Drugim rijecima, ulijem kolicinu koja mi recimo treba za sljedecu izmjenu, tople vode, i ostavim je da stoji od izmjene do izmjene, znaci 7-8 dana, nepoklopljenu. Prije same izmjene, jos je zagrijem na neku xy temperaturu, a onda kad se ohadi na onu zeljenu vrsim izmjenu? Pojednostavljeno, ovaj sistem ako i nebi imao neke prevelike koristi, sigurno nebi stetio, zar ne?
Jos me zanima, na koji nacin, jasno u nekoj kucnoj varijanti, utvrditi razinu stetnih tvari u vodi? Znaci, direkt iz pipe u casu, kantu, izmjeriti vrijednosti, uliti neki od pripravaka, ponovo izmjeriti i tocno vidjeti promjeni li se tu ista?
Jer, nekako sam stekao dojam da ti proizvodi za neutralizaciju klora i ostalog smeca bas i ne vrse svoju funkciju, ili je ne vrse u potpunosti, pa bi bilo zanimljivo provjeriti,vidjeti, ispitati (ako je to moguce u kucnim uvjetima i sa nekim minimalnim znanjem) dali takav pripravak djeluje ili ne, te u kojoj mjeri djeluje.... Konkretno, ja sam probao sa onim 6u1 testom, tetra cini mi se. I rezultati su identicni, na tri "uzorka".
Voda iz pipe, voda tretirana aquasanom (u drugoj probi sa aquasafeom, u trecoj sa onim jbl-ovim biotopolom ili kak se vec zove), te u "ispravnoj" vodi iz akvarija....
Rezultati - sve trakice su pokazivale identicno, OSIM ove koja je bila u akvarijskoj vodi, njoj je ph bila nesto niza od ostalih, sto pripisujem panjevima koji su unutra. Svi ostali parametri, posebice oni koji se ticu klora su identicni, pa ispadne da svaka od tih voda ne sadrzi ama bas nista stetno u sebi. E sad......logikom, rezultati ne mogu biti isti u sva tri slucaja, zar ne? Znaci, pouzdanost preskupog testa je nekako dosla u pitanje.....
Nadalje, nevezano, ja sam zakljucio da je snizavanje ph, tvrdoce i slicnih stvari jako slicno ruskom ruletu. Jako male sanse da ce sve proci ok, a i pitanje je koliko je to ustvari potrebno. Jer, po literaturi, japanska skocimis riba mozda i zahtjeva ph od 6, tvrdocu od 88 (karikirano), ali to vrijedi za divlji primjerak u svom prirodnom stanistu. Ista ta japanska skocimis riba koja je potomak generacije predaka koji su se radjali, zivjeli i umirali u obicnoj pipovaci, sa ph 8, tvrdocom 22 i slicno..... koliko nju u stvari ima smisla smjestati u idealne uvjete? Odnosno, ne stetimo li joj time vise nego sto joj steti nesto na sto je navikla, da ne kazem na sto je "genetski kondicionirana".....