Svibanj 14, 2025, 09:41:31 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Zelena voda u jezeru  (Posjeta: 2060 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline miki007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Zelena voda u jezeru
« u: Svibanj 25, 2011, 23:29:34 poslijepodne »
Neka kemija za vrtno jezero?
voda mi je zelena..pomoć
Slavonski Brod i okolica!

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
Odg: Zelena voda u jezeru
« Odgovori #1 u: Svibanj 26, 2011, 06:44:38 prijepodne »
UV Sterilizator
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 26, 2011, 16:23:27 poslijepodne »
koja je cijena tog stabilizatora i gdje se može nabavit?

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #3 u: Svibanj 26, 2011, 16:52:11 poslijepodne »
Ima ih u Pet Centru, Zooviliju i mislim da sam vidio bas velike sa filterom u Bauhausu na Zitnjaku. Cijena , prava sitnica  :D   od 500 - nebo je granica kuna.

S tim da za jezerca idu jaci i veci dakle najmanje 36W bih ja rekao. Ovisi koliko ti je jezerce.

Voda ti je zelena od algi, sto se jos povecava tokom ljeta, pa zato mislim da je UV sterilizator ( ne stabilizator) najbolje rjesenja jer tamani spore algi. Ali voda mora biti filtrirana prije ulaska u UV, dakle nesmije biti krupnih cestica.

Procitaj ovaj tekst:

UV sterilizatori
Osim klasične filtracije u akvaristici se koristi i UV (UltraVioletna-ultraljubičasta) sterilizacija vode. Ovakav tip filtracije, odnosno sterilizacije (pošto UV sterilizatori nisu filteri i trebaju pred-filtraciju) učinkovito uništava bakterije, gljivice, alge i viruse. Rade na principu izlaganja mikroorganizama spektru ultraljubičastog zračenja na valnoj dužini od oko 254 nm koji izravno djeluje na DNK strukturu te ih uništava ili sprječava njihovu daljnju reprodukciju. Energija lampe od 30 mWs/cm2 uništava oko 99% svih uobičajenih vrsta bakterija u vodi. UV lampe se sastoje od kućišta u kojem oko lampe prolazi voda u cjevčicama od kvarcnog stakla. Radni vijek lampe je oko 8000 h.
Velike su prednosti ovakvih sterilizatora i njihova upotreba u akvaristici je u porastu. Mineralni i kemijski sastav vode ostaje nepromijenjen, nemogućnost je predoziranja i nikakvih štetnih posljedica nema, jednostavna je upotreba, velik je spektar djelovanja protiv svih vrsta bakterijskih i virusnih bolesti akvarijskih riba i njihovih nametnika, učinkoviti su protiv nekih vrsta algi itd., a to su samo neke prednosti ovakvog tipa pročišćavanja vode. Za ovakvu sterilizaciju moraju se ispuniti uvjeti da prije dotoka voda mora biti očišćena i bistra sa što manje čestica, a nakon izlaska je preporučljivo da prolazi kroz biološki filter koji bi sakupljao uginule mikroorganizme. -UV lampe su zaštićene u neprozirnom kućištu, jer trajno oštećuju vid i kožu, zbog toga čitajte pozorno upute proizvođača!
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Svibanj 26, 2011, 16:54:30 poslijepodne »
Tetra AlgoRem

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 26, 2011, 17:05:13 poslijepodne »
hvala vam

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #6 u: Svibanj 26, 2011, 20:30:15 poslijepodne »
Ebay, ali s dobrom bioloskom filtracijom i puno bilja ne treba... U mojem jezeru se vidi dno, a nema ni uv filtera, niti je povrsina jezera jako prekrivena....

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Svibanj 27, 2011, 07:33:30 prijepodne »
Ebay, ali s dobrom bioloskom filtracijom i puno bilja ne treba... U mojem jezeru se vidi dno, a nema ni uv filtera, niti je povrsina jezera jako prekrivena....
U potpunosti se slažem. Staviti lopoče u kombinaciji sa ceratophylum demersum, najbolji lijek protiv algi. Lopoč pravi sijenu i reflektira sunčeve zrake a ceratophilum brzo raste i koristi hranjive tvari koje također koriste i alge. Tako stvaraju konkurenciju algama. Rezultat je bistra voda. Ceryatophilum dosta brzo raste tako da ćeš ga morati češće čupati i bacati. ;)

Offline lolita85

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #8 u: Svibanj 27, 2011, 08:36:43 prijepodne »
Neka kemija za vrtno jezero?
voda mi je zelena..pomoć
I ja ima isti problem,imam vrtno jezero od cca 3000l i imam filter koji sam kupila u zoo shopu za tu litrazu (1200kn),ali nema pomoci. 2x na mjesec moram cistiti i u roku desetak dana ne vidi se dno ni ribice.
Napustimo zemlju,zadnji neka ugasi svijetlo!

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 27, 2011, 11:02:15 prijepodne »
U potpunosti se slažem. Staviti lopoče u kombinaciji sa ceratophylum demersum, najbolji lijek protiv algi. Lopoč pravi sijenu i reflektira sunčeve zrake a ceratophilum brzo raste i koristi hranjive tvari koje također koriste i alge. Tako stvaraju konkurenciju algama. Rezultat je bistra voda. Ceryatophilum dosta brzo raste tako da ćeš ga morati češće čupati i bacati. ;)

Imam lopoc na sredini..kupio sam ga u obi-u i do sad su mi 4 lista izbila na povrsin..a u coskove sam posadio neko bilje s zutim cvjetovima(isto obi)..jezero je staro 2 tjedna i imam malu pumpicu koja malo mjesa vodu i pusta ju niz stjenu..mozda kad se bilje razgrana bude i algi manje..a prijatelj ce mi donijet neke tablete protiv algi(kod njega se dobro pokazale)..mislim da bi to moglo malo smanjit zelenilo?