Pozdrav ljudi! Imam jedan problem u svom akvarijumu. Sumnjam da mi se ponovo pojavio parazit Ichthyophthirius multifiliis. Kazem ponovo posto sam pocetkom godine u akvarijum star 2 godine koji je savrseno "funkcionisao" na neki nacin uneo pomenute parazite, koji su mi na nesrecu istrebili sve ribe. To se dogodilo tako sto sam 10-ak dana pre nesretnog dogadjaja u akvarijum uneo par novih biljaka, i u prvih par dana je sve bilo kao i uvek. Par dana kasnije nisam bio kuci i nisam mogao da vrsim dnevne preglede svojih ljubimaca i 3 dana kasnije kad sam pogleda u akvarijum video sam da su sve ribe bile prekrivene gomilama sitnih tackica, nekoliko njih je vec bilo mrtvo, do jutra je vec polovina populacije akvarijuma bilo gotovo, a par dana kasnije i ono malo prezivelih. U toj nesreci sam izgubio veoma dragu ribicu koja je bila stara oko 12 godina, pa sam veoma ogorcen na te parazite od tada.

Napomenucu samo da se u dotadasnjem bavljenu akvaristikom nisam susretao sa Ichtyom, mogu cak reci da su mi sve ribe zivele srecno i savrseno, posto su stanovnici tog akvarijuma bili u njemu od pocetka. Da skratim pricu, akvarijum sam tada odradio iz pocetka, svi njegovi delovi i elementi su dobro ocisceni i dezinfikovani i novi akvarijum imam vec 4 meseca.
Al eto opet nesrece, juce sam kupio 10 neonki i nekoliko casova kasnije na jednoj sam primetio belu tacku ispod ledjnog peraja. Ribu sam odmah odvojio i pri tome sam pronasao jednog mrtvog Megalechis thoracata, za kog nisam siguran kad je uginuo. S obzirom da u akvarijumu ima dosta mesta skrivenih od pogleda gde se oni mogu zavuci nisam primetio njegov nestanak, a pronasao sam ga da pluta na povrsini vode, a posto les nisam nasao tog jutra kad sam hranio ribice sumnjam na to da je uginuo u toku dana (razlog mi ostaje nepoznat posto je riba imala normalno ponasanje kad sam je video zadnji put). Nedugo nakon toga daljim pregledom riba nasao sam jos jednu neonku koja je bila naduvena i bez boje. Sumnjam da je u pitanju Pop-eye, posto su joj pored tela i oci jako naduvene. Jutros nakon moze se reci lose prospavane noci uzrokovane tim problemom (

) u akvarijumu je stanje kao da se nista ne desava, osim sto mi se cini da se na jednom ledjnom peraju neonke nalazi jako mala bela tacka. Nisam jos zapoceo sa lecenjem posto nisam 100% siguran da li je u pitanju Ichtyo, a ne bih da stavljam akvarijum u karantin ukoliko je nesto bezazleno.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža,
80L - temperatura,
22-23- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH
Nepoznati- vrijeme od pokretanja akvarija,
4 meseca- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,
10-ak dana- koliko često i koliko mijenjate vode
10-15L vode svakih 7-10 dana uz povremeno dolivanje sveze vode usled isparivanja- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija
Skoro svaki put FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)
Vanjski, protok mi je nepoznat, filter je dosta velik i pravljen je specijalno za taj akvarijum- način i periodi čišćenja filter materijala
Ciscenje vate jednom u 15-20 dana, ostatak materijala u filteru cistim jednom godisnje- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)
Vata, aktivni ugalj, sundjer, sljunak dimenyija 3-5mm, na dnu filtera se nalazi krupno kamenjeOSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?
Panj i dosta kamenja, nema nikakve sluzi- grijač
100W- pumpa za zrak
Ima, jedan dovod za filter, jedan za rasprsivac vazduha koji se nalazi oko grejaca da bi se temperatura sto bolje prenosila na ceo akvarijum- CO2 sustav – kakav
nema, osim dodavanja tecnog CO2- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)
Pro fito i Easy carbo za bolji rast biljaka i hranljiva podloga za biljke ispod sljunkaSTANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka
18 neonki, 2 gupi, 1 plati, 2 koridorasa (Corydoras paleatus), Heteropneustes fossilis i Megalechis thoracata - starost ribica
Oko 4 meseca, ubacene kad je akvarijum aktiviran- ima li potencijalnih „terorista“
Nekoliko puzeva, ako se misli na to
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)
Hranim ih jednom dnevno svaki dan, eventualno preskocim jedan do dva dana u 10 dana. Hranim ih sa 3 vrste hrane istovremeno, rok ne bi trebalo da je isekao PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)
Uneto 10 malih neonki pre 8 dana koje su bile pojedene posto su bile mnogo sitne, i pre jednog dana kupljeno 10 malo vecih neonki i 3 biljcice - promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)
Voda je kristalno cista, miris je prijatan, pravi akvarijumski
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke
Biljke vidno napreduju, ima poneka trula liska i to je sve, mladi listovi su zdravo zeleni i ima ih dosta.
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma
Uocena bela tackica na neonki nekoliko casova nakon unosa u akvarijum, uoceni simptomi Pop-eye na drugoj neonki, moguca pojava jos jedne tacke na neonki sutradan ujutru (mada nisam siguran posto je jako mala) - promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
Osim tackica nema - da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
Ribice su vesele i ne pokazuju nikakve simptome bolesti - kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
Normalan- kad su se simptomi prvi puta uočili
Pre jednog dana - pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima
Za sada nista- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?
Dve sigurno, jedna mozda, jedan smrtni slucaj istog dana kada je bolest primecena, ali na ribi koja nije bila vidno bolesna - stanje ostalih stanovnika
Kao da se nista lose ne desava Izvinjavam se na malo duzem opisu i nadam se da sam bio jasan i ne previse dosadan. Da li mi je najbolje da krenem sa lecenjem sto pre ili je mozda samo lazna uzbuna? Stvarno ne bih voleo da mi se opet desi pomor svih riba, zato molim za pomoc. Hvala svima unapred na odgovorima.