Srpanj 22, 2025, 17:08:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cikliranje zacikliranom vodom..  (Posjeta: 4874 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline scorpion11

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
Cikliranje zacikliranom vodom..
« u: Rujan 15, 2011, 21:40:05 poslijepodne »
Pozdrav ekipa! Radim novi akvarij od 54 litre i ulio sam u njega 15 litara zaciklirane vode iz starog akvarija skupa sa 35 litara nove vode i namjeravam za 7 dana izmjeniti još 15 litara sa sa zacikliranom iz starog akvarija. Nakon koliko bi mogao ubaciti ribice?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Cikliranje zacikliranom vodom..
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2011, 21:48:31 poslijepodne »
Imas li zaciklirani filter, ili samo vodu?

Ako imas samo vodu, pomogao si si mozda nekih 10%, a odmogao barem 60%, jer si sve ono otpadno iz "stare" vode unjeo u akvarij i pomjesao sa fiskom vodom, a u filteru nema bakterija koje ce se s time boriti...

Da, ok, pomogao si, nije da kreces od ciste nule, ali bolja opcija je zaciklirani filter i pipovaca, nego nezaciklirani filter i "stara" voda iz drugog akvarija....

I principu, ako si siguran da je stara voda ispravna, istestiraj da vidis no2 i no3, ribe mozes odmah ubaciti, isti im vrag.... odnosno, ovisi i o tome koje ribe?

Eventualno ubaci kakvo sredstvo za ubijanje stetnih spojeva (ne aquasafe i slicno za metale i klor), poput ffm-a, nitriveca i slicnih, s obzirom na sve, kupit ce ti vrijeme dok se filter ne zaciklira koliko toliko, a skodit nemoze....

U principu, voda se ne ciklira, tako da, ako ces ti glumiti filter i rasterecivati vodu od smeca dodavanjem friske vode redovito, mozes odmah s ribama, ako ti ribe mogu podnjeti ceste izmjene dijela vode....

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 15, 2011, 22:53:15 poslijepodne »
onda se neću igrati s ribicama (guppy, moly, platy, cory, anci) pustit ću ga neka se do kraja zaciklira..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 16, 2011, 07:17:52 prijepodne »
s ancistrusom nebi smio imati nikakvih problema..... ako ima vode, on bi trebao prezivjeti.... :up:

Corydorasi jesu osjetljiviji po tom pitanju, navodno...moji su isli u akvarij nakon samo 4 dana cikliranja, uz tretman nitrivecom, i evo ih, i dan danas zivi, zdravi, pravi mali bageri.....

Ako imas opciju i mogucnost, radije u taj postojeci akvarij (ako sam skuzio, imas jos jedan?), ubaci dodatni filter, pa nek vrti par dana u njemu, prije ce se nakupiti bakterije na filter materijalu. Ili jos bolje, ako mozes, iz postojeceg filtera izvadi dio materijala i prebaci u novi filter, zajedno sa onoliko "stare" vode koliko mozes, dodaju frisku, i za dan dva imas sigurnu okolinu za vecinu riba......

Offline bundyr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Rujan 16, 2011, 09:37:12 prijepodne »
Da ,se malo i ja ubacim...
Koliko ubrzam stvar ako u novi filter dodam nesto sitno filter materijala iz starog filtera (keramika,valjcici....ne spuzvu)

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2011, 09:43:48 prijepodne »
Da ,se malo i ja ubacim...
Koliko ubrzam stvar ako u novi filter dodam nesto sitno filter materijala iz starog filtera (keramika,valjcici....ne spuzvu)
Jako ubrzaš, time si ubacio već formiranu kulturu nitrobakterija koja se brzo raširi po cijelom filterskom materijalu.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2011, 09:56:57 prijepodne »
Za postupak ubrzanog cikliranja nakon liječenja koristimo ubacivanje dobrih bakterija u filter materijal i u akvarijsku vodu a što znatno ubrzava cikliranje akvarija.

Meni se najbolje pokazao preparat Easy Life EasyStart koji u sebi ima žive kolonije dobrih bakterija a cikliranje nakon 7 dana je već na nekih cca 45%...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2011, 10:09:07 prijepodne »
Sto vise zacikliranog filter materijala uguras u novi filter, skracujes potrebno vrijeme da filter pocme raditi svoj posao....

Uz pun filter starog i zacikliranog filter materijala i prebacivanjem dijela vode, prakticki si odradio pola posla, jedino gdje nema bakterija je podloga, ali to je vec manji problem...

I da, ubacis kakvu "bakterija-tekucinu", i akvarij ti je u rekordnom roku spreman za zivot.....

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2011, 10:56:28 prijepodne »
a kako se zna da je cikliranje zavrsilo? koji je pokazatelj da kad pogledam akvarij kazem: aha, danas je gotovo, ajde ribe nutra?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2011, 11:05:27 prijepodne »
Teoretski je cikliranje gotovo nakon 3 tjedna a to je zapravo potrebno vrijeme da bakterije nasele sve moguće površine u akvariju bez riba uz uvjet da u nekoliko navrata ubaciš malo hrane za ribe.

U slućaju kada imaš ribe u akvariju i vršiš cikliranje ono zapravo bude brže jer ribe stalno proizvode NO2 i NO3 a njihovu razinu mjeriš lističima pa kada NO2 bude 0 a NO3 50 i niže tada možeš reći da je proces cikliranja završio ali uz uvjet da tjedno mijenjaš cca 30 do 35% vode.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 16, 2011, 11:44:06 prijepodne »
a kako se zna da je cikliranje zavrsilo? koji je pokazatelj da kad pogledam akvarij kazem: aha, danas je gotovo, ajde ribe nutra?
Da bi to znao bilo bi potrebno analizirati vodu.
Empirijski znamo otprilike koliko je to (cca mjesec dana).
Kako ide ciklus razvoja korisnih bakterija može se vidjeti na ovoj slici:

Dakle amonijak koji razvijaju ribe iz otpadnih tvari se mora oksidirati u prvom stupnju do nitrita (razvoj bakterije Nitrosomonas) a drugom stupnju do nitrata (razvoj bakterije Nitrobacter). Nitrate troše biljke i ciklus se zatvara.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 16, 2011, 15:55:05 poslijepodne »
Dakle, dali bi mogli reci nesto u stilu ovoga?

Obicna voda iz pipe, jasno, ili odstajala ili tretirana kemijom za uklanjanje klora i metala, je sa aspekta "zdravstvene pogodnosti" prvi dan jednaka onoj vodi koja je u akvariju vec mjesecima?

Jer, u frisko natocenoj vodi, pretpostavljam, nema ni amonijaka, niti icega stetnog za ribe? Kako ribe jedu, kakaju i sve ostalo, povecava se razina amonijaka i ostalih stetocina u vodi, nema bakterija koje bi to mogle razgraditi na neopasne spojeve, i nastaju problemi?

Znaci, mozemo sa nekom sigurnoscu pretpostaviti da su prvih par dana ustvari relativno bezopasni, jer, iako se u vodi pocimaju nakupljati stetni spojevi, njih jos uvijek nema dovoljno da bi nanjeli neku stetu? Sto se desava u slucaju izmjene dijela vode u tih prvih par dana? Izbacivanjem dijela stare vode i naljevanjem nove, pretpostavljam da staru vodu rasterecujemo od stetnih spojeva, ilustrirano, ako je nakon 5 dana u vodi bilo "10 necega", izmjenom dijela vode, mi broj "necega" spustamo na 5,6 ili vec neku drugu vrijednost, nizu od one startne?

Sto se desava u akvariju koji nema biljaka? Gdje odlaze ti nitrati, koji kontinuirano nastaju "preradjivanjem" amonijaka i slicnog smeca?

Dakle, ovo pitam u teorijske svrhe, zbog boljeg razumjevanja tih procesa, manje vise svi znamo da ceste izmjene vode nisu dobre, posebice ne takve koje bi drzale razinu opasnih tvari na sigurnom nivou bez pomoci filtracije, ali cisto teoretski, stima li gore iznesena teza?

Offline scorpion11

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Rujan 16, 2011, 22:17:35 poslijepodne »
Za postupak ubrzanog cikliranja nakon liječenja koristimo ubacivanje dobrih bakterija u filter materijal i u akvarijsku vodu a što znatno ubrzava cikliranje akvarija.

Meni se najbolje pokazao preparat Easy Life EasyStart koji u sebi ima žive kolonije dobrih bakterija a cikliranje nakon 7 dana je već na nekih cca 45%...
i ja koristim easy life easy start za cikliranje, stavljat ću ga kako piše u uputama za 7, 14 i 21 dan..

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Rujan 16, 2011, 22:36:24 poslijepodne »
imao sam identičan skok nitrita nakon cca 2 tjedna cikliranja, kako sa ubačenim bakterijama (Nutrafin), tako i bez njih, pa bih rekao da je to bacanje novaca.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #14 u: Rujan 17, 2011, 12:49:13 poslijepodne »
Ja sam svoj kozičnjak od 25 l napunio svom  vodom iz akvarija od  110 l , ubacio unutra 10 koza  i  4 male ribice od 5 mm, i sve živo i zdravo.
Tek nakon tjedan dana sam promijenio 30 % vode,
Sad kad budeš vršio promjenu vode u akvariju tu vodu nalij opet u  akvarij od 54 l ,prethodno izvadivši 15 l vode ,( po mome mišljenju bez usisavanja dna ) da ti dobre bakterije se nastane u akvariju, a prije ubacivanja ribica onda usisaš dno

Offline maminjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Listopad 07, 2011, 18:48:47 poslijepodne »
Slično pitanje,
planiram iz aq od 120 litara prebaciti biljke, ribice, panj i ostalo u 250 litara.
Imam jedan vanjski kanistar filter u staro i jedan rabljeni isprani rezervni.
Sad je li bi bilo pametno staviti novi filter u stari aq recimo dva tjedna da radi u starom aq pa ga prebaciti u novi
-iako sam u budućnosti mislio obadva koristiti u novom ili prbaciti stari filter i dio vode u novi aq.
Podlogu (hranjiva podloga šljunak kupujem novo za novi aq.
Zanima me kako uz najmanje štete i najbrže odraditi cikliranje i prebacivanje flore i faune u novi jer sam skučen sa prostorom.

Preseljenje sam odgađao zbog toga što sam čekao kišu i RO iz Kine.
Kiša pada fala Bogu a RO kad stigne.

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #16 u: Listopad 10, 2011, 22:13:04 poslijepodne »
Najjeftinija i najlakša metoda staviš staru filtervatu iz starog tanka i za tjedan dana voziš u idealnim uvjetima. Meni je susjed posudio svoju spužvu. Do tada sam pokušavao sa uobičajnim stvarima ali za cikliranje je potrebna i hrana i otpad iz starog akvarija. Dobro je usisati podlogu i to uliti u filter.
To je za one koji ne vole kupi ovo kupi ono a žele biti brzi i učinkoviti.

Offline maminjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Listopad 11, 2011, 21:05:05 poslijepodne »
šta je tu je do početka prebacivanja sam stavio i drugi filter-vanjski, u stari aq pa nek stiji jedno dva-tri tjedna pa ću najprije ''stari'' filter upogoniti na novi aq pa će valjda biti uspješno samo da ubrzam sam postupak prebacivanja da mi nisu dva aq u isto vrijeme u pogonu duže od tjedna. Malo će biti i problema di sa ribama ako budem dirao podlogu.