AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - 150/50/50 300 l
- temperatura - 25 c
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - /
- vrijeme od pokretanja akvarija - 2 mj
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - nakon 30 dana cikliranja
- koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 10 dana, 35-40%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - 2 vanjska filtera, serra bioactive 250 + uv i serra bioactive 250, 1500l (nisam siguran)
- način i periodi čišćenja filter materijala - jos nije ciscen
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spuzve i keramika
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?- nemam kamenja niti panjeve. Nema sluzi po podlozi, doka sam imamo jace svjetlo skupljale su mi se alge-od kako sam smanjio svjetlo smanjile su se i alge
- grijač - eheim 300 i eheim 200
- pumpa za zrak - TETRA Tec APC
- CO2 sustav – kakav - /
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - FFM i sol za ciklide
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 6 x Cyprichromis leptosoma tricolor 5 - 6 cm
- 3x Altolamprologus calvus black pectoral 4 - 5 cm
- 5x Cyphotilapia frontosa blue Moba 5 - 6 cm
- starost ribica - mlade
- ima li potencijalnih „terorista“ - ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - dva puta dnevno (ujutro i navecer), hrana- Tropical Tanganyika, Hikari Cichlid gold mini nije prosao rok
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - naknadno sam uzeo 5x Neolamprologus leleupi kojih nazalost vise nema (uginuli su svi od kako se pojavio problem)
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - /
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - Sve je pocelo sa perajama, nakon toga primjeto sam kako Neolamprologus leleupi plivaju skroz uz rub vode i uzimaju zrak. Nakon toga vratio sam pumpu za zrak u akvarij. Na tih 5 leleupa nisma primijetio bijelu mucicu. Nju sam uocio jucer na uginulom leptosomu. Danas kad sam se probudio na preostaloj nekolicini leptosoma isto sam uocio tu bijelu fleku
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... na nekim ribama-na kozi se pojavila ta bijela mucasta tocka, peraje su im ostecene (pretpostavljam od bakterijskog oboljenja), oci normalne
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - malo slabije jedu, normalno disu, ribu koju sam gledao jucer netom prije ugibanje bila je cudna...plivala je nekako kao osamuceno-ne fokusirano. Ostale se drze na okupu i normalno plivaju.
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - leptosomima je izmet bijel i onako ko dlaka dugacak
- kad su se simptomi prvi puta uočili - pred tjedan dana sam primijetio da im peraje otpadaju mislio sam da je to od tuce ili tako nesto al sam kasnije dosao do informacija o bakterijskom oboljenju. Sto se tice bijelih fleka-slicnih vati one su se koliko sam skuzio jucer pojavila (na ribama koje su prije uginule to nisam primjetio) Jucer je jedna riba uginula i malo joj se nazirala ta bijela stvar, a danas kad sam se probudio jos je jedna riba imala to no u dosta jacoj varijanti. (vidi se na slici)
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - /
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - cini mi se da je svih 6 leptosoma bolesno. Da bilo je ( 9 komada- 5x Neolamprologus leleupi i 4x Cyprichromis leptosoma tricolor
- stanje ostalih stanovnika - Cyphotilapia frontosa blue Moba za sad ne pokazuje simptome slicne Cyprichromis leptosoma tricolor. Jedna ima lagano bakterijsko oboljenje.
Podloga mi je - sivi kvarcni pijesak 0.1 - 0.2
Prilikom useljavanja riba jedan cistac i dva Altolamprologus calvus black pectoral su "nestala". Pretpostavljam da su se uvukli u neku rupu i zaglavili. Ja ne mogu bas tako lako doci do njih pa me sad zanima da li je moguce da su se od tih uginulih riba razvile neke stetne bakterije za ostale ribe?
Zanima me da li da bolesne ribe prebacim u manji akvarij i tamo lijecim ili da ih ostavim u ovome...sta mi je ciniti?