Srpanj 22, 2025, 21:54:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bakterijsko otpadanje peraje pomoc  (Posjeta: 2752 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Matija22

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Ri
bakterijsko otpadanje peraje pomoc
« u: Srpanj 03, 2011, 14:07:47 poslijepodne »

evo ovako akvarij je 150/50/50 cca 300l

-temperatura 25c
-vrijeme pokretanja akvarija 2 mjesec
-vodu mjenjam svakih 10 dana
-filtracija -2 vanjska filtera, serra bioactive 250 + uv i serra bioactive 250 (filter materijal, spuzve i keramika)
-stanovnici su Cyprichromis leptosoma tricolor, Altolamprologus calvus black pectoral, Cyphotilapia frontosa blue Moba.

mislim da su ribe dobile bakterijsko otpadanje peraja...

naime pred tjedan dana sam primjetio da im peraje otpadaju mislio sam da je to od tuce ili tako nesto al eto ipak izgleda da je bakterija

jucer sam promjenio 60%vode i dodo ffm-a za cijelu litrazu tanka i stavio sol (chiclide lake salt) takoder za cijelu litrazu...sta mi je sad cinit kupio sam neke vitamine od serre...kojim redom bi islo lijecenje?

pomagajte...hvala

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: bakterijsko otpadanje peraje pomoc
« Odgovori #1 u: Srpanj 03, 2011, 18:41:22 poslijepodne »
Koliko litara vode  mijenjaš  u izmjeni, ja sam za ich kupio costapur od sere, ali mislim da je ovo druga vrsta bolesti, tako da  iskusniji pomažu

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 03, 2011, 19:07:45 poslijepodne »
35% vode mjenjam po izmjeni..nije ich..

dobio sam neke korisne informacije o poboljsanju vodu, vitamini bla bla...bit ce ok nadam se

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Srpanj 03, 2011, 20:10:56 poslijepodne »
Sječam se da sam u akv, dučanu gledao ljek baš za raspadanje peraja, neznam kak se zove od sere oko 40 kn je koštalo

Offline Matija22

• Punopravni član

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Srpanj 04, 2011, 08:53:31 prijepodne »
Pozdrav Matija22, odmah na poćetku isprika zbog kasnijeg javljanja jer ja preko vikenda ne budem online pa nisam bio u mogučnosti odgovoriti na tvoj post.

Da, dobro si zaključio da se kod tvojih riba radi o početnom stadiju raspadanja peraja ali s obzirom da se radi o svega dvije jedinke ta da stanje nije alarmantno i vjerojatno još nije nastupila bakterijska upala, dovoljno je provesti terapiju poboljšanja kvalitete akvarijske vode uz kombinaciju FFM-a i vitamina.

Postupak je slijedeći:

1. dan napravi promjenu cca 40 do 45% vode uz detaljno usisavanje dna a nije zgorega i pranje unutrašnje strane stakala i cijevi od filtera te ulij duplu dozu FFM-a na litražu akvarija
2. slijedeći dan dupla doza vitamina na litražu akvarija
3. dan propisana doza FFM-a na litražu akvarija
4. dan propisana doza vitamina na litražu akvarija
7. dan promjena vode cca 30 do 35% uz dodatak propisane doza FFM-a
8. dan propisana doza vitamina

E sada, s obzirom da nisi ispunio Upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta mi zapravo ne znamo što je uzrok raspadanja peraja.
Ja mogu samo pretpostaviti da ti se pokvarila kvaliteta vode zbog previše hranjenja, da ribe hraniš sa jednoličnom hranom te da ribama nedostaje vitamina. Međutim, može biti više uzroka za raspadanje peraja a što onda nakon oštečenja istih prelazi na bakterijsku upalu.

Povišena razina nitrata i fosfata
Nagli pad ph
nedovoljno vitamina i minerala
smanjena biološka filtracija i dr.

Savjeti za ubuduće:

Prilikom promjene vode obavezno usisavati podlogu
ribe hraniti jenom dnevno po malo a jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane
filter materijal prati jednom mjesećno u akvarijskoj vodi
redovito dodavati sol za ciklide
redovito jednom tjedno dodavati vitamine
hraniti svaki dan sa drugom hranom (spirulina, granule, ljuspice, kuhani špinat, blitva, kelj, tikvice) te jednom tjedno i malo proteinske hrane poput glista, krvavih crva, artemije...

Za sada toliko pozdrav i javljaj promjene.

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 04, 2011, 10:49:49 prijepodne »
mislim da nisam bas dobro usisavo dno i mozda se akvarij nije dobro ni zacikliro  :o

da stavim dozu aquastarta za unos dobrih bakterija? kako je jucer bila nedelja malo mi je pobrkala planove pa sam sad ovako napravio...

1.dan 45-50% vode i ffm-a za litrazu cijelog tanka
2. dan nista ..prokleta nedelja
3.dan..sad ujutro stavio duplu dozu vitamina

i dali je moguce da uv lampa ubije dobre bakterije....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Srpanj 04, 2011, 11:05:35 prijepodne »
mislim da nisam bas dobro usisavo dno i mozda se akvarij nije dobro ni zacikliro  :o

da stavim dozu aquastarta za unos dobrih bakterija? kako je jucer bila nedelja malo mi je pobrkala planove pa sam sad ovako napravio...

1.dan 45-50% vode i ffm-a za litrazu cijelog tanka
2. dan nista ..prokleta nedelja
3.dan..sad ujutro stavio duplu dozu vitamina

i dali je moguce da uv lampa ubije dobre bakterije....

Za cikliranje sada nakon 2 mjeseca ne moraš brinuti ali najveći je problem u tome što se redovito mora mijenjati akvarijska voda uz obavezno usisavanje podloge. Ako imaš mali broj riba može svakih 10 ili 15 dana ali uz uvjet da imaš dovoljno jaku filtraciju i da ribe hraniš jednom dnevno+1 dan obaveznog posta. Inaće se rade redovite promjene vode cca 30% svakih 7 dana.
Nadam se da si do sada jednom mjesečno prao filter materijal?

Uv lampa ubija sve bakterije koje prolaze kroz nju ali dobre bakterije su gotovo 90% vezane uz filter materijal i u podlozi tako da UV lampa ne ubija nitrifikacione bakterije jer ne plivaju slobodno u vodi.

Kod tebe je od posebne važnosti usisavanje podloge sa usisavačem jer imaš pijesak a pijesak se nakon nekog vremena stvrdne pa u njemu tada nema aeracije i počinju rasti cijano bakterije koje ti mogu poubijati sve ribe... Vodi računa o tome, pozdrav i sretno.

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 04, 2011, 11:21:36 prijepodne »
unutra je oko 20tak riba...

dali da nastavim niz od ova tri dana kako sam napravio ili da idem ispocetka kako si ti napiso?

filter nisam pravo trebo bi ga ovih dana jer su ribe unutra nesto manje od mjesec dana

evo dal moze ovako onda, a ti nastavi niz molim te ;)

1.dan promjenio vodu 45% i dodo dozu ffm-a za cijeli tank
2.nista.
3.dan stavio duplu dozu vitamina...

4.ocistio filter i stavio dozu dobrih bakterija + ffm ?
5.
6.
7.
...

puno hvala na strpljenju i odgovorima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Srpanj 04, 2011, 12:01:57 poslijepodne »
1.dan promjenio vodu 45% i dodo dozu ffm-a za cijeli tank
2.nista.
3.dan stavio duplu dozu vitamina...

4.ocistio filter i stavio dozu dobrih bakterija + ffm ? ovdje stavi duplu dozu FFM-a
5.dupla doza vitamina
6.ništa
7.promjena 30% vode + propisana doza FFM-a
8. propisana doza vitamina

...

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 04, 2011, 12:35:37 poslijepodne »
puno hvala  :up:

nakon tih osam dana u koliko sljedecih bi se trebali vidjet rezultati...da znam reagirat ako nema promjene..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Srpanj 04, 2011, 12:58:11 poslijepodne »
Već nakon desetak dana peraje bi trebale zarasti. Pozdrav i sretno.

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 04, 2011, 14:41:32 poslijepodne »
evo sad sam primjetio da se jedna leptosoma cudno pliva i mislim da ce svake sekunde riknut i na par drugih leptosoma izgleda na nekim mjestima ko da im se cufa tkivo jako malo al ipak da..na mobama nista..mislim da je ipak ova bolest malo jace zagrizla..sta je cinit? isto sve ili s ljekom...?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Srpanj 04, 2011, 16:00:17 poslijepodne »
Hajde napravi nekoliko fotografija po mogučnosti zumiranih i što oštrijih pa čemo konkretno znati o čemu se radi.

Za sada ide postupak poboljšanja kvalitete akvarijske vode i podizanja imuniteta riba.

Bilo bi dobro da ispuniš Upitnik (link je ispod moga posta) da vidimo da li kod tebe sve funkcionira kako treba.

Pozdrav i čujemo se ujutro.

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 05, 2011, 09:54:08 prijepodne »
evo ujutro crkla jos jedna leptosoma ..na slici se dole vidi se ta bijela fleka izgleda ko da je od vate da se cufa

leptosomima ne izmet bijel i onako ko dlaka dugacak..forontozama pak i calvusima nije nista ..izmet dobar..ni traga bolesti..malo peraja i to samo na jednoj frontozi..leptosomama fali svuda peraje nekima i dosta, ispunit cu upitnik o bolesti malo kanije sad nestignem nikako ..

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 05, 2011, 09:58:07 prijepodne »
zasad natavljam poboljsavat kvaltitetu vode..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Srpanj 05, 2011, 10:42:24 prijepodne »
Hajde ispuni Upitnik.

Ovo na fotki bi mogao biti početak aeromonas otvorenih čireva a riba nije mogla uginuti bez razloga pa sve više sumljam da je kod tebe došlo do naglog povečanja razine nitrata i fosfata a sukladno tome s jedne strane do trovanja riba a s druge do pojave bakterijske infekcije...

Također mi je sumljiva pješćana podloga u tvom akvariju hajde neka ti ne bude teško pročitaj na našem portalu članak o cijanobakteriji pa onda pregledaj podlogu u svom akvariju i javi nam.

Da li su se ribe dizale ka površini prije nego si prije par dana napravio promjenu vode?
Da li u filterima imaš vatu?

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 05, 2011, 14:00:24 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 150/50/50 300 l
-   temperatura - 25 c
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH -  /
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 2 mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - nakon 30 dana cikliranja
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 10 dana, 35-40%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - 2 vanjska filtera, serra bioactive 250 + uv i serra bioactive 250, 1500l (nisam siguran)
-   način i periodi čišćenja filter materijala - jos nije ciscen 
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spuzve i keramika 

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?- nemam kamenja niti panjeve. Nema sluzi po podlozi, doka sam imamo jace svjetlo skupljale su mi se alge-od kako sam smanjio svjetlo smanjile su se i alge
-   grijač - eheim 300 i eheim 200
-   pumpa za zrak -  TETRA Tec APC
-   CO2 sustav – kakav - /
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - FFM i sol za ciklide

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 6 x  Cyprichromis leptosoma tricolor 5 - 6 cm
- 3x  Altolamprologus calvus black pectoral 4 - 5 cm
- 5x  Cyphotilapia frontosa blue Moba 5 - 6 cm
-   starost ribica - mlade   
-   ima li potencijalnih „terorista“ - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - dva puta dnevno (ujutro i navecer), hrana- Tropical Tanganyika, Hikari Cichlid gold mini  nije prosao rok

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - naknadno sam uzeo 5x Neolamprologus leleupi kojih nazalost vise nema (uginuli su svi od kako se pojavio problem)
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - /

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - Sve je pocelo sa perajama, nakon toga primjeto sam kako Neolamprologus leleupi plivaju skroz uz rub vode i uzimaju zrak. Nakon toga vratio sam pumpu za zrak u akvarij. Na tih 5 leleupa nisma primijetio bijelu mucicu. Nju sam uocio jucer na uginulom leptosomu. Danas kad sam se probudio na preostaloj nekolicini leptosoma isto sam uocio tu bijelu fleku
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... na nekim ribama-na kozi se pojavila ta bijela mucasta tocka, peraje su im ostecene (pretpostavljam od bakterijskog oboljenja), oci normalne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - malo slabije jedu, normalno disu,  ribu koju sam gledao jucer netom prije ugibanje bila je cudna...plivala je nekako kao osamuceno-ne fokusirano. Ostale se drze na okupu i normalno plivaju.
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - leptosomima je izmet bijel i onako ko dlaka dugacak
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - pred tjedan dana sam primijetio da im peraje otpadaju mislio sam da je to od tuce ili tako nesto al sam kasnije dosao do informacija o bakterijskom oboljenju. Sto se tice bijelih fleka-slicnih vati one su  se koliko sam skuzio jucer pojavila (na ribama koje su prije uginule to nisam primjetio) Jucer je jedna riba uginula i malo joj se nazirala ta bijela stvar, a danas kad sam se probudio jos je jedna riba imala to no u dosta jacoj varijanti. (vidi se na slici)
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - /
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - cini mi se da je svih 6 leptosoma bolesno. Da bilo je ( 9 komada- 5x Neolamprologus leleupi i 4x Cyprichromis leptosoma tricolor 
-  stanje ostalih stanovnika - Cyphotilapia frontosa blue Moba za sad ne pokazuje simptome slicne Cyprichromis leptosoma tricolor. Jedna ima lagano bakterijsko oboljenje.

Podloga mi je - sivi kvarcni pijesak 0.1 - 0.2

Prilikom useljavanja riba jedan cistac i dva Altolamprologus calvus black pectoral su "nestala". Pretpostavljam da su se uvukli u neku rupu i zaglavili. Ja ne mogu bas tako lako doci do njih pa me sad zanima da li je moguce da su se od tih uginulih riba razvile neke stetne bakterije za ostale ribe?

Zanima me da li da bolesne ribe prebacim u manji akvarij i tamo lijecim ili da ih ostavim u ovome...sta mi je ciniti?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Srpanj 05, 2011, 14:40:30 poslijepodne »
Uh Matija...

S obzirom da spominješ bjelkaste flekice ili bjelkaste mrlje po tijelu a na fotografiji se ne vidi baš najbolje može se zaključiti da su ribe oboljele od bakterijske bolesti Columnaris ili otvorenih čireva tipa Aeromonas a uz to je krenulo i bakterijsko raspadanje peraja.

Najvažniji podatak koji je od iznimne važnosti nisi nam napisao a to je količina amonijaka i nitrata u akvarijskoj vodi.

Naime s obzirom da si imao uginuča riba koje nisi vadio napolje velika je vjerojatnost da su njihove lešine bakteriološki onečistile vodu u akvariju a ako tome pridodamo i podatak da nisi prao filter materijal koji je nakon 2 mjeseca sigurno katastrofalan, tada možemo sa sigurnošću tvrditi da su u akvariju povečane i razine nitrata i fosfata.

Postavlja se pitanje da li liječiti cijeli akvarij ili ribe odvojiti i liječiti u karanteni?

Ako se radi o bakteriji aeromonas i columnaris tada bi se svakako trebalo provesti liječenje cijelog akvarija ali s obzirom da u 300 litara imaš svega 7 malih ribica tada mislim da bi ti bilo preskupo liječiti cijeli akvarij već ih odvoji u manji akvarij i provedi liječenje sa antibiotikom Serinim Bactopur Direct ili JBL-ov Furanol 2 uz dodatak 5g (čajna lica) Serinog Ectopur-a (nejodirana sol). Liječenje treba trajati 5 dana s time da svaki dan promijeni cca 40% vode i za toliko nadodaj lijeka koliko si promijenio vode. U karanteni treba biti upaljena aeracija a karantena na tamnom mjestu jer je antibiotik osjetljiv na svjetlo.

Dok su ribe na liječenju u velikom akvariju promijeni što više vode (do 65%) a filter materijal dobro operi u toj vodi koju si izvadio iz akvarija. Možeš uliti duplu dozu FFM-a.
Nabavi testere za kontrolu kvalitete vode i ubuduće redovito jednom mjesečno peri filter materijal i prebrojavaj ribe. Pumpa za zrak mora biti stalno uključena a za vrijeme ovih ljetnih dana pojačano pazi da ti ne raste temperatura vode.

Za sada ovoliko, odmah kreni u akciju, pozdrav i javljaj promjene.

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 05, 2011, 16:27:17 poslijepodne »
Lesine od uginulih riba ne mogu izvadit van jer su se uvukle iza pozadine, nadam se da to nece stvarati velike probleme.
« Zadnja izmjena: Srpanj 06, 2011, 00:24:51 prijepodne od Matija22 »

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 05, 2011, 18:30:33 poslijepodne »
Pripremio sam karantenski akvarij sa filterom i pumpom za zrak. Unutra sam stavio bolesne ribe (leptosoma). U akvarij od 40l stavio sam 44 kapljice baktopura. Da li uz njega trbam stavljat dodatak 5g (čajna lica) Serinog Ectopur-a (nejodirana sol) i da li prilikom promijene vode dodajem FFM? Na uputama za uporabu lijeka pise da se 1. dan stavljaju kapljice onda 2. dan da se pauzira...sad me zanima da li da pauziram ili da im svaki dan mijenjam 40% vode i nadodajem lijeka onoliko koliko je potrebno? Sto se tice hranjenja...nastavljam sa uobicajenom dozom ili?

malo sam dosadan al jesam malo

NO3 50
NO2 5
GH >14°d
      >14°d
      >14°d
      >21°d
KH 10°d
pH 7,6
Cl2 0

To bi bili parametri koje sam ocitao sa test...
« Zadnja izmjena: Srpanj 06, 2011, 02:05:30 prijepodne od Matija22 »

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 05, 2011, 21:21:09 poslijepodne »
edit
« Zadnja izmjena: Srpanj 06, 2011, 00:23:46 prijepodne od Matija22 »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Srpanj 06, 2011, 08:43:34 prijepodne »
Citat:
Lesine od uginulih riba ne mogu izvadit van jer su se uvukle iza pozadine, nadam se da to nece stvarati velike probleme.

Matija, čovječe..., ako ne povadiš uginule ribe napolje slobodno se možeš oprostiti sa svim ribama jer će konstantno obolijevati i ugibati.

Sada kada si ribe izvadio napolje iskoristi priliku te skini pozadinu, sve lijepo očisti i operi te ONEMOGUČI zavlaćenje riba iza pozadine bilo da zasilikoniraš rupe i pukotine ili nekako drugačije.

To moraš riješiti ako želiš da ti u akvariju plivaju lijepe i zdrave ribe.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Srpanj 06, 2011, 08:54:55 prijepodne »
U akvarij od 40l stavio sam 44 kapljice baktopura.

Opet ne čitaš pažljivo što sam ti napisao. Radi se o infekciji vrlo otpornim bakterijama koje ubijaju samo ANTIBIOTICI a Bactopur kapi nisu antibiotik već antiseptik!
Ribe, a ukoliko su oboljele od bakterije Aeromonas ili Columnaris možeš izliječiti samo sa antibioticima: Sera "BACTOPUR-DIRECT" ili JBL "FURANOL-2"

Citat:
Da li uz njega trbam stavljat dodatak 5g (čajna lica) Serinog Ectopur-a (nejodirana sol)

Da obavezno dodaj propisanu količinu Ectopura

Citat:
da li prilikom promijene vode dodajem FFM?

NIKAKO, već sam ti napisao svaki dan promijeni cca 40% vode iz karantene sa vodom odstajalom 24 sata bez ikakvih dodataka za neutralizaciju klora i sl. (znači bez bilo kakve kemije-samo čista voda)

Citat:
Na uputama za uporabu lijeka pise da se 1. dan stavljaju kapljice onda 2. dan da se pauzira...sad me zanima da li da pauziram ili da im svaki dan mijenjam 40% vode i nadodajem lijeka onoliko koliko je potrebno?

Svaki dan mijenjaj 40% vode i toliko nadodaj lijeka i ectopura u vodu, NEMA PAUZE kada se liječi sa antibioticima

Citat:
Sto se tice hranjenja...nastavljam sa uobicajenom dozom ili?

Ribe možeš hraniti a dovoljno je jednom dnevno ujutro.

Citat:
NO3 50, NO2 5, GH >14°d, KH 10°d, pH 7,6, Cl2 0

Parametri vode nikako nisu dobri jer NO3 bi trebao biti ispod 40, NO2 mora biti 0 a nije mi jasno kako kada dodaješ sol za ciklide imaš ovako nizak pH...

Još nešto, nočas oko 2 sata pročitao sam što si napisao o filter materijalu a sada si to izbrisao i uklonio si nove fotografije a koje nisam vidio.

Ono što je bilo trulo u filteru je VATA a ona se zaštopa prljavštinom za nekoliko dana i tada se smanjuje protok filtera i denitrifikacija sa dobrim bakterijama pa dolazi do naglog povećanja nitrata u akvarijskoj vodi što pak izaziva stres i pojavu bolesti.

Obavezno izvadi Vatu napolje i nemoj ju stavljati više unutra osim ako češ vatu OBAVEZNO MIJENJATI JEDNOM TJEDNO. U filterima trebaju biti samo akvarijska spužva i malo keramike.
Filter materijal trebaš prati obavezno jednom mjesečno, pozdrav.
« Zadnja izmjena: Srpanj 06, 2011, 08:58:53 prijepodne od 985plavi »

Offline Matija22

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Srpanj 06, 2011, 10:53:25 prijepodne »
dobio sam nocas isti ogovor ko i tvoj u vezi filtera pa sam mako, a valjda cu ih stic izljecit...ok hvala ti jos jednom pozz