Uh, uh...
Crveni platy definitivno ima crijevne parazite tipa nematoda a to na žalost znači da i ostale ribe u akvariju imaju iste. Razmisli da li češ ga odvojiti u karantenu i liječiti najbolje Sera "Nematol" ili JBL "Nemol" u kombinaciji sa jednom čajnom žlicom soli na 50l vode ili češ liječiti cijeli akvarij sa istim lijekom u kombinaciji sa soli.
Ja bi liječio onda cijeli akvarij. Koliko će to liječenje trajati? Upute za liječenje se nalaze u kutiji sa lijekom pretpostalvljam ili mi možeš dati još neke preporuke?
Crni plati od prije liječenja ima takve oči a meni se čini da se radi o kroničnom keratitisu i ne vjerujem da mu se više mogu razbistriti oči pa je upitno koliko on uopće vidi? S obzirom da su škrge još uvijek podignute te da riba ima kronični keratitis ja bih ribu odvojio i proveo jednu turu liječenja sa antibiotikom: Sera "Bactopur Direct" ili JBL "Furanol 2" u kombinaciji sa 1 žličicom soli na 50l vode.
OK, odvojit ću ga i liječit zasebno, samo što kad ga odvojim neće biti tretiran Nemolom. Da i njemu stavljam Nemol dok ga liječimo Furanolom 2 (Furanol 2 sam već prije kupio u jednom shopu gdje sam pokazao slike onako bolesnog molija).
Ako nemaš karantene tada od žene uzmi staklenku od 3 litre u nju ulij 50% vode iz akvarija i 50% vode iz slavine bez dodatka sredstva za neutralizaciju klora, ostavi da malo odstoji i onda ulij lijek i ubaci ribu. Predlažem da za liječenje crne platy svaki dan promjeniš cca 30% i toliko uliješ lijeka i soli (30%), liječenje neka traje 5 dana a nakon toga se javi.
OK. Na žalost nemam karantenu. Može li umjesto staklenke poslužiti plastična boca od 5L kojoj sam odrezao vrh . Tog sam Molija stavljao u tu bocu kada sam ga tretirao solju. Nemam dodatni grijač za karantenu, pa me mrvicu strah zbog temperature vode, osobito noću.
Ako češ odmah liječiti i crvenog platy isto napravi sa vodom i prvi dan i svaki dan tijekom liječenja.
Za sada toliko, javi što si odlučio poduzeti i kako su ribe, pozdrav i sretno.
Znači, da utvrdim redosljed i način, čisto da budem siguran.
Crni Moli: Njega ću odvojiti u karantenu i lječiti Furanol 2 lijekom uz dnevnu izmjenu 30% vode. U vodu ću staviti i mrvicu soli. Svaki dan ću dodavati novu vodu i soli po 30% i lječenje traje 5 dana.
Akvarij: Zbog crijevnog nametnika liječit ću cijeli akvarij. Odmah ću promjenit 30% vode, te dodavat Nemol prema uputama na lijeku i količini prema volumenu akvarija. Još ne znam koliko dugo ću lječiti taj akvarij. Dnevno mjenjati 30% vode i toliko dodati soli.
Kod ostalih ribica nisam prijetio takav izmet, ali ne bi htio riskirati da odvojim Platija, a kroz par dana takav izmet primjetim kod neke druge ribe budući si i sam rekao da je to jako rašireno po akvariju.
Kod izmjene vode radim ju na sljedeći način. Usisavačem vodu vadim van sa dna. Istina, zbog velike količine vode koju usisavač povuče ne mogu kod svake izmjene usisati cijelu podlogu, ali se trudim da usisavam u etapama, tako da kroz 2-3 izmjene bude usisamo cijelo dno. Kada bi išao usisavat cijelo dno nebi mi ni ukupan kapacitet vode bio dovoljan.
EDIT:
FFM i vitamine ne dajem tijekom liječenja?