Lipanj 27, 2025, 20:57:53 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: iguana muzijak zenka  (Posjeta: 3449 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline snakeseye

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Na hladjenu do 9.10.2010
iguana muzijak zenka
« u: Rujan 01, 2011, 22:33:07 poslijepodne »
pitanje
smiju li muzijak i zenka bit zajedno u terariju stalno ili  bi trebali bit odvojeni.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: iguana muzijak zenka
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2011, 07:06:22 prijepodne »
Dok su mladi, mogu koegzistirati u velikom terariju (površina podnice barem 2 m2, visina barem 1,80m). Odrasli (spolno zreli) mužjak će uništiti ženku stalnim pokušajima parenja, pa ih nije dobro držati zajedno, osim ako im ne možeš osigurati smještaj veličine staklenika od 10-15m2.

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2011, 19:04:00 poslijepodne »
pa ono imam sobu 4x4 visina od 1.70 do 3.5 posto neam ravan strop i velik dio sobe je sreden iguani za penjanje

Offline Green

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2011, 21:01:05 poslijepodne »
pa ono imam sobu 4x4 visina od 1.70 do 3.5 posto neam ravan strop i velik dio sobe je sreden iguani za penjanje

misliš jednu držati u terariju a drugu van ili? ako je tako, mislim da ti to nije baš najsretnija solucija, po guštera,a i po tebe....Jedno je povremeno ih pustit po sobi kad prerastu dimenzije nastambe. Em se po stanu/kući ponašaju ko slon u staklarni,ruše sve pred sobom,zavlače se i veru svuda,obavljaju nuždu po sobi itd a što je još bitnije jezikom konstantno "ispipavaju" tlo pod sobom i usput se nagutaju svega i svačega,ali to je već patologija, a tu je i prozor koji nećeš moći držati otvoren jer će šmugnuti van.
Ne želim govoriti u tuđe ime (nick :D ) ali mislim da će ti svi reći isto..

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 06, 2011, 05:45:04 prijepodne »
imam muzijaka oko godinu i po star ako se nevaram al u pet shopu mi nisu znali rec kolko je star kad sam ga uzeo  prije godinu dana.
slobodno sece po sobi vec neki po godine temperatura sobe je 30 danju nocu 20 iako se zna cesto dic i preko 30. vlaga varira od 60-75, a sbu sam prilagodio da on moze slobodno setat znaci nema ostrih predmeta ili predmeta koje bi mogao razbit ili srusit na sebe. brise se prasina cesto iako je bas i nema jer sam alergican na prasinu pa i meni smeta. ima svje mjesto koje je 1.5x1x3 di je drvece i di mu je uvb lampa i hrana, ai nije ogradeno. vjerovatno se mnogi nece slozit oko toga sto mi slobodno sece sobom al meni ga je zao drzat u terariju.

Offline Green

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2011, 12:08:03 poslijepodne »
imam muzijaka oko godinu i po star ako se nevaram al u pet shopu mi nisu znali rec kolko je star kad sam ga uzeo  prije godinu dana.
slobodno sece po sobi vec neki po godine temperatura sobe je 30 danju nocu 20 iako se zna cesto dic i preko 30. vlaga varira od 60-75, a sbu sam prilagodio da on moze slobodno setat znaci nema ostrih predmeta ili predmeta koje bi mogao razbit ili srusit na sebe. brise se prasina cesto iako je bas i nema jer sam alergican na prasinu pa i meni smeta. ima svje mjesto koje je 1.5x1x3 di je drvece i di mu je uvb lampa i hrana, ai nije ogradeno. vjerovatno se mnogi nece slozit oko toga sto mi slobodno sece sobom al meni ga je zao drzat u terariju.

A čuj...moja preporuka je definitivno ne, jer ako imaš terarij primjerenih dimenzija, onda ti ga zaista nema zašto biti žao, jer je priroda, da ne kažem "moto" guštera kao i svih gmazova - štednja energije. Energiju troše na tri stvari: traženje hrane, parenje i svojstveno za neke - borba za teritorij. Ni zmiju ni guštera nikad nećeš vidjeti da silazi s grane u šetnju da se malo razgibaju, već čisto da zadovolje određenu potrebu. Tako da boravak u terariju za njih nije nikava tragedija ;) Još jedna stvar jednako bitna, koliko sam shvatila imaš mladog mužjaka koji kada spolno sazrije neće biti nimalo ugodan,naročito ako se u blizini nalazi ženka. Udarac repa čak i mlade iguane boli,a kamo li odrasli i nemogućnošću parenja isfrustrirani mužjak od svojih približno 2 metra..  
vidi, razmisli pa odluči, nezz što bih ti rekla drugo :)

Offline 12321

• Novi član
  • *
  • Dob: 37
« Odgovori #6 u: Rujan 13, 2011, 18:25:19 poslijepodne »
bok
Dobio sam odralog mužjaka ima oko 6 god jer njegova prva dva vlasnika nisu htijela kupovati veći terarij.
Inače volim životinje i trenutno mi je smiješten u vrlo premalom terariju ali složit ču mu veliki do kraja sljedečeg mj. Ako je izdržao sve ove godine u njemu, hoče valjda još i dva mj...
Stavio sam mu uva i uvb lampu, grijaču žicu i keramičku grijaču žarulju u kamen, hranim ga što različitijom biljnom prehranom te mu stavljam trixie multivitamin u posudu s vodom i hranu.
Lijep je ali se vidi da je prošao kroz ruke mnogo nemarnih vlasnika; boja mu nije zelena i svijetla već osušena i nekako sivkasta uz zelenu, šiljci na leđima su mu labavi i izvijani ( padaju ). Ima na vrhu repa jedan smeđi kao udrvljen dio što sam čitao da bi mogla bit nekakva gangrena,...Zapravo vrlo je lijep ali ima tih nekih mana.
Znam, veterinar pod hitno, ali daleko smo od zagreba i barem još 3 mj nečemo moći kod veterinanra. Što mi predlažete od uvjeta da što bolje izdrži ta tri mj do odlaska veterinaru jer ne mogu prije zbog posla.
Hvala
I još jedno pitanje; nos mu je nekako sav smežuran, gotovo da ni nema rupu na desnoj nosnici, ali zdrave boje izgleda jedino što se uvjek ljušti oko ruba te smežuranosti. što bi to moglo biti ?
Zbog premalog terarija odmah po dolasku kod mene sam mu otvorio vrata na terariju i može slobodno šetati po sobi, odvedem ga i u dvorište na sunčanje. Malo je i agresivan, zijeva na mene, pa ga se nekad bojim
I preporuku dobrog veterinara bih trbao
Poz

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 13, 2011, 19:15:51 poslijepodne »
Bilo bi dobro za početak da postaviš nekoliko fotografija tvoje iguane, pogotovo vrha repa i područja oko njuške koji su problematični.

Offline 12321

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2011, 18:54:28 poslijepodne »
evo ga, jadan:
nekako je mršav, jede dva, tri zalogaja na dan. možda mu treba da se privikne na novo mjesto ?
Kolko god zijeva na mene, dobročudan je
jer je normalno da kiše nekad ?

Uploaded with ImageShack.us

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Live for nothing,or die for something!
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2011, 18:59:50 poslijepodne »
evo ga, jadan:
nekako je mršav, jede dva, tri zalogaja na dan. možda mu treba da se privikne na novo mjesto ?

Pa nije mu boja toliko ni loša,malo mu je taj nos deformiran,nznm mali prostor pa je lupao u staklo,ko zna?!
A bodlje su mu isto loše,premalo vlage vjerovatno

Offline 12321

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 14, 2011, 19:03:07 poslijepodne »
a što s repom ?
ima mokri ručnik i veliki lavor s vodom u terariju, prije ( kod prošlog vlasnika to nije imao ) treba li još što za vlagu ?
Je li premršav ?
preporuku kvalitetnog veterinara bih također molio.
Hvala

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Rujan 14, 2011, 19:09:46 poslijepodne »
a što s repom ?
ima mokri ručnik i veliki lavor s vodom u terariju, prije ( kod prošlog vlasnika to nije imao ) treba li još što za vlagu ?
Je li premršav ?
preporuku kvalitetnog veterinara bih također molio.
Hvala

Pa nije mršav,ok je!Ja imam malu iguanu pa joj je isto koža oko trbuha ponekad tako smežurana malo,nije mršav!
JA održavam vlagu tako da svakih 2-3 sata špricam terarij toplom vodom,malo iguanu malo stakla i terarij!
Pa rep mi se čini kao da je otkinut bio,ili ja krivo vidim?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 14, 2011, 19:42:39 poslijepodne »
Deformacija njuške posljedica je fizičke traume koja je sada zacijelila - tu ne možeš ništa napraviti.
Rep nema suhu gangrenu, već je to regenerirani dio koji je narastao umjesto otkinutog dijela. Ta jadna iguana očito nije baš imala lak život. Nije jako mršava, ali nije baš ni popunjena kako bi 6-godišnji gušter trebao biti.

Inače, to je ženka.

Offline 12321

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Rujan 14, 2011, 19:47:23 poslijepodne »
ali često mi maše glavom kad idem prema njemu, prijašnji vlasnik kaže da je mužjak te da ima narančastu boju po repu u doba tjeranja... no kako se je brinuo o njoj/njemu moguče da ni sam nema pojima.
Znam da nije imao lak život, zato sam ga i uzeo i učinit ču sve da mu ostatak života uljepšam
Kako da mu njegujem taj rep ? Zar nebi novoizrasli trebao poprimiti boju tijela ? Prijašnji vlasnik kaže da mu je takav rep stalno ( on ga je imao 3 god )

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Rujan 14, 2011, 19:50:17 poslijepodne »
ali često mi maše glavom kad idem prema njemu, prijašnji vlasnik kaže da je mužjak te da ima narančastu boju po repu u doba tjeranja... no kako se je brinuo o njoj/njemu moguče da ni sam nema pojima.
Znam da nije imao lak život, zato sam ga i uzeo i učinit ču sve da mu ostatak života uljepšam
Kako da mu njegujem taj rep ?

A nemaš ga šta njegovat,rep je bio otkinut i sad mu je to novi,to je to!
A ovo s nosom mu je vjerovatno se desilo još kad je mali bio!

JA ti preporučam veeeeliki terarij,hrane i vode temperaturu vlagu i drvo za ležanje i da ga ne diraš i ne prčkaš previše,okupaš ga i to je to,daj mu sad mira  ;)

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Rujan 15, 2011, 01:00:40 prijepodne »
Kako da mu njegujem taj rep ? Zar nebi novoizrasli trebao poprimiti boju tijela ? Prijašnji vlasnik kaže da mu je takav rep stalno ( on ga je imao 3 god )

Nebi trebao poprimit boju tjela,nijedan rep nema boju tjela,ima malo par cm-a(kod male iguane sa "orginal"repom!
Nema veze šta vlasnik prijašnji kaže,prijašni vlasnik je uz dužno poštovanje nemaran,i dopizdila mu je životnja,a nije imao ni uvjete za nju,nešto mi govori da prijašnj vlasnik ima 13 godina,bilo kako bilo!
Iguana ima barem 2 i pol il 3 puta veći rep od svog tijela ;)

Informiraj se malo na internetu,upiši Zelena Iguana u wikipediu il u tražilicu i sve šta te zanima ćeš saznat  ;)

Offline 12321

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Rujan 15, 2011, 08:07:50 prijepodne »
hvala vam na savjetima.
nedostaje njemu vlage izgleda, nočas je cijelu noč prespavao u lavoru s vodom...
evo upravo sam uzeo mjerač vlage pa ako tko može objasniti na koliko treba varirati i kako da ga ( gdje ) postavim u terarij ?
i da li je dovoljan taj jedan ili da ih uzmem još ?

Što se tiče vitamina dajem mu trixie, je li mu to dovoljno ?
Oko vrata mu fali par bodlja ( neko ga očito vodio na uzici ) ali mi se čini da jedna bodlja raste nova. Hoče li izrasti sve ?
Evo vitamina koje mu dajem par kapi u hranu, je li dovoljno ?

Možda sam malo dosadan ali želim mu što bolje nadoknaditi sve što mu je falilo prije i trebat če mi neko vrijeme da naučim o njima i njihovom uzdržavanju.
Hvala na razumjevanju. Ima li neka knjiga o njima na hrvatskome ?
I da, prijašnji vlasnik ima preko 30 god...

Offline 12321

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Rujan 15, 2011, 08:27:42 prijepodne »
i još jedno pitanje pa neču više dosađivati  :-[
kakve su ovo dvije lampe ? u pet centru je bilo samo neonka sa uva+uvb ali ona svijetli nekako plavkasto pa mi ovo izgleda puno bolje
Gdje mogu nabaviti takve lampe ?

http://www.youtube.com/watch?v=Z9DC7_153ek&feature=relmfu

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 15, 2011, 08:56:55 prijepodne »
Svi filmovi Expertvillage-a su teško sranje (pazi ti taj kunićnjak s tabletićem na vrhu  :D). Zanemari sve što si tamo vidio, pročitaj za početak ovo: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=218:iguana-sve-o-dranju-i-uzgoju&catid=56:gmazovi&Itemid=176

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Rujan 15, 2011, 15:52:35 poslijepodne »
A ja iam vitamine od Sere Reptalin,daje mu se 3,4 kapi na 100 grama životinje,zamješaj mu ih u hranu il u vodu za piće

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Rujan 15, 2011, 15:57:15 poslijepodne »
hvala vam na savjetima.
nedostaje njemu vlage izgleda, nočas je cijelu noč prespavao u lavoru s vodom...
evo upravo sam uzeo mjerač vlage pa ako tko može objasniti na koliko treba varirati i kako da ga ( gdje ) postavim u terarij ?
i da li je dovoljan taj jedan ili da ih uzmem još ?

Jedna ti je dovoljan

Što se tiče vitamina dajem mu trixie, je li mu to dovoljno ?
Oko vrata mu fali par bodlja ( neko ga očito vodio na uzici ) ali mi se čini da jedna bodlja raste nova. Hoče li izrasti sve ?
Evo vitamina koje mu dajem par kapi u hranu, je li dovoljno ?

Serin Reptalin ja imam 3,4 kapi na 100 grama životinje zamjšaj u vodu za piće ili hranu

Možda sam malo dosadan ali želim mu što bolje nadoknaditi sve što mu je falilo prije i trebat če mi neko vrijeme da naučim o njima i njihovom uzdržavanju.
Hvala na razumjevanju. Ima li neka knjiga o njima na hrvatskome ?
I da, prijašnji vlasnik ima preko 30 god...

A tom prijašnjem vlasniku nebi dao nacrtanu ovcu da mi čuva!
Na internetu imaš masu stvari i teorija držanja iguane,pošto si joj već 3 vlasnik,a ona ima 6 godina,pusti ju da se privkne,ne davi ju,ne diraj ju,okupaj ju!Možda ima i kakve nametnike il boga pitaj šta,kupi si u pet shopu tekućinu Reptipur W isto od Sere,5 kapi u 1 l vode zamješaj al pošto je tvoja iguana velika onda 10 kapi u 2 litre mlake vode,i pusti ju da se kupa,skinut će nametnike ako ih ima i kožu očistit!

Sretno

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Rujan 15, 2011, 19:38:50 poslijepodne »
imam muzijaka oko godinu i po star ako se nevaram al u pet shopu mi nisu znali rec kolko je star kad sam ga uzeo  prije godinu dana.

A čuj...moja preporuka je definitivno ne, jer ako imaš terarij primjerenih dimenzija, onda ti ga zaista nema zašto biti žao, jer je priroda, da ne kažem "moto" guštera kao i svih gmazova - štednja energije. Energiju troše na tri stvari: traženje hrane, parenje i svojstveno za neke - borba za teritorij. Ni zmiju ni guštera nikad nećeš vidjeti da silazi s grane u šetnju da se malo razgibaju, već čisto da zadovolje određenu potrebu. Tako da boravak u terariju za njih nije nikava tragedija ;) Još jedna stvar jednako bitna, koliko sam shvatila imaš mladog mužjaka koji kada spolno sazrije neće biti nimalo ugodan,naročito ako se u blizini nalazi ženka. Udarac repa čak i mlade iguane boli,a kamo li odrasli i nemogućnošću parenja isfrustrirani mužjak od svojih približno 2 metra..  
vidi, razmisli pa odluči, nezz što bih ti rekla drugo :)

pa dobro onda mislim da nece bit nista od zenke xD a sto se tice setanja ili je ovaj moj pooseban ili je nesto drugo al on je jakoo aktivan puno puta dnevno silazi sa terarija i sece po sobi pogotovo kad me budi da mu dam jest zna me po 5 -6 puta ujutro doc grebat :/

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Rujan 15, 2011, 19:41:34 poslijepodne »
evo ga, jadan:

meni zgleda ko da su ga tukli -.- moja iguana muzijak star oko 2 godine je veci od tog i deblji  -?

Offline 12321

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Rujan 16, 2011, 06:18:01 prijepodne »
Govore da oni rastu kakav im je prostor. Nadam se da če narasti kad mu složim veliki terarij...
Bio je malo deblji kad je došao ali slabo jede, valjda promjena okoline

Offline Green

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Rujan 16, 2011, 09:48:36 prijepodne »
Glede rasta, pošto je već stariji,čisto sumnjam da će biti pomaka u veličini.... One primjere videa s youtube-a hahah ma joj  :nerv: