Poz! Potencijalni problem, nadam se da panicarim bezveze....
Dakle, jedan skalar mi se malo cudno ponasa. Stalno otvara-zatvara usta, kao da ubrzano dise. Pliva normalno, nikakvih promjena na sebi nema, jedino sto ne leti na hranu kao ostali. Dali je to znak za uzbunu, ili je sve ok?
Evo i tehnikalije..
Akvarij 200l, temperatura negdje 27-28C. Tocne parametre vode neznam, tester 6u1 pokazuje da je sve ok, osim tvrde vode i veceg PH, ali tako je od prvog dana. Akvarij star nekih 3 mjeseca, naseljavanje pocelo nakon cca tri tjedna, zadnja riba dodana....pa, prije vise od mjesec dana.... Voda se mjenja svakih 15 dana (recimo).....30-tak posto. Dno se usisa koliko se moze, jer je hrpa biljaka...
Filtracija je jedan preljevni s powerheadom 1200l/h, te jedan unutarnji od 800l /h. Filter materijali spuzva, keramika, zeolit i nekakav vulkanski kamen (neznam tocan naziv, a mrzi me traziti pakiranje da procitam).... zadnje ciscenje filtera je bilo prije 10 dana. U akv. vodi, jasno.
panjevi - 2 mopana, cisti kao sunce. nista na njima cudnoga. Grijac 200w, radi kako treba. Pumpa za zrak nema, nutarnji filter namjesten da mreska vodu na povrsini. Co2 nutrafinov. od kemije nista, profito po propisanoj dozi, i aquasana kod mjenjanja vode. Bilje zdravo, bez algi, bez trulih listova, tu i tamo gricnuto po vrhovima....
Stanovnici....uh, ima svega. Skalari, botie, corydorasi, ancistrus, jedan zalutali pleho (privremeno na udomljavanju), 2 sijamska algojeda, udovice, jedan pangasius (barem mislim da je to, isto na privremenom udomljavanju)....Starost riba, nemam pojma, sve su male, osim tri skalara koji su veliki, nisam ih tocno mjerio, od 10-15cm visine su.... Teroristi nista, svi se dobro slazu. Hranjenje granulatom, tabletama i stapicima za ribe dna, nista posebno....hrana ok, nova.
Simptomi - napisah. Ubrzano "dise", otvara, zatvara usta brzo. Normalno pliva, ganja se po akvariju, ne zavlaci se nigdje, mozda je malo mirniji nego obicno, ali ne bjezi od ostalih stanovnika. Jedino sto za hranu nije zainteresiran. Simptom uocen jutros, sinoc kod hranjenja sve bilo najnormalnije...
E sad vi recite, dali je to neki problem, ili sam ja paranoican? Od ljekova imam jedino tetrin general tonic, razmisljao sam vec da ga vadim u kakvu teglicu i doziram lijek....trebam li, ili je to nesto sto je u granicama normalnog ponasanja?