Pozdrav svima!
Evo, moralo se desiti da postam i ovdje, problem uvijek dodje neocekivano, nadam se da nije nista ozbiljno, vec samo moja paranoja....
Evo, po podsjetniku, par informacija o akvariju....
Akvarij 50x30x30, dakle 40 litara, ribice su unutra vec mjesec dana, izmjene vode idu svakih 4-5 dana, mjenjam otprilike 30-tak % s odstajalom vodom. Tocnu temperaturu vode nisam mjerio, ali je hladna. Akvarij se usisava i cisti jednom tjedno.
Filteri su unutrasnji, jedan je atman atf-300, protoka 250l/h (specifikacija proizvodjaca), drugi je Aq. system MCF-40, protoka 200l/h (spec.proizv.), u obadva filtera je spuzva, original koja dodje s njime, s time sto je iz MCF-40 izvadjen ulozak sa aktivnim ugljenom, jer sam citao da je nepotreban, a i u filteru je bio cca 10-tak dana, opet po procitanom, nakon 2 tjedna gubi efekat, pa sam ga izvadio. Zadnje ciscenje filtera i spuzvi je bilo prije tjedan dana, samo blago isprani u akvarijskoj vodi, bez kemije i tekuce vode. MCF-40 ima spojen i nastavak za aeraciju, ako to ista znaci.
od ostalog, u akvariju je jedan panj (vinova loza, iskuhavan i namakan danima, voda je cista, ne primjetim da panj ista ispusta), 2 kamena (testirani octom, takodjer prokuhani, izribani i namakani), te jedan kokosov orah (ociscen, prokuhavan i namakan par dana).... nikakva kemija ne ide u vodu, nema zivog bilja jos uvijek unutra.Voda je cista, bistra, bez mirisa (jedan dan se nesto kao osjetilo, ali to je bilo prije tjedan dana, od tada nista), na panju i kamenju nema algi, nista ne ispustaju, nema promjene nikakve na njima.
Od riba, unutra su 4 mala teleskopa, 2 crna i 2 broncana, te jedan cistac (vjerovatno ancistrus, jako mali)..... Nikakvih novih stanovnika nema u akvariju, ovo drustvo je tu od pocetka. Ribice su stare...hmm...2 su par mjeseci, druge su nesto mladje (manje su)....
Ok, sad idem na konkretan problem, valjda je ovo dovoljno podataka o samom akvariju, opremi i stanovnicima da bi se mogao izvuci nekakav zakljucak....
Jedan teleskop zadnja 2 dana jako puno vremena provodi plutajuci blizu povrsine vode. Ne stalno, pliva i on, zavlaci se, sakriva, ruje po kamencicima, normalno reagira na hranu, ili kad se netko priblizi akvariju obavezno dopliva do stakla da vidi sto ima....ostale ribice normalno plivaju, niti na jednoj nisu vidljiva nikakva vanjska ostecenja, znakovi bolesti, gubitak boje, izmet je kod svih normalan....
Inace u akvariju je veselo, stalno plivaju, izvode akrobacije, ruju, cim vide hranu maltene dopola izadju iz vode, objese se na stranicu akvarija...... tako se ponasa i ova sumnjiva, medjutim kod njega sam jedino primjetio to "odmaranje" ,odnosno plutanje....kao da odmara, nekad to traje duze, nekad traje krace, ali ima dosta ucestalo te periode mirovanja, ostatak vremena se ponasa kao i ostale ribe...
Mozda sam paranoican, ali...bolje da netko kaze da je sve ok, pa da se tema brise, nego da gledam i pustim, pa da ribica ugine....
Hvala na svakom savjetu, ideji ili informaciji....