Srpanj 28, 2025, 20:30:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Promjena vode 30%  (Posjeta: 12507 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Promjena vode 30%
« Odgovori #25 u: Rujan 22, 2011, 08:42:22 prijepodne »
Još jednom zahvaljujem na stručnom odgovoru.

Da, nema nam druge nego koristiti kemikalije za pripremu vode koju čemo ulijevati u akvarije.  :roll:

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #26 u: Rujan 22, 2011, 13:27:02 poslijepodne »
Da, nema nam druge nego koristiti kemikalije za pripremu vode koju čemo ulijevati u akvarije.  :roll:
Kemija je kemija.
Dodaješ tvar 1 da bi riješio tvar 2, onda ti treba tvar 3 da bi riješio tvar 2 itd.
I na kraju imaš kaos u akvariju. Jasno, ne nužno!

Imao sam sreće pa sam (tu) od početka puno učio o akvaristici.
Moje predznanje (kemije) mi daje određenu kritičnost prema svemu što pročitam.
Kolegica Iris me je uputila na Dianu Walstad i njenu NPT (Natural Planted Tank) metodu.
Toplo preporučam njenu (Walstad, ne Iris :) ) knjigu "Ecology Of Aquarium Plants" koja je po mom mišljenju jedna od boljih.

Što se tiče kemikalija za akvarije.  -?
Iskreno, ja dodajem ništa.
Imam kanistere u koje natočim vodu i koji stoje obično tjedan dana.
Dakle kad mijenjam 15%-tak vode u akvariju, "staru" vodu s dna akvarija u kante (koja mi služi za zaljevanje sobnih biljaka), voda iz kanistera u akvarij, i njih odmah napunim vrućom vodom i ne začepim ih već stoje ispod akvarijskog postolja. U vrućoj vodi topljivost (plinova) je manja, a i procesom hlađenja dolazi do prirodnog taloženja iona (karbonata). Dobra ideja je u kanister s vodom staviti grijač (stari akvarijski bez termostata ili neki drugi električni) da on dodatno zagrije vodu tijekom par sati.
Što više znaš kemiju svjestan si kako zapravo nemaš kontrolu nad prirodnim procesima i prepuštaš sve zapravo prirodi "lagano" je usmjerujući.
Kao što kirurg ide najprije na alternativnu medicinu prije nego će ići "pod nož".

Nekada sam namješavao pola-pola demineralizirane i vodovodne ali sam i od toga odustao.
A na samom početku sam koristio i neko sredstvo za neutralizaciju klora i kloramina (Aquatan ili tako nešto), ali je ono završilo kod šogora.

Ljudi često daju savjete za kupovinu ovog ili onog sredstva, a trgovine trljaju ruke.
Kako su kompleksne stvari u pitanji, ukoliko se ne razumije problematika vrlo često se može napraviti katastrofa.
Moj šogor je npr. pokušavajući spustiti pH (u najboljoj volji) pobio većinu ribica jer mu je vrlo vjerovatno pH plesao od 8 do 6, nakon čega se opet vratio u lužnato zbog puferiranja karbonata, i par puta s pH minus je kronično uništio i te preostale ribice. Ove dvije preostale su superjunaci.

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #27 u: Rujan 22, 2011, 20:44:27 poslijepodne »
U Vodovodu su mi rekli kako koriste klor u plinovitom stanju PO POTREBI a ne kao stalnu mjeru. Čuli su i za kloramin ali i da je dosta skuplji i da je voda kod nas još dosta čista pa nije potrebno toliko prčkati oko nje. U Zagrebačkom vodovodu imaju pastrve kao pokazatelj kakvoče vode pa kad one kidnu dalje (oče zbrisati) onda počnu sa kloriranjem vode. To mi je objašnjavao jedan njihov inžinjer.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #28 u: Rujan 22, 2011, 21:14:49 poslijepodne »
Šogore, jak si u kemiji ali meni i dalje nije baš sve jasno. :-[

Daj neki kratki zaključak ali tako da i mi laici razumijemo npr. nešto poput "s obzirom na sve što sam gore napisao smatram da je najbolje ili najmanje loše:
a) najbolje je držati vodu da odstoji barem 2-3 dana
b) dovoljno je vodu držati da odstoji 1 dan
c) potpuno je svejedno da li voda odstoji ili ne

ili s obzirom na dodavanje aquasafe ili nečeg sličnog:
a) ne treba ništa dodavati
b) treba dodavati preparate ali preporučam to ili to a nikako ovo ili ovo"

Prejak si ti za nas, to je "viša kemija" za "obične ljude", daj reci nešto na razini kao da smo mi "osnovnoškolci" a ne "studenti kemije"...

Pozdrav i vidimo se uskoro! :up:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #29 u: Rujan 22, 2011, 21:18:57 poslijepodne »
Taman sam poslao pitanja kad su već stigli odgovori i to dok sam kucao svoj post...

Sad je već puno jasnije! :klap:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #30 u: Rujan 22, 2011, 21:43:13 poslijepodne »
Što se tiče kemikalija za akvarije.  -?
Iskreno, ja dodajem ništa.
Imam kanistere u koje natočim vodu i koji stoje obično tjedan dana.
Dakle kad mijenjam 15%-tak vode u akvariju, "staru" vodu s dna akvarija u kante (koja mi služi za zaljevanje sobnih biljaka), voda iz kanistera u akvarij, i njih odmah napunim vrućom vodom i ne začepim ih već stoje ispod akvarijskog postolja. U vrućoj vodi topljivost (plinova) je manja, a i procesom hlađenja dolazi do prirodnog taloženja iona (karbonata). Dobra ideja je u kanister s vodom staviti grijač (stari akvarijski bez termostata ili neki drugi električni) da on dodatno zagrije vodu tijekom par sati.
Što više znaš kemiju svjestan si kako zapravo nemaš kontrolu nad prirodnim procesima i prepuštaš sve zapravo prirodi "lagano" je usmjerujući.
Kao što kirurg ide najprije na alternativnu medicinu prije nego će ići "pod nož".

Nekada sam namješavao pola-pola demineralizirane i vodovodne ali sam i od toga odustao.
A na samom početku sam koristio i neko sredstvo za neutralizaciju klora i kloramina (Aquatan ili tako nešto), ali je ono završilo kod šogora.

Ljudi često daju savjete za kupovinu ovog ili onog sredstva, a trgovine trljaju ruke.
Kako su kompleksne stvari u pitanji, ukoliko se ne razumije problematika vrlo često se može napraviti katastrofa.
Moj šogor je npr. pokušavajući spustiti pH (u najboljoj volji) pobio većinu ribica jer mu je vrlo vjerovatno pH plesao od 8 do 6, nakon čega se opet vratio u lužnato zbog puferiranja karbonata, i par puta s pH minus je kronično uništio i te preostale ribice. Ove dvije preostale su superjunaci.

Vruća voda ti je baš dobra "fora", počet ću je i ja onda primjenjivati! -?
Ispravak netočnog navoda: nije bila riječ o Aquatan-u nego o Biotopol-u od JBL-a, a koristio sam ga samo na početku (poslije više ne)...
Dobro si rekao, "u najboljoj volji" sam pobio ramireze, a da me je netko na vrijeme usmjerio bilo bi bolje! :-[ Ako ništa drugo puno sam naučio, a ostala su mi još i ta 2 superjunaka... 8)
Inače od onih 5 prevrtača, 3 su se prilično stabilizirala, ne znam što im je sad odjednom, kao da su došli malo "k sebi"!? :o

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #31 u: Rujan 22, 2011, 21:58:04 poslijepodne »
Čini mi se da nitko nije rekao da je dobro staviti u kantu s vodom raspršivač za zrak i pumpom prozračivati vodu. Tako klor puno brže ispari, nego kad voda samo stoji.

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #32 u: Rujan 22, 2011, 22:43:03 poslijepodne »

Mozes onda dodati i Seachem Prime 500ml. 112kn..
odakle ta cijena?

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Rujan 22, 2011, 22:46:41 poslijepodne »
Interesantno!

Hajde da se malo svi nasmijemo - ima li toga kod nas za kupiti?  :D
nema šta nema na e-bayu.. stiže za dva do tri tjedna..

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #36 u: Rujan 22, 2011, 23:32:19 poslijepodne »
je, ali bez poštarine, cijena za slovence!

Pa necu uracunavati 30eura postarine, carinu i porez. To je cijena proizvoda , a sad je drugo sto ti moras dodati jos 200% na cijenu. Tko ide imalo izvan Hrvatske moze nabaviti

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #37 u: Rujan 23, 2011, 11:23:28 prijepodne »
Ok, sad mi je sve jasno. I opet, ama bas nista mi nije jasno.... ;)

Dakle, bolje je da voda stoji sto duze? Ovaj dio nisam shvatio, u kantu ulijes toplu vodu, i onda je ostavis da stoji tjedan dana? Ili joj grijacem konstantno do izmjene drzis temperaturu?

Nadalje, filter u buretu za pripremu vode?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Rujan 23, 2011, 11:53:03 prijepodne »
svatko ima svoju teoriju  :D
ja i dalje tocim iz pipe i kupujem aquasafe od 5l

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Rujan 23, 2011, 22:49:11 poslijepodne »
Pa necu uracunavati 30eura postarine, carinu i porez. To je cijena proizvoda , a sad je drugo sto ti moras dodati jos 200% na cijenu. Tko ide imalo izvan Hrvatske moze nabaviti
e pa zlato moje, zdgrunf je napravio tablicu cijena proizvoda kupljenih u hrvatskoj! da je htio raditi po vanjskim cijenama bilo bi sve još niže..  ;) tvoj izračun se ne uklapa u njegovu tablicu..

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #40 u: Rujan 24, 2011, 07:54:34 prijepodne »
Ono što meni smeta je da ljudi pronađu negdje neki čudotvorni pripravak koji se zove "Skidač tvrdoće" ili "Otopina za čuvanje mog malog pH-metra"  i misle njime riješiti sve probleme.
Nema čudotvornih pripravaka, imaju samo trgovci koji žele zaraditi.

Meni je tu odličan primjer pametnih ljudi poput "ibanez-nešto" koji je sam skužio da može namješati makroelemente iz tzv. bulk kemikalija. To zatim puno jeftinije prodaje i još ponešto i sam zaradi.
A istu tu tvar je mogao spakirati u lijepu bočicu, nazvati je "Kako od mini napraviti makro!" i prodavati je očajnim muškarcima koji bi gnojili svoje, hm, akvarije.

Teško je doći do znanja jer ga ljudi kriju. Ja sam npr. obišao par dućana s istim tim bočicama i na njima nisam našao SASTAV iako su po zakonu obavezni napisati sastav bočice.
Dakle ukoliko se zna sastav, može se doći do tih kemikalija i napraviti željene koncentracije. As simple as that...

Podijelimo informacije!
POmozimo jedni drugima!
 :)

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #41 u: Rujan 24, 2011, 10:18:25 prijepodne »
i prodavati je očajnim muškarcima koji bi gnojili svoje, hm, akvarije.

Misliš da su žene imune na to? :)

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #42 u: Rujan 25, 2011, 15:13:18 poslijepodne »
Ono što meni smeta je da ljudi pronađu negdje neki čudotvorni pripravak koji se zove "Skidač tvrdoće" ili "Otopina za čuvanje mog malog pH-metra"  i misle njime riješiti sve probleme.
Ne misle RIJEŠITI sve probleme nego POKUŠATI RIJEŠITI. Jedan od "čudotvornih" pripravaka je i easy life FFM koji i ja upotrbljavam i za koji vidim na forumu puno hvale.. Naravno da nemam pojma od čega je sastavljen, a ne bi mi značilo niti da piše jer nisam kemičar.. Mi svi koji smo po tebi lakovjerni čitamo po forumima i pokušavamo izvuči što je dobro od te kemije i ne vjerujem da je 985plavi kemičar ali pak sam poslušao njegov savjet o "uklanjanju problema" sa ffm-om. Pokušavamo sa svačime jer ne znamo toliko o tome kao ti, nekome uspije, nekome ne Ispada da je najbolje ništa od tih proizvoda ne stavljati ako nismo izvršili temeljitu analizu vode i pitali kemičara za savjet. Pa dobro onda molim da mi ne preporučujete razne preparate nego isključivo recepte iz bakine kuhinje, po mogućnosti pojednostavljene za lakovjerne tupane kao što sam ja..   >:(

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #43 u: Rujan 25, 2011, 17:28:01 poslijepodne »
Nemoj me pogrešno shvatiti, nisam ja protiv pripravaka (kakvih god).
Dapače, jako nam olakšavaju život. Samo apeliram na oprez.
Ali brate mili nema potrebe za nekim stvarima!
Dao sam primjer svoga šogora i (ne)snižavanja pH zbog tvrdoće.
A čujem i razne savjete za različite, hm, "probleme", koji su po mome mišljenju pogrešni ili u najmanju ruku bespotrebni.

MOJ stav!
Voda je takva kakva je. Tvrda i lužnata. Omekšati i zakiseliti je se može na razne načine.
Samo par sitnih stvari koje mi padaju na pamet!
"Bakin pripravak" je mopan panj za omekšavanje vode, "bakin pripravak" je i treset za zakiseljavanje vode. Ništa kompleksno. Umjesto sredstva za pripremu vode možeš je staviti da odleži i malo je zagrijati kako sam napomenuo. Možeš skupljati kišnicu da imaš mekšu vodu itd itd.

A možeš kupiti RO uređaj, pa skinuti sve ione, pa onda zasoljavati vodu (da ti ne obole ribe), pa onda upuhivati CO2 (da ti raste bilje), pa mikro/makro elementi (da bolje raste). A to sve košta kao sam vrag. I stalno možeš naći milion pripravaka koji će ti pokušati riješiti jednu stvar i onda zeznuti drugu i ti stalno moraš kupovati nove i nove stvari. Jasno katkada se ne može bez toga, ali slijepo vjerovati nečemu nije pravi pristup.

I upravo stoga ja tu argumentiram svoje razloge da ljudi budu kritičniji i da više spoznaju.

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Rujan 25, 2011, 18:08:11 poslijepodne »
A  možeš koristiti bunarsku vodu sa sela, kao ja ,  nema klora   , voda  za pit , pa ak ju ja pijem i moj dida a ima 87, god,  pa još živ, budu i ribe dobro, jest da dida i ja nekad koristimo razne pripravke   za popravit kvalitetu dobre bunarske vode, ( rakija ) :D :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #45 u: Rujan 25, 2011, 18:17:12 poslijepodne »
Rakija i voda se ne bi smjeli miješati  ;)
Kako god voda koju je tvoj deda pio dok je bio mlad nije ista ona koju ti piješ sad. Pesticidi, herbicidi, gnojiva...  :o:

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #46 u: Rujan 25, 2011, 19:30:50 poslijepodne »
A  možeš koristiti bunarsku vodu sa sela, kao ja ,  nema klora   , voda  za pit , pa ak ju ja pijem i moj dida a ima 87, god,  pa još živ, budu i ribe dobro, jest da dida i ja nekad koristimo razne pripravke   za popravit kvalitetu dobre bunarske vode, ( rakija ) :D :D
te pripravke i slične koristimo i s vodom iz vodovoda..   ;) :up:

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #47 u: Rujan 25, 2011, 20:00:26 poslijepodne »
Dakle, bolje je da voda stoji sto duze?
Naravno, kako je hlapljenje neravnotežni proces, potrebno je određeno vrijeme da koncentracija klora padne na ravnotežnu (minimalnu) jer krivulja ima logaritamski oblik.

Ovaj dio nisam shvatio, u kantu ulijes toplu vodu, i onda je ostavis da stoji tjedan dana? Ili joj grijacem konstantno do izmjene drzis temperaturu?
Ili-ili
Može se natočiti ili topla (vruća) ili hladna voda koja će se naknadno zagrijati.
Topljivost plinova je proporcionalna tlaku tzv. Henrijev zakon*.
c(otopljene tvari) = K x p(parcijalni tlak te tvari)
Konstanta K je ovisna o temperaturi (zato npr. ljeti kad su velike vrućine padne konc. kisika u vodi)
Dakle zagrijanoj vodi pada topljivost kloramina, amonijaka, klora itd.

*ruga aproksimacija Henryjovog je tzv. Raoultov zakon koji govori koliki će tlak para biti neke tvari iznad neke otopine te tvari.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #48 u: Rujan 25, 2011, 20:24:41 poslijepodne »
Drugim rijecima, ulijem kolicinu koja mi recimo treba za sljedecu izmjenu, tople vode, i ostavim je da stoji od izmjene do izmjene, znaci 7-8 dana, nepoklopljenu. Prije same izmjene, jos je zagrijem na neku xy temperaturu, a onda kad se ohadi na onu zeljenu vrsim izmjenu? Pojednostavljeno, ovaj sistem ako i nebi imao neke prevelike koristi, sigurno nebi stetio, zar ne?

Jos me zanima, na koji nacin, jasno u nekoj kucnoj varijanti, utvrditi razinu stetnih tvari u vodi? Znaci, direkt iz pipe u casu, kantu, izmjeriti vrijednosti, uliti neki od pripravaka, ponovo izmjeriti i tocno vidjeti promjeni li se tu ista?

Jer, nekako sam stekao dojam da ti proizvodi za neutralizaciju klora i ostalog smeca bas i ne vrse svoju funkciju, ili je ne vrse u potpunosti, pa bi bilo zanimljivo provjeriti,vidjeti, ispitati (ako je to moguce u kucnim uvjetima i sa nekim minimalnim znanjem) dali takav pripravak djeluje ili ne, te u kojoj mjeri djeluje.... Konkretno, ja sam probao sa onim 6u1 testom, tetra cini mi se. I rezultati su identicni, na tri "uzorka".

Voda iz pipe, voda tretirana aquasanom (u drugoj probi sa aquasafeom, u trecoj sa onim jbl-ovim biotopolom ili kak se vec zove), te u "ispravnoj" vodi iz akvarija....

Rezultati - sve trakice su pokazivale identicno, OSIM ove koja je bila u akvarijskoj vodi, njoj je ph bila nesto niza od ostalih, sto pripisujem panjevima koji su unutra. Svi ostali parametri, posebice oni koji se ticu klora su identicni, pa ispadne da svaka od tih voda ne sadrzi ama bas nista stetno u sebi. E sad......logikom, rezultati ne mogu biti isti u sva tri slucaja, zar ne? Znaci, pouzdanost preskupog testa je nekako dosla u pitanje.....

Nadalje, nevezano, ja sam zakljucio da je snizavanje ph, tvrdoce i slicnih stvari jako slicno ruskom ruletu. Jako male sanse da ce sve proci ok, a i pitanje je koliko je to ustvari potrebno. Jer, po literaturi, japanska skocimis riba mozda i zahtjeva ph od 6, tvrdocu od 88 (karikirano), ali to vrijedi za divlji primjerak u svom prirodnom stanistu. Ista ta japanska skocimis riba koja je potomak generacije predaka koji su se radjali, zivjeli i umirali u obicnoj pipovaci, sa ph 8, tvrdocom 22 i slicno..... koliko nju u stvari ima smisla smjestati u idealne uvjete? Odnosno, ne stetimo li joj time vise nego sto joj steti nesto na sto je navikla, da ne kazem na sto je "genetski kondicionirana".....

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Rujan 25, 2011, 22:18:16 poslijepodne »
Mislim da je dida popio više rakije nego vode u životu  :D :D