Svibanj 01, 2025, 01:29:30 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: 700l mora u dnevnom :)  (Posjeta: 260692 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #350 u: Rujan 12, 2012, 13:25:20 poslijepodne »
nimalo :D

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #351 u: Rujan 13, 2012, 22:37:56 poslijepodne »
Vipko mozes molim te kada ulovis vremena poslikat kako si spojio izlaz iz bio pellet reactora na ulaz od skimmera. Dali je dovoljno da crijevo bude priblicno upereno u ulaz ili si radio nekakvu redukciju?
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #352 u: Rujan 14, 2012, 20:09:52 poslijepodne »
Evo jedva slikao. Ovo je bas u najdaljem i najnedostupnijem dijelu sumpa, pa jedva usao unutra s digitalcem :)

Znaci izlaz iz pelet reactora mi ide na redukciju na užu cijev, pa na kraju je jedan plasticni L i na kraju toga je eheimov ventil s cime prigusujem izlaz da imam odgovarajuci protok kroz reaktor.

Na slici neznam kako ce se bas vidjeti ali jednostavno je za shvatiti. Ono dolje rebrasto s bijelom cjevi (na kojoj su baluncici) je ulazna pumpa od skimmera. Ova zelena cijev na ljevo (ne skroz gore, nego ova malo dolje na koju se nastavlja plasticni L i dolje na dnu se vidi cak i ventil plasticni) je izlaz iz skimmera. Sad dok sam se suljao unutra sve sam cijevi pomakao pa je i ta cijev pala malo dolje. Ona inace stoji naslonjena na pumpu tako da njen izlaz stoji doslovno na onim resetkama koje su u usis za pumpu.

Mislim da je dovoljno cak da je ona blizu ovog usisa, a ne ovako da je bas NA usisu, jer premalen protok ima izlaz od pelet reaktora u odnosu na usis od pumpe, pa ako je tipa 800l/h iz pelet reaktora, a pumpa je 2500l/h, onda moze ti uredno biti i kraj pumpe, toliko jace ona usisava da ce pohvatati ona to sve  :)

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #353 u: Rujan 14, 2012, 20:17:46 poslijepodne »
Ok, hvala ti puno.  :zagrljaj:

Po cemu je najlakse primjetiti da se bakterijska kutura na peletima razvila? Jel postoji oku vidljiva promjena?

Kad ce se akvarij pocet punit koraljima?

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #354 u: Rujan 15, 2012, 15:05:18 poslijepodne »
Pa generalno svi proizvodjaci ti kazu da je potrebno 3-4 tjedna da se naseli dostatna kultura, a neki cak govore da vide razliku u vodi koja izlazi vani. Meni je to sve ciribu-ciriba jer ja nista ne vidim :) Nikakve sline ili particle da izlaze van reaktora. Ali ako ces provjeravati kako napreduju peleti, to ces najlakse raditi s testovima NO3 i PO4 (vidjeti ces da ce poceti padati), a s druge strane primjetiti ces da ti skimmer puuuno vise smeca vadi nego inace. Recimo zapamti ili slikaj kakav ti je bio skimmat i kako ti je kapa skimmera izgledala kada si poceo s peletima. Recimo ostavi kapu 3-4 dana (ako moze toliko izdrzati) i onda vidi koliko ima skimata i kakve je boje (kolicina nije problem ako ce overskimmati i imati ces punu casu skoro mora). Zato najbolje ne dirati skimmer i ne stimati ga i pojacavati mu pumpu (ako se moze podesavati), i ostaviti ga na miru namjestenog na normalni skimming. I onda ces za mjesec dana pocet primjecivati kako ti je skimmat puno tamniji i nesto ga vise ima.

Ovo je moje subjektivno opazanje sto nemora biti 100% tocno i naucno pokriveno :)

A koralje, eh, tank je fully spreman za koralje, svi parametri su super, nema algi nema nicega, samo cisti kamen i cisti pijesak. Ali imali smo nenadane financijske troskove sad zadnjih par mjeseci, tako da cekamo da stanemo na noge i onda krecemo s koraljima :)

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #355 u: Rujan 16, 2012, 00:00:35 prijepodne »
Jos bolje. Sad ce koralji u potpuno zacikliran tank i nema razloga da nesto krene po zlu.

Bit ce prekrasan akvarij...  I ne zaboravi foto update...  :rolleyes:

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #356 u: Rujan 18, 2012, 11:26:35 prijepodne »
Evo da javim dojmove od swabbera :)

Stvar funkcionira boje od ocekivanog. Neopren umjesto gume je pun pogodak. Lagano je se vec zakrivio kako klize prema povrsini, tako da ne radi jako velik pritisak na stjenku. Otvorio sam ga i malo pogledao unutrasnju stjenku. Ljigavo i sklisko. Super, taman kako treba. Znaci da mi ovaj neopren ne skida fini film sto se stvori po stjenci therefore netreba skimmer svaki put prolaziti breakin period. Ovo u biti nebi niti bilo moguce, jer za breakin su potrebni dani ako ne i tjedni, a ovaj swabber mi svako 12h napravi krug. Stoga super je sto je neopren puno njezniji da ostavlja film, ali skida grublje cestice. Radi toga razloga sam smanjio period aktivacije i sada nije svako 12h, nego svako 8h (iako onaj originalni swabber preporuca svako 6h, vidit cemo :)). Ovo sam smanjio tako da povecam ucestalost vrtnje swabbera (jednu minutu radi svako 8h), tako da je vrat jos cistiji, da neda da se ista velikih cestica skupi na njemu, kad vec relativno glatko i njezno neopren prolazi preko njega, postoji moooozda mogucnost da se skupi mulja na vratu pa da neopren nemogne skinuti.

Nije mi bas uspjelo najbolje, ali evo 2 slike da se vidi kakav je vrat. Swabber je prosao u 4AM, a slikano je oko 11AM znaci nekih 7h sporak vrat :)

Generalno sam odusevljen kako to radi, kako skimmer super to sve cupa i izbacuje vani te kako imam relativno maintenance free skimmer, bez ciscenja vrata i praznjenja posude :)

Vidjeti cemo dokle ce ovako :)

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Prvi veći tank i jedini pravi
« Odgovori #357 u: Rujan 18, 2012, 11:54:55 prijepodne »
Možda modifikacija za slijedeći model: "nož" ili taj skidač smeća da bude pod manjim (-) kutem od smjera skidanja tako da otpad lakše klizne u vanjski dio posude a ne nazad u skimmer.

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #358 u: Rujan 18, 2012, 12:00:26 poslijepodne »
Da, to je i Pamook isto sugerirao, i dobra je sugestija, te nebi bio problem i to napraviti, ali stos je da ovo zavrti svako 8 sati, tako da su te cestice sto se uhvate u 8h toliko male, da doslovno pjena sto ide prema gore instantno to pokupi direktno s neoprena i gura gore, uopce ne dojde do vode. Da su to komadi blata od 2-3 dana rada skimmera, onda ok, to ipak treba izbaciti vani, ali ovo stvarno jednostavno sama pjena izbaci nazad.

Ali jos ju ja pratiti sto se dogadja pa mozda spustim vrtnju na preporucenih 6h, pa da jos krace traje period izmedju scrubbanja.

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #359 u: Listopad 12, 2012, 16:47:17 poslijepodne »
Evo imam u planu par modifikacija postojecih DIY stvarcica, i evo opisa prve (uskoro i druga sitnica, samo da mi dojde jedna stvarcica s ebaya).

Znaci problematika s skimmerom. Vidim da je bkaradja u onom svom postu u Oprema forumu napisao identicnu stvar koja se meni dogadja. Naime, kada nestane struje odredjeni volumen vode iz tanka ide u sump, i to sump uredno primi jer ima dovoljno volumena. Ali sto se dogodi kada dojde struja? Povratnoj pumpi treba par minuta dok izbaci vodu iz sumpa u tank i da napravi zatvoreni krug s vodom, a samim time i spusti nivo vode u sumpu. Posto pumpa od skimmera takodjer se odmah po povratku struje upali, ona krene s skimmanjem (iako kao nebi trebala radi volumena vode se upaliti, i istina ne upali se ako je razina vode u sumpu nekih 20cm iznad preporucenog, ali 10 ili 15cm se hoce upaliti, a da povratna pumpa izbaci taj volumen vode od 15cm u sumpu treba joj tih par minuta), i naravno sto ce se dogoditi - overskimm. Iako sam napravio vanjski kanistar za skimmat, ovo mi ga napuni u cas, i eto problema. To mi je jedan problem, i rijesenje njega je da dodam jos jedan plovak na razinu vode u sumpu koji je ok da se skimmer starta. Kada voda se digne u sumpu preko razine plovka, on neda skimmeru da se starta (isto kao sto neda plovak u kanistru za skimmat), kada pomalo on padne na razinu plovka, skimmer se pali. Trosak: par € za plovak, nesto plexija, i jedno sat vremena slobodno. Dobitak: nema overskimma pa da se ili preljava iz case u sump i tank necistoca, ili ako imate odvojen skimmat u drugi kanistar onda se nece taj kanista u minutu prepuniti.

Drugi problemcic vezano za istu stvar (uticnica i relej za skimmer). Naime nekada se dogodi da ili radi overskimminga ili radi moje ljenosti da ne povirim kanistar s skimmatom na kojoj je razini, on se prepuni, i jako cesto se dogodi da ne bacim oko unutra, i onda pola dana ili dan mi skimmer ne radi jer mu plovak u kanistru za skimmat neda da se starta. Bili bilo ljepo da kada se to dogodi, kada je ili sump prepun za skimmer ili kada se kanistar napuni radi overskimminga (ovo je sada napola rijeseno s onim gore plovkom) ili radi jednostavno radi ne provjeravanja kanistra dugo vremena on se prepunio, da nekako znamo za je skimmer stao? E pa idemo dodati jos jedan beeper paralelno spojen na relej na koji dolaze plovci. Znaci kada se iti jedan plovak aktivira (bilo u kanistru ili radi visokog nivoa u sumpu) cut cemo dosadni piiiiiiiiiiiiiiiiiiip. Trosak: 20tak kn beeper u chipoteci i 15minuta vremena. Dobitak: Cujemo kada je skimmer prestao raditi te sprijecavamo da nam tank ostane bez skimmanja neko duze vrijeme.

Idemo slikama to pojednostaviti:

Od komada pleksija, malo sekundnog ljepila i silikona napravimo sljedecu konstrukciju:

Na drugi komad plexija napravimo rupu i pricvrstimo plovak

Na nosac odredimo visinu na kojoj ce biti plovak (vec prije izmjerimo koliko nam treba pa tocno toliki napravimo taj nosac) i onda ga pricvrstimo tako. Meni se najbolje pokazalo zarezati sa strane za sirinu plexija i onda ovaj komad uglaviti unutra, pricvrstiti s sekundim ljepilom da ga dobro uhvati, onda s silikonom okolo. Sada to drzi da se nemoze odvojiti bez da se slomije :) Nastavak od plovka nalemiti dugi kabel i dobro izolirati to

Sada taj kabel ucvrstiti za plexi. Dobro plexi ocistiti s alkoholom pa ili silikonom ili tekucom plastikom. Ako se ne ocisti dobro s alkoholom, plastika ima tendenciju da se odljepi :)

Na zvucnik zalemiti zice i pripremiti izolaziju

Na uticnici izbusiti 2 rupe sirine nogica od beepera

Evo kako to izgleda sve skupušeno u utičnici

Kada stavimo poklopac uticnice nazad to sad izgleda ovako (primjetite izolir na zvucniku, stvarno se JAKO cuje, ovako smo ga malo utišali :))

Shematski ako cemo prikazati kako je prije to izgledalo. Znaci 220V uticnica, 12V (trafo), plovak, relej, i to je sve skupuseno u uticnici da stoji:

Ovo je nova shema (crveno je sto je dodano).  Znaci jos jedan plovak paralelno s prvim plovkom, te beeper paraleno na relej i u seriju s plovcima:

To je to, za sada smo rijesili overskimm u slucaju nestanka struje i alarm kada je kanistar skimmata pun ili je razina vode u sumpu previsoka.

I za kraj evo kratak video kako to izgleda u stvarnosti:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #360 u: Listopad 12, 2012, 16:54:30 poslijepodne »
ovo odavno prelazi granice kucne akvaristike. svaka cast na idejama i realizaciji.   :up:

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #361 u: Listopad 12, 2012, 19:30:40 poslijepodne »
ovo odavno prelazi granice kucne akvaristike. svaka cast na idejama i realizaciji.   :up:

Nemoš virovat na koje sve ideje ti dođeš, moram pod hitno doć kod tebe vidit u živo sve ove DIY sitnice koje život znače :)

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • 092 10000 36
« Odgovori #362 u: Listopad 13, 2012, 08:18:24 prijepodne »
To sam i ja mislio napraviti za skimmer,čak imam i sve dijelove ali se nikako primiti posla od cca 30min :D

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #363 u: Listopad 13, 2012, 08:26:28 prijepodne »

Nemoš virovat na koje sve ideje ti dođeš, moram pod hitno doć kod tebe vidit u živo sve ove DIY sitnice koje život znače :)

Hehe nema problema, samo javi se i to je to. Iako kolega mi s posla govori da sada imas pune ruke posla (treci put  :up:) pa valjda ces uspjeti uhvatiti vremena za skoknit do trogira :)

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #364 u: Listopad 13, 2012, 09:09:25 prijepodne »
Svaka čast na DIY stvarima,pa uskoro nečeš ni morati brinuti se oko tanka nego češ instalirati robota unutra da radi "prljavi" posao  :klap:
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #365 u: Studeni 09, 2012, 21:36:15 poslijepodne »
Evo proslo vec neko vrijeme odkada nismo stavili koju sliku i update situacije.

Tank smo poceli pomalo krcati koraljima, sporo ide jer mjesta je puno, a para je malo :D Tako da vecinom kupujemo iz oglasnika, ali samim time kako sam univerzumski tudum uspio sam pokupiti bubble algu na par kamenja sto sam uzeo koralja. Nisam predobro pregledao i poslje je lagano vidim na par mjesta. Divno. Idemo sada pomalo bitka s time :)

Ostale stvari su ok. Od riba smo dobili 4 antiasa dispara, jos 2 su u dolasku tako da imamo jato od 6 komada, jednu malu dottyback i jos 2 tanga su u dolasku i mislim da ce to biti to sto se tice riba.

Radi pojacanog hranjenja antiasa i generalno kompletnog tanka, malo su nitrati skocili, te smo pojacali biopelete. Sada se u reaktoru vrti oko 1L peleta, a sada za vikend mislim dodati jos 200ml, pa da to ukupno bude 1,2L peleta. Nikakvih kontraindikacija radi povecanja peleta nema posto sam povecanje radio u jako malim koracima, svako 2 tjedna 200ml, ili svaki tjedan 100ml. Tako da to maleno povecanje bakterijske kulture nista nije znacilo za ukupan volumen.

Experimenta radi smanjio sam dodavanje rowaphosa na ispod pola od preporucene doze za moju litrazu, za sada mi izgleda po testovima ok, al subjektivni dojam po koraljima mi je da su se povecali, ali moguce da je to samo placebo efekt sto u glavi znam da sam smanjio rowu, pa mi sve izgleda sumljivo :D Posto sam tek prije tjedan dana radio mjenjanje ugljena i rowe, sacekati cu jos tjedan dana pa cu vidjeti i po testovima i po opcem dojmu da li trebam vratiti se recimo na pola doze rowe, ili cak i nesto vise.

Od ostalih stvari i novosti nista posebno, nesto radim vezano za bolju ventilaciju ispod stalka, nesto sam s RO/DI jedinicom imao problema i nedoumica (otom potom), nesto s pumpama sam radio, wavebox je se stvarno utišao do prihvatljivih razmjera, ali mu je stvarno trebalo poprilicno. Imao sam havariju s FM svijetlom na modulu za visoki napon, al o tom potom isto :)

I evo za kraj par slika, nemoj te me mrziti sto cu ih staviti prilicno, htjeo sam po 2 slike od svake ribe/koralja staviti :) Neki koralji nisu divno otvoreni, a i antiase nikako uhvatiti dok stoje na mjestu s otvorenom gornjom perajom, nego stalno u letu s skupljenom, dotiback isto nikako uhvatiti jer se skriva u kamenjima, a i bicolor blenny isto samo iz rupe mu glavu uhvatim, a doktor tako brzo plese oko tangova da sam jedva uspio uhvatiti par iskoristivih slika. Lysmata inace cijeli svoj zivot je provela naopako ispod platea, tako da slika je losa jer nema nista svijetla (doslovno u mraku ispod platea stoji), a da je lakse vidit sliku sam je rotirao za 180 da izgleda da stoji normalno :) .

Al zato glumci tangovi poziraju da imam gazilion slika samo njih :D Drugi put cu se potruditi malo vise i slikati malo bolje slike ostalih stvari, a mozda i koji novi koralj dođe do tada :)

« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2012, 08:03:52 prijepodne od Vipko »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #366 u: Studeni 09, 2012, 21:39:14 poslijepodne »
ukratko receno - prekrasno!  :klap: :klap: :klap:

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #367 u: Studeni 09, 2012, 22:03:05 poslijepodne »
Lipo lipo!

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #368 u: Studeni 09, 2012, 22:21:44 poslijepodne »
ja kad sam dodao jedan od fosfat removera nebitno koji po uputama za 2 dana mi je euphilia pobijelila ko snijeg, navodno je posrknulo previse fosfata na sebe odjednom

sad se ponovno pomalo vraca boja jer sam odmah maknul F.R. i sve ok

Offline Che*

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #369 u: Studeni 10, 2012, 16:19:24 poslijepodne »
Jos ti fali samo jedna stvar... A ja ju imam :P

UPS uredjaj ( u mom slucaju sa dvostrukim akumlatorom ) spojen na recimo stream pumpu i mozda povratnu pumpu u tvom slucaju.. U slucaju stvarnog i duzeg nestanka struje... :)

Ostalo izgleda fenomenalno. Pogotovo ovi DIY dodaci.

Ako mozes, snimis filmic kad se skimmer sam cisti ? Uhvatis ga oko 16:00  prije pocetka ciscenja i snimis proces?

Offline Glumac ST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #370 u: Studeni 10, 2012, 17:01:07 poslijepodne »
dobro to izgleda ali daj koju sliku tanka ono sve skupa da se vidi

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #371 u: Studeni 10, 2012, 18:08:53 poslijepodne »
Jos ti fali samo jedna stvar... A ja ju imam :P

UPS uredjaj ( u mom slucaju sa dvostrukim akumlatorom ) spojen na recimo stream pumpu i mozda povratnu pumpu u tvom slucaju.. U slucaju stvarnog i duzeg nestanka struje... :)

Ostalo izgleda fenomenalno. Pogotovo ovi DIY dodaci.

Ako mozes, snimis filmic kad se skimmer sam cisti ? Uhvatis ga oko 16:00  prije pocetka ciscenja i snimis proces?

Eh UPS imam od prije 5-6 godina kada mi je crkla prva povratna pumpa radi struje. Picim na APC SmartUPSu 750VA radi sinusoidalnog izlaznog napona radi motora za pumpe. Posto nemam problema s duzinom nestanka struje (uvijek se vrati za max 10-15min) nisam spajao akumulator na nju, a na njemu je samo povratna pumpa + sva elektronika (dozirka, GHL computer, ventilatori, svi releji, plovci, i sl.) tako da mi nikad nije izdusija.

Mogu uvatit kako se skimmer autočisti. Svako 15tak dana samo otvorim i eventualno pocistim onaj neopren koji cisti vrat, jer zna se neeeekada uhvatiti dosta blata na njemu. Rijetko, ali eto. Osim toga svako 5-7 dana ispraznim kantu od skimmata i to je to. Nema smrdljivog ciscenja, nema svakodnevnog praznjenja čaše i sl. Genijalan izum ko god ga je izmislio, za nas koji ne zele biti robovi akvarija :D

Za sada mi je sve automatizirano osim jedne jedine stvari. Hranjenje ide 3x dnevno s FM granulama pomocu automatske hranilice jos jedino manualno moram davati zamrznutu hranu. Morat cu i to smisliti kako automatizirati :)

Glumac mogu uvatiti i cili akvarij ali je dosta prazan, ovih 10tak koralja izgleda smjesno na 180cm duzine tanka. Da ne govorim da za prvu ruku punimo koraljima iskljucivo ljevu stranu tanka, tj. ona strana prema dnevnom boravku, a ona druga je prazna totalno, nju smo rekli puniti iskljucivo fragiranjem postojecih koralja :) Uhvatim danas/sutra pa stavim.

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #372 u: Studeni 10, 2012, 23:15:36 poslijepodne »
Evo taman sam napravio video scrubbera kako radi, tj. kako ga meni zena zove scooper :)

Nemoram cekati 16h, mogu ga manualno upaliti na timeru kada hocu :) Dakle tu je video, upalio scoop, napravio par krugova, i to je to. Vidit cete 2 nakupine blata ali to nije s unutrasnje strane unutrasnje case, nego s vanjske strane unutrasnje case, tj. ono sto se prelilo iz skimmera (valjda ste me shvatili :)) Unutrasnja strana je konstantno super cista, ali ne precista, pa ako ides prstom preko nje proci osjetit ce se film, sto i je bio cilj zasto sam koristio neopren da klizi po stjenci i cisti, a ne gumeni neki brisac. Scoop sam stavio da se pali svako 8 sati, znaci 3 puta na dan, i u 99.9% slucajeva je vrat savrseno cist, jer se u 8h nemoze nakupiti toliko shita da scoop to nemoze skinuti. U onih 0.1% je situacija ako nesto radim po tanku, i skimmer extra skimma i baca smece vani, onda se nakupi malo vise, ali to sam samo htjeo da vidim sto se dogadja, nikada nebi nista reagirao na to (da bi recimo manualno upalio scoop da skine to extra smece), nego bi sacekao sljedeci interval za 8h i vidio da on uredno skine one ostatke od prvog puta. Dakle plug&play, u ova 2 mjeseca sam ga 2-3 puta samo digao i s cetkicom za zube ocistio malo neopren i eventualno casu s vanjske strane da mogu bolje vidjeti status pjene u vratu, i to je to. Ravno 20 sekundi posla.

I jos sam snimio i oba reaktora. Sada se vrti oko 1L peleta u jednom reaktoru, i u drugom reaktoru je rowa (jedva se vidi da je prekrio dno, mislim na svojih 700+ litara da sam stavio 100ml rowe), i aktivni ugljen od FaunaMarina. Moram priznati da sam jako zadovoljan sto me je Petar iz CMA nagovorio da pokusam ugljen od FM Ultra Carb L, pokazao je se odlican, bas sam prije neki dan uzeo drugu kantu od 5ipo litara, tako da ce to sad trajati neko vrijeme :)

Do sada sam koristio iskljucivo NP Biopelete, jel neko koristio od D-D H2Ocean nutrifix? Navodno su isti sistem kao i NP biopeleti pa neznam jel netko koristio i pogotovo jel netko ih mjesao s NP.

To je to za sada, sutra cu kada bude svijetlo upaljeno slikat cijeli tank sto je glumac_st trazio.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #373 u: Studeni 14, 2012, 13:25:05 poslijepodne »
Ja koristim taj isti ugljen i stvarno je odličan.
Pošto mi ga je zafalilo moga si mi prodat 1 litru :)

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #374 u: Studeni 15, 2012, 10:53:32 prijepodne »
A uzmi u Petra mislim da ima i pakiranja od 1,2,5 litara, i dođe ti jako brzo, pogotovo u split. Ako ti je hitno mogu ti (pro)dati nesto za spasit situaciju, al nije mi u interesu preprodavati :)

Idemo dalje, bio sam spominjao da sam imao havariju s svijetlom. Evo da se ne misli da je kod mene sve med i mlijeko, jedan dan mi zena kaze da mi neonke nesto cudno blinkaju (ja nisam bio kuci 3-4 dana) i da se nesto "čuje" u zraku kao izgorena elektronika. I kazem ja ugasi ti lipo to i neka to ceka mene da dojdem kuci. Dojdem kuci, upalim u struju bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz zaiskri, zadimi, i puf dead. O tugo. Jel prigusnica? Jel kontroler za dimanje? Jesu li releji?

I tako ja to rastavim sve da vidim gdje je se onaj bzzzzzzzzzzz dogodio:

Vidim smrdi mi dolje oko onih releja.

Skinem ja taj modul, i vidim nesto malo crnoga ima kraj releja i onih konektora za struju.

Kada sam ga okrenuo naopako imao sam sto vidjeti

Nakon toga pokusao odlemiti one releje i one konektore za struju ali kada sam prvi relej skinuo vidio da je to unutra sve izgorilo, ona plastika od konektora komplet istopljena. Pokusao odlemiti te djelove, medjutim i plocica je cijela izgorila i na kraju se samo prelomila napola. Sada sam vidio da je ono u biti nekakav GHLov modul (pise gore tocno ime modula) koji koriste milion drugih proizvodjaca rasvijete. Nasao tocno taj spare part nekih 35€. Petar iz CMA je odmah rekao da ce on naruciti dio i poslati mi ga o svom trosku sto je OGROMAN PLUS i pravi nacin kako se odnosi prema kupcima te ces zato imati zadovoljne kupce, medjutim to dok dojde iz njemacke i do mene sigurno ce biti 7 dana, a meni se bas toliko i ne ceka, pa sam rekao da cu pokusati ja to sam popraviti.

Sad je trebalo od onog izgorenog dijela shvatiti gdje je sto islo. Releji su srecom 12/220V 16A sto je najklasicniji relej. Spasio sam jedino prvu prikljucnicu na koju dolazi 220V, ostalo je sve u smece. Nasao 2 luster spojnice koje mogu uredno posao odraditi te isao crtati shemu. Bilo je potrebno neko vrijeme i analizu slika prije odlemljivanja i shvacanje logike oko ovog sklopa da bi na kraju shvatio da je ovo jako jednostavna stvar:

Pojedine cijeline sam spojio s tekucom plastikom da dobijem kako tako cvrst modul, a ne da se sve raspe. Tako uz malo strpljena, lemljnja i mjerenja je nastalo ovo:

I nakon toga je ostalo spojiti modul na rasvjetu, spojit sve zice i zicice i vidit jel to radi. Voila, sve fercera, neoni se upalili, dimmanje radi. Jedino me bilo strah jel samo platila ova direktna visokonaponska strana ili je preko releja otislo i dalje do prigusnica pa su i one platile. Al srecom nije.

I za kraj je trebalo pokupiti cijeli nered napravljen na stolu za ovo, ali je bilo prekasno i to smo ostavili do sutra (sad sam u EXIFu vidio da je bilo 2:42AM kada smo zadnju sliku udrili).

I eto tako je zavrsila avantura s svijetlom. Sad ulaziti zasto je se dogodilo mislim da nema smilsla. Posto kada sam sve razlemija i prije nego je plocica pukla napola vidio sam da je najveci udar bio na luster spojici od dolaznih 220V iz mreze i prvog releja, tako da moze biti ili neki strujni udar (nazalost svijetlo je prejako za UPS ali mi je ovo definitivno dalo misliti da stavim barem neki stabilizator napona za svijetlo) ili je se "nekako" smocio kontak i napravio kratki spoj. Ovo zadnje sumljam jer to sam odmah mislio da je, ali dok smo skidali svijetlo ono je bilo savrseno suho, plus imam ventilaciju gornjeg dijela, tako da je stvarno malo za vjerovati da je bilo radi neke kondenzacije. I jos pohvala Petru sto mi je od sljedece narudzbe odbio trosak ovog popravka (koji je bio naravno ispod one kompletne cijene modula) .

Velika hvala mom pomocniku bez kojeg bi ovo bilo nemoguce napraviti samostalno, i kojem nije bilo tesko do 3 ujutro lemiti releje i mjeriti kontakte - mojoj ženici :)