ali isto tako se lako moze izgubit zato treba volja da se krene i ispocetka koju ja nisam imao.
Lp

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #40 u: Svibanj 13, 2012, 15:42:34 poslijepodne »
nažalost, i to je istina! ali volja je najbitnija....to si i sam rekao! e toga ti ja imam..... ;) ......zasad :)

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 13, 2012, 17:59:05 poslijepodne »
Tako je pričo je da je jedan pčelar imo 200 košnica, ostalo mu samo 30 ostalo propalo a jedno društvo za košnicu oko 500 kn, pa ti biraj
Jednom poplava odnesla 100 košnica.
U biti mi je pričo da ima 100 % otkup neki sa mora da dolazi po sve što ima.
Jedan  u susjednom selu je najjači u okolici  ima nešto preko 3000 košnica i par kamijona i par radnika .
Jednom je došao u birtiju, platio svima piče i hvalio sa kako je dobio 300 000 kn poticaja, prije jedno par godina
 nešto je bilo oko 80 kn poticaj po košnici

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #42 u: Svibanj 13, 2012, 18:55:17 poslijepodne »
sad nema tog poticaja, nažalost! inače u Hrvatskoj nema nitko 3000 košnica(možda je 300?) znam par jakih pčelara i to se vrti oko 1000 košnica.....ali to je već tvornica na otvorenom...radnici, kamioni, prihod po 60 tona meda! ja govorim o kućnom hoby poslu...ili kako velebit kaže poluprofesionalno(danas-sutra)....do 150košnica! krećem sa ovih 40....pa bumo vidli :D :D

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #43 u: Svibanj 13, 2012, 19:42:03 poslijepodne »
Svaka cast, moj stari ce krnut ove godine tj. uskoro sa 5 košnica pa cemo se cut za neke savjete ak mu bude trebalo.
Nazalost  kod nas još uvijek nije spoznata korist od pcela pa sam vidio ljude koji naplacuju da dovedes pcele na njihovu livadu di je uljana repica umijesto da on plati jer ce imat vise prinose :D :D
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #44 u: Svibanj 13, 2012, 20:34:49 poslijepodne »
Malo sam se nasmijao tamo o bumbarima da sluze za parenje sa maticama  :D :D
Uglavnom su to radili trutovi u vrijeme kad se moj pokojni djed bavio time  ;)

Prije koji mjesec je bilo emisije o pcelama i koliko je u svijetu opala populacija pcela,jednostavno pcele se ne vracaju u kosnice i tako propadaju cijeli rojevi.
Uglavnom dosli su do zakljucka da su pcele oslabile osobito kod veliki proizvodjaca meda,jer pcela u prirodi sakuplja sa razliciti vrsta biljaka pelud i nektar,i samim tim pojacava svoj imunitet,dok se u danasnje doba proizvode kao lavandin,bagremov itd posebni medovi od samo jednog cvijeta i to ciljano tako sto se dovode kosnice pred posađena polja
Uglavnom takve pcele i pod utjecajem jos određenih parazita slabe i ugibaju,i jos kad se na to sve dodaju insekticidi,zagađenost i tako dalje,onda dolazi do toga da se broj pcela u svijetu drasticno smanjuje.u kini ih u nekoj cak pokrajini uopce nema,i ljudi oprasuju voce rucno.

U svakom slucaju jako lijep hobi,koji moze popuniti rupe u novcaniku do place i tako,ali vise od toga kasnije mogu samo biti ogromni gubitci.

Ovako me zanima jedno pitanje,ovo za ostri zima da propadnu cijeli rojevi,zar se kosnice nebi mogle premjestiti u neke toplije prostorije,posto su ionako zatvorene,pa da se ne smrznu do kraja

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Svibanj 13, 2012, 21:14:55 poslijepodne »
Prije jedno 3-4 god sam razgovaro sa jednim  koji mi je rekao da ima 1800 košnica, i da povečava masovno tak sam čuo

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #46 u: Svibanj 13, 2012, 21:17:08 poslijepodne »
Prije jedno 3-4 god sam razgovaro sa jednim  koji mi je rekao da ima 1800 košnica, i da povečava masovno tak sam čuo
koliko sam čuo Švraka iz Virovitice je najjači.....ima oko 1900 košnica! ;)

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #47 u: Svibanj 13, 2012, 21:26:08 poslijepodne »
Malo sam se nasmijao tamo o bumbarima da sluze za parenje sa maticama  :D :D
Uglavnom su to radili trutovi u vrijeme kad se moj pokojni djed bavio time  ;)

evo sad si me zatekao(a isto i nasmijao) sa konstatacijom......ali u pravu si! trutovi oplode maticu! ja bih dao ruku u vatru da su trut i bumbar jedno...... ali nisu, eto izgubio bih! koliko god sam čitao prošle zime nisam to skužio! hvala Tiii na informaciji ;)! što se tiče pitanja dali zima toliko uništi rojeve i dali se sele negdje u tople prostorije........ ako je društvo(roj) jako...sa dovoljnom količinom hrane, optimalno uzimljeno...nebi trebalo biti problema sa prezimljavanjem i koliko znam ne spremaju se u nekakve prostorije(bar košnice sa stacionara)! ali već smo par puta rekli danas.....teorija jedno....praksa drugo -?

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #48 u: Svibanj 13, 2012, 21:27:47 poslijepodne »
Svaka cast, moj stari ce krnut ove godine tj. uskoro sa 5 košnica pa cemo se cut za neke savjete ak mu bude trebalo.
Nazalost  kod nas još uvijek nije spoznata korist od pcela pa sam vidio ljude koji naplacuju da dovedes pcele na njihovu livadu di je uljana repica umijesto da on plati jer ce imat vise prinose :D :D
;) :up:

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #49 u: Svibanj 13, 2012, 22:07:34 poslijepodne »
ma znam da se ne spremaju u praksi,ni moj djed ih nije spremo,nego kolega je nesto rekao da zima ih zna pokositi,pa mi je onda logicno skloniti pcele u toplije,a opet ne pretoplo jer one kao i hiberniraju,i manje se krecu po zimi unutar kosnice