Evo imam u planu par modifikacija postojecih DIY stvarcica, i evo opisa prve (uskoro i druga sitnica, samo da mi dojde jedna stvarcica s ebaya).
Znaci problematika s skimmerom. Vidim da je bkaradja u onom svom postu u Oprema forumu napisao identicnu stvar koja se meni dogadja. Naime, kada nestane struje odredjeni volumen vode iz tanka ide u sump, i to sump uredno primi jer ima dovoljno volumena. Ali sto se dogodi kada dojde struja? Povratnoj pumpi treba par minuta dok izbaci vodu iz sumpa u tank i da napravi zatvoreni krug s vodom, a samim time i spusti nivo vode u sumpu. Posto pumpa od skimmera takodjer se odmah po povratku struje upali, ona krene s skimmanjem (iako kao nebi trebala radi volumena vode se upaliti, i istina ne upali se ako je razina vode u sumpu nekih 20cm iznad preporucenog, ali 10 ili 15cm se hoce upaliti, a da povratna pumpa izbaci taj volumen vode od 15cm u sumpu treba joj tih par minuta), i naravno sto ce se dogoditi - overskimm. Iako sam napravio vanjski kanistar za skimmat, ovo mi ga napuni u cas, i eto problema. To mi je jedan problem, i rijesenje njega je da dodam jos jedan plovak na razinu vode u sumpu koji je ok da se skimmer starta. Kada voda se digne u sumpu preko razine plovka, on neda skimmeru da se starta (isto kao sto neda plovak u kanistru za skimmat), kada pomalo on padne na razinu plovka, skimmer se pali. Trosak: par € za plovak, nesto plexija, i jedno sat vremena slobodno. Dobitak: nema overskimma pa da se ili preljava iz case u sump i tank necistoca, ili ako imate odvojen skimmat u drugi kanistar onda se nece taj kanista u minutu prepuniti.
Drugi problemcic vezano za istu stvar (uticnica i relej za skimmer). Naime nekada se dogodi da ili radi overskimminga ili radi moje ljenosti da ne povirim kanistar s skimmatom na kojoj je razini, on se prepuni, i jako cesto se dogodi da ne bacim oko unutra, i onda pola dana ili dan mi skimmer ne radi jer mu plovak u kanistru za skimmat neda da se starta. Bili bilo ljepo da kada se to dogodi, kada je ili sump prepun za skimmer ili kada se kanistar napuni radi overskimminga (ovo je sada napola rijeseno s onim gore plovkom) ili radi jednostavno radi ne provjeravanja kanistra dugo vremena on se prepunio, da nekako znamo za je skimmer stao? E pa idemo dodati jos jedan beeper paralelno spojen na relej na koji dolaze plovci. Znaci kada se iti jedan plovak aktivira (bilo u kanistru ili radi visokog nivoa u sumpu) cut cemo dosadni piiiiiiiiiiiiiiiiiiip. Trosak: 20tak kn beeper u chipoteci i 15minuta vremena. Dobitak: Cujemo kada je skimmer prestao raditi te sprijecavamo da nam tank ostane bez skimmanja neko duze vrijeme.
Idemo slikama to pojednostaviti:
Od komada pleksija, malo sekundnog ljepila i silikona napravimo sljedecu konstrukciju:

Na drugi komad plexija napravimo rupu i pricvrstimo plovak

Na nosac odredimo visinu na kojoj ce biti plovak (vec prije izmjerimo koliko nam treba pa tocno toliki napravimo taj nosac) i onda ga pricvrstimo tako. Meni se najbolje pokazalo zarezati sa strane za sirinu plexija i onda ovaj komad uglaviti unutra, pricvrstiti s sekundim ljepilom da ga dobro uhvati, onda s silikonom okolo. Sada to drzi da se nemoze odvojiti bez da se slomije

Nastavak od plovka nalemiti dugi kabel i dobro izolirati to

Sada taj kabel ucvrstiti za plexi. Dobro plexi ocistiti s alkoholom pa ili silikonom ili tekucom plastikom. Ako se ne ocisti dobro s alkoholom, plastika ima tendenciju da se odljepi

Na zvucnik zalemiti zice i pripremiti izolaziju

Na uticnici izbusiti 2 rupe sirine nogica od beepera

Evo kako to izgleda sve skupušeno u utičnici

Kada stavimo poklopac uticnice nazad to sad izgleda ovako (primjetite izolir na zvucniku, stvarno se JAKO cuje, ovako smo ga malo utišali

)

Shematski ako cemo prikazati kako je prije to izgledalo. Znaci 220V uticnica, 12V (trafo), plovak, relej, i to je sve skupuseno u uticnici da stoji:

Ovo je nova shema (crveno je sto je dodano). Znaci jos jedan plovak paralelno s prvim plovkom, te beeper paraleno na relej i u seriju s plovcima:

To je to, za sada smo rijesili overskimm u slucaju nestanka struje i alarm kada je kanistar skimmata pun ili je razina vode u sumpu previsoka.
I za kraj evo kratak video kako to izgleda u stvarnosti: