Kolovoz 11, 2025, 09:25:12 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Preporuka za ribe  (Posjeta: 2625 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Preporuka za ribe
« u: Kolovoz 20, 2011, 21:51:20 poslijepodne »
Neznam gdje da stavim, mozda moze i ovdje...

Trebao bih malu pomoc, savjetovanje sa kolegama akvaristima....

Sindrom hrcka je opet pobijedio, dovukao sam kuci jos jedno staklo, 50 litara, nista posebno, ali je u ok stanju, djabe je, pa sto da ne.

E sad...cime ga napuniti s obzirom na litrazu? Htio bih neki low-cost postav, nesto panjeva imam, kao i nesto biljcica, kamenja, podloge..... znaci da nemoram sad ulaziti u neke velike investicije, cisto da si slozim nesto oku ugodno. Nekakve ljepe sarene ribe, crvene, zivih boja? I ne, necu neonke, necu bette, necu corrye, necu klasiku..... prevelik zahtjevi s obzirom na velicinu akvarija, ali pokusao bih pronaci neku "egzotiku", znaci nesto sto nije stanovnik bas SVAKOG akvarija na ovim prostorima....

Znam da ce sad sljediti javni linc, odgovaranje od glupavih ideja i slicno (sve dobronamjerno jasno), ali evo u kojem pravcu ide moje razmisljanje.... da, imati na umu, sindrom hrcka ce se opet pojaviti, dakle, dovuci cu ja i veci akvarij od ovoga, recimo da bi ovo bilo privremeno rjesenje...

varijanta a) dva crvena oskara..... da, znam koliki narastu. da, sve znam. ali, kojom brzinom rastu, hoce li im ovaj biti dovoljan barem za neko vrijeme? u tom slucaju, postavke su bez bilja, low light, kamenje i koji panj, zar ne?

varijanta b) 2 komada noza, e sad tocnu vrstu neznam, mnogo ljepe ribe, rado bi ih udomio.... usput, mala digresija, nozevi sa duhovima...nije pametno zar ne? koji postav, koje bilje? Velicina akvarija ok za pocetak?

varijanta c) e ovome sam najskloniji.... nesto od ciklida. neznam koji su (saznat cu), ali su prekrasni. sareni, svakakvi...ok, sad zvucim kao malo dijete koje gleda igracke, ali.... kako bi to funkcioniralo?

eto, svaki savjet, razmisljanje, sugestija, kritika, pokuda, odgovaranje, predlaganje....sve se cijeni, pomozite!

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Preporuka za ribe
« Odgovori #1 u: Kolovoz 20, 2011, 22:02:48 poslijepodne »
Mislim da ti je premali akvarij za sve ovo gore navedeno. Možda channe? Ali i za njih je malo :) A neki varijatet kozica?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 20, 2011, 22:08:29 poslijepodne »
Ma to i mene pati....nazalost, lik nije imao 200l akvarij viska u zamjenu za zahvalnost, pa sam uzeo ovaj hehheeh...

Zezam se....znam da je u principu premalo za sve, imam slican, i jedina postavka koja u njemu funkcionira je betta, par corrya i ancistrus, ostalo je osudjeno na propast....

Ono sto me drzi je da bi ovo bilo privremeno rjesenje....dakle, cisto ono, da pokrenem akvarij...pa onda imam ono sto zelim, i savrseno opravdanje za borbu za veci akvarij, dakle, to nebi bio postav na duge staze, vec ono....mjesec-dva-tri maksimum, a ove tri varijante su mi ok, jer prakticki osim nabave riba ne moram nista ulagati, sve imam.

Kozice.....joj, bas i ne....nemogu...slatke su mi ali neeee....hocem ribu. veliku, sarenih boja hahahha  :D

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Kolovoz 20, 2011, 22:20:22 poslijepodne »
Pogledaj malo apistograme...
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #4 u: Kolovoz 20, 2011, 22:23:18 poslijepodne »
Pa ako hoćeš egzotiku Gwyneeth je prodavala neke channe, iz uvoza, novost u HR. A i još su mlade pa mogu u mali akvarij.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 20, 2011, 22:27:37 poslijepodne »
Da vidio sam taj oglas. Razmisljam i o tome, ali iskreno, najdraze varijante bi mi bile ili crveni oscari, ili ici na ciklide, nazalost, nisam zapamtio tocne nazive pa pricam u prazno, a po slikama bas ne mogu tocno identificirati da vam kazem o koijma se vrstama radi.... znam da su mali, ali ono....3-5cm ribe, neke sarene, neke cisto zute, narancaste, plavo-sive......to nista ne pomaze, ali eto...mozda netko pronadje neku varijantu za mene, jer najbitnije pitanje je - moze li ista barem za pocetak dok ne bude veci akvarij? moja logika bi rekla da moze, ali ja nisam objektivan...pa vi recite....

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Kolovoz 21, 2011, 11:20:18 prijepodne »
Znači trebalo bi biti nešto što će ići kasnije u veći akvarij skupa s ovim ribama koja sada već imaš u većem akvariju ili?Ćeš raditi više većih akvarija?
Jer za sve ove varijante-i oscare i channe ti trebaogromni akvarij samo za njih!Koji će i ostati samo za njih.Za ciklide-sve osim patuljastih par vrsta isto tako.
Tako da je naj onaj prijedlog da baciš pogled malo na apistograme-ciklidi su,ima ih jako lijepih i jako su zanimljive ribice,i što je najbolje idu i u zajednički akvarij!

Moj prijedlog -endleri!Nisu baš tak česti,a jako su zanimljivi.
A oni bi ti bez problema išli s apistogramama....
Još par otića ubaciš možda....
Ima kombinacija...To su sve zanimljive ribice!
ni da ni ne

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 21, 2011, 11:30:36 prijepodne »
Nebi te nove ribe isle u ovaj trenutni veliki, dakle, oni bi bile (koje god da budu) privremeno u ovom malom, a onda bi se za njih napravio veliki akvarij. Jer mi se jako svidjaju ti ciklidi, sutra cu provjeriti tocne nazive, pa cete mi onda vjerovatno moci dati i bolji savjet i ideju.

Isto kao i oskari, dakle privremeno u mali, cisto da ih nabavim, i onda mogu intenzivno raditi na rjesavanju velikog akvarija samo za njih, dakle u ovaj postojeci vise nista od riba ne ide. on je zavrsen, napunjen i to je to.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 21, 2011, 14:31:06 poslijepodne »
Ok, od oscara odustajem.

Nije vrag da nitko nema nikakvu ideju, prijedlog ili savjet sto da ubacim i kako da si slozim taj akvarij s nekim zanimljivim ribama koje nisu klasika?  :zagrljaj:

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #9 u: Kolovoz 21, 2011, 14:32:52 poslijepodne »
A neke ribe iz bočatih voda? Brachygobius doriae?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 21, 2011, 14:43:29 poslijepodne »
Bravo majstore, interesantna riba..... samo gdje je naci?

Molim i dalje prijedloge....ovo biljezim visoko na listu, hvala ti!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #11 u: Kolovoz 21, 2011, 16:46:43 poslijepodne »
mislim da sam ih vidjela jednom u Aquaterri

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 21, 2011, 17:03:29 poslijepodne »
Ah.....koji sam ja  :-X

Izvini, nisam skuzio da nisi majstor, vec majstorica..... :-[

Ma pronaci cu nesto, sutra cu prvo provjeriti tocne nazive ovih koje me zanimaju, pa cu vidjeti s vama mogu li ih ili da ih zaobidjem....

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Kolovoz 21, 2011, 17:35:00 poslijepodne »
Aha, prijedlog su gobyi!?
Pa moram reći -dobar prijedlog,bilo ih je i u Viliju i u Aquaterri par puta....
Meni su jako zanimljive ribice,i želja su mi,kad ću moći još jedan akvarij -bit će za njih. :up: :up:
ni da ni ne

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 21, 2011, 19:38:35 poslijepodne »
Sve ce se vidjeti sutra..... vec lagano pripremam ukucane da ce mozda trebati postaviti jedan veci akvarij, onako...da se nadje.... :D

Usputno pitanje, po drugi put.... noz i duh isti akvarij? Opasnost po male ribe tipa corrydorasi i udovice? Opasnost po male skalare? Netko probao drzati njih dvojicu u zajednickom akvariju?

Hvala!

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #15 u: Kolovoz 21, 2011, 22:53:59 poslijepodne »
Pa ako hoćeš egzotiku Gwyneeth je prodavala neke channe, iz uvoza, novost u HR. A i još su mlade pa mogu u mali akvarij.

sumnjam da bi Gwyneeth dala svoje channe u ovakav akvarij..
Nisi napiso kakav filter imas?
ako si razuman covjek otpisat ces sve tri varijante sa pocetka, sto mi bez uvrede, ne djelujes barem po ovom dosad napisanom.. sta ako se nesto izjalovi pa ne uspijes nabavit veci akvarij? valjda ti je jasno kolko je tesko udomit takve ribe poput oskara, knifa, duha, channa i ostalih "velikih, sarenih boja"?
oces ciklide? stavi koloniju multica, nikad ne dosadi gledat ih kak premecu pjesak sa jednog kraja akvarija na drugi i nazad, a i podmladak sigurno nece izostat :up: jedino sta ne znamo kakav filter imas, ciklidima treba dobra filtracija
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 21, 2011, 23:20:32 poslijepodne »
ako si razuman covjek otpisat ces sve tri varijante sa pocetka, sto mi bez uvrede, ne djelujes barem po ovom dosad napisanom.. sta ako se nesto izjalovi pa ne uspijes nabavit veci akvarij?

Bez brige, nikakve uvrede...iako mi je ta tvoja recenica totalno besmislena. Sto ako se nesto izjalovi? Sto ako sutra umrem? mislim, bezveze...... Akvarij je tu, ribe mogu biti tu u tren oka (mislim na ove tri varijante sto sam spomenuo - oscari, nozevi ili ti zasad neidentificirani ciklidi)......i pitanje (a poprilicno sam siguran da je pitanje izuzetno jasno i precizno) je bilo - ako ih stavim PRIVREMENO (tjedan,mjesec-dva), hoce li im sto biti, hoce li prezivjeti, kako postaviti takav akvarij.....

Uz otvorenu opciju da preporucite nesto sto bi ovakav akvarij mozda mogao zadovoljiti i na duze staze (a to je upravo ovo tvoje "sto ako se nesto izjalovi...."), ali klasiku stvarno ne zelim. Sve su to krasne ribe, ali me gupiji, moliji, neonkice i slicne ribe uopce ne zanimaju. Krasne su u tudjem akvariju. U mome ne.... :D

Ova ideja sa patuljastim ciklidima mi se stvarno svidja. Od oscara sam odustao, kako sam i napisao, dakle, mozda postoji kakav tracak razuma kod mene. Pitanje o nozu i duhu je nevezano za ovu temu, i to sam naglasio. S obzirom da imam akvarij u kojem je duh, a isti je dovoljno velik da zadovolji sve njegove potrebe za prostorom, kako sada, tako i u dosta dugom vremenskom periodu, samo me zanimalo kako bi bilo upariti tu ribu s jos jednom slicnom ribom u zajednickom akvariju.

Dakle, kao sto vidis, ustvari, sve se to svelo na neke patuljaste ciklide...... sutra provjeravam tocne nazive, vi dajete zeleno svjetlo, ili ga ne dajete, pa ja odustajem od cijele price, akvarij spremam nek se nadje, i svi sretni i zadovoljni....niti jedna rijec ovdje ne znaci "ja cu to napraviti, potrpat cu ogromne ribetine u smijesno mali akvarij i bas me briga", vec je cisto razmisljanje naglas, trazenje savjeta i ideje sto i kako napraviti, i opet, u principu mi je sasvim svejedno hoce li u tom akvariju biti sto, hoce li stajati prazan u ormaru....ali, ono sto mi je bitno, ako ce vec nesto biti u njemu, onda to nece biti klasika.....

Da, zaboravih.... filtracija...na izboru u kutiji su mi par filtera, od nekih eihemovih modela s 300l/h, preko aquaball-a, fluvala s 650l/h...jasno, sve unutarnji, nadam se da to nije ogranicavajuci faktor. I opet mislim, cisto dovoljno jaki filteri za tih 50l vode......mislim, imam i slabijih, ali posto si rekao da je filtracija jako bitna, ovo su od jacih koje imam....

Eto, mozda sam sad malo pojasnio, i dao tracak razuma ovom pitanju i topicu..... ;)  ;)

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #17 u: Kolovoz 21, 2011, 23:58:01 poslijepodne »
sad je sve ovo puno razumnije :up:
Na tvom mjestu bi stavio te multice unutra (Neolamprologus Multifasciatus) jer su ribe stvarno zanimljive, ja sam ih imao prije ljeta al sam ih se nazalost morao rjesit jer se nije imao tko brinut za njih ove godine dok sam na moru bio -? al dobro, zato sad idemo u nove pohode :)
Ako se zainteresiras za ove ribe imas ih u Zoo Viliju pa ih mozes pogledat uzivo, bio sam prekjucer tamo i vidio da ih imaju par komada. Na dno akvarija stavis kvarcni pijesak i u metrou kupis prazne puzeve kucice. I to bi bilo to sta njima treba, eventualno ubacis jos koji kamen ;) a zabavi s njima nikad kraja, aktivni su cijelo vrijeme osim nocu kad se zavuku u kucice i spavaju  :up:

ili se javis kolegi Igoru pa si rijesio sve jednim udarcem :)
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=62378.0
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2011, 00:01:24 prijepodne od Dentex »
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #18 u: Kolovoz 22, 2011, 00:54:30 prijepodne »
Bio nedavno u viliju ali nisu imali multiće nego similise, al to je manje vise to. Podrzavam multice, trenutno ih i sam imam i jako su zanimljivi, stalno kopaju i stalno su u nekim interakcijama. Svijetlo je dovoljno bilo kakvo jedino treba sitni šljunak ili pjesak. Doduse nisu bas sareni, a i nisu neka egzotika nego su manje vise mainstream ciklidi.

Par puta su ti sugerirali apistograme sto su puno sarenije ribe (isto ciklidi), idu biotopski s biljem, panjevima itd (za razliku od multića), a da se ponekad i naci neka "egzoticnija" odnosno rijeđe nabavljiva vrsta. U aquaterri je bio dobar izbor iako nisam vec dugo bio pa neznam kak sad stoje.

Dalo bi se po forumu nabaviti mozda i par patuljastih tetraodona sto su isto jako zanimljive ribe i nisu bas ceste u akvarijima.

Offline love c-s

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #19 u: Kolovoz 22, 2011, 10:40:51 prijepodne »
ovako; sto se tice ciklida moram ti reci da se neces pokajati, ja takoder planiram ciklidni akvarij, a uveliko mi je pomogao podforum ciklidi. predlazem ti da dobro proucis ovaj podforum, jer ces naci, vise- manje 1001 razlog zasto da odaberes ove lijepe i interesantne ribice... medutim, nedostatak je taj sto za njih trebas aq od min 200 l (za patuljaste vrste kao pseudotropheus demasoni, pseudotrpheus socolofi), tako da je tvoj 50 litarski prilicno beskoristan, osim kao mijesni aq. jedna varijanta je da ti taj aq ostane kao mijesni, a da polako planiras veci aq, ili da u taj 50 litarski uzmes jako male ciklide, ako ti ih neko bude htio prodati, pa da za mjesec- dva nabavis veci aq... meni licno bolja opcija, ako bi se vec odlucio za ciklide, je da se odmah odlucis za veci aq... a sto se tice samih ciklida, meni licno su najdrazi malawi ciklidi, malo progooglaj pogledaj slike i dobro se informisi o kompatibilnosti buducih stanovnika aq-a imas mnogo dobrih stranica i foruma. po opisu riba koje si sturo dao pretpostavljam da su u pitanju malawi ciklidi i to : labidochromsis caeruleus (zuti), mylandia estherae (narancasta), e sad ova treca bi mogla odgovarati opisu 4-5 vrsta... a meni najljepsa i ujedno monomorfna vrsta je pseudotropheus demasoni. nadam se da sam pomogao, pozz i sretno  :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 22, 2011, 10:48:58 prijepodne »
Hvala na pomoci. Sad cu ici do lika, pa cu vidjeti tocno o kojim ribetinama se radi, onda cete mi moci tocnije reci.

Nerazumna, nelogicna, da ne kazem kretenska ideja o ciklidima i 50l akvariju ima i svoju pozadinu...a najlakse je to objasniti s onime..."sine...tko igra za raju i zanemaruje taktiku....."...

Znaci, ukoliko se pojavim i kazem ukucanima da cu strpati (jos) jedan 300L akvarij u sobu....zlo i naopako, tesko da ce to proci. Ne s financijske strane, vec sa strane prostornog uredjenja i planiranja obitelji.... :D  :D  :D

Medutim, ako u postojeci, mali, dakle, skoro pa neprimjetni akvarij, zbog kojeg se nitko nece buniti, ubacim neke ribice, a podrazumjeva se da su one ljepe i krasne, dakle, svidjet ce se ukucanima.... i onda pocmem "kukati" kako im je to malo, kako ovo, kako ono.....sad kuzite? Sve je u taktici i nacinu na koji ces nesto napraviti, kod mene ide ovim sistemom.....  :D  ;)  ;)

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #21 u: Kolovoz 22, 2011, 11:17:41 prijepodne »

Medutim, ako u postojeci, mali, dakle, skoro pa neprimjetni akvarij, zbog kojeg se nitko nece buniti, ubacim neke ribice, a podrazumjeva se da su one ljepe i krasne, dakle, svidjet ce se ukucanima.... i onda pocmem "kukati" kako im je to malo, kako ovo, kako ono.....sad kuzite? Sve je u taktici i nacinu na koji ces nesto napraviti, kod mene ide ovim sistemom.....  :D  ;)  ;)

Uh, taktika i obrada su tema sama za sebe koju bi bilo dobro čak i opet otvoriti. :up:

Inače je ta taktika poprilično isprobana i kod mene sine Brute. :D

I nisi jedini koji se zasitio imbecilnog pogleda neonkica uz tri kamena s ramena i cubu. ;) Ali ukusi se razlikuju.. S patuljastim ciklidima možeš također kršiti sva pravila: nebiotopsko bilje sa svih kontinenata, stijene i panjevi.. Kad ribi daš izbor, nevjerojatno kako uvijek odabere ono što joj s biotopom nema nikakve veze (apistogramma u anubiasu povrh kokosa, a julidochromis u kripti kraj sljemenskog kamena, npr..). :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 22, 2011, 13:19:41 poslijepodne »
Da, na temu "kako obraditi ukucane a pri tome ne izgubiti glavu" bi se moglo puno toga reci, ocigledno  :D

Sto se neonkica tice.....meni su ti akvariji stvarno prekrasni, sareni, jata malih ribica plivaju, hrpa ljepog bilja....ma prava milina. jedino sto ja samo cekam moment kad ce nesto veliko i opako isplivati iz grma i prorjediti to jato, hehehehe. Zezam se, krasno je to, ali ja definitivno nisam tip za to. Radije cu imati nesto nesvakidasnje i neobicno, pa makar dizao kredit da im stalno osiguravam prikladan zivotni prostor, koliko mogu, nego drzati nesto sto je maltene u svim akvarijima....

E sad je situacija malo jasnija. Dakle radi se o sljedecim ciklidima - pseudotropheus auratus, pseudotropheus demasoni (moj favorit, predivna riba), nekom neidentificiranom pseudotropheusu, te labidchromis caruleus.....

E sad.... sto, kako, gdje, odakle i dokle.... pribaviti to drustvo, kako rekoh, moji favoriti su za pocetak demasoni (2 ili 3kom, znam da ih je malo, ali ne mogu dobiti vise za sada, a i ta ekipa zivi zajedno vec neko vrijeme, sve je ok, u akvariju od cca 50-tak litara, dakle nista bitno im se ne mjenja) i taj jedan pseudotropheus nepoznata naziva....? Ili odustati od ideje, ubaciti 2 crvena oskara (da, odustao sam od njih...ili nisam?) pa onda zicati 300+litara akvarij?

Ako se odlucim na ove ciklide, kakav postav? Kamencici dolje, veliko kamenje gore, mozda kakav neobicni panj? Biljke, da ili ne?

hvala, i cijenim brzi odgovor!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #23 u: Kolovoz 22, 2011, 13:56:37 poslijepodne »

Radije cu imati nesto nesvakidasnje i neobicno, pa makar dizao kredit da im stalno osiguravam prikladan zivotni prostor, koliko mogu, nego drzati nesto sto je maltene u svim akvarijima....

Totalno te kužim :) zato sam ja išla na riparij

Za ove nabrojane ciklide ti treba 200+ L i hrpa njih kako bi se agresija razvukla na više strana. Hrpa kamenja i eventualno koji anubias ako se baš mora. Neka ti ključna riječ za pretragu tu i na googlu bude "malawi"

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 22, 2011, 14:02:58 poslijepodne »
Da, to ce izgleda biti kamen o koji cu zapeti... treba ih hrpa. a ja od svega nabrojanog mogu dobiti tek 2 ili 3 komada. znaci, nista od te ideje, bez obzira sto sad zive u skladu, poubijat ce se prije ili kasnije. takodjer, pise da niej pametno nista naknadno dodavati....? Istina ili? Nabaviti 2 demasona, pa kasnije zicati i nabavljati jos, ili odustati?

Onda je bolje uzeti 4 oscara, pa nek se malo guzvaju dok ne sredim akvarij za njih, s njima nema takvih problema, zar ne? Kakav u tom slucaju ide postav akvarija? sitni kamencici na dno, bez podloge za bilje ili? Veliko kamenje, panj? Koje biljke?