Srpanj 18, 2025, 12:33:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: THE Ficlek (5L)  (Posjeta: 4329 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
THE Ficlek (5L)
« u: Listopad 14, 2011, 14:33:34 poslijepodne »
Opet ficleki!  :hyper:
Kao i obično ne bih imala košaricu neke biljke da me ubiješ  :red:: Ranunculus inundatus, Eleocharis parvulus + acicularis, Rotala r. var. colorata, Cryptocoryne becketii petchii + parva + wilisii, mrva fissidensa i mrvica UG, Taiwan moss na lava grudici, Marsilea hirsuta i u nju popetljana pelia/Monosolenium tenerum, HM, vodena leća, mini Pogostemon helferi, Helanthium tennelum, ficlek Hydrocotyle verticiliata (iza, još se ne vidi), Glossostigma elatinoides iz emerznog u ogradici od plastike, Hydrocotyle sibthorpioides, Juncus repens.
  Podloga je starila 7 mj. u ovom staklu od 5 L: nenamakana zemlja 2 cm, treset 0.3cm i drobljeno hrastovo lišće, puderasti kvarc i kvarcni šareni šljunak 1-2mm u sloju 2 cm.
Ovaj akvarij je bio na prozoru jako dugo za uzgoj puževa botijama i pikanja i pelcanja ficleka, pa mi je pao mrak na oči i sredila sam ga u 20 min.
Hardskejp: kvarcno kamenje iz gorskokotarske šumice, ficlek loze s fissidensom, lava grudica, manje hrastovo lišće.
Temperatura: sobna.
Rasvjeta: stolna lampa sa žaruljom upitne kvalitete.
Filter: za sada još uvijek ne postoji.
Fauna: red čeri  i malajke šrimp, 4 crvena planorbisa, 7 Boraras urophtalmoides, jedan svrdlasti svrdlaš, i anentoma za koju se nadam da sam ju poklopila kamenom po glavi jer mi je jela puževe!
Nemam pojma čiji je to bio štos staviti mi anentomu u akvarij za uzgoj puževa za botije ali kak' se veli revenge is a dish best served cold!  :ljuta:

Akvač je na slici malo mutan, al' se, nadam se, bude vidio napredak kroz tjedan dana.
I ne, ne planiram bettu staviti unutra jer će ovaj akvač, kao i onaj moj NPT od 10 L, biti bez grijača.
Ovo je samo za mini ribice koje moraju biti jedne od onih koje mogu živjeti u čaši vode i biti tolerantne na promjene parametara (ipak je ovo samo 5 L).

Gnojenje: minimalno i odokativno CSM + B, Mg, KH2PO4, K2SO4, kap dnevno EC-a.
.
Izmjene vode bit će 4 dcL dnevno iskuhanom i ohlađenom pipovačom (bez divnog taloga zagrebačke vodurine) da provjerim tezu o algama iz pipe, i isparavnju klora te raspadu kloramina na višim temp., i da naravno ne koristim kelate (npr. Aqua+, onaj vražji FFM i sl.).
Evo i slike mog srednjovjekovnog RO uređaja (il' je to il' ulijevam odmrznutu vodu iz boce).  :D

Eto toliko od mene da se vidi da i ja nekaj radim a ne samo popujem...  :zagrljaj:
« Zadnja izmjena: Listopad 14, 2011, 14:40:41 poslijepodne od Iris »

Offline MEMO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: THE Ficlek (5L)
« Odgovori #1 u: Listopad 14, 2011, 15:02:26 poslijepodne »
po meni je aq pretaman..de malo svijetla u taj aq.mozda da pozadinu promjenis  ;)
MEMO

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #2 u: Listopad 14, 2011, 15:17:55 poslijepodne »
A stvarno ima od svega doslovno pomalo  :D

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #3 u: Listopad 14, 2011, 20:34:24 poslijepodne »
nije loše :up:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2011, 15:50:39 poslijepodne »
A stvarno ima od svega doslovno pomalo  :D

A ficleki.. slika sve govori.  :D

po meni je aq pretaman..de malo svijetla u taj aq.mozda da pozadinu promjenis  ;)

Bum stavila neku drugu bilježnicu iza  ;)

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #5 u: Listopad 16, 2011, 00:31:38 prijepodne »
ma, iris, tvoje akvarije nema smisla komentirat... na pocetku svi izgledaju kao ruzno pace, ali svi se pretvore i u prekrasnog labuda... nemam sumnje ta ce i ovaj tako. ti si kao braca grimm... (xe-xe, cak i znam da ruzno pace ne pripada u nihov opus, ali su mi dobra usporedba).

Offline ani5

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: zagreb
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2011, 14:37:59 poslijepodne »
baš super izgleda.....izgleda veći od 5 l....koje su to ribice unutra kojima ne treba grijač? :)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 19, 2011, 11:53:33 prijepodne »
baš super izgleda.....izgleda veći od 5 l....koje su to ribice unutra kojima ne treba grijač? :)

To su ti "uskličnik rasbore" (točkica na repu i linija po tijelu izgledaju kao uskličnik).  :D U Viliju ih prodaju pod Boraras brigittae, što je vjerujem stvar dobavljača.
http://www.aquariophilie62.fr/nano-eau-douce/boraras-urophtalmoides-t379.html
http://nano-fish.blogspot.com/2010/07/boraras-urophthalmoides.html ;)
Stvarno je sobna temperatura dovoljna (kad se tek upali svjetlo je 22C i penje se radi svjetla i do 26 tijekom dana).

Borare su inače jatašice manje plahe od većine nano ribica, podnose vrlo širok raspon parametara i žive 5-8 g. Dok plivaju drže se uglavnom sredine akvarija i među svim drugim zastupljenim nano borarama (brigittae, sp. "micro", maculata, urophtalmoides) drže se u najužem, najljepšem jatu.
 Ono što im treba da imaju čim ljepše boje i budu zdravije jest kiselkasta voda što se lako postigne dodavanjem češerića crne johe u vodi, lišćem hrasta, tresetom... Vole plivati u čaju! :D

Za sada malo mučim muku s njima što se tiče prehrane jer su jaaaako izbirljive. Argentov Cyclop-eeze je bio fora prva 2 dana, uz mikrocrve i fino mrvljene listiće, a sad samo mikrocrve jedu a drugo pljuju...  :roll: Još ih nisam probala hraniti artemijom.

ma, iris, tvoje akvarije nema smisla komentirat... na pocetku svi izgledaju kao ruzno pace, ali svi se pretvore i u prekrasnog labuda... nemam sumnje ta ce i ovaj tako. ti si kao braca grimm... (xe-xe, cak i znam da ruzno pace ne pripada u nihov opus, ali su mi dobra usporedba).

:-[

Prije Dr. Jekyll and Mr. Hyde.  :D

Vraćam se planetićima  
Iz teme Nature-Jungle NPT 10 L u jednoj od fazi evolucije bili su aktualni lebdeći planetići riccie na flaksu
 i sad su se vratili u punom sjaju i evoluirali u 5 L u lebdeći otok od lava kamena, fissidensa i za sada golih rizoma anubiasa nana petite.
Borare vole biti ispod otoka u sjeni i koze slijetati na njega.
Ono što je ispod njega je mayaca i ona seli više desno malo kasnije.

C. parva je doživjela topljenje starih listova u mekoj vodi  al vidim da ima novih pa..
Voda je mekana no očito ne premekana jer se kozice normalno presvlače, a mayaca se digla iz mrtvih (voli meku vodu).
  Glossa malo raste uvis, no danas sam stavila novi "reflektor" (foliju od ciglice za kavu).
U prednjem lijevom kutu nisu 3 zrna kave nego češerići crne johe.
  Algama ni traga za sada, al' uselila je i jedna zebra nerita (da je bar tiger..) te je instalirana prva opremu u akvarij: termometar, u ne-muškom stilu zalijepljen za ne-prednje staklo.  8)

MEKA VODA JE ZAKON! Nema nikakvog filma po površini, nema rubova od kamenca nigdje, voda je savršeno bistra... Nemam što čistiti!  :a01o0:
« Zadnja izmjena: Listopad 19, 2011, 12:13:32 poslijepodne od Iris »

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 26, 2011, 00:32:50 prijepodne »
Maknula sam fissidens s otoka jer se skuhao pod lampom i stavila javansku mahovinu umjesto njega. Fissidens na panjicu je vracen.
Dodala sam pogostemon a drugo se zgusnulo i sada je osisano, juncus izbacen jer je bio preneuredan u neredu. 
Imam i novi filterčić, majušni i savršen: Aquatic Nature Flow 60 hang on i dodala sam unutra mrvu treseta, 3 g Cococarboa i tkaninu nalik tanjem filcu koju sam dobila protiv slobodnolebdećih algi, diatome i sl. (JBL SymecMicro).

Imala sam frku 2 dana s hidrama koje su mogle ući u akvarij samo preko nerite (koja je uginula od predoziranja EC-om)! Poklala sam hidre sa špricanjem EC-a direktno po njima i sad vidim da ih jedu crveni planorbisi i koze.  :up:

JBL EasyTest 5 in 1 trakice pokazale jezivo tvrdu vodu, usprkos kuhanju i cijedjenju... Znam da te trakice i nisu nekaj posebno, al evo...

KH 15-20
GH>21!!!
NO2 0-0.25
NO3 25-50
pH 7.2
  :-X

Kupujem destiliranu vodu... Za 5 L akvarija ne bu veliki trosak.   ;)

Za usporedbu, u vecem biljnom gdje se voda ne kuha mi je KH veci za 5, GH naravno opet nemjerljivo velik... Dakle ima neke male koristi od tog kuhanja jer ima neprimjetno taloga na rubu stakla akvarija, al opet to nije to...
Ukratko zakljucak jest da mi biljke rastu u vapnu i da izvjesca o vodocrpilistima NISU tocna!  X-(

Crpilište Zapruđe izgrađeno je početkom 80-ih godina, kao interventno, zbog nedostatka vode za opskrbu. Nalazi se u neposrednoj blizini jezera Bundek i rijeke Save. Kvaliteta vode je zadovoljavajuća, uz znatnije kolebanje temperature od 8 do 19°C.

Voda nije značajnije opterećena organskim tvarima iako je u neposrednoj blizini jezera Bundek i uz rijeku Savu, tako je ukupan sadržaj organskih tvari u rasponu od 0,5 do 0,7 mgO2/l, odnosno koncentracija organskog ugljika (TOC) je od 0,71 do 0,80 mg/l. Prisustnost teških metala nije značajna, voda je po tipu prilično tvrda, tvrdoće 14,0 °nj, s elektroprovodljivosti od 430 do 490 mS/cm.

Offline Kiki007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Šenkovec-Čakovec
« Odgovori #9 u: Listopad 26, 2011, 11:14:16 prijepodne »
Što ti je ono zeleno u desnom kutu(tj.u sredini na rubu)?

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Listopad 26, 2011, 13:15:51 poslijepodne »

Usis hang on filtra u kojeg je stavila zelenu spužvu koja služi kao pred filter ili da ne usisa male kozice ili jedno i drugo. Mudro Iris ;).

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #11 u: Listopad 26, 2011, 13:59:03 poslijepodne »
dobre su mi ove zelene planete koje si postavila. Si to sa gumenim ljutcima pricvrstila za staklo ?.. mozda da koju jos stavis ?!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 26, 2011, 22:43:03 poslijepodne »

Usis hang on filtra u kojeg je stavila zelenu spužvu koja služi kao pred filter ili da ne usisa male kozice ili jedno i drugo. Mudro Iris ;).

:D

Evo Kiki, vidi od čeg je to (slika, privitak).

@Galo - da, priljepak, najmanji kojeg sam našla. Ako stavim još koji planetić priljepkom za staklo zauzet će tako i tako dragocjenu litražu il mi na krivom mjestu raditi sjenu. Sada je planetić (otočić) iznad pogostemona što mi paše jer bih htjela da raste malo uvis. Ali razmišljam da flaks zavežem za gumb kojeg bum posadila u podlogu i da mi zauzdana flaksom pluta mahovina zavezana za nekaj nepotopljivo... Al još smišljam kaj bi to "nepotopljivo" moglo biti (stiropor se eventualno napije vode tako da ne dolazi u obzir).

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 03, 2011, 15:00:17 poslijepodne »
Nije neku ludi napredak, al evo bolje fotke.
Nema vise ECa, topim CO2 prek filtera za cigaretu...
Bio je i stakleni difuzor unutra, al je bio prevelik, sunca mu...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #14 u: Studeni 03, 2011, 15:10:23 poslijepodne »
Filter od cigarete je zakon za te mići-mićije. Ja ga imam postavljenog skroz kod dna (da izgleda kao da je za zrak) i izlaz filtera taman udara prema dolje i nosi balončiće svuda po akvariju

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #15 u: Studeni 03, 2011, 15:12:47 poslijepodne »
Mi može netko reći, je taj filter od cigarete uguran samo u cijev ili?

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 03, 2011, 18:34:46 poslijepodne »
Mi može netko reći, je taj filter od cigarete uguran samo u cijev ili?

Pa da! Stisnes vrh i userafis ga u cjevcicu.

Najbolji difuzor na svijetu!  :D Ne moras ga ni prati, samo ga bacis..
« Zadnja izmjena: Studeni 03, 2011, 18:38:35 poslijepodne od Iris »

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 03, 2011, 18:37:36 poslijepodne »
Filter od cigarete je zakon za te mići-mićije. Ja ga imam postavljenog skroz kod dna (da izgleda kao da je za zrak) i izlaz filtera taman udara prema dolje i nosi balončiće svuda po akvariju

Kak imam onaj mini hangonac nemrem bas gurnuti do dole cjevcicu jer ovak bolje rasprsuje, a i bilo mi je ok i kad sam imala U hangoncu u zadnjoj komorici povrata u akvarij, samo sad mi je malo prekratka cjevcica za to.  :up:

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #18 u: Studeni 03, 2011, 18:42:48 poslijepodne »
  :klap: i daje sitne mjehuriće

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #19 u: Studeni 03, 2011, 19:01:12 poslijepodne »
Joj, obožavam ove tvoje punk akvarije. :)

Već vidim da će se i Amanu svidjeti. :D

Vidim da si opet nabavila Ranunculus, a baš mi ga se skupilo dovoljno da ti dam malo. Kak ti se ponaša Utricularia, ne mogu ju baš uočiti? :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 03, 2011, 23:18:44 poslijepodne »
Joj, obožavam ove tvoje punk akvarije. :)

Već vidim da će se i Amanu svidjeti. :D

Vidim da si opet nabavila Ranunculus, a baš mi ga se skupilo dovoljno da ti dam malo. Kak ti se ponaša Utricularia, ne mogu ju baš uočiti? :)

:D ;) Hvala.

Ranunculus su mi pojele botije, pa sijamci i onda je izvirio iz golog korijena i odlucila sam ga spasiti u ovom staklu mada mi se sad pak cini dosta invazivan i nimalo osjetljiv..
    Sad ga vise ne diraju ni u vecem jer ne dobiju jesti kad mi uniste koju biljku...  8)

Utricularia je bila preficlasta odnosno imala je preosteceno korijenje.. Probala bum s njom opet, bez brige, kroz mjesec dana kad dragom naraste opet tepih.  :D
Ne odustajem tako lako. Treba biti tvrdoglav s tvrdom vodom i biljkom koju treba strpljivo odrzavati tako da se akvarij dovodi do ruba koncaste.  :P

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #21 u: Studeni 04, 2011, 00:43:35 prijepodne »
ahhh... Iris  ko Iris... kraljica   kaosa u  malom ;)

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #22 u: Studeni 04, 2011, 08:54:38 prijepodne »
Nepotopljivo kažeš?How about pluteni čep? ...pad mi na pamet i kamen plovučac ali on bi se možda topio u vodi...Ili imaš u ribičkim dućanima jednu stvarčicu koja se zove wasser kugla a izgleda ovako:

imaš ih raznih oblika i boja,dođu par kuna,a dobra fora je kaj imaju i otvore u koje možeš uliti vode pa određuješ koliki im je uzgon...
- :a042:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 08, 2011, 14:42:35 poslijepodne »
Radi seljenja i seljenja biljnog od 100 L i kornjacnjaka, ovaj mali akvarij proslijedjujem ovaj tjedan NJi na brigu, preuredjivanje i sl.  :P
 Pretpostavljam da bu Ficlek postao cisti kozicnjak.  :mrgreen: