Srpanj 18, 2025, 21:58:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Black Mollie - Bijele kuglice ispod ljuski, Betta - Crvene crte kraj škrgi  (Posjeta: 9955 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ProreX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Black Mollie - Bijele kuglice ispod ljuski, Betta - Crvene crte kraj škrgi
« Odgovori #50 u: Studeni 04, 2011, 09:38:36 prijepodne »
stvar je u tome da ne znam što je najbolje. na žalost. Ideja mi je bila da kakvo takvo lječenje započnem što prije jer je ta nabavka ljeka predugo trajala. FFM i dobre bakterije sam i mislio dodati nakon lječenja. Za aktivni ugljen nisam skužio da mi treba pa ću i njega nabaviti. Njega da držim 24 sata? i nakon toga ide AFFM pa nakon 24 sata bakterije i vitamini.  u filter vraćam staru spužvu ili da stavim potpuno novu? Oče to bit u redu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #51 u: Studeni 04, 2011, 10:12:42 prijepodne »
Nakon liječenja mijenjaš do 80% vode i u filter stavljaš aktivni ugljen i ostaviš da se filtrira 24 sata. Nakon toga aktivni ugljen ide napolje a u vodu ide dupla doza FFM-a i dobre bakterije a slijedeći dan dupla doza vitamina. Bilo bi dobro tijekom ova 3 tjedna svakih 5 dana promijeniti cca 20 do 25% vode a jednom tjedno ubaciti dobre bakterije.

Offline ProreX

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #52 u: Studeni 07, 2011, 08:43:15 prijepodne »
Danas aktivni ugljen ide van, usipavam duplu dozu FFMa i dobre bakterije EasyLife EasyStart prema koncentraciji navedenoj na bočici. Sutra ću vitamine u duploj dozi.

Moram reći da su platiji i dalje jako napuhani, a mislim da znam i zašto. Vidio sam da proždiru biljke dok nema hrane. Još me čudilo zašto mi hrpa lišća nema vrhove i budu pojedena do pola, pa mislim da sam našao krivce.

Na žalost, imao sam jedan nesretan slučaj, drugi crni moli nije preživio lječenje. Ostale ribice su odlično na prvi pogled.

Ne znam jedino dali da u filter vratim spužvu koja je bila do sada i za vrijeme liječenja, ili da stavim potpuno novu spužvu. Ova spužva je cca. 2 mjeseca bila u upotrebi i stajala je u akvariju za vrijeme liječenja Nematolom.

Hvala na pomoći.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #53 u: Studeni 08, 2011, 09:16:12 prijepodne »
Možeš staviti staru spužvu.

Offline ProreX

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #54 u: Studeni 09, 2011, 09:12:15 prijepodne »
Vraćena stara spužva, dodani vitamini u duploj dozi, i žličica soli, kamene.

Ribice su živahne i plivaju okolo, nema 'ležača'. Vidio sam da platiji više ne kakaju tanko i dugačko. Čekam sad da prođe tri tjedna pa da ponovim lječenje Nematolom eventualnih zaostalih jajašca.

Svaki ću dan navečer kad se ugasi svjetlo dodati par kapi vitamina u akvarij.

Kod sljedeće promjene vode stavim opet duplu dozu FFMa i normalnu dozu dobrih bakterija. Na bočici EasyStarta piše da se bakterije mogu dodavati svaki dan po potrebi, pa sad ni sam ne znam dal moj akvarij ima potrebu ili nema?

Jedna zgoda kod kupovine aktivnog ugljena. Uzeo sam aktivni ugljen u rinfuzi, pa sam pitao imaju li za prodat i neke vrečice jer bi se taj ugljen mogao rasprostanit po akvariju, a prodavač je rekao da nakon upotrebe taj ugljen osušim i spremim za kasniju upotrebu. Ja sam pak pročitao, ili mi samo čini, da se taj ugljen baca jer je na sebe nakupio štetne tvari. A i sama cijena tog ugljena u odnosu na cijenu riba nije tako velika, tako da sam ja taj ugljen bacio. U filter sam stavio sterilnu gazu u koju sam nasuo ugljen.

Plavi, puno puno hvala na svim savjetima i pomoći, a i strpljenju.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #55 u: Studeni 09, 2011, 09:35:42 prijepodne »
Da, ugljen bi se u pravilu trebao baciti nakon nekog vremena....jer sve ono sto je pokupio u sebe, pocme ispustati van...tako nekako... osim u suhom stanju, onda moze stajati koliko hoces, ali kad ga jednom smocis, neznam bas koliko je pametno to susiti i ponovo vracati u akvarij....uostalom, kutija ugljena je cca 20kn...tako da...

Obicna zenska carapa ti je odlicna "vrecica" za ugljen.... odrezes koliko ti treba, stavis ugljen, omotas, svezes gumicom (ili samu carapu vezes), properes u vodi i u filter.....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #56 u: Studeni 09, 2011, 09:51:23 prijepodne »
Zahvaljujem Damir_Sl na uključivanju u temu  :zagrljaj:

Evo damir je dao dobar prijedlog sa ženskom čarapom ja sam isto radio pa kada je žena skužila da joj nestaju čarape bilo je  :cekic po bulji: :a050: :a010a: :doh: :g03f0: :sheikh:

Također sve zahvale i tebi ProreX jer si sa ovom temom svima nama ponovo skrenuo pozornost da:

1. Ribe koje se kupuju u Pet shopovima obiluju raznim vanjskim i unutarnjim parazitima
2. Moramo biti oprezni i voditi računa gdje čemo i od koga kupovati ribe te dobro pogledati ribe koje mislimo kupiti
3. Ribe nakon kupnje trebamo držati u karanteni i očistiti ih od vanjskih i unutrašnjih parazita
4. Moramo redovito održavati higijenu vode a ribe hraniti umjereno sa raznovrsnom hranom.

Pozdravljam

Offline ProreX

• Punopravni član
  • **
Odg: NEMATODE i Nestanak riba
« Odgovori #57 u: Prosinac 17, 2011, 12:27:11 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu, jer se radi o istom akvariju u kojeg nisam stavio niti jednu novu ribu, niti jednu novu biljku, a i dalje postoji problem. Da rezimiram u kratko:

Imao sam dva crna molija koja su oba uginula, uginule su mi dvije apistograme agasizzi, a na jednom platiju sam primjetio tanki končasti izmet. Cijeli akvarij sam lječio nematolom, i nakon toga se činilo sve u redu. Ponovno lječenje nematolom sam trebao napraviti za 3 tjedna, ali sam na žalost lječenje napravio za 4 tjedna, jednostavno sam izgubio pojam vremena. No, iako je prošlo 4 tjedna, ja sam napravio potpuno isti postupak kao i prvi puta, očistio sve, usisao dno, promjenio 80% vode i nalio nematol, te nakon toga ponovio postupak čišćenja i izmjene vode. Dva sam dana držao aktivni ugljen u filteru i nakon toga vratio spužvu.

Problem je u tome što su se dogodile čudne stvari:
- nestao mi je jedan Platy, i to ženkica (ja sam mislio da imam dvije ženkice i jednog muškog, ali je ispalo da imam dva muška i ženkicu, koja je jednostavno nestala). Ribicu nisam našao nigdje u akvariju, jednostavno isparila.
- Jedan rhodostomus je jednostavno mršavio sve dok nije uginuo, dok su dva rodostomusa počela dobivat na težini. Taj je rodostomus koji je uginuo i kojeg sam našao na dnu ali bez očiju je cijelo vrijeme plivao i bio živahan kao i svi ostali, jednostavno nije davao nikakve znakove da nešto sa njime nije u redu
- Jedna beta ženkica je dva dana tražila mirnije mjesto i puno mirovala, ali je nakon toga proplivala i sve se vratilo u normalu, evo je pliva kao i druga i nema nikakvih znakova što se s njom događalo dva dana
- ostale ribice se ponašao odlično, plivaju, nema nikakvih znakova da nešto nije u redu.

Ono što me najviše zabrinjava je jedan Platy, i to onaj isti zbog kojeg sam i liječio akvarij od nematoda, opet, nakon dva lječenja, kaka vrlo tanko i često (slika u prilogu), češće od ostalih riba
http://imageshack.us/photo/my-images/14/platya.jpg/

Sad mi već stvarno dođe da raskopam cijeli akvarij, poklonim sve ribice te krenem ispočetka, po propisu, sa 2 mjesečnim cikliranjem, sa 1 mjesečnom karantenom, sa drugačijom podlogom.....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #58 u: Siječanj 03, 2012, 12:42:56 poslijepodne »
Pozdrav ProreX,

sorry jer se nisam javio prije ali sam se bio selio...

Reci ti nama da li je riba imala isti takav izmet i nakon prvog liječenja nematolom cijelo vrijeme ili je izmet bio neko vrijeme normalan pa se opet pojavio?