Imao sam prošle godine 3 LR košnice...pčele nisu prezimile, odnosno varoa ih napala, a ja prekasno stavio lijek.
Uglavnom fora je to pčelarstvo, treba i nešto vremena, ali ne previše...naravno ovisno koliko imaš košnica. Imao sam i nešto meda, ne znam sada koliko ali sigurno 20-tak kg možda i više, a košnice sam držao u dvorištu u naseljenom mjestu. Također ima u zakonu koliko moraju biti udaljene od susjeda i sl, ali meni su susjedi rekli da im ne smetaju...a i korist je obostrana bila s obzirom da je to selo i da im sve što sade, od voćnjaka pa nadalje znatno bolje raste zbog pčela.
Nisam imao problema sa pčelama, niti sam primjetio da ih je bilo više nego prije nego sam stavio košnice.
Također šetao sam se oko košnica u majci kratkih rukava i niti jedna me nije ubola. Samo ne smiješ sa prednje strane im prilaziti, a kad ideš nešto raditi obavezno zaštitna odjeća, ta odjeća je obično bijela jer pčele ne vole tamnu boju. Pazi kada radiš sa pčeleama da imaš trenirku dolje sa steznicima na nogavicama jer postoji velika mogućnost ako imaš hlače da ti kroz nogavice uđu pa te pikaju.
Živicira ih košnja trave.
U blizini bi ti bilo dobro da imaš tekuću vodu kao što je npr. potok i da ima paša nije daleko jer troše ono što bi inače staile u košnicu na let.
Čitao sam čak da su neki izlječili alergiju na ubod pčela tako što su namjerno dopustili da ih svakih par dana upikne pčela, prvo jedna...pa nakon par puta dvije i tako.
Najbolje bi ti bilo da imaš mentora kao što sam imao ja u kolegi s posla i prijatelja kojemu je otac bio jedan od najvećih stručnjaka u hrvatskoj za bolesti pčela.
Imaš na internetu literature i stranica sa forumima koje su posvećene samo toj tematici (google) kao npr:
http://www.pcelarstvo.hr/ tamo imaš i forum.
Također kada češ tražiti savjet biti će sličnih situacija kao i u akvarisitici npr. gdje svaki istu stvar radi na neki svoj način.
Čuo sam ali nisam se osobno uvjerio da preko udruge u svom mjestu negdje početkom svake godine ima besplatan tečaj, ali to provjeri.
A sad više ne znam kaj bi napisao. pozz