Srpanj 19, 2025, 23:39:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nakon dodatnog svjetla / bez makro / ALGE !!!!!  (Posjeta: 1714 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline amchudin

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Nakon dodatnog svjetla / bez makro / ALGE !!!!!
« u: Kolovoz 03, 2011, 15:04:44 poslijepodne »
Pozdrav svima,
naime, cayman 65, 70 litara podloga tetrinsubstarat 5kg, bilje rotala rotundifiola, ludviga repens i hygrophila polysperma...anubias kao i HM..gnojim po pps pro..stim da mikoelemente sam dodavao u mizernim ili nikakvimkolicinama jer mis e stvarala koncastazelena alga..co2 iz boce..drop checker u zutom..vanjski filter tetratec 400.Ribice cca 15, 5 neonki kraljevskih i 10 limun tetri.
Predjem na T5 ho 4x 24 wata, stim da su mi upaljene 2x24 6500K 10 sati i deom na more..nisam prignojavao..vratims e kada svega-((((((((((
Zelene koncaste kao u prici ( rucno je odstranjujem), ali isto tak ona 1/4 podloge se uhvatilo nesto kao zelena koncasta alga,,stim da nije ljigava...šmrc...
sta da radim..smanjim foto period..da dva puta sedmicno mjenjam 1/3 vode ili?
dodajem sada po 2ml po pps pro, a sobzirom da sada imam 48 wati..trebali se sta tu mjenjati..hvala svima...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Odg: Nakon dodatnog svjetla / bez makro / ALGE !!!!!
« Odgovori #1 u: Kolovoz 03, 2011, 18:44:24 poslijepodne »
1. pokupi kolko možeš ručno i odspoji dve neonke
2. Mjenjaj svaka 2 dana 80 % vode usisavaj dno i čupaj šta je preostalo alge
3. Ne gnoji 5-6 dana
4. Nakon te procedure od oko tjedan dana počni lagano sa gnojivima ako vidiš da se alge ne množe, i ne uključuj više preostale dvije lampe.
Umjesto 5 kraljevskih neonki stavi 5 sijamaca

To bi ja napravio

Sretno!

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Kolovoz 03, 2011, 23:01:38 poslijepodne »
Pozdrav svima,
naime, cayman 65, 70 litara podloga tetrinsubstarat 5kg, bilje rotala rotundifiola, ludviga repens i hygrophila polysperma...anubias kao i HM..gnojim po pps pro..stim da mikoelemente sam dodavao u mizernim ili nikakvimkolicinama jer mis e stvarala koncastazelena alga..co2 iz boce..drop checker u zutom..vanjski filter tetratec 400.Ribice cca 15, 5 neonki kraljevskih i 10 limun tetri.
Predjem na T5 ho 4x 24 wata, stim da su mi upaljene 2x24 6500K 10 sati i deom na more..nisam prignojavao..vratims e kada svega-((((((((((
Zelene koncaste kao u prici ( rucno je odstranjujem), ali isto tak ona 1/4 podloge se uhvatilo nesto kao zelena koncasta alga,,stim da nije ljigava...šmrc...
sta da radim..smanjim foto period..da dva puta sedmicno mjenjam 1/3 vode ili?
dodajem sada po 2ml po pps pro, a sobzirom da sada imam 48 wati..trebali se sta tu mjenjati..hvala svima...

2 ml cega ulivas? sta ta 2ml daju od makroelemenata?

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 04, 2011, 13:12:37 poslijepodne »
gstaraz- gore mi samo inace dvije neonke od mogucih čeetiri, vjerujem da nisi najbolje procitao..krenucu sa obilnijim zamjenama vode...pa cem ovidjeti....
dexe---ovako bi trebalo da bude barem su mi tako rekli za gnojenje...Daj mi pls napisi koje su ciljane vrijednosti ovih elemenata...jesul ove NITRATI     15-20 ppm  , FOSFATI     0,5-3  ppm
Otopina mikroelemenata se dobije tako da se u bocu zapremine 1 L pomiješa 80grama CSM+b s 1 L destilirane vode.
Otopina makroelemenata  se dobije tako da se u boci zapremine 1 L pomiješa:
59 g K2SO4
65 g KNO3
6 g KH2PO4
41 g MgSO4 (ako se koristi RO voda ili ako se duže vrijeme ne rade izmjene vode).

Treba dozirati 1 mL svake otopine na 40 L akvarijske vode dnevno.
Takvim doziranjem se svaki dan u akvarij unosi oko:

1ppm NO3
1,3ppm K
0,1ppm PO4
0,13ppm Fe

Hocu i ovo gnojenje jednom zauvijek da rijesim i sve..hvala vam..plaćam vam ćevape u sarajevu za pomoć oko svega-))

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Kolovoz 04, 2011, 13:41:57 poslijepodne »
Takvim doziranjem se svaki dan u akvarij unosi oko:

1ppm NO3
1,3ppm K
0,1ppm PO4
0,13ppm Fe

Moje mišljenje je da unosiš previše željeza a pre malo fosfata.

tjednu dozu bi ja ovako složio ako ti je tank pun bilja i ako imaš koj anubias i koj miscrossorum:

8 ppm NO3
10 ppm K
1.2 ppm PO4
0.15 ppm Fe
8 ppm Mg

Pa sad sve to podjeli sa 7 da dobiješ dnevnu dozu, ali dovoljno je dozirati 2 puta tjedno (znači prepolovi gornje vrijednosti).

Naravno, trebao biš navest kakvu podlogu imaš, koje biljke imaš, dali su več ukorjenjene itd...  sve su to faktori koji bitno utječu na potrošnju gnojiva.

Sve u svemu, mislim da imaš problem prvenstveno sa Fe kojeg ustvari unosiš + 0.8 ppm tjedno što je po mom mišljenju puno previše
sa druge strane imaš jako niske fosfate koji donekle limitiraju potrošnju svih ostalih elemenata.

- Tako niski fosfati bi mogli funkcijonirati samo u jako starom akvariju di su se godinama taloženja otpada nakupili u urganskoj formi, pa ih nije potrebno dodavati (vidi Dutch akvarije).

Dakle: ili pojačaj  PO4 i smanji Fe ... ili smaniji sve ostale elemente na razinu PO4

Testeri (NO3,PO4,Fe) bi ti puno pomogli oko naštimavanja gnojenja i potrošnje ako si u mogučnosti kupiti ih.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
EDIT:
Sad sam vidio da sam krivo skužio koliko PO4 unosiš
Unosiš 0.7ppm PO4 tjedno što je na doljnjoj granici fosfata sa obzirom na druge elemente, dakle, moglo bi proči...
Ja bi ga malo pojačao (1 - 1.5 ppm) , ali onda moraš držat od oka da ti se ne potroše svi nitrati u tanku, a to osiguraš ako gnojenje podjeliš na 2 ili 3 puta tjedno

« Zadnja izmjena: Kolovoz 04, 2011, 13:52:58 poslijepodne od gstaraz »

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2011, 14:05:41 poslijepodne »
Hvala an trudu,

zans st aje fazon sto aj ne mogu djeliti recimo posebno fosfate posebnonitrate kada se oni nalaze smiksani u jednoj boci dakle svi makroelementi, a u drugoj svi mikroelementi.POdloga je tetrin substart koji je da kazemo nov..mjenjaj prije 3-4 mjeseca..od bilja rotala rotundifiola dobro ukorjenjena i samo je sirim..takodj eima nesto ludvigie repens kao i hygrophile polysperme..sto se tice Hm-a nij eukorjenjen jer sam jedan velii di omorao izbaciti zbog alge..anubiasa imam na panju...a ko akda ovde nemam nikoga blizu pa da se i posavjetujem a da mi ili napravi kako treba makro i mikro elemente i da kze ovu su targeti.toliko dobivas ovim i to ti ej to..pa da jednom zasva vremena rijesim sve..ili zelena tackasta alga pokazuje manjak fosfata.pojacaj fosfate ili tako ensto-((

izgleda da ej nabolje svaki spoj imati posebno i imati targete???

hvala ti jos jednom

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Kolovoz 04, 2011, 14:09:47 poslijepodne »
Ako mikroelemente imaš posebno, samo onda njih smanji (to je ustvari Fe)

Ako stavljaš 10ml, onda umjesto toga stavi 3 ml.

- Da, jedino ako su ti spojevi posebno u svakoj boci možeš korektno gnojiti po mom mišljenju
« Zadnja izmjena: Kolovoz 04, 2011, 14:13:04 poslijepodne od gstaraz »

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 04, 2011, 14:11:53 poslijepodne »
a mikroelemente skor da ne dodajm zato sto kontam da bilje crpi mikoelemente iz podloge..a imam osjecaj da se od mikro elementa stvara koncasta zelena alga

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #8 u: Kolovoz 04, 2011, 14:14:15 poslijepodne »
Kako ne dodaješ, ako si gore napisao da dnevno stavljaš 0,13ppm Fe ?

A končasta nije isključivo uzrokovana viškom Fe... ima puno slučajeva di su se ljudi ustvari čak i riješili končaste dodavanjem Fe.
No, kod tebe mi se čini da je slučaj baš višak Fe ;)

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 04, 2011, 14:21:44 poslijepodne »
Kako ne dodaješ, ako si gore napisao da dnevno stavljaš 0,13ppm Fe ?--ovo sam napisao sta moje otopine daju tj vrijednosti....

A končasta nije isključivo uzrokovana viškom Fe... ima puno slučajeva di su se ljudi ustvari čak i riješili končaste dodavanjem Fe.
No, kod tebe mi se čini da je slučaj baš višak Fe ;)---a mikroelemente i ne dodajem redovno...dakle skoro da izostajem u davanju..jer mi se cini da od mikroelementa nastaje koncatsa-(((

e jesam te upeglao-(

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 25, 2011, 09:41:43 prijepodne »
Pozdrav svima,

promjenio sam sistem gnojenja, dakle EI  i sada to izgleda ovako:
ukupna sedmicna doza nitrata od 24 ppm ( rasporedjeno na tri puta sedmicno)
 ukupna sedmicna doza fosfata od 6ppm / (rasporedjeno na tri puta sedmicno)
 marko :utorak, cetvrtak i subota, a subotom je i 50% promejna vode
 mikro: ponedjeljak, riejda i petak
 Nedjelja pauza...
 imam 70L, co2 boca, dropc hecker skoro u zutom, 2x24 9 sati dnevno..podloga tetrin substrat.
 situacija je slijedeća..bilje rast ekao mutavo..mislim na rotalu rotundifilolu, alternateru kao i ludvigiu repens..polysperma anravno je nije ni zahtjevna skoro nikako..
zapažanja:
Kako sam doda nesto vise mikroelemenata pojavila mi se nesto kao koncasta alga po listovima alternatere stim da je pojedine listove pokrial citavom povrsinom.nekako guste niti i ljigave ima..
ono sto imam HM nikako da probuja kako treba i u njemu uvijek imam malo koncaste alge...smanjicu mikroelemente..naravno sistem resetujem 1 sedmicno sa 50% promjenjene vode pa opet isto i smanjicu kaos to sam napisao mikroelemente..
STO se tice tačkaste alge..skoro se povukla...
DALI DA SMANJIM FOTOPERIOD NA 8 SATI? Trenutno rade 2x24w 9 sati ( 2x6500K).....ili eventulano da rade 3x24w 7 sati ( 2x6500K +grolux) ?

hvalaamchudin

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 29, 2011, 10:49:53 prijepodne »
Nakon prve sedmice, morao sam smanjiti svjetlo na 6 sati..rade mi 3x24w..( 2x 6500+grolux), co2 u zutom..stim da cu fosfate smanjiti p unosu na 0,5ppm, dakle ukupno 1,5ppm.
Borim se sa koncastom algom kao i nekom zelenom po listovima alternatere koja je dosta gusta i ljigava...

e sada me jos brine jel ovo  CB u podlozi?

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #12 u: Kolovoz 29, 2011, 12:10:00 poslijepodne »
Za cijano ne brini, dosta ljudi uz staklo ima cijano.

Za alge, evo ti jedna jako dobar link, koji je meni uvijek pomogao

http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm