Kolovoz 17, 2025, 18:04:30 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: NUTRAFIN Prirodni sistem CO2  (Posjeta: 2328 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline valu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
NUTRAFIN Prirodni sistem CO2
« u: Kolovoz 31, 2011, 22:08:58 poslijepodne »
Jel netko probao taj co2 od NUTRAFIN Prirodni sistem CO2? Ako ima takvih ljudi moze netko napisati svoja iskustva o tome i jel se isplati to kupiti? Ja bi do na jedan 60x30x30 akvarij stavio...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: NUTRAFIN Prirodni sistem CO2
« Odgovori #1 u: Kolovoz 31, 2011, 22:26:46 poslijepodne »
Imam ja na 200 litara..... radi, sto reci....

Tocno sto radi, i koliko ustvari pomaze - nemam pojma.... :D Biljke rastu kao blesave, drzim ga nekih 6-8 sati dnevno, "upalim i ugasim" kad se sjetim, i kako rekoh, bilje stvarno raste kao ludo.... svjetlo doziram isto tako, jedan naprama odoka, kad se sjetim upalim, kad se sjetim ugasim, ali odradi svojih 10 sati dnevno, recimo od 10 ujutro, do 8, 9 navecer..... tu i tamo, kad se sjetim, ubacim i malo profita.....

O samoj boci, ljestvama i ostalom nebih, meni je to sve ok, to mi je prvi co2 sistem, i ja sam zadovoljan. Jedino sto nisam ni pokusavao onu smjesu stavljati sto dobijes s njime, vec sam zamjesao od secera i kvasca......

Mislim, nije skup, sigurno ljepse izgleda od nekih home-made improvizacija (ako je estetika bitna).... a kako vec rekoh - meni se cini da obavlja odlican posao.....

Offline valu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Kolovoz 31, 2011, 22:30:37 poslijepodne »

Tocno sto radi, i koliko ustvari pomaze - nemam pojma.... :D Biljke rastu kao blesave, drzim ga nekih 6-8 sati dnevno, "upalim i ugasim" kad se sjetim, i kako rekoh, bilje stvarno raste kao ludo.... svjetlo doziram isto tako, jedan naprama odoka, kad se sjetim upalim, kad se sjetim ugasim, ali odradi svojih 10 sati dnevno, recimo od 10 ujutro, do 8, 9 navecer..... tu i tamo, kad se sjetim, ubacim i malo profita.....

O samoj boci, ljestvama i ostalom nebih, meni je to sve ok, to mi je prvi co2 sistem, i ja sam zadovoljan. Jedino sto nisam ni pokusavao onu smjesu stavljati sto dobijes s njime, vec sam zamjesao od secera i kvasca......

Mislim, nije skup, sigurno ljepse izgleda od nekih home-made improvizacija (ako je estetika bitna).... a kako vec rekoh - meni se cini da obavlja odlican posao.....

Hvala na informacijama  :up:

Offline DalBacH

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2011, 10:19:00 prijepodne »
Damire, kako radiš smjesu.....i ja bi sebi to napravio jer ova što se kupi baš i nije meni dala neke rezultate.....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2011, 11:31:25 prijepodne »

na koju foru ako se smije znati? Nije li takav sustav predvidjen da radi stalno?
Ja imam to (trenutno nije u funkciji) ali uvijek mi je to radilo stalno. Samo kaj sam ja kupovao od ferplasta smjesu i taj mix mi je trajao oko 15-20 dana. A rezultati su bili vidljivi, no onda u jednom trenutku bujanje algi pa sam maknuo to iako mislim da CO2 nije bio razlog jer sam imao 64W na nekih 140l. Sad sam u dilemi da li da to stavim u ovaj novi od 230l ili ne jer mislim da mi je preslaba rasvjeta za CO2 jer imam 2x38W.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2011, 11:37:09 prijepodne »
Dakle, otprilike ovako....

u onu posudu, sipas secera do onih prvih pera. koliko tu tocno ide, nisam nikad mjerio, uglavnom, sipaj dok ne pokrijes prva pera. Onda nalijes vode do druge oznake (visoka pera, maltene do vrha posude, skuzit ces)..... dobro to promuckas. Vodu stavljas onako, mlaku, ne pretoplu ne prehladnu.

Kad promuckas, dodas digo kvasca. Recimo 2-3 manje kasicice, one kavene... opet promuckas, i mozes dodati na vrh kasike malo sode bikarbone....opet promuckas, i za kojih 20-30 minuta ce krenuti reakcija....

To ti je recimo to.....

Kinggo> eh....uz pomoc visokotehnoloskog i nadasve specijaliziranog postupka zvanog "navecer odspoji crijevo iz boce i ostavi ga sastrane, a ujutro ga ustekaj ponovo u bocu"..... :D Zezam se, ali tocno tako..... Istinabog, imao sam neki kao "pametni" ventil, koji je kad se zavrne trebao blokirati put co2 do boce, a opet istovremeno drzati taj co2 u boci, dakle da ne izlazi nigdje, odnosno bas u slucaju povecanja pritiska da ispusti visak.....takvo objasnjenje sam dobio uz taj ventil, ali....iskreno nisam vjerovao toj pameti, nisam htio isprobavati, jednostavnije je spojiti i odspojiti crijevo,a gubitak co2 me bas i ne dira previse, lako se zamjesa nova smjesa.....

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2011, 11:43:29 prijepodne »
Nakon te sve zajebancije, kad kupiš komprimiranu CO2 bocu preporodiš se  :D

Ali u svakom slučaju preporučam početi ovako s kvascem, više cijeniš onda kasnije komprimirani CO2  :D

Jedini problem je otići u punionicu svakih 6 mjeseci  :D :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2011, 13:33:24 poslijepodne »
Cek, gdje ti tu tocno vidis problem i zajeb.... :-X ?

U tome sto svakih xy dana treba zamjesati novu smjesu, a to te kosta 5 minuta i par kn. Ili u tome sto svako vece moras (a i ne moras) izvuci crijevo da co2 vise ne ide u akvarij, i sljedece jutro ga ponovo spojiti....?

Jasno, "prava" boca ima svojih prednosti, ali i velikih nedostataka, iz mog kuta gledanja - cijena i zauzimanje mjesta, kojeg ionako nemam koliko bi htio ili koliko bi trebalo. Takodjer, punjenje, koje opet kosta, zar ne? Sve i da ne kosta nista, mozda u vecim gradovima postoje punionice co2 (karikiran naziv) na svakom cosku, ali u manjim mjestima te salju psihijatru kad pitas "e, a gdje bi ja mogao napuniti jednu bocu sa co2"..... :devil:

Isto tako, u malim mjestima te psihijatru salju i za puno banalnije stvari, koje su akvaristi-stanovniku velikog grada ili mjesta najnormalnije dostupne u neogranicenim kolicinama....

Jasno, svaki problem ima vise rjesenja, pa tako i taj, nije problem nabaviti co2 bocu, nije je problem otici 2 puta godisnje i u drugi grad napuniti je, ali se nesto pitam - cemu? Dok god moje bilje raste, ja u svojoj (mozda ne tako ispravnoj i funkcionalnoj) glavi mislim da i od ovakvih "plasticna boca" sistema ima koristi....zasto da se zamaram s time sto postoji i nesto bolje.....Jasno, ako ikada zakljucim da mi to treba iz ovog ili onog razloga.....to je nekakva druga prica....

Ali, nekako....malo se pretjeruje.... filter nije filter (i kao takav je beskoristan) ako u njemu nema 300 kila filter materijala, co2 je "zajebancija" ako to nije boca od 20 kila, sa "dodatnom opremom",  sa 100 litarskim akvarijem nemozes nista, ni puzeve drzati, lampe moraju biti ovakve ili onakve.....grebi ga, ali meni to samo izgleda da se radi o onome "tko ima veceg"..... :D

Mislim, nije da se bunim, nema to nikakve veze s ovim gore pitanjem, cisto naglas razmisljam.....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2011, 15:07:09 poslijepodne »

Kinggo> eh....uz pomoc visokotehnoloskog i nadasve specijaliziranog postupka zvanog "navecer odspoji crijevo iz boce i ostavi ga sastrane, a ujutro ga ustekaj ponovo u bocu"..... :D Zezam se, ali tocno tako..... Istinabog, imao sam neki kao "pametni" ventil, koji je kad se zavrne trebao blokirati put co2 do boce, a opet istovremeno drzati taj co2 u boci, dakle da ne izlazi nigdje, odnosno bas u slucaju povecanja pritiska da ispusti visak.....takvo objasnjenje sam dobio uz taj ventil, ali....iskreno nisam vjerovao toj pameti, nisam htio isprobavati, jednostavnije je spojiti i odspojiti crijevo,a gubitak co2 me bas i ne dira previse, lako se zamjesa nova smjesa.....
znaci, Grunf sistem  :D
Mislim da je ta boca zapravo dovoljno jaka i da ce prije pustiti gore gdje se natakne crijevo i na spoju crijeva i ventila. No zapravo me vise zanima taj vremenski interval koristenja takvog CO2 sistema. Jer ovaj je zamisljen da radi 24/7 jer kao ne moze generirati previse CO2 (barem ne za vece akvarije). Meni se nije nikad promijenila ph vrijednost preko noci dok je to radilo.

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2011, 15:46:19 poslijepodne »
Cek, gdje ti tu tocno vidis problem i zajeb.... :-X ?

U tome sto svakih xy dana treba zamjesati novu smjesu, a to te kosta 5 minuta i par kn. Ili u tome sto svako vece moras (a i ne moras) izvuci crijevo da co2 vise ne ide u akvarij, i sljedece jutro ga ponovo spojiti....?

Jasno, "prava" boca ima svojih prednosti, ali i velikih nedostataka, iz mog kuta gledanja - cijena i zauzimanje mjesta, kojeg ionako nemam koliko bi htio ili koliko bi trebalo. Takodjer, punjenje, koje opet kosta, zar ne? Sve i da ne kosta nista, mozda u vecim gradovima postoje punionice co2 (karikiran naziv) na svakom cosku, ali u manjim mjestima te salju psihijatru kad pitas "e, a gdje bi ja mogao napuniti jednu bocu sa co2"..... :devil:

Isto tako, u malim mjestima te psihijatru salju i za puno banalnije stvari, koje su akvaristi-stanovniku velikog grada ili mjesta najnormalnije dostupne u neogranicenim kolicinama....

Jasno, svaki problem ima vise rjesenja, pa tako i taj, nije problem nabaviti co2 bocu, nije je problem otici 2 puta godisnje i u drugi grad napuniti je, ali se nesto pitam - cemu? Dok god moje bilje raste, ja u svojoj (mozda ne tako ispravnoj i funkcionalnoj) glavi mislim da i od ovakvih "plasticna boca" sistema ima koristi....zasto da se zamaram s time sto postoji i nesto bolje.....Jasno, ako ikada zakljucim da mi to treba iz ovog ili onog razloga.....to je nekakva druga prica....

Ali, nekako....malo se pretjeruje.... filter nije filter (i kao takav je beskoristan) ako u njemu nema 300 kila filter materijala, co2 je "zajebancija" ako to nije boca od 20 kila, sa "dodatnom opremom",  sa 100 litarskim akvarijem nemozes nista, ni puzeve drzati, lampe moraju biti ovakve ili onakve.....grebi ga, ali meni to samo izgleda da se radi o onome "tko ima veceg"..... :D

Mislim, nije da se bunim, nema to nikakve veze s ovim gore pitanjem, cisto naglas razmisljam.....
Bravo!
Ovdje ti preparati i sva ostala zaj* nisu skupi,ali NIKADA ne bih stavila sve to vjestacko sto ide za CO2,kada UZIVAM stvarati svojim rukama.Nismo face ako ima neko novca i prikljucuje opremu da bi drugima curile sline,vec smo face ako nesto,bilo sta,stvorimo vlastitim rukama i to funkcionise.
Ovdje ima mnogih koji vole akvaristiku,ali ih "dzep" ogranicava u tom hobiju.Zato svi pametni,kao sto je cijenjeni Damir,neka sire svoje blagoslovljeno znanje,kako bi mogli uzivati i oni kojima neka druga sila to ne dozvoljava!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 14, 2011, 16:57:40 poslijepodne »
U biti, negdje u uputstvima tog cuda pise da ima neki visokotehnoloski izum po kojem ce cep sam popustiti na spoju ako se pritisak u tolikoj mjeri poveca, bla bla bla bla....

Ali, biljkama valjda po noci co2 ne treba. Pa onda, sto da ide u akvarij...

Isto tako, ja sam jos spreman vjerovati da njihova smjesa ne generira nekakvu bitniju kolicinu co2 koja ce eventualno necem nastetiti. Ali, definitivno nisam spreman vjerovati sam sebi da moja mjesavina nece napraviti piz.... :-X u akvariju.

Bilje raste, to je meni najbitnije. Jedne rastu kao blesave, druge sporije, trece stagniraju, cetvrte su neodlucne, pete cak i propadaju. Nesto im ne stima, tko ce ga znati sto. Ali nekako sam siguran da to nema bas prevelike veze s time sto koristim ovakav sistem co2....mozda i ima, ali boze moj....pa nemora bas svaka biljka uspjeti, imat cu akvarij s onim biljem koje uspjeva, i to je to.....

Cvijet> eto hvala. Ma vidi, nitko nije bas toliko blesav, svi mi znamo sto valja, sto i kako bi trebalo u nekakvim idealnim uvjetima. Samo nazalost, odredjeni broj nas nema idealne uvjete. Mozda ce ih jednog dana imati, ali.....Ali, ako nesto i je po svojim karakteristikama i mogucnostima inferiornije (a nitko ne osporava da je), ako je nekome to trenutni vrhunac sto moze i hoce da si priusti....  mislim da treba covjeku "pomoci" da to sto ima iskoristi na najbolji moguci nacin, a ne vaditi mu mast sa "Onim sto je bolje"....

Jer da netko sjedi i prd...pardon, ispusta vjetrove 8-9 sati svaki dan u akvarij i kaze da na taj nacin dozira co2 (karikirano), onda bi imala smisla nekakva izjava kojoj se dovodi u pitanje isplativost i iskoristivost te metode....ovako, jel to proizvod namjenjen za doziranje co2 u akvarij? je. jel funkcionira? funkcionira! bolje postoji, naravno, ali to ne znaci automatski da je to bolje bolje svima.....nekome je, nekome nije, iz bilo kojeg razloga....

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Rujan 14, 2011, 18:29:44 poslijepodne »
imao sam neki kao "pametni" ventil, koji je kad se zavrne trebao blokirati put co2 do boce, a opet istovremeno drzati taj co2 u boci, dakle da ne izlazi nigdje, odnosno bas u slucaju povecanja pritiska da ispusti visak.....takvo objasnjenje sam dobio uz taj ventil, ali....iskreno nisam vjerovao toj pameti, nisam htio isprobavati, jednostavnije je spojiti i odspojiti crijevo,a gubitak co2 me bas i ne dira previse, lako se zamjesa nova smjesa.....

Taj ventil je vjerovatno obični sigurnosni ventil, popularno zvani sigurnjak, kojeg imaš na svakom bojleru npr. Samo je ovo akvaristička verzija. Jednostavno, kad tlak u sustavu previše naraste on ispusti višak vode iliti u ovom slučaju CO2.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 14, 2011, 18:54:59 poslijepodne »
vjerovatno....ali mi je djelovao onak...prejeftino i u svakom slucaju prenepouzdano.... :down:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Rujan 14, 2011, 19:04:25 poslijepodne »
A čuj, mesingani za grijanje košta 30-tak kn, tak da nemre ni ovo koštat neke grdne pare...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 14, 2011, 20:51:56 poslijepodne »
bio je djabe.... :D

al znas ono...pogledas nesto i ne "sjedne" ti na prvu...i onda bas i ne vjerujes tome......

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #15 u: Rujan 15, 2011, 13:52:17 poslijepodne »
Da se razumijemo nisam htio nikome vaditi mast. I sam sam prvih godinu dana otkako imam akvarij radio DIY CO2. Vjeruj mi, boca je puno bolja i jeftinija opcija.

A o računici...

Meni je mjesečno trebalo 6kg šećera i 6 onih paketa kvasca (akvarij 180L). To me mjesečno koštalo 60kn. Kad to pomnožim sa 12 mjeseci dobijem cifru od 720kn. Svakih 5 dana sam mjenjao smjesu jer bi radila preslabo.

A za 800kn kupiš CO2 bocu od 5kg punu, i regulator s igličastim ventilom.

A punjenje me dođe 70kn, 2x godišnje to je 140kn.

Pa vidi što ti je isplativije  :up:

A ovaj DIY sistem ima previše mana za ikakav ozbiljniji setup što god rekao i prevelika je tlaka, pogotovo za one koji nisu doma svaki dan.

DIY CO2 super ide prvi dan i onda se smanjuje sve više i više... A onda ti džaba i gnojenje i rasvjeta i sve kad ne možeš pokriti potrebu za CO2.

Naravno da se može napraviti akvarij low light i bez CO2 ili sa DIY, ali neki malo ozbiljniji s puno svijetla, jako teško i s puno mješanja šećera i kvasca.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 15, 2011, 14:09:46 poslijepodne »
Da bi covjek rijec rekao.... sve sto si napisao u potpunosti stoji, i sto se tice nestabilnosti smjese, kratkog vijeka trajanja, kao i racunice o potrosnji. Stvarno nisam imao nikakve namjere to osporiti.

U principu, mozda smo se samo razisli u jednoj stvari u misljenjima.... ja sam pretpostavio da ukoliko pricamo o nekakvim "komercijalnim" rjesenjima za co2 (kao sto su ove nutrafin, sera, jbl, i kakve sve ne boce, sprejevi, i slicni proizvodi), da je to ionako namjenjeno za pocetnike. Da moze i bez co2, moze svakako. Da je bolje s njime, i to stoji.

I u principu, odlicno si naveo taj nekakav put, krenes sa nekakvom bocom, diy teglicama, i onda negdje usput zakljucis dali je to pravac u kojem zelis ici, dakle neki opaki biljni akvarij, ili si u principu sasvim zadovoljan sa 4-5 vrsta bilja koje ljepo raste, ne trune i ne pravi probleme..... u prvom slucaju, ides na neko bolje rjesenje, bocu i svu potrebnu opremu za "pravi" co2. U drugom, ostajes na ovakvom rjesenju, jer realno, u takvim akvarijima najcesce i bude bilje koje odlicno raste i bez co2, tako da, ucinkovitost ovakvog sistema ionako nije dovedena u pitanje. Ako pomaze, super, bitno je da ne odmaze... a sto se troska tice, tu vec svatko napravi svoju racunicu....

Ja sam, i na tome sam i bazirao svoje pisanje, u principu sasvim zadovoljan sa ovom varijantom, od bilja sto imam, to raste (uglavnom). Malo pognojim tu i tamo, rasvjeta je tu negdje da to sve drzi na okupu, i ja sretan i zadovoljan. I postoji odredjeni broj ljudi koji razmisljaju isto, tako da u principu, pored realnog prikaza situacije (boca naspram "boce"), ljudima trebas dati izbor, a on, nazalost i najcesce, ovisi o financijama, tek onda o svemu ostalome... e sad, ako je vec netko zapeo na nekakvoj boci i seceru.....ha cuj, realno, zna i on sto je bolje, samo je pitanje moze li i zeli li to bolje.....pa onda, ukoliko zeli a ne moze, svaka "kritika" upucena njegovom sistemu ti je u principu jako destimulirajuca.... ne kazem da si ti ili itko krenuo u tom smjeru, ali to je nota koja se moze iscitati iz tog posta - baci sve to i nabavi pravu co2 bocu....

Ali, oke, kazu, idu bolja vremena....

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #17 u: Rujan 15, 2011, 20:59:27 poslijepodne »
evo što DIY co2 radi http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascaping-showcase/1406-power-nature-gliga.html

ja na 150W MH imam isto DIY co2.. samo ga treba znat otopiti

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #18 u: Rujan 16, 2011, 20:37:35 poslijepodne »
I ja sam si složio DIY  verziju, ali sam skužio da mi za anubias i valisneriu ne treba :nerd: