Srpanj 18, 2025, 13:32:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: jel’ netko spominjao alge?  (Posjeta: 1701 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tompa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
jel’ netko spominjao alge?
« u: Rujan 14, 2005, 11:56:00 prijepodne »

Eto mene nakon duuuugo vremena, s jednim problemom (indikativno iz naslova posta).

Dakle, i ja imam alge, i već ludim i mislim da ću sve lijepo baciti u smeće, i nove biljke zasaditi i gotovo. ali ne ide mi iz glave objašnjenje tete iz dućana (nije važno kojeg)... "Alge Vam se stvaraju jer ima premalo svjetla, a to njima pogoduje" Halo? A to što ih je najviše ispod samog rasvjetnog tjela? Ali nije se teta dala zbuniti (a inače se radi o vrlo hvaljenom dućanu s ovih stranica).Radi seizmeđu ostalogo onim čekinjama koje rastu po anubiasima, ali i o nekim smeđim naslagama koje rastu svuda. 10-centimetarski sijamac rezignirano pliva oko njih, leteće lisice - niš koristi (svi će dobiti izgon, osim toga nova ribarnica na Dolcu povisila cijene a meni se baš jede riba!). Uopće ne znam što da radim. Gasio svjetlo. Palio svjetlo... ništa! Mijenjam vodu svakih tjedan dana (1/3 otprilike) - opet ništa. Jedina korist dolazi od nešto malo puževa koje sam opet nastanio nakon što sam ih se teškom mukom riješio, ali sam skužio da na echinodorusu (parviflorus) postružu gornji sloj lista pa list propada.

I ajde sad ti reci, u čemu je veselje? I pitanje još jedno - 75 l, jedna power-glo lampa, crveno svjetlo. Kaže babac u dućanu "da je to doooovoooljnoooooo, ma ne trebate više...". Ali ja ne mogu, pa ne mogu da me ubiješ uzgojiti ništa smislenije od anubiasa i nekih kripti, koje su doduše isto tako izgubile volju za rastom i polako nestaju... pročitao negdje ovdje da ispod 50 cm dubine nema dovoljno "spektra" (a kaj sad... ne znam čega nema), ali moj akvarij nije dublji od... 40 cm?

Zasadit ću cijeli akvarij Microsorumima - ali naravno, njih nema ih nigdje za kupit... Edited by: Tompa

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2005, 13:11:00 poslijepodne »
Microsorumi ti mogu u toliko svijetla bez problema sa mahovinama,anubiasima i cryptamaEdited by: maro
Dubrovnik

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2005, 19:27:00 poslijepodne »

Ne postoji akvarijum bez algi ... Samo je pitanje koje su granice tolerancije vlasnika. Takodje, postoje na stotine vrsta algi kojima (ne)odgovaraju razliciti uslovi.

Te smedje alge, ako je akvarijum relativno nov, mogu biti Diatomi. Sijamci ih ne jedu, ali Otocinclus Affinis (Oto cat) je smatra poslasticom. Drugi nacin je da jednostavno budes strpljiv, jer ce se povuci same od sebe cim iscrpu silikate iz vode, kojima se hrane ...

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2005, 19:54:00 poslijepodne »

slazem se da nema algi bez akvarija.. ili nes tome slicno.......... nego sto ste toliko "sterilni". a mislim ako ih necete. uzmite samo akvari bez icega osim vode i riba....... dobra filtracija. par led dioda da vidite ribe. i to je to.........

slazem se da je lose kad od algi ne vidis u akvarij.. ali cudno mi je to. pogledajte koliko akvarija ima bez "problema sa algama" u galeriji. sigurno postoji neki jednostavan razlog.......

ne odustajte,....... jr ocito je da je moguce. osim ako stvarno ne zelite ni jednu jedinu algu.... sto je po meni apsurdno ... odnosno sizifov posao
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline Maro

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2005, 20:12:00 poslijepodne »
O da naravno da uvijek ima nekakvih algi,čak neke i jako lijepo izgledaju a neke se i drže kao i biljke npr.cladophora.
Dubrovnik

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2005, 20:36:00 poslijepodne »

Citat: nature
nego sto ste toliko "sterilni". a mislim ako ih necete. uzmite samo akvari bez icega osim vode i riba....... dobra filtracija. par led dioda da vidite ribe. i to je to.........

Cak i tada ...

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2005, 20:45:00 poslijepodne »
A čuj,iako će me sada napast forumaši,ako ti te alge idu na živce imaš tetrin algo-stop. Samo za kritične situacije-kao što i piše na kutiji...
M

Offline Maro

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2005, 20:49:00 poslijepodne »

Citat: MAXIMUS
A čuj,iako će me sada napast forumaši,ako ti te alge idu na živce imaš tetrin algo-stop. Samo za kritične situacije-kao što i piše na kutiji...

Mene zanima da li to išta pomaže?
Dubrovnik

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2005, 20:52:00 poslijepodne »
Citiram cosmo:
"postoje one neke tablete algo stop depo ako se ne varam,ja sam ih koristio i fakat pomažu,naravno ako želiš koristiti kemiju,probaj obložit tu stranicu u koju ti tuee svijetlo neeim,posterom  ili nekaj sl,naravno ako ti to nije glavna strana tj prednja." Ja sam čuo isto od prijatelja. Kad ih je stavio,zaboravio je na alge. No ipak je to kemija,pa se tome mnogi protivi,no da je rješenje,je! Pozdrav!

M

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2005, 21:20:00 poslijepodne »

Ne treba zaboraviti da je biljka prirodni neprijatelj algi. Dakle, bilje koje slabo napreduje zbog ovog ili onog, ostavlja prostora i hraneza alge. Pokušavati se riješiti algi promjenom svjetla ili količinom istog u kratko vrijeme - neće ići. Bilje slabije napreduje (ili nikako) kad je pod stresom što opet pogoduje algama. To bi trebalo imati na umu.....
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #10 u: Rujan 14, 2005, 21:38:00 poslijepodne »
eeee eee, to i ja mislim.... zato mi nije jasno..... a valjda ce biti argumenata i objasnjenja.....
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 14, 2005, 23:40:00 poslijepodne »
pomaže i kad se pojača filtracija........
Vraćam se odmah - Godot

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 15, 2005, 00:13:00 prijepodne »

Citat: moto
pomaže i kad se pojaèa filtracija........

Kako si to mislio? Kao sto rekoh, postoji dosta vrsta algi i shodno tome razlicitih nacina borbe protiv njih. Jedino sto mi pada na pamet sa filtracijom je kada su u pitanju Diatomi, upotreba diatomskih filtera (skupo), zatim kod drugih algi umetanje u filter inserta za uklanjanje fosfata poput "PhosGuard" i UV sterilizacija kod BGA, ako se to moze zvati filtracijom ...

Samo (fizicko) pojacanje filtracije ne igra nikakvu ulogu kod algi ...

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 15, 2005, 09:05:00 prijepodne »
Citat: AquaMike

Ne postoji akvarijum bez algi ... Samo je pitanje koje su granice tolerancije vlasnika. Takodje, postoje na stotine vrsta algi kojima (ne)odgovaraju razliciti uslovi.

Okej, znam da ne postoji akvarij bez algi, ali ja bi bio puno sretniji da nisu toliko očigledne i da se ne razmnažaju ko blesave.

Imam i jedan malo manji akvarij s kojim nemam skoro pa nikakvih problema. Svjetlo je najobičnija 40 W minjonka, zelenilo buja, ribe sretne, ja sretan, algi - NEMA!!! Čak ni onihdosada koje se poslažu na staklo pa ih jednom tjedno moraš strugati s magnetom. I aj sad ti reci...

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 15, 2005, 17:38:00 poslijepodne »

Citat: Tompa
... algi - NEMA!!!

Ima sigurno, samo toliko malo da ih ne vidis, jer je uspostavljen balans (zelenilo buja). Mali akvarijumi su sa te strane obicno nocna mora, tako da je to izuzetan uspeh ...

Offline Željko

• Novi član
  • *
    • www.hgspot.hr
« Odgovori #15 u: Rujan 15, 2005, 22:40:00 poslijepodne »
Ja sam se ovako riješio algi. Redovita zamjena vode 20 - 30 % jednom
tjedno, lampa se pali od 8 - 12 i od 15 - 22, šaluzine na prozorima
ukosio da ne prodire direktno sunčevo svjetlo iako je akvarij od
prozora 4 m. I najvažnije nabavio sam dva predivna sijamca koji
su mi najdraže ribe jer su dinamični, veseli i sve zajedno rade,
naravno uvijek zaposleni. Ostale mi jedino one zelen točke tu i tamo po
staklu koje skinem magnetom.
Zagreb - Dubrava
Nula dies sine linea.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #16 u: Rujan 23, 2005, 10:15:00 prijepodne »

ja takodjer uvijek imam problema sa algama u akvariju..najprije smedje..a sad zelene, pa i cupaste na kraju..(preuzele su primat).TO je i jedan od razloga zasto sam odlucio rasformirati akvarij i sve iznova krenuti..i sad slazem biljni akvarij..sa dobrom podlogom i rasvjetom i hrpom bilja...kako bi biljke pojele svu hranu i nadajuci se da se tada nece alge razvijati. Al da ti iskreno kazem ..mene ti alge nisu toliko ni smetale..vise ostale ukucane.Ak pogledas dno bilokoje rijeke..puno je algi..tako da je to po meni sasvim normalno..uvijeti moraju biti sto prirodnije..Staklo ionako uvijek mozes prebrisati sa onom rukavicom ili magnetom....Kazu da pomaze green x od hagena..samo prilikom upotrebe izvadi ugljen iz filtera dok koristis ovo sredstvo. eto
ZG,Vrapče