Kolovoz 13, 2025, 07:29:27 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Savjeti, prijedlozi, ideje  (Posjeta: 5616 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Savjeti, prijedlozi, ideje
« u: Rujan 03, 2011, 16:05:35 poslijepodne »
Poz!

Igrom slucaja sam dobio akvarij od 210 litara, sto je odlicna vijest, ali imam par problema, pa molim vase savjete, misljenja, ideje, prijedloge, sugestije....ok, skuzili ste...

1. Dakle, akvarij je cudnih dimenzija, sto je moj prvi problem. Duzina 120, sirina 50, visina 35..... u centimetrima pricam, jasno.
2. Nemam gdje s njime. Pod ovim mislim "nemam mjesta u dnevnom boravku gdje su ostali akvariji". Imam jednu prostoriju sakrivenu od pogleda i svega, nekakva radionica u kuci, recimo. Cisto, uredno, prozracno, grijano, sve 5, jedino nije na vidnom mjestu.
3. Ako uzmete u obzir malu visinu akvarija, i to da nece biti vidljiv osim ako nekome idem pokazati....

Sto staviti od riba? Neki prijedlog, sto bi bilo zadovoljno tim dimenzijama i litrazom, Ne sad nesto komplicirano sto zahtjeva neke biljke, podloge, rasvjetu, co2 i slicno, nebih ulagao nista previse u taj akvarij, a opet, bezveze mi je drzati ga praznog ili (barem zasada) prodati/pokloniti/mjenjati, ali i to je opcija ukoliko ne pronadjem neke zanimljive ribe kojima bi odgovarao mir, tisina  ;) , bez radoznalih pogleda (osim moga jasno), ali i ova visina akvarija...

pa eto....dajte kakav prijedlog, ideju i savjet....

Offline dante

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Savjeti, prijedlozi, ideje
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2011, 16:24:32 poslijepodne »
1. Nije uopće problem. Dapaće, mislim da je to savršeno za neke male, miroljubivije Malawce. Održavanje jednostavno baš kao što si napisao, a izgleda prekrasno.
2. Daj ga onda meni.  :D
3. Visina dovoljna za ovo, a radiš ga za sebe, a ne za komšiluk.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2011, 16:34:30 poslijepodne »
Mbune vec imam, zasada samo par komada u slicnom akvariju (visine 40cm, dakle malo veci)...... pa sad, bas u dva akvarija drzati istu stvar.....

Ali, biljezim prijedlog....

Tiho i oprezno cu pokusati pitati, vec sam jednom "dobio po nosu" zbog tog pitanja....ali eto... 2 oskara?  :-[ :P 8)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2011, 16:43:59 poslijepodne »
Eto ti još jednom  :a078:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2011, 17:02:30 poslijepodne »
Nista, uletit ce meni i jedan od 500l na ovaj sistem.... :D

A neke druge ribe, sareno i ljepo?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 03, 2011, 17:19:30 poslijepodne »
A centralna Amerika? Nešto od nigrića, sajica, multispinose, firemouth...? Za jedan par Jack Dempseya bi možda bilo malo knap, al mislim da bi mogli proć. Ili Acare.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2011, 17:34:21 poslijepodne »
Ja bi napravio neku Amazonu sa puno Corydorasa, neonki i Apistogramma. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 03, 2011, 20:33:21 poslijepodne »
Odlicna ideja. 2 nigrica vec imam, njima bi tih 200 litara bilo odlicno. Samo, sto staviti s njima? " komada u toliki akvarij mi malo bezveze.....

A nabaviti jos kojega pa drzati samo njih? U kojem broju, kako bi stanje bilo s obzirom da ovo sto imam je vec formiran par (musko i zensko)?

Slusam ideje dalje....

Wickermann> odlicna ideja, ali to podrazumjeva i bilje, i svega necega... a i uostalom, mislim da je vrijeme da stavim u potpis "necu neonke"..... :D

Zezam se malo, ali.....neonke su mi onak ljepe ribice, mirne, simpaticne.... a ja bih nesto sto je vise u "MMF" kategoriji ribe....

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2011, 21:11:20 poslijepodne »
Pa napiso sam ti. S njima moš miješat sajice, multispinose, firemouth:

http://americki-ciklidi.webs.com/apps/blog/show/3064557-cryptoheros-sajica

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=512:archocentrus-multispinosus&catid=16:ciklidi&Itemid=58

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=557:thorichthys-meeki&catid=16:ciklidi&Itemid=58

Jedno 8 komada sve skupa. Samo nigriće uvijek stavljat zadnje jer ak druge ribe dođu na teritorij koji ovi smatraju svojim... Pogotovo šta imaš mrijesni par.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #9 u: Rujan 03, 2011, 21:12:41 poslijepodne »
Kužim, da. A Tanganyika neka, sa školjkašima tima Multifasciatusi i neki neagresivniji ciklidi? (lupam napamet jer se baš ne kužim u ciklide, a i ne znam kaj sve već imaš doma :D)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 03, 2011, 21:29:39 poslijepodne »
Sto imam....

Skalare, nigrice, mbune (za sada samo mbambe i ornatuse, mali su, kad narastu ici ce jos stogod), zlatne, bettu, jednog duha, popratnu bandu u vidu botia,corya, udovica, sijamaca, ancistrusa i jednog pleha ne racunam...naravno&jasno, nisu svi u istom akvariju, da netko nebi pomislio....trenutno stanje - 5 staklenih kutija...i broj raste, izgleda....

Pa onda "e imam ti neki akvarij, oces?" ja kazem ocu....pa stigne jos jedan od 60 litara (trenutno udomljava nigrice, dok ne smislim sto cu s njima, i oni su dosli na sistem "evo ti ciklidi pa probaj...."....
Nekidan, "e, os ti ono moje smece od akvarija, sin pokidao filter, zena polomila poklopac, grijac pukao"...aha, jasno da ocu - 210 litara stakla u garazi....

I sad to "smece" treba necime napuniti....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 03, 2011, 21:38:50 poslijepodne »
Dante> oo da.... hvala! Nisam skuzio da se to odnosi na zajednicki zivot sa nigricima, ali...oooo da! Hvala!..

Thorichthys meeki......cryptoheros sajica...mi lakj it.... :up: Recimo po 2 od svake vrste plus 2 nigrica plus koji...ancistus, moze li? Pleho?

Ima toga gdje kod nas za nabaviti, ili?

Setup akvarija pijesak i kamen, ili?

Hvala!

Zasada je ovo pobjednik, ako nekome sine neka egzoticnija i neobicnija ideja....slobodno!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 03, 2011, 21:57:17 poslijepodne »
Ima obično toga svega za nabavit. Probaj im složit neki biotop pošto je to sve centralna Amerika. Evo ti tu TiTech-evi akvariji. Jesu malo vekši, al tak bi to nekak isto trebalo zgledat pa možda dobiš ideju:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=18505.0

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=25829.120

Mislim da stvarno neš požalit ako se odlučiš na to. U tom akvariju nikad nebu dosadno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 03, 2011, 22:15:34 poslijepodne »
A je me tesko nagovoriti...

Ovi akvariji su strava, ovaj moj im litrazom nebi mogao posluziti ni za filter....ali, okvirna ideja je tu....

Pronjuskat cu malo o tom biotopu, pa cu nesto improvizirati, ako ej suditi po nigricima - pijesak, i to tone i kubici, stalno kopaju rupe po pijesku, uglavnom na prednjem staklu ima barem 10cm nabacanog pijeska, sve nazad su pocistili i nagurali naprijed....

Nego, sto se desava s tim ribama i nigricima ako ovi budu imali male? Ce koja prezivjeti tu situaciju?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 03, 2011, 22:30:51 poslijepodne »
Prvo čuvaju potomstvo i to tako da doslovno nedaju ni piranama blizu, al kad se počnu spremati za drugi mrijest obično pojedu staru turu jer ih smatraju kao prijetnju malcima. Ako ih želiš sačuvati trebaš ih samo na vrijeme odvojiti.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 03, 2011, 22:37:26 poslijepodne »
Ok, koliko vidim, samo tjeraju, bas ne ubijaju ribe iste velicine kao sto su i one, pa cu (mozda i pogresno) zakljuciti da se ovim vrstama sto si naveo nista nebi trebalo desiti ako nigrici i budu imali male.....

Ok, jos razmisljam i vazem.....

Puno hvala! i ako netko ima nesto za dodati i predloziti, moze slobodno....

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 03, 2011, 22:44:22 poslijepodne »
Ma ne ubijaju, samo tjeraju, ako su ove dovoljno pametne da se povuku.  :D
Inače se nigrići bez imalo straha zaletavaju i na puno veće ribe od sebe. Zato je važno u akvariju napraviti i podijeliti setup tako da svaki mrijesni par ima svoj teritorij, npr hrpu kamenja, i onda nebi smjelo bit problema.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 03, 2011, 22:54:41 poslijepodne »
Oke!

Sve sam (valjda) razumio.....sad cekam jos koji prijedlog, ideju i sugestiju, ako ne....a valjda ce ici ova kombinacija.... :up:

Spremno pruzam usi i glavu za jos jedan udarac.... a jedan oscar?  :poguzi:

Iako....bolja polovica nesto "navija" za 200 litara mora.....sa kojim koraljcicem, barem 2 ocelatusa..... hmmm, nekako mi ne uspjeva da joj objasnim da ce to kostati poprilicno...da tu nije dovoljno utrpati 2x jaki filter i biti miran, ali mi nesto ne uspjeva....valjda se ne trudim dovoljno.... :fun:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 03, 2011, 23:11:21 poslijepodne »
A gle, živjet će, al di češ takvu ribu mučit u tome. Za jedan par oskara najljepše bi bilo imat akvarij od dva metra, bar kojih 500-tinjak litara. Onda oni dođu do izražaja i stvarno ih je oku ugodno za vidjet. A draga ti ima dobar ukus, al stavi joj na papir kolko bu igranka s morem izašla pa možda i promjeni mišljenje. Za ovo ti je doslovno dosta malo jača pumpa, kakav grijač, jedna neonka i malo kemijanja.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 03, 2011, 23:15:20 poslijepodne »
ma znam...samo pusta zelja izgleda....

Ali, neka stoji i ta opcija otvorena....

Ma vjerovatno cu ici na ovaj tvoj prijedlog, da spojim ugodno s korisnim (nabavim nesto novo i udomim nigrice u pravi akvarij)....

tih riba koje si preporucio sigurno nema u trgovinama, barem ne kod mene, pa ako netko zna kako ih nabaviti.......

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #20 u: Rujan 04, 2011, 01:11:37 prijepodne »
Jedan član je nedavno udomljavao multispinose i green terore. Po ducanima možeš kupiti meekije, salvinije, sajice, severume...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 04, 2011, 08:22:59 prijepodne »
Mislim da je u Viliju obično bio dobar izbor CA ciklida.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 04, 2011, 10:41:06 prijepodne »
Hvala ljudi....

Akvarij je trenutno na probnom punjenju, neka odstoji pod maksimalnim opterecenjem dan-dva-tri, da vidim hoce li biti kakvih neugodnih iznenadjenja.....

Sto se riba tice....kod nas postoje tri trgovine, u jednoj prakticki nema nista od riba, u drugoj je izbor jako dobar, ali nazalost, sve klasika, skalari, tetre,neonke, cistaci i slicno. U trecu iz principa ne idem, tamo je izbor jos bolji, ali nista od navedenih vrsta, isto samo klasika.....tako da.....trenutno bas nemam ideje kako nabaviti te ribe, pod uvjetom da i nadjem trgovinu koja ih ima, opet ici po njih.....nije mi bas neko rjesenje...

Ali dobro, vremena ima, polako....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 16, 2011, 15:19:12 poslijepodne »
Evo, nove zamisli i ideje iz djurine kucne radionice.... :D

Ali, stvarno bih trebao pomoc...

Dakle, ona dva gorespomenuta nigrofasciatusa su jos u igri....nekako prikladno drustvo im pronaci je izgleda nemoguce...

Pa sad citam po netu varijante sto ljudi sve drze s njima, pa idemo redom, volio bih cuti komentare i misljenja...

Pirane - jedino sto mogu ubosti su collosoma pacu..... ali negdje citah da to naraste kao omanji sleper?
Cichlasoma salvini - ca ciklidi, meni su prekrasni, jedino me zeza sto su mali, manji su od nigrica, ako se odlucim za tu varijantu, hoce li biti problema?
Pleho i ostali L-ovi..... negdje citas da moze, negdje da ce brzo biti sahranjeni....misljenja?
Fosilis i slicni "sisavci" (zezam se, tako ih ja zovem)....=????? U kamenu i pijesku????
Bottie - ovo mi je malo debilno, ali eto? Botie i nigrosi???? Mislim, idemo jos jednom ????????
Oscar - je, vec sam dobio po usima, ali.... imam opciju pokupiti par oskara, manjih, kad narastu mogu ih vratiti (kad se formiraju parovi, uz malo srece).....????
Duhovi, nozevi i ostala banda????? Mislim, ?????
Silver dollari? Islo bi ili nebi?
Bicolori? Moze, nemoze?

E sad, nije vrag da nitko nije drzao nigrose, ili da drze samo jednog ili dva primjerka, osim onih navedenih ca ciklida (sajice i thorovi), ima li jos ista sto moze s njima, a da je malo lakse za nabaviti, jer s ove dvije vrste nemam srece u nabavci....

Biotop me previse ne dira, dok god nece biti krvi u akvariju. Ili da prezalim taj akvarij, neka budu sami, sto cu sad s njima...po onoj staroj "live long and prosper"....

Hvala!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #24 u: Rujan 16, 2011, 15:25:30 poslijepodne »
Salviniji su ti žestoki figteri, mogu oni sa nigricima. Imam ti ja 2 meekia ako hoćeš na poklon.

I da, CA ciklidi će se stalno koškati međusobno, to je za njih normalno.
« Zadnja izmjena: Rujan 16, 2011, 15:31:40 poslijepodne od Dellete »