Srpanj 22, 2025, 01:28:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolestan Molly  (Posjeta: 1562 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dhoraso

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Bolestan Molly
« u: Rujan 12, 2011, 23:04:32 poslijepodne »
Pozdrav ljudi. Prema svemu procitanom ovdje cini mi se da je ovo Ich (ako je tako koji lijek koristiti Serin Costapur ili JBL Punktol Ultra ili neki treci), ali vi cete sigurno znati bolje. Ovako

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 620x390x435mm
-   temperatura, 26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  pH 7,2 KH NO2 0,5 NO3 10
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  2 i pol mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  nakon 5 tjedana 
-   koliko često i koliko mijenjate vode tjedno tjedno 25%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   Atmanov top filter u poklopcu dosao s akvarijem 550 l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala  pranje spuzvi i valjcica u akvariskoj vodi svaki drugi tjedan prilikom izmjene vode
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužva u prvom odjeljku, spuzva i keramicki valjcici u drugom odjeljku

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  1 panj 7 kamenja, sluzi nema, bilo je pri cikliranju na panju
-   grijač 150W Atman
-   pumpa za zrak  ne
-   CO2 sustav – kakav  ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ništa

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  black molly 10ak odraslih 7 malaca, 6 coryja, 4 ancistrusa i 10 Sajica
-   starost ribica    ne znam tocno
-   ima li potencijalnih „terorista“  mislim da ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  jednom dnevno SAK hrana, ponekad blitva, grasak, SAK green tabletice, nedjeljom post

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ništa
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke pošto nemam hranjive podloge biljke su jadne oduvijek

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma iznad glave bijele ranice
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... samo ranice na glavi
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) ponasa se normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije 1 dan
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  nista
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  1 bolesna ribica
-  stanje ostalih stanovnika sve ok

Upravo sam slozio karantenski akvarij od 10l pa cu ribicu prebaciti unutra, filter je zacikliran u glavnom akvariju pa sto se toga tice mislim da nece bit problema.

Unaprijed hvala svima na odgovorima i pomoći.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bolestan Molly
« Odgovori #1 u: Rujan 13, 2011, 09:19:23 prijepodne »
Pozdrav Dhoraso,

Prema ovome što si napisao gotovo sve radiš dobro i kako treba a za to ti šaljem sve pohvale  :klap:

Ima nekoliko sitnica za koje ću ti dati savjet u nastavku ali prvo da riješimo ranicu na glavi. S obzirom da nisi poslao fotografiju to nam otežava konkretno prepoznavanje problema pa ću samo nagađati da se radi o malenom otvorenom čiru (apscesu) koji je nastao na oštećenom dijelu kože. S obzirom da govoriš da se radi o malenoj ranici predlažem ti da koristiš jednotjednu terapiju za podizanje imuniteta riba u akvariju i popravljanja kvalitete akvarijske vode i to na slijedeći način:

-. Napravi promjenu 35% vode sa uz usisavanje prljavštine sa podloge i operi stakla u akvariju te ulij duplu dozu Easy Life FFM-a (kupuje se u pet shopu) na cijelu litražu akvarija
-. slijedeći dan ulij duplu dozu vitamina za ribe ( Sera Fishtamin ili JBL Atvitol)
-. slijedeći dan ulij propisanu dozu FFM-a
-. Slijedeći dan propisanu dozu vitamina
-. peti i šesti dan ništa
-. sedmi dan promjena 30% vode + propisana doza FFM-a
-. osmi dan propisana doza vitamina

Dakle, ako se radi o malenom oštećenju površinskog sloja kože tada će ranica zacijeliti sama od sebe bez upotrebe lijekova.

U nastavku ti šaljem neke savjete za koje predlažem da ih ubuduće primjenjuješ:

U tvom su akvariju visoki nitrati i nitriti vjerojatno zbog toga jer nemaš podlogu u akvariju a površina spužvi koje imaš u filteru je relativno mala pa je tako i površina na koju se naseljavaju dobre bakterije mala te je smanjena i njihova moć neutralizacije nitrata, amonijaka, nitrita i dr.

Ovaj problem sa povišenim nitratima, nitritima i fosfatima rješit ćeš na način da ćeš i dalje svakih 7 dana obavezno raditi promjene vode cca 30 do 35%.
Spužve i valjčiće ne smiješ prati često već jednom mjesečno i to samo proprati u zamijenjenoj akvarijskoj vodi
Slobodno počni koristiti gnojivo za biljke Easy Life "Profito" te tekući CO2 Easy Life "Carbo" a več sam ti napisao za redovnu upotrebu Easy Life FFM-a i jednom tjedno dodaj vitamine
Ribe i dalje hrani jednom dnevno (po vrlo malo) uz upotrebu povrća a corydorase i ancistruse hrani sa tableticama za ribe dna i kuhanim povrćem (ancistruse)
Jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane

Za sada ovoliko ako uspiješ staviti fotografiju čujemo se ponovo, pozdrav i sretno.

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 13, 2011, 09:26:40 prijepodne »
Puno hvala, prvom prilikom poslikam. da li da ribicu prebacim u mali akvarij za svaki slucaj ili da to sve radim u glavnom akvariju?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 13, 2011, 10:00:25 prijepodne »
Bolesnu ribu ostavi u velikom akvariju i u njemu provedi ovu jednotjednu terapiju popravljanja imuniteta riba i akvarijske vode.

Za svaki slućaj što prije postavi fotografiju bolesne ribe, pozdrav.

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 16, 2011, 11:49:38 prijepodne »
Sve radim kako je opisano, no sinoc sam primijetio da mi voda lagano smrdi. ne znam kako da opisem taj miris, nesto tipa jezerske vode. miris nije neugodan, ali se osjeti

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2011, 11:53:41 prijepodne »
To je normalan miris akvarijske vode na višim temperaturama vode.

Kako je ribi?

Nisi postavio fotografije?

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2011, 11:59:29 prijepodne »
nikako ju ne mogu uhvatit na miru da slika bude ostra, no te bijele flekice se smanjuju, nisu jos potpuno nestale

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2011, 12:04:38 poslijepodne »
Ako se smanjuju a riba normalno pliva po akvariju, ne skriva se, ne miruje i brzo pliva na hranu a apsces se ne povećava tada sve i ide ka izliječenju.

Drži se tretmana i nadam se da će sve na kraju biti ok.

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2011, 12:10:25 poslijepodne »
Sve ovo sto si naveo je tako, ponašanje je skroz normalno. jedino me zabrinuo taj miris vode ali kazes da je to ok na višim temperaturama. Kod mene je trenutno 26. Javim se na kraju tretmana s rezultatima.

Hvala na pomoći

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 06, 2011, 09:25:44 prijepodne »
Update stanja - ribica se oporavila, fleke nestale, cak se i miris vode normalizirao.

Hvala puno Plavi  :klap: :klap: :klap:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Listopad 06, 2011, 09:39:23 prijepodne »
Drago mi je da je sve ok, pozdrav i sretno.